ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συνέχεια και κλιμάκωση

Θα απεργήσουν μέχρι τις 3.8.2001

Στιγμιότυπο από τις πορείες των γιατρών του ΙΚΑ
Στιγμιότυπο από τις πορείες των γιατρών του ΙΚΑ

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωνε ότι κατάργησε τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ και ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί «λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας», η Ολομέλεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με την παρουσία των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας επιβεβαίωναν ομόφωνα την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και για να μη χάσουν τη δουλιά τους 5.500 συμβασιούχοι γιατροί.

Ηδη οι γιατροί του ΙΚΑ έκλεισαν τρεις βδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων με ποσοστά 90-100% - ακόμα και η διοίκηση του Ιδρύματος δίνει ποσοστά μεγαλύτερα του 75%. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, παρά το προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα, δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους.

Αυτές τις επιπτώσεις προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να κάμψει τους γιατρούς, ενώ επικαλείται συνταγματικό κώλυμα για τη μη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών (σε σύνολο 8.500 γιατρών).

Ομως, οι συνταξιούχοι παρά την ταλαιπωρία τους κατανοούν τον αγώνα των γιατρών και με ανακοινώσεις των σωματείων τους αφ' ενός ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αφ' ετέρου απαιτούν την αναβάθμιση της παρεχόμενης ΠΦΥ.

Κι ενώ οι συνταξιουχικές οργανώσεις στέκονται με μαχητικότητα στο πλάι των γιατρών, δε συμβαίνει το ίδιο με κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που μετά από συνάντηση των προεδρείων τους με το προεδρείο του Συλλόγου των γιατρών της Αθήνας (ΣΕΥΠΙΚΑ) ανακοίνωσαν χλιαρά να υπάρξει διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΙΚΑ και αξιοποίηση όλου του ιατρικού προσωπικού του Ιδρύματος. Επίσης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

- Οι ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΙΚΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας καθώς και των θεμάτων που σχετίζονται με τη στελέχωσή τους να προέλθουν μετά από διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

- Για την αντιμετώπιση του όλου θέματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να γίνει ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι ευρύτερης αποδοχής και να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Στη χτεσινή πανελλαδική συνδιάσκεψη των προέδρων εκφράστηκε «το καθολικό, ανυποχώρητο, αγωνιστικό απεργιακό κλίμα των 8.500 γιατρών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 20.7.2001 καθώς και η κλιμάκωση με δύο επιπλέον διαδοχικές πενθήμερες απεργίες μέχρι τις 3.8.2001, καθώς διαπιστώθηκε ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας για την επίλυση έστω και εκείνων των αιτημάτων μας, που δεν απαιτούσαν κανένα οικονομικό κόστος!».

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ζητά:

  • Αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τα όσα πληροφορούμεθα για την ΠΦΥ και ΟΔΙΠΥ
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ
  • Το ιατρικό βαθμολόγιο-μισθολόγιο
  • Αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης με κύριο «κορμό» το ΙΚΑ σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.
Τα κενά και οι ανάγκες

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών - ανεξάρτητα απ' το αίτημα της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ να αποτελέσει το ΙΚΑ τον κύριο «κορμό» της ΠΦΥ - πιστοποιούν την ανάγκη ενός ενιαίου δημόσιου και χρηματοδοτούμενου απ' το κράτος συστήματος της ΠΦΥ που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες.

Αλλωστε και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι μείζονος σημασίας για την Υγεία. Το επανέλαβε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην ΠΦΥ θα αποτελέσει την «καρδιά της μεταρρύθμισης στην Υγεία», ενώ αναφερόμενος στην απεργία των γιατρών επικαλέστηκε συνταγματικό κώλυμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στη συνέχεια, αφού υποσχέθηκε εξαντλητική συζήτηση για τα εργασιακά, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας».

Παρά τα τρομακτικά κενά στην ΠΦΥ ο Αλ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 10-13 κέντρα υγείας αστικού τύπου σε όλη την Ελλάδα, όταν την ίδια ώρα ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ανέφερε ότι θα χρειαστούν 80-100 νέες μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα.

Η αλληλεγγύη των συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων-Επιδοματούχων Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων χαρακτηρίζει δίκαιη την απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαφαινόμενη υποβάθμιση της ΠΦΥ δείχνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει απ' την πίσω πόρτα αυτά που ο λαός απέρριψε.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ειρωνεία της κυβέρνησης σχετικά με τις υποσχέσεις της για εγγύηση των κατώτατων συντάξεων πείνας και για τριμερή χρηματοδότηση, καθώς και την αμετανόητη και αμετακίνητη στάση για το Ασφαλιστικό.

Η Ενωση Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας αφού χαρακτηρίζει δίκαιη την απεργία των γιατρών ζητά τον άμεσο διορισμό των γιατρών και αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και συνθήκες της ζωής.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αλλαγές μη αναστρέψιμες

Εργαλείο και μέσο εφαρμογής θα είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Υγεία - Πρόνοια» του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

«Το σύστημα υγείας θ' αλλάξει ριζικά κόντρα σ' όλους αυτούς που έχουν την υστερόβουλη εχθρότητά τους στις αλλαγές κάτω από ένα πέπλο μηδενισμού "έλα μωρέ, τίποτα δε θα κάνει κι ο Παπαδόπουλος"».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Υγεία - Πρόνοια» (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). «Δουλεύουμε αθόρυβα και συστηματικά. Δε μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις της στιγμής. Τα αποτελέσματα για να είναι μόνιμα, οι αλλαγές για να καταστούν μη αναστρέψιμες χρειάζονται δοκιμή, στήριξη και βάθος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το σύνολο των παρεμβάσεων του επιχειρησιακού προγράμματος -είναι συγχρηματοδοτούμενο και από εθνικούς πόρους - πλησιάζει τα 400 δισ. δραχμές και θα είναι «ένα από το εργαλεία και τα μέσα εφαρμογής της μεταρρύθμισης» κατά την έκφραση του υπουργού. Κύριο χαρακτηριστικό του ΕΠ, όπως είπε ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι το «50% των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων αποτελούν άυλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις» (π.χ. η εκπαίδευση ή ψυχιατρική μεταρρύθμιση).

Αναφερόμενος στην υγεία ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κτιριολογικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, στην επείγουσα Προνοσοκομειακή φροντίδα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την ΠΦΥ ως καρδιά της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ωστόσο όμως τα στοιχεία που έδωσε στη συνέχεια δείχνουν ότι οι στόχοι αυτοί αφ' ενός απέχουν απ' τις προσδοκίες και αφ' ετέρου έχουν χαρακτήρα συρρίκνωσης των ήδη υπαρχουσών δομών.

Ετσι στα πλαίσια του ΕΠ ανακοίνωσε τη δημιουργία μόλις 10-13 κέντρων υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα, όταν οι ανάγκες σε μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα υπερβαίνουν τις εκατό. Τα κέντρα Υγείας αστικού τύπου κατανέμονται ως εξής: Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας.

Το νοσοκομείο της πρώην αμερικάνικης βάσης το διεκδικούσαν οι φορείς για κέντρο αποκατάστασης και μετά από πολλές περιπέτειες τώρα θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Επίσης το ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει στον Αγιο Παύλο - το νοσοκομείο που έκλεισε. Το κέντρο στους Θρακομακεδόνες θα γίνει για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι άλλοι δυο άξονες αναφέρονται στην ψυχιατρική υγεία και στην πρόνοια.

Οπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε τα ιδρύματα πρόνοιας να ενταχθούν και αυτά στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) και θα είναι υπό την εποπτεία του αναπληρωτή διευθυντή.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής και το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Διακόσιους τριάντα υπαλλήλους αντί για 159, θα έπρεπε να έχει το περιφερειακό υποκατάστημα του ΙΚΑ Πειραιά, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του '85! Είκοσι τέσσερις ελεγκτές για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής αντί για 12. Ενώ για να βγει κάποιος στη σύνταξη, πρέπει ν' αναμένει 6-7 μήνες! Αποτέλεσμα όλων αυτών των σοβαρών προβλημάτων, η χτεσινή 24ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Πειραιά, του τρίτου κατά σειρά που κλείνει σταδιακά, όχι μόνο λόγω των ειδικών ελλείψεων, αλλά και για το συνολικότερο πρόβλημα σ' όλα τα υποκαταστήματα.

«Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και ανύπαρκτη κτιριακή υποδομή», με αυτά τα λόγια υποδέχτηκαν οι υπάλληλοι το «Ρ», έξω από το υποκατάστημα. Ενα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με συνολικό αριθμό ασφαλισμένων Ελλήνων και αλλοδαπών εξακόσιες χιλιάδες περίπου. Μεγάλη η αγανάκτησή τους γιατί ο τεράστιος φόρτος δουλιάς δε «φέρνεται εις πέρας», αλλά και γιατί ο κόσμος δεν εξυπηρετείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μεγάλη η «ουρά» έξω από το υποκατάστημα σε ώρες αιχμής, ενώ το ασανσέρ χωράει 3 άτομα μόνο!

Το κτίριο του υποκαταστήματος είναι μισθωμένο εδώ και χρόνια. Εχει ήδη αγοραστεί και οι ιδιοκτήτες το ζητάνε! Οπως μας επισήμαναν εργαζόμενοι, εκτός ότι σ' όλο τον Πειραιά δεν υπάρχει κτίριο για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες, άρα θα διασπαστούν, στο οικόπεδο που είναι ιδιοκτησία του ΙΚΑ από το 1948 «η οικοδομή ακόμα κτίζεται»!

Στις συζητήσεις με τον κόσμο επισημάνθηκε απ' όλους η απαξίωση του ΙΚΑ, με την παροχή ελλειμματικών υπηρεσιών. Και εδώ, το κομμάτι της καθαριότητας, της μηχανογράφησης, του τηλεφωνικού κέντρου δίνεται σε ανάδοχες εταιρίες και σε εργολάβους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και διαμαρτύρονται, ενώ όπως μας είπαν «προσπαθούν τοπικά να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος».

Τέλος, σε ερώτηση του «Ρ» για το πόσο η επιμόρφωση των υπαλλήλων του ιδρύματος, στα πλαίσια κατάρτισης του προσωπικού, «βοηθάει» στις σχέσεις τους με τους ασφαλισμένους, μας απάντησαν πως αν δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, που έχουν αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση και συμπεριφορά τους, όλα αφήνονται στην καλή διάθεση και αλληλεγγύη των εργαζομένων μεταξύ τους.

Επίσχεση ειδικευόμενων στον «Ερυθρό»

Επίσχεση εργασίας κάνουν εδώ και τρεις μέρες οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», γιατί η διοίκηση του Νοσοκομείου, υπακούοντας στο πνεύμα λιτότητας, προσδιόρισε με λογιστική λογική τις εφημερίες του Νοσοκομείου και όχι με βάση της πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί εδώ και δυο μήνες την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.

«Με δεδομένο το χαμηλό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών και με την ακόμη χαμηλότερη αμοιβή των εφημεριών, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο απαραίτητη είναι η έγκαιρη πληρωμή τους. Γι' αυτό εξάλλου οδηγήθηκαν σ' αυτή την απόφαση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καταλήγει: «Το φαινόμενο αυτό, δυστυχώς, αφορά πάρα πολλά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας ν' αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα αυτό, για να μη θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων».

Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ
Ενιαία πάλη για Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση

Την ανάγκη ταυτόχρονου αγώνα υπεράσπισης μαζί με το συνταξιοδοτικό της υγείας και πρόνοιας, επισήμανε η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, μιλώντας σε εκδήλωση της Αχτιδικής Επιτροπής Υγείας του ΚΚΕ της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.

Η κυβέρνηση θέλει να βάλει το κίνημα στη γωνία, ενώ προχωρά με γοργά βήματα στην υλοποίηση της πολιτικής της, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική καταθέτοντας προτάσεις νόμου στη Βουλή. Ακολούθως τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο πως τα μέτρα που παίρνονται ή πρόκειται να παρθούν στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα με αυτά που έχουν ληφθεί όχι μόνο στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του καπιταλισμού, στο σταμάτημα της πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους και στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Να υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι για περισσότερο χρόνο στην παραγωγή».

Αναφερόμενη στη φημολογούμενη αντίθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του διοικητή του ΙΚΑ, είπε ότι ο τελευταίος είναι πιστός κυβερνητικός υπάλληλος και τα γραφόμενα περί διαφωνίας τους εξυπηρετούν το ευκολότερο πέρασμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας εξάλλου τα διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπαρκτές αδυναμίες του δημόσιου τομέα της υγείας, είπε ότι είναι εν πολλοίς κατευθυνόμενα, με στόχο να προωθηθούν οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Καταλήγοντας τόνισε ότι κανένας αντεργατικός νόμος δεν είναι δεδομένος για το ΚΚΕ. «Παλεύουμε για την ανατροπή όλων και των νυν και των επικείμενων νόμων που θεωρούν την υγεία εμπόρευμα και όχι αγαθό», είπε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση των γιατρών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι γιατροί του ΙΚΑ έξω από το κεντρικό κατάστημα του ιδρύματος στην οδό Αριστοτέλους, ενώ για λίγη ώρα απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να συνεχίσουν την πάλη τους για την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση όπως και να αγωνιστούν και για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επίσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας, αφού δεν περιείχαν καμία δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, παρά μόνον αόριστες υποσχέσεις.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα μέλη της διοίκησης του σωματείου τους, που συμπαραστάθηκαν στους γιατρούς στη χθεσινή κινητοποίηση, δήλωσαν ότι θεωρούν δίκαια τα αιτήματα των απεργών και κάλεσαν τους γιατρούς σ' ένα κοινό μέτωπο αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους στην υγεία για δημόσια, δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Μιλώντας ο Γ. Διαμαντόπουλος, μέλος της Απεργιακής Επιτροπής, τόνισε ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αγγίζουν το 100%, σημειώνοντας ότι οι συνάδελφοί του αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο θα προκύψει με την εφαρμογή του σχετικού σχεδίου νόμου.

Επίσης παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απεργών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάθε κινητοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ, όπως και σε κάθε αγώνα των εργαζομένων για μια δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία για όλο το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ