Associated Press |
Γιόσκα Φίσερ (αρ.) - Γιάσερ Αραφάτ. Ο πρώτος θα «φιλοξενήσει» τις συνομιλίες Αραφάτ-Πέρες |
Ο Γιόσκα Φίσερ θα φιλοξενήσει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες: Αυτή ήταν η προβαλλόμενη από διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία ως η σημαντικότερη χτθεσινή είδηση από τη Μέση Ανατολή, όπου η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση εξακολουθεί να βρίσκεται στο αιματηρό απόγειό της. Το πότε θα γίνει η συνάντηση - τον τόπο πρότεινε ο Αραφάτ - δεν έγινε σαφές, ενώ φυσικά είναι αδύνατο να προβλεφτεί κατά πόσον μια διαπραγμάτευση σε υποτίθεται ουδέτερο έδαφος (ή, τουλάχιστον, πιο ουδέτερο από την Ουάι Πλαντέισον) θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν είναι ο Πέρες που καθορίζει την ισραηλινή πολιτική, αλλά ο Αριέλ Σαρόν και οι Ισραηλινοί στρατηγοί... Το σχέδιο «σταδιακής εκεχειρίας», που έχει εξαγγείλει ο Πέρες (ο οποίος μοιράστηκε με τον Αραφάτ το Νόμπελ Ειρήνης του 1994, αλλά έκτοτε μόνο ειρήνη δεν επήλθε), παραμένει ακόμη μακρινή προοπτική.
Η συνάντηση των δύο ανδρών ίσως γίνει στις αρχές της επόμενης βδομάδας, αφού ο Πέρες βρίσκεται στην Ουγγαρία ενώ ο Αραφάτ έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο που θα αρχίσει μεθαύριο, Πέμπτη, για να ενημερώσει την κινεζική ηγεσία.
Associated Press |
Βόλτα με ποδήλατο μπροστά στα χαλάσματα των ισραηλινών βομβαρδισμών για τα παιδιά του πολέμου |
Στην Ιερουσαλήμ, στο μεταξύ, μια έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο αναστάτωσε το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς πάντως να κοστίσει ζωές ή τραυματισμούς. Την ευθύνη της έκρηξης διεκδίκησε με ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια οργάνωση που πρόσκειται στην Φατάχ, το Μέτωπο Λαϊκού Στρατού/Τάγματα της Επιστροφής. Η ισραηλινή πλευρά εξάλλου συνεχίζει τη φονική πολιτική της στα Κατεχόμενα - ένας Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από στρατιώτες βρισκόταν χτες σε κρίσιμη κατάσταση, «ανταλλαγές» πυρών σημειώθηκαν σε πάνω από 5 περιπτώσεις, ενώ στη Ναμπλούς έγινε χτες η κηδεία ενός Παλαιστινίου που είχε τραυματιστεί από ισραηλινές σφαίρες την περασμένη βδομάδα και πέθανε χτες.
Associated Press |
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των στρατιωτών στο περίκλειστο φυλάκιο: Ο αποκλεισμός και οι εισβολές συνεχίζονται |
Υπάρχει τουλάχιστον μία ένδειξη ότι πρόκειται για κάποιο σχέδιο: Δεν είναι ασφαλώς τυχαία η τοποθέτηση του Εχούντ Μπαράκ (ο οποίος ευθαρσώς έγραφε σε άρθρο του στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ «πρέπει να περιμένει» να... πεθάνει ο Αραφάτ!) πως η «μόνη λύση» για τον τερματισμό της «κρίσης» είναι «να χωριστούν οι κοινότητες Παλαιστινίων και Ισραηλινών» και να ανεγερθούν «φράγματα που θα τις χωρίζουν»... (Σ.σ. οι ηγέτες του απαρτχάιντ θα έσκαγαν από τη ζήλια τους...).
Οι απεργοί πείνας στις τουρκικές φυλακές όσο και έξω από αυτές, που συνεχίζουν την 11μηνη διαμαρτυρία εναντίον του νέου «σωφρονιστικού» συστήματος της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν πλέον ένα νέο πρόβλημα: την πίεση από πλευράς των αρχών σε οικογένειες πολλών εξ αυτών να σταματήσουν τη διαμαρτυρία.
Η περίπτωση της Γιλντίζ Γκεμιτζίογλου, η οποία βγήκε διά της βίας από 20 συγγενείς της από το σπίτι της Κωνσταντινούπολης όπου πραγματοποιούσε απεργία πείνας με την παρότρυνση της αστυνομίας, αποτελεί την πιο προβεβληθείσα τέτοια περίπτωση, ωστόσο δεν είναι η μόνη. «Η αστυνομία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις οικογένειες για να σπάσει την αντίσταση», θα πει ο Ντουρσούν Αλί Πεκίν, ένας από τους 6 απεργούς πείνας σε ένα σπίτι της Κωνσταντινούπολης. «Οι οικογένειές μας έλαβαν όλες τα ίδια τηλεφωνήματα. Αστυνομικοί τους είπαν, "αφήστε μας να σώσουμε τα παιδιά σας, ας τα φέρουμε πίσω στη ζωή"».
Στην περιοχή Κουτσούκ Αρμουτλού ένας ακόμη απεργός πείνας για σχεδόν 300 ημέρες, ο Ουμούς Σαχινγκόζ, θα πει στον Μπεν Χόλαντ του «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Αρχίσαμε λέγοντας πως θα πεθάνουμε αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν... καμία πίεση από το κράτος ή από μέλη των οικογενειών μας δε θα αλλάξει την απόφασή μας».
Ενας από τους γονείς που δεν υπάκουσαν στις οδηγίες της αστυνομίας είναι ο Μουσερέφ Σαρί, ο γιος του οποίου, Ρεζίτ, συνεχίζει την απεργία πείνας. «Τους είπα πως ο γιος μου δεν είναι κανένα παιδάκι, και κάνει αυτό που κάνει γιατί το θέλει ο ίδιος».
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Την πιο δύσκολη περίοδο, αυτή της οικονομικής επιβράδυνσης, της στασιμότητας και της κάμψης, φαίνεται να διανύουν όλες οι «ισχυρές οικονομίες», όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά και οι χώρες της ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν σαφή και αισιόδοξα μηνύματα για μία πιθανή έξοδο από την κρίση, Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν σύσσωμοι, αναλυτές και εφημερίδες.
Χτεσινό ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», τόνιζε ότι οι σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες διέρχονται μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, στασιμότητας και κάμψης, την οποία η αμερικανική εφημερίδα τη χαρακτήρισε, στηριζόμενη στις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, την «πρώτη ύφεση της εποχής της παγκοσμιοποίησης, που απειλεί τον πλανήτη».
Η εφημερίδα καταγράφει τους λόγους που εμπόδισαν την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η χαμηλή εγχώρια ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια, οι περιορισμοί στον τομέα της απασχόλησης, η πτώση των κερδών των επιχειρήσεων και η μείωση των επενδύσεων, «να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης, τον οποίο είχαν αναλάβει ως χτες οι ΗΠΑ». Στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, «η εντεινόμενη δυσπιστία των επενδυτών έναντι αναδυομένων οικονομιών, όπως της Τουρκίας και της Βραζιλίας, που έχουν πληγεί από την κρίση».
Στο μεταξύ, σε εκτεταμένη της έρευνα τη Δευτέρα, η επίσης αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όχι μόνο συμφωνεί με τα άνω συμπεράσματα αλλά διευρύνει τα πορίσματα, τονίζοντας ότι εκτός της αμερικανικής επικράτειας, η ύφεση δείχνει να χτυπά και την πόρτα της Ασίας, αφού η πτωτική πορεία της οικονομίας της Ταϊβάν, που δείχνει ότι η χτυπά την πόρτα της ύφεσης, είναι το πιο σαφές δείγμα μέχρι σήμερα για το πόσο σκληρά μαστίζεται και η Ασία από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Ενώ επισημαίνει και στο πρωτοσέλιδό της ότι το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, «αποπνέει ακόμη πιο άσχημα νέα» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Associated Press |
Αυξήθηκε ο απολογισμός της φονικής έκρηξης που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στο ορυχείο Ζασιάντκο της κεντρικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση αξιωματούχου του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας, οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 47 καθώς στον προηγούμενο απολογισμό των 36 νεκρών προστέθηκε ένας τραυματίας που υπέκυψε χτες στα σοβαρά τραύματά του και άλλοι δέκα ανθρακωρύχοι των οποίων η τύχη αγνοούνταν έως προχτές.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται επιπλέον οκτώ από τους 37 τραυματίες ανθρακωρύχους, που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πόλης Ντόνετσκ.
Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, περισσότεροι από 3.640 ανθρακωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα.
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-
Μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, του πιο δυνατού χαρτιού της ισπανικής οικονομίας, η χώρα σείεται στην κυριολεξία από διάφορες και περίεργες βομβιστικές επιθέσεις, που ακόμη και όταν δε φέρουν τη σφραγίδα της αυτόνομης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, αποδίδονται σε αυτήν. Αποτέλεσμα είναι να υφέρπει ένας πανικός, αδικαιολόγητος ίσως, ενώ το βασκικό κόμμα, που θεωρείται πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το Ερι Μπατασούνα, να μιλά για ένα «νέο βρώμικο πόλεμο».
Χτες ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των περίεργων επιθέσεων, όταν σύμφωνα με την αστυνομία άγνωστοι, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά οικίας Βάσκου αστυνομικού. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Αμπαντίνο -70 χλμ. δυτικά από το Σαν Σεμπαστιάν- και ουδείς ήταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. Υποπτοι; Πιθανά συμμορίες νεαρών που δρουν ανεξέλεγκτα και πρόσκεινται στην ΕΤΑ...
Είναι οι ίδιες οι συμμορίες που ευθύνονται σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μαριάνο Ραχόι και για την έκρηξη του παγιδευμένου παιχνιδιού που κόστισε τη ζωή σε μία γυναίκα 62 ετών ενώ ο 16 μηνών εγγονός χαροπαλεύει. Ετσι σύμφωνα τον Ραχόι, που τις δηλώσεις του μεταφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς» η «επίθεση» συνδέεται άμεσα με τους νεαρούς υποστηρικτές της ΕΤΑ, παρά το γεγονός ότι η πρώτη εξέταση του τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου, το οποίο εξερράγη προχτές στο Σαν Σεμπαστιάν, δεν έδειξε τίποτα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. «Από στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι πρόκειται για κλασικό δείγμα "kale borroka"», όπως αποκαλείται στη βασκική γλώσσα η οργανωμένη εκστρατεία βίας στους δρόμους, στην οποία προβαίνουν νεαροί υποστηρικτές της ΕΤΑ, δήλωσε ο υπουργός. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το παιχνίδι ενδέχεται να είχε εγκαταλειφθεί από υποστηρικτές πολιτικού κόμματος προσκείμενου στην ΕΤΑ κατά τη διάρκεια παράνομης διαδήλωσης το Σάββατο, στο μπαρ το οποίο ανήκε στη θεία του μικρού, η οποία το πήρε και στο σπίτι με τα τραγικά αποτελέσματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση στη Χώρα των Βάσκων, ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει πως πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η ΕΤΑ ή νεαροί υποστηρικτές της, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε σαφής στόχος, αφού το παιχνίδι εγκαταλείφθηκε το Σάββατο σε τουαλέτα ενός μπαρ. Τέλος, το Ερι Μπατασούνα, το οποίο είχε διοργανώσει τη διαδήλωση του Σαββάτου, καταδίκασε την επίθεση αλλά τόνισε ότι ίσως πρόκειται για μία επιστροφή στα χρόνια του «βρώμικου πολέμου» που είχε εξαπολύσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 η κυβέρνηση της Ισπανίας κατά των Βάσκων αυτονομιστών, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας, απήγαγαν και δολοφονούσαν σωρηδόν μέλη και στελέχη της ΕΤΑ, ενώ το σκάνδαλο αυτό ακόμη ταλανίζει την Ισπανία.
Στο μεταξύ, η κατάσταση του τραυματισμένου βρέφους είναι «πολύ σοβαρή» έπειτα από εννιάωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα και βρίσκεται συνδεδεμένο με μηχάνημα υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται, στο Σαν Σεμπαστιάν. Το αγοράκι έχασε και τα δύο μάτια του, ακρωτηριάστηκε στο ένα χέρι του και έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.
ΚΟΛΟΜΠΟ.-
Κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Σρι Λάνκα, και χτες η αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ πραγματοποίησε έφοδο σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 15 αστυνομικούς, τραυματίζοντας άλλους 10 και αποσπώντας μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, ενώ ο στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στο Βορρά.
Η σύγκρουση που διαρκεί επί δεκαετίες βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αναζωπύρωσης μετά την επίθεση των ανταρτών στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε του Κολόμπο.