Associated Press |
Από πρόσφατες εργατικές διαδηλώσεις στην Ιταλία |
Αντιδραστικά μέτρα κατά του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων στις μεταφορές προωθεί η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την πρόφαση πως με αυτές τις απεργίες παρακωλύεται η κυκλοφορία...
Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση των αιφνιδιαστικών απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών, αλλά και τη δημιουργία περιορισμών σε μικρότερες εργατικές ενώσεις να καλούν τα μέλη τους σε απεργία. Με βάση το νομοσχέδιο, μόνο οι εργατικές ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα μπορούν να καλούν σε απεργία, ενώ οι μικρότερες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον τη στήριξη του 30% των εργαζομένων. Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει από πριν να δηλώνουν αν θα πάρουν μέρος στην απεργία, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους στην παραπέρα χειραγώγησή τους.
Με θρασύτατο τρόπο μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση προωθεί διάταξη για «εικονικές» απεργίες, στις οποίες, οι εργαζόμενοι ναι μεν θα δηλώνουν την πρόθεση να απεργήσουν, θα πηγαίνουν ωστόσο στη δουλειά και θα απαρνούνται την πληρωμή του μεροκάματου! Στη συνέχεια, το ποσό αυτό θα το διαθέτει ο... εργοδότης σε φιλανθρωπικές οργανώσεις (!) ή θα χρησιμοποιείται για δημοσίευση των αιτημάτων των απεργών σε εφημερίδες...
Μέχρι στιγμής, το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει σιωπηλό, ενώ σημαντικά αντέδρασε το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά «ευνοούν τους εργοδότες» και προειδοποίησε πως αν τελικά περάσουν για τον τομέα των μεταφορών, τότε θα προωθηθούν και σε όλους τους τομείς εργασίας.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο, στο οποίο οι δυνάμεις της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» κατέχουν άνετη πλειοψηφία.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου των εθνικών κυβερνήσεων και των οργανισμών για τη διάσωση του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα, ενόσω οι εργαζόμενοι στενάζουν από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
Λιγότερο από 24 ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ όπου προβλέπονται ακόμη 250 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ και ο τραπεζικός όμιλος Citigroup κατέληξαν σε συμφωνία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 8% θα κατέχει πλέον το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Citigroup, καθώς η μερική εθνικοποίηση θεωρείται ως μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση και το «λουκέτο», σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Η απόκτηση μεγαλύτερου μετοχικού κεφαλαίου δεν περιλαμβάνει διάθεση επιπλέον ρευστού από την κυβέρνηση προς την τράπεζα.
Επίσης, πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα λάβει ο τραπεζικός κλάδος στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το σχέδιο δράσης των τριών επενδυτικών και αναπτυξιακών τραπεζών προσβλέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την παροχή βοήθειας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που στροβιλίζονται στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
Παράλληλα, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν μειώθηκε στο 4ο τρίμηνο του 2008 η αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,2%, σε ετήσια βάση, από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκέμβρη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 1982, ενώ με το γρηγορότερο ρυθμό σε περίπου 3 δεκαετίες μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα και οι καταναλωτικές δαπάνες.
Τέλος, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί, φέτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 1%, σύμφωνα με την εκτίμηση στην οποία προέβη ο Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, ΓΓ της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ-(UNCTAD), σύμφωνα με το «Ρόιτερς».
ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--
Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στην ετήσια έκθεση - πρόκληση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνει την υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως παίζουν το ρόλο του τοποτηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά το κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή «κάνουν τα στραβά μάτια» στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Με συγκεκριμένη έκθεση της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΗΠΑ για το 2008, σημειώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, χωρίζοντάς τες σε έξι τομείς: Τη ζωή και την προσωπική ασφάλεια, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, τις φυλετικές διακρίσεις, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και τις παραβιάσεις των ΗΠΑ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες. Επίσης, σημειώνει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εξωτερικό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον πόλεμο στο Ιράκ, τη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, τον αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα.
Η Βενεζουέλα, από την πλευρά της, απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «πάρει πίσω» τις κατηγορίες ενάντια στη Βενεζουέλα και άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, ζήτησε την έκδοση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες και του πρώην Προέδρου Κάρλος Αντρες Πέρες από τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καρίλες καταζητείται από τη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, καθώς είναι υπεύθυνος για την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους το 1976, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 73 επιβαίνοντες. Παράλληλα, ο Κάρλος Αντρές Πέρες, που ζει στις ΗΠΑ και εκκρεμούν σε βάρος του νομικές διαδικασίες στη Βενεζουέλα, ευθύνεται για την αιματηρή κατάπνιξη του «Ελ Καρακόσο», δηλαδή της λαϊκής εξέγερσης στις φτωχογειτονιές που ξέσπασε πριν από ακριβώς 20 χρόνια.
Την οργή, επίσης, της Αργεντινής προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου επικεφαλής της CIA Λέο Πανέτα, ο οποίος, σε ερωτήσεις σχετικά με τους «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την κρίση», δήλωσε ότι «υπάρχουν θέματα αστάθειας, τα οποία πρέπει να δούμε στη Λατινική Αμερική», προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται στην Αργεντινή, στο Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα».
Η ίδια η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα έκανε λόγο για ανεύθυνες δηλώσεις και παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι οι δηλώσεις του Πανέτα «παρερμηνεύτηκαν» και ότι ο διοικητής της CIA απλώς μετέφερε τη θέση μιας «ξένης πηγής», χωρίς, όμως, να την κατονομάσει.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για μερική άρση των διατάξεων που είχαν επιβληθεί επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους ενάντια στην Κούβα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ταξιδιών στους Κουβανοαμερικανούς προς την Κούβα, αλλά και τις εμπορικές συναλλαγές σε γεωργικά προϊόντα και ιατρικά εφόδια στην Κούβα. Φυσικά, αυτές οι κινήσεις τακτικής δε αλλάζουν την προσπάθεια που κάνει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για να ανατρέψει το σοσιαλισμό στο νησί. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθούν και από το Κογκρέσο, ενώ ήδη διάφοροι γνωστοί αντικομμουνιστές γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.