ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ
Φτάνοντας στο «σημείο μηδέν»

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΒΑΪΜΑΡΗ-ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει «επιτέλους» στη Μέση Ανατολή, σήμερα, το σημείο από όπου, σύμφωνα με την κοινή λογική, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Φυσικά ουδείς γνωρίζει τι κομίζει ή εάν υπάρξει έστω και μία ανακωχή των σφαγών, όχι μία ειρήνευση.

Οι προθέσεις και οι διαθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης είναι τοις πάσι γνωστές και τις επανέλαβε χτες ο Αριέλ Σαρόν για να μην υπάρξουν ψευδαισθήσεις. «Σταματήστε τις πιέσεις», τόνισε ο Σαρόν, διαβεβαιώνοντας την οικουμένη ότι η γενοκτονία τελειωμό δε θα έχει, αλλά «επιτρέποντας» στο «χαρισματικό παιδί της πλανηταρχίας να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ το Σάββατο», δηλαδή επιτρέποντας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να συναντηθεί με έναν άλλο ηγέτη!

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις του Σαρόν, ο Πάουελ δήλωσε, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, ότι «η συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ είναι πολύ σημαντική» και ότι θα επιθυμούσε να δει τους Ισραηλινούς να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό και να γίνει δυνατόν στον Αραφάτ να κινηθεί και να δει και άλλους ηγέτες και συμβούλους τους, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί. Φωνή βοώντος; Πιθανόν... Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι η συνάντηση Πάουελ-Αραφάτ, καθώς «η ισραηλινή Ασφάλεια δε συνεργάζεται με τους Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες που κατέφθασαν στο Ισραήλ για να προετοιμάσουν την επίσκεψη Πάουελ, και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να συμβεί εάν ο Πάουελ συναντηθεί εντός του αρχηγείου του Αραφάτ με ζωσμένους Παλαιστινίους και τις μάχες με τον ισραηλινό στρατό να μαίνονται».

Κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-ΗΠΑ-ΟΗΕ-Ρωσίας

Γκρεμισμένα σπίτια στη Ναμπλούς

Associated Press

Γκρεμισμένα σπίτια στη Ναμπλούς
Πάντως, η συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ θα γίνει, επιμένει ξανά και ξανά ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παραβρέθηκε, χτες, στην κοινή σύνοδο ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ-Ρωσίας, μέρος και αυτή του διπλωματικού μαραθωνίου και των παρασκηνίων, που βρίσκονται συνεχώς σε παράλληλη τροχιά με τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη.

Οι τέσσερις πλευρές αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, εμφανιζόμενες ως ένα κοινό μέτωπο, απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ για άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και τερματισμό των εχθροπραξιών. Καλούμε «την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για την προστασία των αμάχων και να τερματίσει τις καταστροφές σε βάρος πολιτών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, που ανάγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των τεσσάρων, στη Μαδρίτη. Εξέφρασαν επίσης «τη μεγάλη τους ανησυχία» για τα «δυσβάσταχτα δεινά του άμαχου πληθυσμού» και την ανθρωπιστική κατάσταση που διαμορφώνεται στα παλαιστινιακά εδάφη...

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι τέσσερις πλευρές ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων 1402 και 1403 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της βίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε τονίζεται ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα πρέπει «να περιλαμβάνει τη Ραμάλα και το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ», ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών στη Μέση Ανατολή. Οι τέσσερις, ο Κόφι Ανάν, ο Κόλιν Πάουελ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Τζουσέπ Πικέ (η Ισπανία προεδρεύει της ΕΕ), και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανόφ, καλούν επίσης «όλες τις πλευρές να σεβαστούν την μπλε γραμμή» που έχει χαραχτεί από τον ΟΗΕ ανάμεσα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και, για να μην ξεχνιόμαστε... καταδικάζοντας τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, κάλεσαν τον Πρόεδρο Αραφάτ «να καταβάλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών και να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να πείσει τον παλαιστινιακό λαό ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

Οι «ιππότες» της «στρογγυλής» συμμαχίας

Associated Press

Οι «ιππότες» της «στρογγυλής» συμμαχίας
Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να προκαλέσει σοκ, όπως είπε, στη διεθνή κοινή γνώμη, όταν αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση.

Φίσερ: Ενα ακόμη σχέδιο ειρήνευσης;

«Το Ισραήλ θεωρεί θετικό το κοινό ανακοινωθέν επειδή καλεί να υιοθετηθούν οι προτάσεις για κατάπαυση του πυρός του Αντονι Ζίνι», του Αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μία μέρα μετά τη δήλωση περί σφαγής στην Τζενίν.

Οι δηλώσεις του όμως είναι αυτές ενός «γραφικού και μοναχικού», εάν κανείς αντιληφθεί την πολιτική του Αριέλ Σαρόν.

Μία πολιτική, που προκάλεσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει την Τετάρτη από την ΕΕ, με ψήφους 269 υπέρ, 208 κατά και 22 αποχές, την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Στο κείμενο της απόφασης ζητείται επίσης από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στη Μέση Ανατολή διεθνούς δύναμης μεσολαβητών και παρατηρητών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ειρηνευτικό σχέδιο επτά σημείων προτείνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι προτάσεις του για την εκτόνωση της κρίσης περιλαμβάνουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ η τελική ρύθμιση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και ο καθορισμός των οριστικών συνόρων βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 242 και 338 πρέπει να ολοκληρωθούν εντός διετίας.

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η γερμανική πρωτοβουλία ήταν εν γνώσει και σε συνεννόηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα είχαν ενημερωθεί οι περισσότεροι εταίροι της Γερμανίας, σημειώνεται δε ότι ο Φίσερ είχε το βράδυ της Τρίτης ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο και Ρώσο ομόλογό του, Ιμπέρ Βεντρίν και Ιγκόρ Ιβανόφ, αντίστοιχα. Το ειρηνευτικό «σχέδιο Φίσερ», το οποίο χαρακτηρίζεται επισήμως «κείμενο ιδεών», θέτει ως προϋπόθεση την επιτυχία της αποστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την άμεση ανάκληση του ισραηλινού στρατού.

Σαρόν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους συντρίψουμε»

Εντολή να ενταθούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις έδωσε ο Αριέλ Σαρόν, μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από τη Χάιφα, υποστηρίζοντας ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, που δεν του έφερε σοβαρές αντιρρήσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΑΪΦΑ.-

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να συνθλίψουμε οριστικά τους Παλαιστίνιους μαχητές. Οι Αμερικανοί φίλοι μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός είναι ένας πόλεμος επιβίωσης για το Ισραήλ, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε χωρίς καμία πίεση από κανέναν». Με αυτά τα λόγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ισραηλινή «Επιχείρηση Προστατευτικό Τείχος» στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται, μάλλον, στην αρχή παρά προς το τέλος.

Μία μέρα μετά τη δήθεν αποχώρηση από τις Καλκίλια και Τουλκαρέμ, η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο της γραμμής λίγο έξω από τη Χάιφα χρησιμοποιήθηκε πολλάκις από Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «η απόδειξη ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις είναι επιβεβλημένες και πρέπει να συνεχιστούν». Ο καμικάζι αυτοκτονίας ανέβηκε στο λεωφορείο 960, στην πρώτη στάση του με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα, έξω από τη Χάιφα, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν άλλα 14 άτομα. Στο λεωφορείο επέβαιναν και πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η «Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι «οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατηγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να τους εξασφαλίσει κανένα Προστατευτικό Τείχος». Στέλεχος της οργάνωσης από τη Λωρίδα της Γάζας δήλωνε ότι «η επίθεση αποτελεί απόδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν». Σύμφωνα με την οργάνωση, ο καμικάζι ήταν ένας 22χρονος από το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, πληροφορία που προκάλεσε μεγάλη αμηχανία στην ηγεσία του στρατού, αφού το συγκεκριμένο στρατόπεδο σφυροκοπάται την τελευταία βδομάδα αλύπητα και έχει γίνει πεδίο σκληρότατων μαχών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «είναι πιο απασχολημένος με τις σφαγές στην Τζενίν». Ο γραμματέας της Π. Αρχής, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, υπογράμμιζε ότι «η επίθεση αποδεικνύει την αποτυχία των ισραηλινών επιχειρήσεων. Κανένα προστατευτικό τείχος, κανένας πόλεμος δε θα φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, παρά μόνο μια δίκαιη ειρήνη». Ο υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, τόνιζε ότι ο «Σαρόν απέτυχε με τα σχέδιά του», επαναλαμβάνοντας ότι μόνο «μια δίκαιη ειρήνη θα φέρει ασφάλεια». Σε ανακοίνωσή της, προς το πρακτορείο WAFTA, η Π. Αρχή υποστηρίζει ότι «η επίθεση είναι αναμενόμενη απάντηση στις βάρβαρες δολοφονίες Παλαιστινίων, τις τελευταίες ημέρες».

«Θα τους συνθλίψουμε»

Αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε συνέχιση και εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ντάνι Ναβέχ επέρριψε το σύνολο των ευθυνών στην Π. Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ, που «είναι ξεκάθαρο ότι είναι απρόθυμος και ανίκανος να ελέγξει τους τρομοκράτες». Ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μπέικερ δήλωνε ότι «η Π. Αρχή διψά για τρομοκρατία και αίμα», ενώ ο υπουργός Υγείας Νίσιμ Νταχάν, του θρησκευτικού κόμματος «Σας», υπογράμμιζε ότι «ελπίζει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες» και προσέθετε ότι «αν οι ΗΠΑ πιέσουν για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων θα είναι υπεύθυνες για τους νεκρούς Ισραηλινούς». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αριέχ Μέκελ, υπογράμμιζε ότι «η βομβιστική επίθεση διαλύει την επίσκεψη Πάουελ», ενώ ο υπουργός Αμυνας εκτιμούσε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις επέλεξαν τις επιθέσεις για να καλωσορίσουν τον Αμερικανό υπουργό».

Γλαφυρότερος όλων, πάντα, ο Αριέλ Σαρόν, που, επισκεπτόμενος ισραηλινή βάση κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν, υπογράμμιζε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι ενημέρωσε γι' αυτό τον Αμερικανό Πρόεδρο, για να του εξηγήσει ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει απόσυρση». Σύμφωνα με τον Σαρόν, ο Τζορτζ Μπους δε διαφώνησε και αρκέστηκε να του πει να «αποχωρούν οι Ισραηλινοί από όπου τελειώνουν τη δουλιά τους», κάτι που ο Σαρόν δήλωσε ότι «θα γίνει, ούτως ή άλλως, όταν οι υπέροχοι στρατιώτες μας ολοκληρώσουν το έργο τους». Επίσης, ο Σαρόν επανέλαβε ότι, κατά τη γνώμη του, αν ο Κόλιν Πάουελ επιμείνει να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ, θα «είναι τραγικό λάθος».

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην επίθεση αυτοκτονίας, αν και για άλλη μια φορά κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Ο Αρι Φλάισερ υποστήριξε ότι «η επίθεση αυτοκτονίας επιβεβαιώνει την άποψη του Προέδρου Μπους ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω. Το Ισραήλ πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές πόλεις και οι Αραβες και οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν τη βία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος περιμένει ακόμη να πειστεί ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα εφαρμόσει όσα έχει δεσμευτεί με το Οσλο, δηλαδή κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει τώρα από τα αυτόνομα εδάφη». Ο Φλάισερ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαρόν περί συνέχισης των ισραηλινών επιχειρήσεων και περί συνομιλίας με τον Μπους.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Δεύτερο μέτωπο;
  • Καθημερινές οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ - ισραηλινού στρατού
  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ και αναλυτές προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης ολόκληρης την περιοχής

ΚΙΑΜ, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μέρα και νύχτα συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ μαχητών της Οργάνωσης Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Χτες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην περιοχή, οι αντάρτες εκτόξευσαν πάνω από 20 ρουκέτες και βλήματα όλμων σε μεθοριακά φυλάκια του ισραηλινού στρατού κοντά στη διαφιλονικούμενη περιοχή των Αγρών της Σεμπάα, μια διασυνοριακή επίθεση που ο ανταποκριτής χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών». Σε «αντίποινα», ισραηλινά αεροσκάφη «F-16» και άλλων τύπων έκαναν εξακολουθητικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων» της Χεζμπολάχ στην Κφαρ Σούμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λιβάνου «Ντέιλι Σταρ». Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο μόνο για έναν Ισραηλινό στρατιώτη τραυματία στα δύο φυλάκια που δέχτηκαν τα πυρά. Καταστροφές ήταν ορατές και σε μια Ισραηλινή βάση ραντάρ στα υψώματα του Γκολάν.

Οι κυβερνήσεις Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορούν τη Χεζμπολάχ ότι «προσπαθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή». Μάλιστα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη επιστράτευση εφέδρων και μεταφορά δυνάμεών της στη μεθόριο με το Λίβανο «για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν από την Ισπανία όπου βρισκόταν χτες. Δήλωσε ότι οι ηγέτες Συρίας και Λιβάνου τον βεβαίωσαν πως «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να «κάμψουν τις επιθέσεις» ανταρτών από το Λίβανο στο Ισραήλ. Ο Αναν, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του BBC, μίλησε για τον κίνδυνο αν ανοίξει δεύτερο μέτωπο να αναφλεγεί ολόκληρη η περιοχή.

Κατά τον ΟΗΕ η περιοχή των Αγρών της Σεμπάα (που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967) ανήκει στη Συρία, και εκκρεμεί διαπραγμάτευση για να αποφασιστεί η τύχη της. Και η κυβέρνηση του Λιβάνου διεκδικεί τους Αγρούς της Σεμπάα.

Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, που χαρακτηρίστηκαν «τσίρκο» από έναν στρατιωτικό παρατηρητή λόγω της απευθείας μετάδοσής τους από τηλεοράσεις του Λιβάνου, δεν είναι σαφές αν ξεκινούν όλες από τη Χεζμπολάχ καθώς και η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση φέρεται να κάνει επιθέσεις.

Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οπως είναι γνωστό, όταν οι δημοσιογράφοι καλούνται να καλύψουν σφαγές, γενοκτονίες ή πολέμους είναι δεδομένο ότι θέτουν και εαυτούς στην πρώτη γραμμή του πυρός. Αυτό, όμως, που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ είναι πρωτόγνωρο. Οι δημοσιογράφοι όχι μόνο αποθαρρύνονται, αλλά πυροβολούνται από τον ισραηλινό στρατό. Σκοπός είναι να μην μπορέσουν να καταγράψουν τις θηριωδίες...

Αυτά ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, Detroit News και έξι οργανώσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στις οποίες οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, που έχουν την έδρα τους στο Παρίσι και η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών της Ιερουσαλήμ, με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ελευθερία του Τύπου.

«Οι παρατεινόμενες επιχειρήσεις αποκλεισμού ολόκληρων πόλεων με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους είναι υπερβολικές, αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των έξι οργανώσεων. «Οι ισραηλινές αρχές αντιμετωπίζουν ως εχθρούς πολλούς δημοσιογράφους... Επίσης κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κρύψουν από τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τις συνοδεύουν», δήλωσε ο Ρομπέρ Μενάρ, Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ