Κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη στο Γενικό Λογιστήριο
Το Συνδικάτο καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στο πόρισμα της «δήθεν ανεξάρτητης "επιστημονικής" Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει επί ΝΔ, με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ». Οπως καταγγέλλει, το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής «δεν στηρίζεται σε καμία Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου ή έστω επιδημιολογική». Προτείνει κατάργηση ή περικοπή του επιδόματος που χορηγείται σήμερα σε μια σειρά ειδικότητες εργαζομένων, χωρίς να εξετάζει τους όρους δουλειάς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, υπηρετώντας τον στόχο για «μεσοσταθμική μείωση του ποσοστού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα κατά 32%».
«Σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει τους ήδη τσακισμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά, κάθε σκέψη για μείωση ή περικοπή είναι απαράδεκτη», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο. «Είναι ώρα να βγάλουμε το δικό μας πόρισμα, που στηρίζεται στην πραγματικότητα και σε αντικειμενικά γεγονότα όπως: Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα και τους χιλιάδες σακατεμένους συναδέλφους. Τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες σακατεμένους από εργασιακές ασθένειες. Τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας. Τα ελλιπή και κακής ποιότητας ΜΑΠ που δίνουν και αν και όταν δίνουν. Τις ελλείψεις γιατρών και τεχνικών ασφαλείας κ.ά.», τονίζει.
Διεκδικεί: Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού. Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους. Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ που χρειάζονται.
Στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας το αγωνιστικό ραντεβού
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. προχωρούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ν. Αττικής και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, για το ζήτημα της τηλεργασίας. Τα τρία σωματεία απευθύνονται στους εργαζόμενους και στα επιχειρησιακά σωματεία των κλάδων τους, όπου η εργοδοσία εφαρμόζει γενικευμένα το καθεστώς της τηλεργασίας και με τη βοήθεια της κυβέρνησης σχεδιάζει τη μονιμοποίησή της, και τους καλούν να διεκδικήσουν μια σειρά αιτημάτων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.
Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας και την προσπάθεια μονιμοποίησης της τηλεργασίας, και διεκδικούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για όσο διάστημα διαρκεί η δουλειά από το σπίτι, απαιτούν: Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο. Να μην εφαρμόζεται καμία «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου, με υποχρέωση του εργοδότη. Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθενείας, γονική, αργίες κ.ά.). Οσον αφορά το κόστος από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια), διεκδικούν να βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζομένων είναι ο εργοδότης.
Αποκαλυπτική της στόχευσης της εργοδοσίας μέσα από την επιλογή της τηλεργασίας είναι η κατάσταση στην «Cosmote e-Value». Οπως σημειώνει το επιχειρησιακό Σωματείο της Αττικής, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από το σπίτι «αναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από το ωράριό τους για να βγει ο "στόχος"», «δουλεύουν όταν νοσούν», εργάζονται σε αργίες. Επιπλέον, η εργοδοσία «έχει επιδιώξει την εφαρμογή σπαστού ωραρίου μέσω της τηλεργασίας», ενώ πρόσφατα αξίωσε την «αναπλήρωση» του χρόνου εργασίας όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με διακοπές ηλεκτροδότησης ή με τη σύνδεση στο διαδίκτυο.
«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουν οι συνάδελφοί μας όταν νοσούν. Σήμερα καταργούν την άδεια ασθένειας, αύριο τη γονική, τη λοχεία κ.ά.», καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Mellon» και καλεί στην κινητοποίηση. Υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία έχει επιβάλει σε μητέρες παιδιών που νοσούν να δουλέψουν με τηλεργασία, ενώ βρίσκει την ευκαιρία να απολύει εργαζόμενους «εξ αποστάσεως». Η εταιρεία «κρύβεται πίσω από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ» και δεν διαθέτει «ούτε ένα ευρώ για επιπλέον μέτρα προστασίας (τεστ, μάσκες)», τη στιγμή που τις τελευταίες «νοσούν καθημερινά κατά μέσο όρο 10 συνάδελφοι τη μέρα (30% όσων δουλεύουν στην εταιρεία)».
Για το τι σημαίνει τηλεργασία και πώς τη χρησιμοποιούν οι εργοδότες, αξιοποιώντας και τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ενδεικτική είναι η καταγγελία της ΕΛΕΠΑ για την εταιρεία «Deloitte», η οποία μάλιστα πρόσφατα διαφημιζόταν από την κυβέρνηση ως μία από τις εμβληματικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Φλεβάρη έστειλε στους εργαζομένους της «δήλωση συναίνεσης για την παροχή τηλεργασίας», που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασής τους, «επιδιώκοντας να μονιμοποιήσει την τηλεργασία και το υβριδικό μοντέλο (εργασία από τον χώρο των γραφείων και εξ αποστάσεως εργασία)».
Με τη δήλωση αυτή, σημειώνει η ΕΛΕΠΑ, «οι εργαζόμενοι καλούνται να συμφωνήσουν σε de facto τηλεργασία σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς δικαίωμα επιλογής για εφαρμογή της ή όχι, παρά μόνο σχετικά με το ποιες μέρες της βδομάδας αυτή θα εφαρμόζεται». Σύμφωνα με τους όρους της «δήλωσης»: Η ευθύνη τήρησης του ωραρίου μετατίθεται από τον εργοδότη στους εργαζόμενους, «όταν η ίδια η καθημερινότητα που βιώνουμε, με τα ατέλειωτα ωράρια και πίεση για να βγει η δουλειά, επιβεβαιώνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πράξη και ότι θα "πρέπει" να κάνει ο εργαζόμενος ό,τι χρειαστεί για να βγει το "project"». Ο εξοπλισμός γίνεται υποχρέωση του εργαζόμενου, και σε ό,τι αφορά την κάλυψη της τεχνικής βλάβης από τον εργοδότη «η πείρα δείχνει ότι σε περιπτώσεις που υπήρχε βλάβη, ο εργαζόμενος καλύπτει τις ώρες που "χάθηκαν" πέραν του ωραρίου του». Περαιτέρω, το ελάχιστο επίδομα των 30 ευρώ που θα δίνουν ως αποζημίωση «μπορεί να μεταβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη», ενώ έτσι κι αλλιώς το ύψος του είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.
Ομόφωνα εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ζακύνθου και με το οποίο απαιτείται η ανάκληση των 8 απολύσεων εργαζομένων από τα ΚΤΕΛ, καθώς και η πραγματοποίηση συζήτησης για την αναβάθμιση των τοπικών δρομολογίων, βάσει των αναγκών που υπάρχουν.
Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων, του Σωματείου Οδηγών και Προσωπικού της επιχείρισης, η στήριξη και αλληλεγγύη που έδωσε το Εργατικό Κέντρο και οι πάνω από 50 συνδικαλιστικοί φορείς σε όλη τη χώρα, οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των τοπικών δρομολογίων (όπως η σύσκεψη του ΕΚΖ), αλλά και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο των οδηγών και άλλα συνδικάτα την ώρα της συνεδρίασης, έδωσαν μια συνολική απάντηση στα ψεύδη και τις συκοφαντίες της Διοίκησης του ΚΤΕΛ και στον δήμαρχο (ΝΔ), Νικήτα Αρετάκη. Ο τελευταίος, όλο το προηγούμενο διάστημα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου το θέμα να μην συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ προκλητικά απουσίαζε και από τη συνεδρίαση.
Το «παρών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας και το λόγο με εκπροσώπους τους, έδωσαν το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Οδηγών και Προσωπικού ΚΤΕΛ και άλλοι φορείς του νησιού, καταδικάζοντας τις απολύσεις και αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που επικρατούν με τις συγκοινωνίες.
«Οταν μιλάμε για το ΚΤΕΛ, μιλάμε για επιχείρηση που στηρίχθηκε στα λεφτά του κοσμάκη, που όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε παχυλές επιδοτήσεις από το κράτος για δρομολόγια άγονης γραμμής, ενώ συνεχίζει να επιδοτείται για δρομολόγια που καλύπτουν ανάγκες ΑμεΑ», τονίστηκε ανάμεσα σε άλλα στην τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το τριήμερο 6-8 Μάη θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Την απόφαση πήρε το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ που συνεδρίασε διαδικτυακά στις 1 και 2 Φλεβάρη και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, το συνέδριο θα γίνει με τη στήριξη της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB και κεντρικό σύνθημα: «Προχωράμε Ενωμένοι για τις Σύγχρονες Ανάγκες της Εργατικής Τάξης, Ενάντια στην Καπιταλιστική - Ιμπεριαλιστική Βαρβαρότητα».
Στη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου, το ΠΑΜΕ υπογράμμισε «τη σημασία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, που επιβεβαιώνει τη σταθερή και αδιάλειπτη δράση της ΠΣΟ και των ταξικών συνδικάτων διεθνώς σε όλες τις συνθήκες στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η εγγραφή στην ΠΣΟ, που σήμερα εκπροσωπεί 105 εκατομμύρια εργαζόμενους από 133 χώρες όλων των ηπείρων, νέων συνδικάτων από την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και αλλού.
Τέλος, το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ με ψήφισμά του εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση στο δημαρχείο Ιωαννίνων και τον ΟΑΕΔ την περασμένη βδομάδα, όπου αποσπάστηκε η καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στη συγκεκριμένη δομή εργάζονταν από το 2019 53 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που υλοποίησε ο δήμος Ιωαννιτών, και σήμερα απολύθηκαν πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκχώρησε τις υπηρεσίες σε εργολάβους και MΚΟ.
Οι συνδικαλιστές του ΕΚΙ κατήγγειλαν την Περιφέρεια Ηπείρου που επικαλούνταν ότι είναι αναρμόδια για το ζήτημα και απέρριπτε συνάντηση και τελικά, υπό την πίεση της κινητοποίησης, ολιγομελής επιτροπή συναντήθηκε με τον εκτελεστικό γραμματέα και τον περιφερειάρχη Ηπείρου. Κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας δέσμευση για παρέμβαση της Περιφέρειας στον διευθυντή της δομής φιλοξενίας.
Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης οι απολυμένοι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα 11 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, όπου πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος.