ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Φούντωσαν στα 583 εκατ. ευρώ

«Φέσια» 7,8 εκατ. ευρώ τη μέρα

Σε καταιγιστικούς ρυθμούς πέφτουν στην αγορά τα κάθε είδους φέσια με την αξία των ακάλυπτων επιταγών, που εντοπίστηκε στο α' τρίμηνο (Γενάρη με Μάρτη) του 2011 να διογκώνεται στα 517,6 εκατ. ευρώ. Σε ακόμη 65 εκατ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές με τα συνολικά φέσια να διαμορφώνονται στα 582,6 εκατ. ευρώ, σε ποσά δηλαδή που αντιστοιχούν σε 7,8 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Η έξαρση του «φαινομένου» είναι αποτέλεσμα της παραπέρα όξυνσης που διέρχεται η καπιταλιστική κρίση που πλέον διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα, για την οριστική έξοδο επιχειρήσεων από το πεδίου του «ανταγωνισμού». Τα σπασμένα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αδύναμοι κρίκοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες με τους χαμηλούς τζίρους, που μέρα με τη μέρα συνθλίβονται από την οικονομική ανημπόρια της πελατείας τους, από τη συνολική επίθεση της πλουτοκρατίας απέναντι στο λαό και το εισόδημά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Γενάρης - Μάρτης 2011) που η «Τειρεσίας ΑΕ» συλλέγει από τις τράπεζες:

Ακάλυπτες επιταγές: Εφτασαν στα 517,6 εκατ. ευρώ από 366 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για νέο «ρεκόρ» με το ποσοστό της αύξησης να ξεπερνά το 41%.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ (από 55,5 εκατ. ευρώ) και το ποσοστό της αύξησης φτάνει στο 17%.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Υπό κατάρρευση οι κτηνοτρόφοι

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Eurokinissi

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και μείωση του κόστους παραγωγής ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Λαγκαδά που συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, ο οποίος με κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Λαγκαδά πραγματοποίησε χτες το πρωί επίσκεψη στην περιοχή.

Οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτύρονται γιατί τα εισαγόμενα κρέατα έχουν κατακλύσει την αγορά, ενώ οι έμποροι από τους ντόπιους κτηνοτρόφους αγοράζουν με χαμηλές τιμές. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια, η κτηνοτροφία στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε κατάρρευση και εξοντώνονται οι μικρομεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι τιμές παραγωγού ήταν 5,5 - 6 ευρώ/κιλό και η τελική τιμή των αρνιών και κατσικιών έφθανε στα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ στα 9 έως 11 ευρώ το κιλό. Αρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να δοθεί καλύτερη τιμή στον παραγωγό χωρίς να αυξηθεί η τιμή για τον καταναλωτή.

Ο Αγγελος Τζέκης δήλωσε ότι η ΠΑΣΥ διεκδικεί μέτρα προστασίας από εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις και ενόψει του Πάσχα, καθώς και θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Επίσης, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων σημείωσε ότι οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους.

Επίσης, σε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Σωματείο Κτηνοτρόφων Πιερίας ζήτησε προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων στις υπηρεσίες και να δοθεί χρονική παράταση για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων. Επίσης, στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται η ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων για την αποφυγή των καταπατήσεων, καθώς και το θέμα της άμεσης ζύγισης των αμνοεριφίων μετά τη σφαγή και πριν μπουν στο χώρο ψύξης και αφαίρεσης της φύρας.

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ανοδική πορεία το Φλεβάρη

Ανοδικά κινήθηκαν ο κύκλος εργασιών και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία το μήνα Φλεβάρη, αν και οι σχετικοί δείκτες συνεχίζουν να διατηρούνται κάτω από τα επίπεδα του έτους βάσης 2005.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία την περίοδο Φλεβάρης 2011 προς Φλεβάρη 2010, σημείωσε αύξηση 6,8%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου, προκύπτει αύξηση 7,2%, έναντι μείωσης 19,3% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,8% το Φλεβάρη, οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών σε Ορυχεία - Λατομεία κατά 23,6% και των Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 6,5%.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία την περίοδο Φλεβάρης 2011 προς Φλεβάρη 2010, σημείωσαν αύξηση 16,8%, έναντι μείωσης 6,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Στη διάρκεια της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου Μάρτης 2010 - Φλεβάρης 2011, προς Μάρτη 2009 - Φλεβάρη 2010, προκύπτει αύξηση του σχετικού δείκτη κατά 6,7%, έναντι μείωσης 24,2% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Η αύξηση των νέων παραγγελιών κατά 16,8% το μήνα Φλεβάρη, οφείλεται στη μείωση των νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 8,6% και στην αύξηση των νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 52,9%.

ICAP
Κρίση και στα καταστήματα καλλυντικών

Λίγες μεγάλες αλυσίδες διάθεσης καλλυντικών μονοπωλούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την κλαδική έρευνα της ICAP που αφορά τα καταστήματα λιανικής πώλησης καλλυντικών από την οποία διαπιστώνεται ότι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου που έπληξε την αγορά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το συγκεκριμένο κλάδο.

Αναλυτικότερα, στο λιανικό εμπόριο καλλυντικών διακρίνονται τρεις βασικές κατηγορίες καταστημάτων: Τα μη εξειδικευμένα που διαθέτουν προϊόντα με πολλά εμπορικά σήματα, τα ειδικευμένα που διαθέτουν αποκλειστικά τα προϊόντα ενός συγκεκριμένου εμπορικού σήματος και τα πολυκαταστήματα που διαθέτουν ξεχωριστό τμήμα καλλυντικών. Το 2010 ο αριθμός των μεγάλων καταστημάτων καλλυντικών εμφανίζει πτωτικές τάσεις σε σχέση με το 2009. Στην περιοχή της Αθήνας συγκεντρώνεται το 43,3% των σημείων λιανικής διάθεσης καλλυντικών.

Τα καλλυντικά ως προϊόντα που δεν αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης είναι αναπόφευκτο, διαπιστώνουν και οι συντάκτες της μελέτης, να επηρεαστούν περισσότερο σε συνθήκες συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και αναδιάταξης της ιεράρχησης των εξόδων τους. Το 2009 η αξία της αγοράς καλλυντικών που διατέθηκαν αποκλειστικά μέσω των συγκεκριμένων καταστημάτων (εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και φαρμακείων) εμφάνισε μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το 2008. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι πτωτικά κινήθηκε η αγορά και το 2010, κάνοντας λόγο για ποσοστά της τάξης του 5%-10%, ενώ ανάλογες είναι και οι προβλέψεις για το 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ