ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
28 χρόνια παρούσα στους λαϊκούς αγώνες

Εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες έξω από την ΕΤΜΑ τη θυσία της, δίνοντας την υπόσχεση πως συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα 'σαι πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει, θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο».

Γ. Ρίτσος

Με μια σεμνή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν και φέτος εργαζόμενοι και νεολαία τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο όπου δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη του 1980 κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ΚΝΕ έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

Συγκεντρώθηκαν, όπως τόσα χρόνια τώρα, κρατώντας στα χέρια τους τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι πόθοι και τα οράματά της μένουν άσβεστα μέσα στις καρδιές τους και αποτελούν οδηγό στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Για το μήνυμα της θυσίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μίλησαν η Ειρήνη Κυριαζίδου, γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, ο Νίκος Τσιμογιάννης, φοιτητής και μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Είμαστε και σήμερα εδώ, στην πύλη της ΕΤΜΑ, το σύμβολο της εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά και της ασίγαστης ταξικής πάλης, ενάντιά της. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται διπλά, δίπλα στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης», σημείωσε η Ειρήνη Κυριαζίδου.

΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην κυριαρχία των μονοπωλίων και στα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία δε συμβιβάζονται, υπογράμμισε: «΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Το ταξικό κίνημα έχει χρέος να παλέψει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν είναι μοιραίο να κρατούν οι λίγοι την εξουσία στα χέρια τους. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν μεγάλη δύναμη, αλλά πρέπει να πιστέψουν σε αυτή. Δεν επιτρέπονται σήμερα δισταγμοί και αναστολές. Ετσι θα τιμήσουμε τους ήρωες της τάξης μας, όπως είναι και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Αυτόν το δρόμο διάλεξε η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε κι εμείς για την ανατροπή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Για μας η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει μέσα στους αγώνες μας».

Εργάτες και νεολαίοι έκλιναν ευλαβικά το γόνυ στην Σωτηρία και τη θυσία της
Εργάτες και νεολαίοι έκλιναν ευλαβικά το γόνυ στην Σωτηρία και τη θυσία της
Από την πλευρά του ο Ν. Τσιμογιάννης επισήμανε: «Είκοσι οκτώ χρόνια μετά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοίραζε η Σωτηρία στους εργαζόμενους της ΕΤΜΑ δε διαφέρει καθόλου από αυτά που διεκδικεί σήμερα η εργατική τάξη. Είναι το ίδιο περιεχόμενο που αφυπνίζει συνειδήσεις και σπάει την εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι περιεχόμενο που ενοχλούσε, ενοχλεί και θα ενοχλεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, την άρχουσα τάξη».

«Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου - σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης - αποτελεί το φάρο για τη νέα γενιά και δείχνει το δρόμο του αγώνα που πρέπει να ακολουθήσει στη σημερινή εποχή, θυμίζοντας τη φράση του Γληνού ότι αξίζει να ζεις και να πεθαίνεις για ένα ιδανικό».

Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Κ. Παρασκευά και Δ. Αρβανιτάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ πλήθος μαζικών φορέων, σωματείων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ποιήματος του Γ. Ρίτσου για την Σ. Βασιλακοπούλου, καθώς και του ποιήματος του Τ. Λειβαδίτη με τίτλο «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά μπαλώματα στη διάλυση της πρόνοιας

Τις ευθύνες της Ενωσης, στην ηγεσία της οποίας βρίσκονται δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ανέδειξε χτες μιλώντας στο ΔΣ ο Χρ. Τέγος και ζήτησε να υπάρξουν μόνιμες κρατικές δωρεάν κοινωνικές δομές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα απαντήσει, λέει, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αν η κυβέρνηση δεν κάνει ορισμένες διορθώσεις στο σύστημα χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών δομών των δήμων, που εξήγγειλε το υπουργείο Απασχόλησης πρόσφατα και απειλεί με το κλείσιμό τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου, στη χτεσινή του συνεδρίαση, αρκέστηκε να δηλώσει αιφνιδιασμένο, από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νέο σύστημα χρηματοδότησης, το οποίο θυμίζουμε ότι προβλέπει την επιδότηση των δικαιούχων μητέρων με ένα ποσό που θα διατίθεται στους σταθμούς των οποίων η χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια λήγει στις 31 Αυγούστου, αλλά και σε ιδιωτικούς. Ετσι, θεωρείται ότι συνεχίζεται η λειτουργία τους, όταν το ποσό της επιδότησης που δίνεται καλύπτει - σύμφωνα με συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης - μόλις το 50% του κόστους ανά παιδί.

Η αλήθεια είναι ότι η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ γνώριζε τις κυβερνητικές προθέσεις τουλάχιστον από το Μάη. Οπως επίσης γνώριζε αυτό που σήμερα ζητά, να μην αποκλείονται από την επιδότηση οι άνεργες μητέρες, οι δημοτικές και δημόσιοι υπάλληλοι, οι μετανάστριες. Γνωρίζει επίσης ότι οι όποιες διορθώσεις επί του νέου τρόπου δήθεν χρηματοδότησης δεν αλλάζει την ουσία, που είναι η εμπορευματοποίηση των δομών πρόνοιας και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Είναι δεδομένο πως όσοι σταθμοί δεν επιβάλλουν τροφεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν θα αναγκαστούν να κλείσουν, με κίνδυνο και για τους εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν μαζί με τη χρηματοδότηση των σταθμών.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του χτες ο δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος. Πρόκειται - συνέχισε - για μια νομοτελειακή εξέλιξη, με ευθύνη και των παρατάξεων της ΚΕΔΚΕ και των πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι ομόφωνα αυτές οι παρατάξεις ζητούν να περάσουν κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους, συναινώντας στην εμπορευματοποίηση της πρόνοιας. Στόχος είναι ο χρήστης να έχει οικονομική συμμετοχή, που σημαίνει ότι εδραιώνεται η λογική της ανταποδοτικότητας, τόνισε ο Χρ. Τέγος, προειδοποιώντας για σοβαρές αυξήσεις στα τροφεία, ιδίως από πιο μικρούς δήμους. «Εχετε σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στο Σώμα και ζήτησε να υπάρξουν μόνιμες κρατικές δωρεάν κοινωνικές δομές, προειδοποιώντας ότι «τα πράγματα από Σεπτέμβρη θα είναι πολύ χειρότερα».

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
«Βάζει πλάτη» για να γίνει νοσοκομείο με ΣΔΙΤ

Την κατασκευή και λειτουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) αποφάσισε επί της ουσίας η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της αναλογούν, η «κεντροαριστερή» πλειοψηφία «έβαλε πλάτη» για τη δρομολογούμενη κυβερνητική απόφαση δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, εκχωρώντας για το σκοπό αυτό δημοτική έκταση για 99 χρόνια στο υπουργείο Υγείας, το οποίο για 30 τουλάχιστον έτη παραδίδει τη λειτουργία του νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Την κατηγορηματική αντίθεση στην κατασκευή - λειτουργία νοσοκομείου με ΣΔΙΤ εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Συσπείρωσης», καθώς και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ανέγερσης Δημόσιου Νοσοκομείου χωρίς ΣΔΙΤ. Στην προοπτική νοσοκομείου που θα λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος αντέταξαν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί με κρατικές δαπάνες και θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτό. Για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο με μόνιμο και επαρκή προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Διόρθωση

Στο φύλλο της Τρίτης 22.7.08 του «Ρ» και στη σελίδα 11 στο ρεπορτάζ για την εκδήλωση τιμής που έγινε στο Παλιοζογλώπι για τον Χ. Φλωράκη, κατά λάθος, αναφέρεται ως ομιλητής στην εκδήλωση ο Βασ. Νταράλας, αντί του εκπαιδευτικού Γ. Ντόλκερα, που ήταν ο ομιλητής με θέμα: «Ο Χαρίλαος και το Παλαιοζογλώπι». Ζητούμε συγνώμη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ