ICON |
Οι φλόγες πολιορκούν τα Λάερμα της Ρόδου |
Στη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, όμως χτες το πρωί, λόγω της ενίσχυσης της έντασης των ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε στην ευρύτερη δασική περιοχή. Στον τόπο επιχειρούσαν 35 οχήματα με 105 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 205 ατόμων, 15 υδροφόρες, δέκα χωματουργικά, πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Το κύριο μέτωπο έκαιγε χτες στα Προφίλια. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος ζήτησε να σταλούν και άλλα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Αγιος Ισίδωρος και λόγω των ανέμων έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καίγοντας δάση στο νησί, με αποτέλεσμα να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ατταβύρου, Λίνδου και Νότιας Ρόδου.
Σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ πυρκαγιές στην Τεγέα, στη Γούβα Καρδίτσας, στο Δήμο Δωρίου στο Μελιγαλά και στη χωματερή της Γουμένισσας. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε, λόγω των ανέμων, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη σε θαμνώδη έκταση στην κορυφή του Παγγαίου Ορους και είχε τεθεί υπό έλεγχο. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Σερρών, του Δήμου Ροδολίβους και του Νομού Καβάλας βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν τις εστίες της φωτιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής.
Επίσης, υπό έλεγχο είχαν τεθεί από το πρωί οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αρχαία Καλυδώνα στο Δήμο Μεσολογγίου και στα τρία μέτωπα του Δήμου Οίτυλου στη Λακωνία, στις περιοχές Μίνα, Μπρίκι και Βάμβακας.
Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στο Μανιάκι Μεσσηνίας. Υπό έλεγχο και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο Βοχαϊκό Κορινθίας, στο Νταμάρι Λούτου του οροπεδίου της Μαντινείας και στο Τζίβα Τεγέας στην Αρκαδία, ενώ υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βάχλια Κοντοβάζαινας στη Γορτυνία.
Οδοιπορικό του «Ρ» στα καμένα της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου
«Είμαστε λίγοι», μας είπαν πυροσβέστες |
Ο «Ρ» περπάτησε χτες, μια μέρα μετά τις πυρκαγιές, στις κατεστραμμένες εκτάσεις και μίλησε με πυροσβέστες και κατοίκους. Διαπίστωσε την αυτοθυσία απ' τη μια πλευρά και την έλλειψη συντονισμού απ' την άλλη. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός πως αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένα τεράστιο «φιλέτο», που εποφθαλμιάται για αξιοποίηση από οικονομικά συμφέροντα.
Περνάμε την πλατεία του Κρυονερίου. Η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη παντού. Στο δρόμο μας βρίσκουμε ένα πυροσβεστικό όχημα. Τους ρωτάμε αν είχαν προβλήματα με τη φωτιά.
Η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Είμαστε λίγοι». «Και από εξοπλισμό;», ρωτάμε. «Εξοπλισμό έχουμε, αλλά τι να τον κάνουμε όταν δεν είμαστε αρκετοί;». Και συνεχίζει: «Εδώ, ο συνάδελφος παίρνει άδεια από αύριο και δεν ξέρει τελικά αν θα τα καταφέρει να φύγει. Εχει να πάρει άδεια από το 2006!».
Κρανίου τόπος (φωτ. από την περιοχή της Βαρυμπόμπης) |
«Μπήκαμε μέσα στις φλόγες!», είναι η πρώτη τους κουβέντα. Και αμέσως μετά: «Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Ενώ τα παιδιά (σ.σ.: οι πυροσβέστες) ρίχτηκαν μέσα στις φλόγες μαζί μας, ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μας ρωτούσαν: "Και τώρα πού πάμε;" και τους καθοδηγούσαμε εμείς». Και συνεχίζουν: «Μεγάλο μείον, βέβαια, ήταν και τα ξερά χόρτα στις αυλές των σπιτιών». Και πράγματι, το γεγονός αυτό διαπιστώσαμε με μια βόλτα στα γύρω χωράφια.
Και ενώ συνέβαιναν όλ' αυτά, με τους εθελοντές και τους πυροσβέστες να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αντί να μεταδίδουν εξακριβωμένες και αξιόπιστες ειδήσεις, έκαναν το ακριβώς αντίθετο: Είτε έσπερναν πανικό λέγοντας πως καίγονται ...δεκάδες σπίτια και διογκώνοντας την πραγματικότητα, είτε υποβάθμιζαν το γεγονός μεταφέροντας πληροφορίες ανεξακρίβωτες, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν έχει καεί κανένα σπίτι. Για την ιστορία - όπως έχουμε σημειώσει - κάηκε ένα σπίτι, και αυτό κατά το ήμισυ, και μια στάνη.
«Οπου υπήρχε δάσος, ξαναγίνεται δάσος», δήλωσε σε μια επίδειξη ακραίου εμπαιγμού ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, απαντώντας στο ερώτημα αν εξαιτίας του γεγονότος ότι κάηκαν εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη και στο Κρυονέρι, περιοχές που εμπίπτουν στο Προεδρικό Διάταγμα για την ...προστασία του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, «οπλίζεται» το χέρι εμπρηστών.
«Η κυβέρνηση με τη συνολική της στάση αποδεικνύει ένα πράγμα και το έχει δηλώσει από πέρυσι: όπου υπήρχε δάσος, ξαναγίνεται δάσος. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση, η οποία να καταρρίπτει αυτή τη βασική θέση της κυβέρνησης». Οσο για τα αίτια των πυρκαγιών δεν είμαι σε θέση να κάνω τέτοιες αναλύσεις. Αυτά είναι θέματα που ερευνούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και όταν καταλήξουν σε πόρισμα θα ενημερωθείτε αμέσως», τόνισε.
«Ξέχασε» να αναφέρει πως στην περιοχή αυτή της ευρύτερης περιοχής της Πάρνηθας, όπου ήταν δάσος, η κυβέρνηση επιτρέπει την εμπορευματοποίηση και τη δημιουργία διάφορων υποδομών, όπως: Δόμηση σε «θύλακες», όπως στις περιοχές Ιπποκράτειας Πολιτείας, Δροσοπηγή ή της Βαρυμπόμπης. «Αξιοποίηση» του Κτήματος Τατοΐου από το μεγάλο κεφάλαιο για διάφορες χρήσεις. Κατασκευή διάσπαρτων εμπορικών, αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εγκαταστάσεων μέσα στον εθνικό δρυμό. Προπάντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ξεχνά» ότι το συγκεκριμένο ΠΔ εγγυάται την εφαρμογή του νόμου 3139/2003 του ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο εξαιρέθηκαν πέρσι από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα καμένου δάσους, στα οποία μπορεί να επεκταθεί το ιδιωτικό καζίνο...