ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ομολογία σφαγής

ΝΑΤΟικοί κατοχικοί στρατιώτες ελέγχουν Αφγανούς πολίτες, όταν δε ...σφάζουν

Associated Press

ΝΑΤΟικοί κατοχικοί στρατιώτες ελέγχουν Αφγανούς πολίτες, όταν δε ...σφάζουν
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Οι Αμερικανοί εδέησε χθες να παραδεχτούν ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν αμάχους στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ, υποστηρίζοντας ότι οι «συμμαχικές δυνάμεις» (βλ. δυνάμεις κατοχής) παρέχουν ιατρικές φροντίδες σε 20 από αυτούς. (Ω, τι καλοσύνη...).

Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες βδομάδες που οι Αμερικανοί, οι οποίοι δρουν ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα, σφαγιάζουν αμάχους - χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για 40, και όχι 21, θύματα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποίησαν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», πράγμα που διέψευσε ένας - τραυματίας - κάτοικος της περιοχής.

Κατά τα λοιπά, βομβιστής αυτοκτονίας με αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε αυτοκινητοπομπή των Αμερικανών της δύναμης κατοχής στην Πάκτικα, τραυματίζοντας δύο Αμερικανούς. Ενώ τέσσερις αστυνομικοί και περίπου 12 φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχες, και πάλι στη Σανγκίν και αλλού.

Τέλος, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν χθες τον Ερίκ Νταμφρεβίλ, Γάλλο εργαζόμενο σε οργάνωση αρωγής που είχαν απάγει πριν πέντε βδομάδες, παραδίδοντάς τον σε πρεσβύτερους στην Κανταχάρ, που με τη σειρά τους τον παρέδωσαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινές περιπολίες παρά τις ανταλλαγές πυρών

Στη Ραμάλα ο Ιορδανός βασιλιάς για το αραβικό σχέδιο συνολικής ειρήνευσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Παραμένει σε ισχύ, παρά τις χτεσινές συγκρούσεις, η απόφαση «Χαμάς» - «Φατάχ» να περιπολούν οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας τους από κοινού, σε μια προσπάθεια υπερσκελισμού των διαφωνιών και επιβολής τάξης στη χαώδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω και της ανεξέλεγκτης εγκληματικής δράσης. Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι (οι 9 πολίτες). Εντούτοις, τόσο ο Πρόεδρος Αμπάς όσο και ο πρωθυπουργός Χανίγια επέμειναν στην απόφασή τους και ζήτησαν άψογη συνεργασία από όλους.

Την ίδια στιγμή, ανακοινωνόταν ότι ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα θα μεταβεί στη Ραμάλα για συνάντηση με τον Αμπάς, την Κυριακή. Αντικείμενο της συζήτησης η προώθηση της αραβικής πρωτοβουλίας συνολικής ειρήνευσης και μάλιστα η απόφαση Αμπντάλα να επισκεφτεί τα παλαιστινιακά εδάφη φέρεται να εκφράζει την πίεση που ασκεί η Ιορδανία για επίτευξη κάποιας προόδου.

Στην αραβική πρωτοβουλία αναφέρθηκε χτες, με συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός. Ο Φουάντ Σινιόρα κάλεσε την Ουάσιγκτον «να αναλάβει ενεργότερη δράση» και να «πιέσει» το Ισραήλ να αποδεχτεί το σχέδιο «που είναι μια εξαίρετη ευκαιρία για συνολική ειρήνη».

Η ισραηλινή πλευρά πάντως, ασχέτως ευχολογίων συνεχίζει τις προκλήσεις. Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η ανέγερση νέου εποικισμού 20.000 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ «προκειμένου να συνδεθούν με οικιστικό ιστό οι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης με την πόλη». Η απόφαση προκάλεσε, φυσικά, έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις.

  • Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα σε φοιτητές που διαδήλωναν για πολλοστή φορά τον τελευταίο μήνα ενάντια στην απόφαση αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις άρχισαν μπροστά στο σπίτι του πρωθυπουργού και επεκτάθηκαν με στήσιμο οδοφραγμάτων και πολύωρες ταραχές. Τραυματίστηκαν 2 φοιτητές και 2 αστυνομικοί ενώ έγιναν 12 συλλήψεις. Οι φοιτητές προγραμματίζουν και νέες κινητοποιήσεις.
ΙΡΑΚ
Κίνηση βουλευτών για χρονοδιάγραμμα τερματισμού της κατοχής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα κατοχικά στρατεύματα «θα χρειαστούν να μείνουν για ένα με δύο χρόνια», υποστήριξε ο Ιρακινός Πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία. Ο Ταλαμπανί συναντήθηκε και με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στον οποίο εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του για την προσφορά του στην απελευθέρωση της χώρας». Βέβαια, τις απόψεις Ταλαμπανί δε φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί Ιρακινοί βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνταχθεί κείμενο, με τις υπογραφές 144 βουλευτών από τους 275, όπου ζητείται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων. Αν και ο Πρόεδρος δεν υποχρεούται να προωθήσει το ζήτημα, γεγονός είναι ότι οι υπογράφοντες είναι πλειοψηφία και μπορούν να ασκήσουν πίεση.

Τέλος, χτες, σε δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε γέφυρα στη νότια Βαγδάτη σκοτώθηκαν 18 πολίτες και τραυματίστηκαν 22. Ταυτόχρονα, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιλεκτικές τους επιδρομές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, προβαίνοντας κυρίως σε συλλήψεις, ενώ ανακοίνωσαν το θάνατο 4 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό 3. Από την πλευρά του, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ υποστήριζε ότι «παρά τις ενισχύσεις, δεν έχει αρκετούς άνδρες για να ελέγξει την κλιμακούμενη βία στην περιοχή».

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά την έγκριση με ψήφους 221 των Δημοκρατικών (έναντι 205) του προϋπολογισμού (σχετικά μειωμένου) δίνονται στην κυβέρνηση Μπους 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια για επείγουσες ανάγκες του στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, υπήρξε κάποια μικρή «μεταστροφή» του Μπους. Ετσι σε δηλώσεις του τόνισε ότι έδωσε εντολή στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζόσουα Μπόλντεν, να «αναζητήσει κοινό έδαφος με τους νομοθέτες» (Δημοκρατικούς) αναφορικά με τους στόχους και την πρόοδο των πολεμικών επιχειρήσεων, όρος που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, όπου για να εγκριθούν άλλα 52,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να υποβληθεί από τον Πρόεδρο Μπους έκθεση προόδου. Μέχρι σήμερα, ο Μπους επιδίωκε την έγκριση των δαπανών χωρίς όρους και χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των δυνάμεων. Σήμερα οι Δημοκρατικοί για λόγους τακτικής και μόνο βάζουν τους δικούς του όρους, φυσικά για τα ίδια ιμπεριαλιστικά σχέδια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ: με το στίγμα του Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο «ήρωας της απελευθέρωσης του Ιράκ», όπως χαρακτήρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο Ιρακινός πρόεδρος Τ. Ταλαμπανί, βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για συνομιλίες με την παλαιά και τη νέα ηγεσία της Γαλλίας, αλλά η εποχή της διαδοχής έχει ανατείλει, ασχέτως εάν ο ίδιος θα εξακολουθεί να μονοπωλεί τα ΜΜΕ για τον ενάμιση μήνα που θα παραμείνει ακόμη στην ηγεσία της Βρετανίας.

Η αποχώρησή του ήταν πρωτοσέλιδο, πάντα με αναφορά το Ιράκ. Εξάλλου, ο Μπλερ δήλωσε ότι η αποχώρησή του θα αφαιρέσει από τον κορμό του Εργατικού Κόμματος το «κεντρί» του πολέμου στο Ιράκ και το κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που «λιποτάκτησαν» στις εκλογές του 2005, αντιδρώντας στη βρετανική υποστήριξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, πριν την αναχώρησή του για το Παρίσι, ο Μπλερ έδωσε την «ευχή» του στον 56χρονο Σκοτσέζο Γκόρντον Μπράουν, που με τον πλέον επίσημο τρόπο ανακοίνωσε χτες την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Εργατικών. Πάντως, για τους Βρετανούς αποτελεί αίνιγμα και δε φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να τους εμπνέει ...ασχέτως των ...«νέων ιδεών», του «οράματος» και της «πείρας» που βεβαίωσε ότι έχει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, προσθέτοντας πως τις εβδομάδες που έρχονται θα ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμος να απολογηθεί για τον πόλεμο στο Ιράκ, κάτι που ο Μπλερ έχει αρνηθεί να πράξει, ο Μπράουν αναγνώρισε λάθη, δίχως όμως να μιλήσει συγκεκριμένα.

Τέλος, Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται πολύ στενά μετά την αλλαγή φρουράς στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στηρίζοντας και από την πλευρά της τον εν αναμονή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Με Σιράκ - Σαρκοζί

Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με Σιράκ και Σαρκοζί, αλλά όπως διαρρεόταν είχε ως στόχο «να συζητηθούν όσα ενώνουν τις δύο πλευρές και όχι όσα τις χωρίζουν». Υπό την έννοια αυτή κυριάρχησαν τα ζητήματα της ΕΕ, της προοπτικής μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, καθώς και οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πλήθαιναν οι αντιδράσεις για την πρόταση Σαρκοζί περί σύστασης μιας «Μεσογειακής Κοινότητας» στους κόλπους της ΕΕ, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παραμεσόγειες χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δε θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ