ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πάνω πάνω στη μετεκλογική «λίστα» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

Eurokinissi

Ετοιμος να βάλει πλάτη ώστε να αξιοποιηθούν «ευκαιρίες» και η εκλογική «ώθηση» για να «τρέξουν» ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε, ξανά χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «capital.gr», και ενώ ήδη οι σύμβουλοι του Γερμανού καγκελάριου, όπως ο Γ. Πλέντερ, λένε ότι «Ουάσιγκτον και Βερολίνο είναι αποφασισμένοι να εξουδετερώσουν το δηλητήριο στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ο Αμερικανός πρέσβης δηλώνει ενθουσιασμένος που, ανεξάρτητα απ' το ποια θα είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, Ελλάδα και Τουρκία «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν». Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους». Στον δε Τύπο γράφεται περί σχετικής «πρωτοβουλίας» που θα αναπτύξει μέσα στο καλοκαίρι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζ. Πάιατ, πρ. πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός για ενεργειακά θέματα.

Με αυτά ως φόντο και εκτιμώντας ότι το «κλίμα» στα Ελληνοτουρκικά «άλλαξε μετά τους σεισμούς», ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε χτες τη γείτονα «να λάβει μία βαθιά στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές» ώστε να «επικρατήσει η λογική» και να προχωρήσει η «επαναπροσέγγιση». «Και αν επικρατήσει η λογική, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κερδίσει περισσότερα αν προσεγγίσει ξανά και συνεργαστεί με την Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση», έταξε στο παζάρι, δείχνοντας και το πλαίσιο της συζήτησης, το «αγκίστρωμα» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με τα ανάλογα «ανταλλάγματα».

Εβαλε, δε, ζητούμενο «να πιάσουμε ξανά το νήμα έχοντας γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Είπε ακόμη: «Προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να συζητήσει ουσιαστικά αυτή τη διαφορά είναι να μην μπαίνουν στο τραπέζι θέματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα συζητήσει με την Τουρκία, όπως π.χ. ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα σύνορα και την κυριαρχία», επέμεινε, όταν και ο ίδιος γνωρίζει ότι εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ ο «στρατηγικός» τους σύμμαχος και εταίρος Αγκυρα βάζει όλα αυτά τα θέματα για διαπραγμάτευση, ενώ «εκτός» αυτών των «κόκκινων γραμμών» και προς παζάρι μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης εστίασε και στα κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλές θετικές ατζέντες τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε και έχουμε αναπτύξει», «ας διασφαλίσουμε ότι η γεωπολιτική ατζέντα θα εμπλουτιστεί με μία ευρύτερη ατζέντα που μπορεί να αφορά στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον», ως «ορισμένες από τις θετικές ατζέντες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση ώστε να αναπτύξουμε περισσότερη θετική δυναμική», σε άλλη μια ένδειξη ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου ωθούν για διευθετήσεις.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέα κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ από το Ιράν

Σε νέα κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ στον Περσικό προχώρησαν χτες οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, έναν χρόνο μετά την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ πέρσι τον Μάη, επιβεβαιώνοντας τους μεγάλους κινδύνους από την πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, χτες, λίγο μετά τις 6 το πρωί, σκάφη των ναυτικών δυνάμεων των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» περικύκλωσαν και κατέλαβαν το πετρελαιοφόρο «Niovi» («Νιόβη»), ελληνικών συμφερόντων (του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη), της εταιρείας «Smart Tankers» με έδρα τον Πειραιά, το οποίο ταξιδεύει με σημαία Παναμά.

Το πλοίο επέστρεφε από ναυπηγείο του Ντουμπάι όπου είχε μεταβεί για επισκευές, δίχως να έχει φορτίο καυσίμων, και κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Φουζάιραχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν περικυκλώθηκε από σκάφη των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία ανοικτά της περιοχής Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν.

Την κατάληψη του πλοίου παρακολούθησαν μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη του 5ου αμερικανικού Στόλου που έχει δυνάμεις στην περιοχή, με Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν πως δεν πήραν κανένα σήμα από το καταληφθέν σκάφος.

Σε επακόλουθη ανακοίνωση του 5ου αμερικανικού Στόλου αποδοκιμάζονται έντονα οι ενέργειες του Ιράν ως τέτοιες «που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ επιβεβαίωσε την κατάληψη του σκάφους, δίχως να αναφέρει την αφορμή που προκάλεσε τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη κατάληψη πετρελαιοφόρου από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα.

Την περασμένη βδομάδα το Ιράν κατέλαβε το πετρελαιοφόρο «The Advantage Sweet», που μετέφερε αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της «Chevron» με 23 Ινδούς και έναν Ρώσο στο πλήρωμα με τη δικαιολογία ότι απειλήθηκε η σύγκρουσή του με άλλο σκάφος, δίχως να προσφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις ενδεικτικές της έντασης των ανταγωνισμών

...και της εμπλοκής σε αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας»

Σε σειρά ασκήσεων ΝΑΤΟικής κοπής μετείχαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τα σενάρια των οποίων σηματοδοτούν την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και στη Μεσόγειο, όπου η ντόπια αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της είναι χωμένες ως τα μπούνια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Συγκεκριμένα, από 13 έως 28/4 μετείχαν στην άσκηση «ITALIAN MINEX 23», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMCMG2, του Βελγίου, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

Κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό ασύμμετρη απειλή σε ναρκοθετημένα ύδατα και εισόδους κύριων λιμένων, ενώ υλοποιήθηκαν κι άλλα επιχειρησιακά σενάρια, όπως Αντιμετώπιση ΧΒΡΠ περιστατικών (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά περιστατικά) και Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Σημειωτέον, η ελληνική πλευρά συμμετείχε στην άσκηση με το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» (έχει ενταχθεί στην SNMCMG2, σε άλλη μια υπηρεσία της ελληνικής αστικής τάξης στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα).

Στο μεταξύ, σήμερα, ολοκληρώνεται η Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023», που διεξήχθη με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών. Συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα, εκτός από τη χώρα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία και η Σλοβενία. Επίσης συμμετείχαν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Επισήμως, η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» αποσκοπούσε «στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας (...) με τη διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων», μια πραγματική πρόβα πολέμου δηλαδή.

Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» διεξάγεται (λήγει αύριο Παρασκευή) η Διεθνής Ασκηση Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23», με τη συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Βόρεια Μακεδονία, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα - ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών - ΜΥΑ), σε άλλη μια απόδειξη της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα έχει επίσης παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Εγιναν συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, την εκκαθάριση εχθρικής ακτής, την καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και την καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS). «Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των ΕΔ-ΔΕΕ της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) από άλλες χώρες», λένε από το ΓΕΕΘΑ, αποτυπώνοντας βασικά τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, δοκιμάστηκε σενάριο που προέβλεπε τη συγκρότηση μιας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command - SOCC), με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, «και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας», όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, υλοποιώντας άλλο ένα πρόταγμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ περί προστασίας «υποδομών ζωτικής σημασίας».

Παράλληλα χτες ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Κυβερνοασφάλεια Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΗΠΑ (3+1 Cyber Security Working Group), που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα της Κύπρου (το έχουν στήσει εκεί οι ΗΠΑ από το 2020), με αντικείμενο τη «διασφάλιση του θαλάσσιου κυβερνοχώρου», όπως και την «οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατόπιν τούτων, διόλου τυχαία χτες επισκέφτηκε το ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI), όπου ο αρχηγός του Επιτελείου, Κ. Φλώρος, έσπευσε να διαβεβαιώσει για τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική «σταθερότητα» όπως και για την «εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ