ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ
Με αποφασιστικότητα διεκδικούν το δικαίωμα να σπουδάσουν

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους
Αντιμέτωπα με όλο και μεγαλύτερα εμπόδια βρίσκονται τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην προσπάθεια να μπουν σε μια σχολή και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τα τσακισμένα εισοδήματα, η ανύπαρκτη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες φοιτητική μέριμνα, η αύξηση του κόστους των σπουδών συνολικά μπαίνουν φραγμός για ολοένα και περισσότερους νέους. Στο πλαίσιο αυτό, πίσω από τις ανάγκες αποδεικνύεται ότι βρίσκεται και η δυνατότητα που δίνεται σε κάποιους φοιτητές να μετεγγραφούν από την πόλη στην οποία βρίσκεται η σχολή ή το τμήμα όπου έχουν εισαχθεί, στην πόλη μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς τους ή εκεί που τυχόν σπουδάζουν αδέλφια τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών και σπουδαστών που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας συνέχισαν και φέτος να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, φέτος ήταν 2.000 περισσότερες από πέρσι, ενώ και πέρσι είχε σημειωθεί αύξηση κατά περίπου 2.000 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Από τις 14.038 αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν μόνο 7.574, μετά και από τις ενστάσεις που έγιναν δεκτές. Προκειμένου να πάρει μετεγγραφή ένας φοιτητής, μοριοδοτείται ανάλογα με το αν πληροί μια σειρά οικονομικά ή/και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αυστηροποιηθεί πολύ. Επιπλέον, υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό μετεγγραφέντων που θα δεχτούν τα κεντρικά πανεπιστήμια, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% των εισακτέων του, αφήνοντας εκτός μετεγγραφών παιδιά που συγκέντρωσαν ακόμα και 6 και 7 μόρια, που προκύπτουν από το συνδυασμό οικονομικών και άλλων κριτηρίων.

Η αναλογία 1 προς 2, που ισχύει για τις εγκεκριμένες αιτήσεις μετεγγραφής, δεν είναι απλός αριθμός, αλλά έχει πρόσωπο. Πρόκειται για παιδιά που έχουν σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που τους εμποδίζουν να έχουν πρόσβαση στο αντικείμενο που θέλησαν να σπουδάσουν, γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν αντικειμενικά να συντηρήσουν ένα επιπλέον νοικοκυριό σε άλλη πόλη, μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Που πέρασαν μαζί με χιλιάδες άλλους νέους μία δύσκολη περίοδο προετοιμασίας για τις πανελλαδικές, με τις οικογένειές τους να ανταποκρίνονται με πολλή προσπάθεια στο κόστος των φροντιστηρίων, ή με αδέλφια που ήδη σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί... προσωπικό πρόβλημα του κάθε νέου το αν και πώς θα καταφέρει να σπουδάσει, που εξαρτά τη μόρφωση ολοένα και περισσότερο από την τσέπη του καθένα, που αυξάνει ολοένα το κόστος των σπουδών, που βλέπει σαν κόστος και πελάτες, με ανταποδοτικά κριτήρια, τους φοιτητές.

Στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης

Με στόχο τη διεκδίκηση μετεγγραφής για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση, στις 30 Νοέμβρη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα από φοιτητές που πέρασαν στις σχολές των Νηπιαγωγών, των Δασκάλων, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πολυτεχνείου, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τη μετεγγραφή τους στην Αθήνα. Οι φοιτητές επισήμαναν πως η πολιτική της κυβέρνησης τους αφήνει έξω από τις σχολές, αναγκάζει τους γονείς τους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή και να μην σπουδάσουν καθόλου. Τόνισαν παράλληλα πως τη στιγμή που το υπουργείο αρνείται τις μετεγγραφές τους, στις πόλεις που πέρασαν δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς εστίες για όλους, δηλαδή δεν πληρούνται ούτε κατά διάνοια οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να σηκώσουν οι οικογένειές τους ακόμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο κόστος.

Η Βαλεντίνα, μέλος της Επιτροπής, πέρασε στο τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, έχοντας άνεργους γονείς και με έναν από αυτούς να έχει και πρόβλημα υγείας. Οπως μας εξηγεί, «ούτε το ένα σπίτι δεν μπορεί να συντηρηθεί, πόσο μάλλον και δεύτερο στη Φλώρινα». Μέσα από αυτήν τη διαδικασία συναντήθηκε με άλλα παιδιά, για τα οποία το να πάρουν μετεγγραφή είναι όρος για να σπουδάσουν. Μας μιλά για περίπτωση φοιτήτριας στην οποία το γεγονός ότι έχει χάσει τον πατέρα της και η μητέρα της είναι άρρωστη «κοστολογείται» με 2 μόρια, όχι αρκετά για να πάρει μετεγγραφή, και είναι αδύνατο να σπουδάσει στην πόλη που πέρασε ή και να ξαναδώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλος φοιτητής έχει ήδη προσπαθήσει δίνοντας τρίτη φορά πανελλαδικές να περάσει στην πόλη διαμονής του, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί η οικογένειά του σε σπουδές σε άλλη πόλη. Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση κάθε χρόνο.

Μιλώντας για την εμπειρία από τη συμμετοχή στην Επιτροπή και την αγωνιστική διεκδίκηση μέσα από αυτή, σημειώνει πως «στην αρχή ήμασταν απογοητευμένοι. Σιγά - σιγά γινόμασταν περισσότεροι, κινητοποιηθήκαμε, αποσπάσαμε δεσμεύσεις μέσα από τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, στο υπουργείο, στις διοικήσεις των σχολών και των ιδρυμάτων. Εγινε καθαρό ότι με το να κλαίμε τη μοίρα μας δεν κερδίζουμε τίποτα, ότι λύση προκύπτει μέσα από τη μαζική πάλη με άλλα παιδιά από διάφορες πόλεις, με διαφορετικά βάσανα ο καθένας, αλλά στη βάση των κοινών αναγκών μας. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε».

Κάτω από την πίεση, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε πριν μερικές μέρες σε εξαγγελίες σχετικά με τις μετεγγραφές. Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, δήλωσε πως «θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε καμία οικογένεια να μην συντηρεί πάνω από ένα σπίτι, εκτός από εκεί που θα μένουνε οι ίδιοι. Κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται εκεί που ζουν οι οικογένειές τους. Αυτό είναι μία δέσμευση. Θα το καταθέσουμε αυτές τις μέρες και θα ψηφιστεί και θα ισχύει από το δεύτερο εξάμηνο μετά το Φεβρουάριο», σημείωσε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξακολουθεί την πολιτική της συρρίκνωσης της φοιτητικής μέριμνας, που αφήνει εκτός εστιών χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικότροφων, που έχουν συγκροτήσει φοιτητές από 10 Συλλόγους από διάφορες περιοχές της χώρας, «μόλις το 9% των 150.000 φοιτητών που έχουν φύγει από τον τόπο τους έχει πρόσβαση σε δωμάτιο και κάθε χρόνο εκατοντάδες πρωτοετείς μένουν άστεγοι, σε πολλές περιπτώσεις οι υποδομές των εστιών είναι παμπάλαιες και κακοσυντηρημένες, οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι, ενώ οι χώροι πολιτισμού και άθλησης είναι συχνά ανύπαρκτοι. Η δωρεάν σίτιση αλλού έχει καταργηθεί και αλλού απειλείται άμεσα, οι υπηρεσίες φύλαξης - καθαριότητας - συντήρησης παρέχονται από ελλιπείς εργολαβίες και κακοπληρωμένους εργαζόμενους».

Κλιμακώνουν τον αγώνα

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών που δεν πήραν μετεγγραφή σημειώνει πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι αγωνιστικές διεκδικήσεις με συντονισμό, κινητοποιήσεις, ψηφίσματα προς το υπουργείο Παιδείας, τη Βουλή, τα ιδρύματα. Οπως σημειώνει, από πλευράς υπουργείου άκουσαν πως αν οι πρόεδροι των τμημάτων των σχολών τού κάνουν έγγραφο με το πόσους μπορούν να δεχτούν παραπάνω, θα τους κάνει όλους δεκτούς, οι πρόεδροι των σχολών τούς παρέπεμψαν στην κυβέρνηση. Στις 19 Δεκέμβρη, μετά από παρέμβαση στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, ο πρύτανης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί όσους του πουν τα τμήματα, σύμφωνα με τους φοιτητές.

Η Επιτροπή απευθύνει τώρα κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πάρει τη μετεγγραφή τους να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις στα ιδρύματά τους και στους προέδρους των τμημάτων τους, να πιέσουν άμεσα να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να προχωρήσουν οι μετεγγραφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ