ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αποκλεισμένοι έξι στους δέκα απ' την πρωτοβάθμια φροντίδα

Οι εργατογειτονιές στενάζουν από τη διάλυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας
Οι εργατογειτονιές στενάζουν από τη διάλυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας
Οι εκτεταμένες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του πληθυσμού αποτυπώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ): Το 59% των κατοίκων της χώρας δηλώνει ότι έχει μειώσει τη χρήση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είτε γιατί αντιμετωπίζει «αυξημένα εμπόδια λόγω της υστέρησης της προσφοράς όσο και λόγω του κόστους χρήματος δεδομένου ότι η ιδιωτική δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 52,9% το 2012 σε σχέση με το 2009».

Στοιχεία αυτής της έρευνας, όπως και άλλων ερευνών, συζητήθηκαν στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις», που έγινε στην Αθήνα (13 - 15 Δεκέμβρη 2012). Χτες όμως παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένες ορισμένες βασικές διαπιστώσεις.

Από αυτές τις διαπιστώσεις προκύπτουν τα εξής: Εξι στους δέκα αρρώστους αναβάλουν ή τελικά δεν προσφεύγουν στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω «υστέρησης της προσφοράς». Δηλαδή, της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) -ο οποίος «πάσχει ως προς τη χρηματοδοτική βάση»- των περιορισμών που μπαίνουν με το νέο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, αλλά και τη δραματική μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ γίνονται μόλις 8 εκατ. επισκέψεις το χρόνο, όταν πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ γίνονταν 32 εκατ. επισκέψεις.

Στα νέα εμπόδια έρχεται να προστεθεί και ο εξανεμισμός του κομποδέματος των νοικοκυριών που είχαν στην άκρη για την ώρα της ανάγκης: Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας μειώθηκαν σε 4 δισ. ευρώ το 2012 από 8,5 δισ. ευρώ το 2009. «Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση κατά 28% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία -όπου γίνονται όλες οι εξετάσεις- και οι οποίες εισαγωγές δε δικαιολογούνται απ' την αύξηση της νοσηρότητας» υπογράμμισε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

Οι κύριες αιτίες επιδείνωσης των δεικτών υγείας κατά σειρά αξιολόγησης είναι: Τα χρέη απ' τα δάνεια, η ανεργία και η απειλή απώλειας της εργασίας και μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ειδικότερα στη ψυχική Υγεία υπήρξε μια αύξηση κατά 18,1% των επεισοδίων κατάθλιψης.

Η επιδείνωση του επιπέδου Υγείας πλήττει, κατά σειρά, τους χρονίως πάσχοντες -που αποτελούν το 38% του συνολικού πληθυσμού- τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Ολες αυτές οι επιπτώσεις έχουν καταγραφεί πλέον με στατιστικά δεδομένα με αποτέλεσμα στο τέλος του 2011 ένα επί πλέον 12% του πληθυσμού να δηλώνει ότι έχει χειρότερη Υγεία σε σχέση με το 2006.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία πάρθηκαν, όπως και στην Ελλάδα, μέτρα με την ίδια φιλοσοφία για την Υγεία. Το αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, ήταν να υπάρχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και στις αυτοκτονίες.

Στο συνέδριο, όπως αναφέρθηκε, εξετάστηκαν οι συγχωνεύσεις των υγειονομικών μονάδων στη λογική «της εξοικονόμησης και της βελτιστοποίησης των παρεχόμενων πόρων». Ομως, επισημάνθηκε χτες, «αυτές οι συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα αν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγώνας να μην κλείσει καμιά δημόσια μονάδας Υγείας

Καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 31 Γενάρη 2013, ώρα 12 το μεσημέρι

«Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα για να μην κλείσει - συγχωνευθεί κανένα τμήμα - κλινική, καμία δημόσια μονάδα Υγείας και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος», η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία στις 31 Γενάρη 2013 που αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στις 12 το μεσημέρι της 31.1.2013 θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. «Μέσα από τους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων -επισημαίνει το ΠΑΜΕ- ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υγειονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις θα "περισσέψει" προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Παράλληλα, θα υπάρχουν απολύσεις και μέσα από τη διαδικασία των πειθαρχικών. Ηδη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων ζητούνται τα στοιχεία και οι φάκελοι εργαζομένων προς διαθεσιμότητα, δηλαδή προς απόλυση. Είναι λοιπόν ψέμα οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι θα εξαιρεθεί ο τομέας Υγείας από το στόχο για απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο. Ηδη με τους νέους οργανισμούς έχουν καταργηθεί οι θέσεις 13 υπηρετούντων υπαλλήλων στο Τζάνειο και 10 υπαλλήλων στον Ευαγγελισμό. Η κατάργηση θέσεων - κλινικών - νοσοκομείων είναι φανερό ότι θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ταλαιπωρία, αναμονές, ράντζα, απουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών και κλινικών. Τα σχέδια για κατάργηση κλινικών, κλινών, απολύσεις έτσι όπως αποτυπώνονται στους Οργανισμούς που έχουν δημοσιευτεί δεν είναι αποτέλεσμα προχειρότητας, λαθών ή παραλείψεων κάποιου "κακού διοικητή ή υπουργού", όπως διαδίδουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για να μας καθησυχάσουν και να μας αφοπλίσουν».

Κινητοποιήσεις και ανά νοσοκομείο

Στην πορεία προς την πανελλαδική απεργία ξεσπούν και κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία:

Χτές οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις και στην απόλυση 58 εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται στο νοσοκομείο, μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς» -εκτός απ' την απεργία της 31.1.2013- κάνουν τρίωρες στάσεις (8-11 πμ) στις 28 και 29 Γενάρη 2013 με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου. Διεκδικούν, μεταξύ των άλλων, την «αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων προσωπικού για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προτάσεις των Υπηρεσιών και του Σωματείου των Εργαζομένων».

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Απαραίτητες για να περικοπούν οι σπατάλες, λέει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για τα νοσοκομεία Σάμου - Ικαρίας

Tο δρόμο για κλείσιμο τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τα νοσοκομεία της Ικαρίας και της Σάμου.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, αφού, όπως κατήγγειλε, με την απαράδεκτη απόφαση για τη συγχώνευση, εκτός των άλλων, στρώνει και το έδαφος για να προχωρήσουν οι εφεδρείες και οι απολύσεις.

Τα δύο νοσοκομεία, τόνισε, έχουν τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε βασικά και άκρως απαραίτητα υλικά και η κατάσταση με τη συγχώνευση θα χειροτερέψει.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, ισχυρίστηκε ότι η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων αφορά τις διοικήσεις τους και είπε ότι έχουν την επιλογή να συνενώσουν κλινικές και τμήματα για την καλύτερη λειτουργία. Αναφερόμενος γενικότερα στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τις υπερασπίστηκε ως επιλογή, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για να περισταλεί «η σπατάλη δημόσιου χρήματος» και ανέφερε γενικά και αόριστα ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων είναι ένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποφασιστεί και η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που τα προχωρά πιο γρήγορα με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Αυτή η πολιτική, προειδοποίησε, θα έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Σάμου και της Ικαρίας αλλά για το σύνολο του λαού, για να προσθέσει ότι «με την πολιτική σας όχι μόνο εξαθλιώνετε το λαό, αλλά τον εξοντώνετε».

ΣΕΑΑΝ
Σύσκεψη και κόψιμο της πίτας

Σε σύσκεψη καλούν τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής το Σάββατο στις 6 μ.μ. στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) για τις «εξελίξεις στους χώρους της Υγείας - Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής». Θα ακολουθήσει το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΣΕΑΑΝ με ένα ζεστό συναδελφικό γλέντι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Το ετοιμάζει για να το παραλάβουν πλήρως οι ιδιώτες

Και νέα κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χτες στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή τη φορά για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν» στο οποίο χορηγείται ασφαλιστική ενημέρωση παρά τα τεράστια χρέη του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων από τους πιστωτές του ιδρύματος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι είναι προκάλυμμα η επίκληση των οικονομικών δυσκολιών του νοσοκομείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του, είτε αυτό παραμείνει στο σύνολό του στον Ερυθρό Σταυρό, είτε πουληθεί όλο ή μέρος του σε επιχειρηματίες.

Οποια λύση, είπε, στα πλαίσια των κυβερνητικών προτάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, την εκμετάλλευση των ασθενών και το χτύπημα των 1.100 εργαζομένων στο νοσοκομείο με μειώσεις μισθών, απολύσεις και ανατροπή των συνθηκών εργασίας.

Κατά τον υπουργό Υγείας, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξασφαλίζεται η επιβίωση του νοσοκομείου και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και, όπως είπε, εάν αυτό δεν ιδιωτικοποιηθεί τότε θα πάψει να υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ