ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ΠΑΜΕ σφράγισε το γιορτασμό της 1ης Μάη

Στον απόηχο των μαζικών συγκεντρώσεων, συνεχίζουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Οι μαζικές και γεμάτες ζωντάνια απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε 70 περίπου πόλεις σε όλη χώρα, σημάδεψαν και φέτος το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Μετέφεραν σε χιλιάδες εργάτες το μήνυμα της ανασύνταξης του κινήματος, την ανάγκη να πάρουν στα δικά τους χέρια την αναζωογόνηση και μαζικοποίηση των Συνδικάτων, την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς. Το δρόμο αυτό άνοιξαν οι εργάτες στο Σικάγο, οι εργάτριες της Νέας Υόρκης, οι 200 της Καισαριανής το 1944, οι νεκροί το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, τα κινήματα αντίστασης, αυτοί που συνέτριψαν το φασισμό, διεκδίκησαν, πάλεψαν και πέτυχαν μεγάλες κατακτήσεις.

Αυτόν το δρόμο ακολουθούν σήμερα χιλιάδες εργάτες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και που, όπως είπε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, στην ομιλία του στο Σύνταγμα, «θα τον ακολουθήσουμε και θα τον φτάσουμε ως το τέλος, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Θα ολοκληρώσουμε το έργο των πατεράδων μας και θα υψώσουμε ξανά το λάβαρο της νίκης. Ας μην καρτερούνε να λυγίσουμε.

Κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, καράβι το καράβι, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, γειτονιά τη γειτονιά, παντού να σηκώσουμε τις ματωμένες σημαίες του αγώνα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να ακουμπήσει γερά στο ΠΑΜΕ, γιατί τα Συνδικάτα και οι δυνάμεις που το αποτελούν είναι δοκιμασμένες και κάθε μέρα κρίνονται στους χώρους δουλειάς, χωρίς μεγάλα λόγια, με έργα, με ανιδιοτέλεια, με συνέπεια. Και εμείς, συναισθανόμενοι ότι η πάλη είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και πως οι ευθύνες μας μεγαλώνουν, υποσχόμαστε να γίνουμε καλύτεροι, πιο ετοιμοπόλεμοι και έτοιμοι για τις θυσίες που απαιτούνται.

Να στείλουμε μήνυμα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι, ακούραστοι, ανίκητοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα, της μάχης, βέβαιοι ότι θα ξημερώσει η μέρα όπου οι εργάτες θα κάνουν το όνειρο πραγματικότητα».


Διδασκόμαστε και μεταφέρουμε τη φλόγα της αναμέτρησης

Τους 200 κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του '44, τίμησαν στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στο μνημείο που έχει στηθεί στην είσοδο του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι, η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Στην εκδήλωση, που έγινε ανήμερα της 1ης Μάη, λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μαρία Καντερέ, ενώ παρευρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ, Μιχάλης Σελέκος.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «70 χρόνια πριν ακριβώς, από αυτήν εδώ την πύλη πέρασαν 10 καμιόνια. Ηταν γεμάτα με 200 κομμουνιστές κρατούμενους. Πέρασαν από το Χαϊδάρι και όλη την Αθήνα με προορισμό το σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι δρόμοι από εδώ ως την ηρωική ανταρτομάνα Καισαριανή γέμισαν σημειώματα, μικρά κομμάτια χαρτιού, που καλούσαν σε συνέχεια του αγώνα, που καλούσαν το λαό να μην τους ξεχάσει».

Σημείωσε ακόμα την προσπάθεια που γίνεται, με την ΕΕ σε ρόλο ενορχηστρωτή, να σβηστεί η ιστορική μνήμη: «Σήμερα, 70 χρόνια μετά, στην ένωση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, στην ΕΕ, μνημεία σαν και αυτό εδώ που στεκόμαστε ή σαν το σκοπευτήριο της Καισαριανής, ξηλώνονται και στη θέση τους τοποθετούνται μνημεία των Ες-Ες. Γέροντες παρτιζάνοι φυλακίζονται αλλά στους απογόνους των Ες-Ες δίνονται συντάξεις, όπως στις χώρες της Βαλτικής. Στήνονται μνημεία για αυτούς.

Εμείς όμως γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Κρατάμε ζωντανή τη θυσία των 200 κομμουνιστών στους αγώνες του σήμερα, στις δικές μας μάχες. Διδασκόμαστε και μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά ζωντανή τη φλόγα της αναμέτρησης. Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».


Μέχρι αύριο η έκθεση φωτογραφίας του ΠΑΜΕ

Τις εντυπώσεις τους αφηγούνται στον «Ριζοσπάστη» μαθητές που την επισκέφτηκαν την Πρωτομαγιά

Από το χώρο της έκθεσης
Από το χώρο της έκθεσης
Μέχρι και αύριο, Κυριακή, θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας για τα 15 χρόνια του ΠΑΜΕ, από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο χώρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών). Την έκθεση έχουν ήδη επισκεφτεί εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι, ενώ το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους γυναικείους και νεολαιίστικους φορείς να οργανώσουν επισκέψεις.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ θα βρεθούν σήμερα στις 11 π.μ. στο χώρο, ενώ στις 6 μ.μ. επίσκεψη έχουν προγραμματίσει το Σωματείο Λογιστών της Αθήνας και το Παράρτημα Πειραιά.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες επισκέπτες, που γέμισαν την αίθουσα της έκθεσης μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς, βρέθηκαν και πολλοί νέοι εργαζόμενοι, σπουδαστές και μαθητές. Για τις εντυπώσεις που τους άφησε η φωτογραφική αναδρομή στους αγώνες του ΠΑΜΕ, μίλησαν στον «Ρ» ο Παναγιώτης και η Αναστασία, μαθητές από την Ηλιούπολη, που βρέθηκαν στην έκθεση μαζί με συμμαθητές τους τη μέρα της Πρωτομαγιάς.

Οπως μας είπαν, είναι μια αξιόλογη και χρήσιμη πρωτοβουλία, «για να μην ξεχνιούνται όσα έγιναν». «Εμαθα πολλά», σημείωσε η Αναστασία και μας εξήγησε πως για τους ίδιους το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς ως μικρότεροι δεν έχουν ζήσει τις περισσότερες από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που οργάνωσε το ΠΑΜΕ μέσα στην τελευταία 15ετία.

Αν και μικροί σε ηλικία, στα ταμπλό της έκθεσης είδαν και αγώνες στους οποίους είχαν τη δική τους συμμετοχή. Ο Παναγιώτης ξεχώρισε το παράδειγμα της απεργίας των χαλυβουργών, στην οποία και οι ίδιοι είχαν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, παίρνοντας μέρος σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις. Τέλος, η Αναστασία αναφέρθηκε στο διαφορετικό «μάθημα» που μπορεί να δώσει η έκθεση για τα 15 χρόνια του ΠΑΜΕ: «Να μάθουν οι νεότεροι να οργανώνονται, να παλεύουν για τα δικαιώματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ