ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014
Οι εργάτες τίμησαν τους αγώνες και τους νεκρούς της τάξης τους

Αφιερωμένες στην Ιστορία του ταξικού κινήματος ήταν οι δεκάδες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν συνδικάτα και φορείς του κινήματος τις προηγούμενες μέρες

Ο Γιώργος Μηλιώνης μιλάει στους εργάτες που δουλεύουν στο εργοτάξιο της «Αττικό Μετρό» στη Νίκαια
Ο Γιώργος Μηλιώνης μιλάει στους εργάτες που δουλεύουν στο εργοτάξιο της «Αττικό Μετρό» στη Νίκαια
Με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τα ταξικά συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς του κινήματος, τίμησαν τις προηγούμενες μέρες την Πρωτομαγιά, αλλά και τα 15χρονα της ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκδηλώσεις που έγιναν σε τόπους δουλειάς και πολλές από αυτές συνδυάστηκαν με στάσεις εργασίας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα σωματεία και τους εργαζόμενους.

Τέτοιες ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την περασμένη Δευτέρα, στο εργοτάξιο του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», αλλά και την προηγούμενη της Πρωτομαγιάς, στα εργοτάξια της «Αττικό Μετρό» στην πλατεία Κοραή του Πειραιά και στη Νίκαια. Για δυο ώρες, οι εργάτες άφησαν τα εργαλεία τους στην άκρη, έβγαλαν τα ρούχα της δουλειάς και τίμησαν τη γιορτή της εργατικής τάξης.

Στην εκδήλωση στην πλατεία Κοραή, μίλησαν ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και ο Ανδρέας Γκιόρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην Κατασκευή του «Αττικό Μετρό». Στη Νίκαια, στους εργάτες μίλησε για την 1η του Μάη και τη σημασία της, ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Η εκδήλωση των Σωματείων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη εξελίχθηκε σε πορεία στους δρόμους του Περάματος
Η εκδήλωση των Σωματείων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη εξελίχθηκε σε πορεία στους δρόμους του Περάματος
Λιτή και με πολλούς συμβολισμούς ήταν και η εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών. Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο μνημείο που έχουν στήσει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, για τους «συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους», όπως γράφει η σχετική πλακέτα που κοσμεί το Μνημείο.

Εργάτες και εργάτριες διάβασαν κείμενα με αναφορές στην Πρωτομαγιά του Σικάγο και στη δολοφονία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου και σημείωσε ότι η λύσσα με την οποία πολεμήθηκε από τους μεγαλοεργολάβους και τα τσιράκια τους στη Ζώνη, είτε αυτοί εκφράζονται μέσα από τον «Αντισύνδεσμο», είτε μέσα από τη Χρυσή Αυγή, δείχνει το μίσος τους για το ταξικό κίνημα, για τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, είπε, επιβεβαιώνεται ότι γύρω από την αξιοποίηση της Ζώνης και γενικότερα του λιμανιού, παίζονται «χοντρά» επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία βάζει εμπόδια το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γι' αυτό και μάταια προσπαθούν να το βγάλουν από τη μέση. Στη μνήμη όλων των σκοτωμένων στους τόπους δουλειάς και στο πεδίο της ταξικής πάλης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Περάματος.

Στο Ηράκλειο

Από την εκδήλωση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
Από την εκδήλωση της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 29 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την 1η Μάη. Την ιστορική αναδρομή στους αγώνες της εργατικής τάξης επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Γιώργος Μαζίτσος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων «Δ. Θεοτοκόπουλος» και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του ανέδειξε τις δύο γραμμές που συγκρούονταν πάντα στο συνδικαλιστικό κίνημα: τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από τη μια, και το συνεπές ταξικό κίνημα, από την άλλη. Εκτεταμένες αναφορές έγιναν στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στο Ηράκλειο καθώς και στους ήρωες της εργατικής τάξης που έδωσαν τη ζωή τους: Στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και έναν από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στρατή Περγαλίδη, στους αδερφούς Χατζηγιώργη, όλοι τους πρωτοπόροι εργάτες και κομμουνιστές.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από τους αγώνες της εργατικής τάξης και τους εορτασμούς της 1ης Μάη, ενώ προβλήθηκε το βίντεο του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά.

Στο πάρκο ΦΙΞ

Ελληνες και μετανάστες παρακολουθούν την εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής στο πάρκο ΦΙΞ
Ελληνες και μετανάστες παρακολουθούν την εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής στο πάρκο ΦΙΞ
Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησε την περασμένη Τετάρτη και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας με εκδήλωση στο πάρκο ΦΙΞ. Στο κάλεσμά της, ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι, Ελληνες και μετανάστες, που συμμετείχαν με τις οικογένειές τους. Η Μαρία Τσατσά, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, κάλεσε εργαζόμενες, άνεργες, μετανάστριες και σπουδάστριες να μετατρέψουν την απεργία της Πρωτομαγιάς σε εφαλτήριο για τη συμμετοχή τους στον αγώνα.

«Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος», είπε ο Ηλίας Νικολόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ανέργων, και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τη δράση της, καλώντας τους ανέργους να μην αντιμετωπίζουν τον αγώνα σαν εργολαβία, αλλά να πάρουν την οργάνωσή του στα χέρια τους.

Ο Σταύρος Βουρνάζος, πρόεδρος του Παραρτήματος Γαλατσίου - Κυψέλης - Γκύζη του Συνδικάτου Οικοδόμων, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη κατάπτυστη δικαστική απόφαση που καταδίκασε την ηρωική απεργία των χαλυβουργών. «Λάθος πόρτα χτύπησαν», διαβεβαίωσε και τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν στήριγμα και αποκούμπι το ΠΑΜΕ, που 15 χρόνια βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ταξικής πάλης.

Μια αναδρομή στις Πρωτομαγιές παρουσιάστηκε μέσα από το δρώμενο και τα τραγούδια που ετοίμασαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής: Από την Πρωτομαγιά του 1886 και τους εργάτες του Σικάγο, μέχρι τις πρωτομαγιάτικες απεργίες στην Ελλάδα και τον πρώτο νεκρό απεργό το 1924, το ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους ναζί την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή.

Αλλά και τις πιο πρόσφατες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, όπως αυτή του 1999, που μετατράπηκε σε καταδίκη του πολέμου των ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την απεργιακή συγκέντρωση το 2012 στην πύλη της «Χαλυβουργίας». Στο πάρκο λειτούργησε παιδότοπος, όπου τα παιδιά άκουσαν λίγα λόγια για την Πρωτομαγιά και στη συνέχεια ζωγράφισαν κόκκινα γαρίφαλα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ