«Αβεβαιότητες» στην οικονομία και περιορισμό στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ «βλέπει» και η νέα διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, που συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του ΣΕΒ
Στην ίδια ρότα - με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας - στέκεται και η πλουτοκρατία του ΣΕΒ. Επιχειρώντας να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και στο πλαίσιο του «κοινωνικού εταιρισμού» - ΣΕΒ και Τράπεζα Ελλάδας - υποδεικνύουν στην κυβέρνηση τρόπους «προικοδότησης» προς το «ταμείο για τη φτώχεια». Οι προτάσεις του ΣΕΒ - με το αζημίωτο για τους ίδιους - είναι απόλυτα ξεκομμένες και εχθρικές με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.
Σε χτεσινή ομιλία του προς το προεδρείο και μεγαλοεπιχειρηματίες - μέλη του ΣΕΒ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η «διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» και «παραμένει αβέβαιο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επάνοδο στην πλήρη πιστωτική ομαλότητα». Σ' αυτό το πλαίσιο αναθεωρούν προς τα κάτω και τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ που, σύμφωνα με τον διοικητή, θα είναι της τάξης «1,7% - 1,8% στη ζώνη του ευρώ και 3,4% - 3,5% στην Ελλάδα». Είναι απόλυτα φανερό το πού επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη. Για τον Γ. Προβόπουλο «το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον επιβάλλει όχι μόνο να μη χαλαρώσουν, αλλά αντίθετα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών»...
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ανατιμήσεις πάνω στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα είναι «ένα είδος φόρου υπέρ των χωρών που τα εξάγουν» και στο διά ταύτα, τσουβαλιάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις (γενικά), ότι οι «προσπάθειες να επιρρίψουν την απώλεια οι μεν στους δε εντείνουν τις δυσάρεστες συνέπειες για όλους». Για λόγους προφανείς «ξεχνούν» πως και από τις «αναταράξεις» θησαυρίζουν συγκεκριμένα μονοπώλια και κλάδοι, ανάμεσα σε αυτούς και ντόπιοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Σε πρόσφατες δηλώσεις η ηγεσία του ΣΕΒ υπογράμμιζε ότι τα επιχειρηματικά κέρδη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν το εξιλαστήριο θύμα. Ταυτόχρονα, σε ρόλο «φιλανθρωπίας», προτείνουν στην κυβέρνηση τη «φορολόγηση» της υπεραξίας των μετοχών και των μετοχών που δίνουν «μπόνους» στα μεγαλοστελέχη τους, προκειμένου, τάχα, να προικοδοτηθεί το Ταμείο για τη φτώχεια. Από την άλλη - και εκτός μικροφώνων - αξιώνουν την κατάργηση ακόμη και αυτού του συμβολικού φόρου που ισχύει σήμερα πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές...
Η τυπική έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων - από σήμερα - έρχεται τη στιγμή που η ακρίβεια έχει καταφέρει πολλαπλά χτυπήματα στα λαϊκά εισοδήματα, τόσο από την πλευρά των μεγαλοεπιχειρηματιών που δεν τους θέτουν όρια στη διαμόρφωση των τιμών, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, με τις ανατιμήσεις των τιμολογίων και με τη γενικότερη πολιτική της. Οι εκπτώσεις λήγουν στις 31 του Αυγούστου και οι μικροέμποροι, ήδη πιεσμένοι από τα μεγάλα καταστήματα, προσδοκούν αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης προκειμένου να πάρουν μια μικρή «ανάσα».
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για άλλη μια χρονιά, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους και παραθέτει μια σειρά από συμβουλές. Οι καταναλωτές καλούνται να:
Πτωτικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τόσο στην ευρωζώνη (δηλαδή τις 15 χώρες μέλη της ΟΝΕ) όσο και στο σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίες (Γιουροστάτ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών των χωρών - μελών της ΕΕ που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η «Γιουροστάτ», το Μάη του 2008 συγκριτικά με το Μάη του 2007, η βιομηχανική παραγωγή, μεσοσταθμικά, υποχώρησε κατά 0,6% στους 15 της ευρωζώνης και υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% και 0,5% στους «27». Στην Ελλάδα η πτώση της βιομηχανικής παραγωγές, έφτασε το 6,6%.
Συνεχίζεται ο χορός αύξησης των επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες. Αξιοποιώντας την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ανεβάσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,25%, η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας (Geniki bank) ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων της μέχρι 0,50% στα δάνεια.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Γενικής αύξησε, από χτες, κατά 0,50% τα επιτόκια (καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και το χρεωστικό για υπεραναλήψεις) και κατά 0,25% για τα στεγαστικά δάνεια. Αντίθετα, οι αυξήσεις των επιτοκίων για καταθετικούς λογαριασμούς της περιορίστηκαν μόλις στο 0,25%.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» διακατέχει τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλο για την τουριστική κίνηση το 2008, στην οποία αφιέρωσε μια συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα των εκτιμήσεων για πτώση από 5-10%και να δικαιώσει προφανώς τα έργα του στο υπουργείο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός, οι αφίξεις στα αεροδρόμια έως και τον Ιούνη κινήθηκαν ανοδικά κατά 3%. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει πως στο πρώτο τετράμηνο του έτους η αύξηση των τουριστικών εσόδων ανήλθε στο 3,2%. Ανοδικά κινούνται και οι κρουαζιέρες, όπου αναμένεται διπλασιασμός των πλοίων που θα πιάσουν λιμάνι στην Ελλάδα, ενώ στο 10% εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η κίνηση των γιοτ. Ο υπουργός παρουσίασε και στοιχεία για αυξήσεις αφίξεων από συγκεκριμένες χώρες.
Παρ' όλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός αυτών των τουριστών φαίνεται να προσελκύεται από ξενοδοχεία πολυτελείας, που παρά τις ακριβές τιμές τους απευθύνονται με επιτυχία σε συγκεκριμένο κοινό. Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί σε μικρότερες μονάδες που επωμίζονται όλα τα βάρη της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, όπως το «ακριβό» ευρώ, το πλήγμα των εισοδημάτων στο εξωτερικό κλπ.
Μια μικρή αύξηση κατέγραψε την περασμένη βδομάδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, κατά 0,08%, ενώ το «ράλι» στις διεθνείς τιμές συνεχίζεται και οι κερδοσκόποι, χρηματιστές και εταιρείες πετρελαιοειδών, «τρίβουν τα χέρια» τους.
Σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπου 2.300 πρατήρια, την περασμένη Παρασκευή 11 Ιούλη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 1,271 ευρώ ανά λίτρο από 1,27 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 4 του Ιούλη.