Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αστυνομία «πιέζει» οικογένειες απεργών πείνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Οι απεργοί πείνας στις τουρκικές φυλακές όσο και έξω από αυτές, που συνεχίζουν την 11μηνη διαμαρτυρία εναντίον του νέου «σωφρονιστικού» συστήματος της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν πλέον ένα νέο πρόβλημα: την πίεση από πλευράς των αρχών σε οικογένειες πολλών εξ αυτών να σταματήσουν τη διαμαρτυρία.

Η περίπτωση της Γιλντίζ Γκεμιτζίογλου, η οποία βγήκε διά της βίας από 20 συγγενείς της από το σπίτι της Κωνσταντινούπολης όπου πραγματοποιούσε απεργία πείνας με την παρότρυνση της αστυνομίας, αποτελεί την πιο προβεβληθείσα τέτοια περίπτωση, ωστόσο δεν είναι η μόνη. «Η αστυνομία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις οικογένειες για να σπάσει την αντίσταση», θα πει ο Ντουρσούν Αλί Πεκίν, ένας από τους 6 απεργούς πείνας σε ένα σπίτι της Κωνσταντινούπολης. «Οι οικογένειές μας έλαβαν όλες τα ίδια τηλεφωνήματα. Αστυνομικοί τους είπαν, "αφήστε μας να σώσουμε τα παιδιά σας, ας τα φέρουμε πίσω στη ζωή"».

Στην περιοχή Κουτσούκ Αρμουτλού ένας ακόμη απεργός πείνας για σχεδόν 300 ημέρες, ο Ουμούς Σαχινγκόζ, θα πει στον Μπεν Χόλαντ του «Ασοσιέιτεντ Πρες»: «Αρχίσαμε λέγοντας πως θα πεθάνουμε αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν... καμία πίεση από το κράτος ή από μέλη των οικογενειών μας δε θα αλλάξει την απόφασή μας».

Ενας από τους γονείς που δεν υπάκουσαν στις οδηγίες της αστυνομίας είναι ο Μουσερέφ Σαρί, ο γιος του οποίου, Ρεζίτ, συνεχίζει την απεργία πείνας. «Τους είπα πως ο γιος μου δεν είναι κανένα παιδάκι, και κάνει αυτό που κάνει γιατί το θέλει ο ίδιος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org