Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Να «αγοράσει χρόνο» για μια ακόμα φορά σχετικά με το μέλλον του εργοστασίου Λιπασμάτων στην Καβάλα επιχείρησε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Μία μέρα μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας προσπάθησε να εφησυχάσει τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς έκανε και πριν από ένα περίπου μήνα ο Γ. Γιακουμάτος, χωρίς όμως εν τω μεταξύ να έχουν λυθεί τα προβλήματα βιωσιμότητας το εργοστασίου.
Ο Χ. Φώλιας είπε ότι για το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις και θα δοθεί λύση τις επόμενες 15 μέρες με βάση την οποία θα συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απέδωσε δε το «σημερινό πρόβλημα ρευστότητας», όπως το χαρακτήρισε, στις αποζημιώσεις που δόθηκαν στους εργαζόμενους του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης που έκλεισε. Προβοκατόρικα ισχυρίστηκε ότι στην προχτεσινή συνάντηση των εργαζομένων με τον γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, οι εργαζόμενοι «μπούκαραν στο γραφείο και έσπασαν τασάκια», αλλά μετά από τη διάψευση του Α. Τζέκη, που ήταν παρών στη συνάντηση, επιχείρησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι «χαίρομαι που με διαβεβαιώνεται ότι δεν είναι έτσι».
Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε όλες τις προηγούμενες υποσχέσεις των υπουργών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού με βάση τις οποίες θα έπρεπε ήδη να λυθεί το πρόβλημα και τόνισε ότι το κλείσιμο πλέον του εργοστασίου Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι δεν είναι ειλικρινείς οι διαβεβαιώσεις. Η ιδιωτική πλέον Εμπορική Τράπεζα, είπε, θέλει να απαλλαγεί από το εργοστάσιο προς όφελος των μεγαλοεισαγωγέων λιπασμάτων. Ομως, υπογράμμισε, το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και θα μπορούσε να λειτουργήσει με κρατική ευθύνη, προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των αγροτών της χώρας.
Κατά την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων, αντιπροσωπεία τους συνοδευόμενη από βουλευτές (ανάμεσά τους ο Α. Τζέκης) θέλησε να επιδώσει ψήφισμα στο Μ. Μαξίμου, αλλά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου αρνήθηκε να τους δεχτεί και έστειλε έναν κλητήρα 200 μέτρα μακριά από του Μαξίμου να παραλάβει το ψήφισμα. Τη συμπεριφορά αυτή κατήγγειλε ο Α. Τζέκης, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ποταπή» και αναρωτήθηκε εάν παρόμοια συμπεριφορά έχει ο Γ. Αγγέλου απέναντι στους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές.
Φόβους ότι θα είναι πολύ χαμηλή η παραγωγή φρούτων, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών εκφράζουν οι δεντροκαλλιεργητές στη Μακεδονία. Η φετινή πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία των δέντρων είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή γονιμοποίηση στα φυτά και παρουσιάζονται προβλήματα μικροκαρπίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πρώιμη παραγωγή των σπαραγγιών είναι μειωμένη κατά 40% λόγω της έλλειψης υγρασίας.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί έξαρση στο φαινόμενο της καρπόπτωσης, της ακαρπίας, αλλά και της εμφάνισης ασθενειών στα φυτά. Πάντως, για το μέγεθος του προβλήματος της καρπόπτωσης θα υπάρχει συνολική εικόνα τις αμέσως επόμενες μέρες. Οσον αφορά στις ροδακινιές σε Πέλλα και Ημαθία το μέγεθος του προβλήματος θα μπορέσουν οι γεωπόνοι να το διαπιστώσουν στα τέλη αυτού του μήνα.
Πέρα από τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα σοβαρό είναι το πρόβλημα και στα ακτινίδια, αφού δεν έγινε με τρόπο ικανοποιητικό η γονιμοποίηση στα φυτά και δεν αναπτύχθηκαν σωστά οι καρποί. Εκτός από τη μεγάλη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα, πολλά φρούτα είναι ατροφικά, ενώ μεγάλη έξαρση παρουσιάζει και ο μύκητας εξώασκος που έπληξε πολλά χωράφια, καθώς ευνοήθηκε από τη ζέστη και την υγρασία.
Σημειώνεται ότι μειωμένα είναι τα νερά στα αρδευτικά δίκτυα της Κεντρικής Μακεδονίας και εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις την επόμενη περίοδο, ενώ την έλλειψη υποδομών καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες. Επίσης, η στάθμη των υπόγειων υδάτων «έπεσε» πριν ακόμη αρχίσει η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού που συνήθως κάθε χρόνο αυξάνεται από τον Ιούνη.
Στο μεταξύ, αντί για βροχή ήρθε το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια). Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα Μονόσπιτα και σε άλλα χωριά της Νάουσας, καθώς και στα χωριά της Αρνισσας.
Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο των υπουργείων Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης για την έρευνα και εκμετάλλευση των λατομείων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, που μίλησε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Το σχετικό κείμενο του σχεδίου νόμου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, επισήμανε ο γγ του Ανάπτυξης, και περιλαμβάνονται σε αυτό η αναθεώρηση της διάρκειας των μισθώσεων και των αδειών εκμετάλλευσης, όπως και η μεταβολή της διαδικασίας και των κριτηρίων καθορισμού λατομικών περιοχών εκμετάλλευσης αδρανών υλικών, «σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες της αγοράς και με πρωτοβουλία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και όχι της Κεντρικής Κυβέρνησης».
Επίσης, θα θεσπιστεί «η δυνατότητα καθορισμού ειδικών ζωνών εκμετάλλευσης, κατά προτεραιότητα, βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων με Προεδρικό Διάταγμα από 5 υπουργεία», θα αλλάξει η διαδικασία για την άσκηση των δικαιωμάτων έρευνας, εκ μέρους του Δημοσίου, σε λατομικούς χώρους ιδιοκτησίας του. Στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για νέα προνόμια προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, προβλέπονται και διατάξεις «που συμβάλλουν στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
Στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμφθηκαν από τη Νομαρχία Πειραιά 20 επιχειρήσεις, από τις 121 που ελέγχτηκαν τον Απρίλη, για διάφορες παραβάσεις, όπως είσπραξη υπερτιμήματος και πώληση οπωροκηπευτικών ειδών σε τιμή μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κέρδους, πώληση εισαγόμενων προϊόντων ως εγχώριων, εύρεση ληγμένων τροφίμων, παράνομες προσφορές, προϊόντα με ελλιπείς ενδείξεις κλπ.
Ανάμεσά στις επιχειρήσεις - παραβάτες, τα σούπερ μάρκετ «Μάκρο Κας και Κάρι» επί τη Λ. Κηφισού 98 και Π. Ράλλη (πωλούσε οπωροκηπευτικά με τιμή μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κέρδους), «Μάρκετ Ιν» επί της Χατζηκυριακού και Ζαΐμη (για είσπραξη υπερτιμήματος), «Καρφούρ Μαρινόπουλος» επί της Π. Ράλλη 97 στο Ρέντη (είχε επανατοποθετήσει στο ράφι δεσμευμένα προϊόντα μετά την επικόλληση των απαραίτητων ετικετών χωρίς όμως προηγούμενη ενημέρωση της Νομαρχίας), η εταιρία «Εμμανουηλίδης Εμ.» (βρέθηκαν δεκάδες τόνοι ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα, που κατασχέθηκαν πριν από λίγες μέρες από τη Νομαρχία Πειραιά), το κρεοπωλείο Ζαντιώτης ΕΠΕ επί της Λυκούργου 1 (πωλούσε έντερα Γαλλίας ως ελληνικά) κλπ.