ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ανεργία τρομοκρατεί τους νέους

Τρομαγμένοι και ανασφαλείς σπρώχνονται στις πιο άγριες μορφές εκμετάλλευσης

Για πρώτη φορά οι νέοι 15-29 ετών αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων της χώρας μας, καταγράφει σχετική τριετής έρευνα 1999-2001, που δημοσιεύεται στην περιοδική έκδοση «Τετράδια του ΙΝΕ» και μεταξύ άλλων στηρίζεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην «ανασφάλεια των νέων», οι ερευνητές την αποδίδουν στην αύξηση της ανεργίας ειδικά στην ηλικιακή αυτή ομάδα και κατά συνέπεια στην αβεβαιότητα για την εξασφάλιση των υλικών όρων διαβίωσης, αλλά και στο περιεχόμενο της απασχόλησης, καθώς και πάλι οι νέοι συνθέτουν το μεγαλύτερο τμήμα των ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών εκπροσωπούν το 52% του συνολικού αριθμού των ανέργων (258.000 από το σύνολο των 491.000 το έτος 2000). Οι άνεργοι μακράς διαρκείας (πέραν του δωδεκάμηνου) και αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων σε ποσοστό 57%. Και σε αυτή την κατηγορία οι νέοι μέχρι 29 ετών είναι η πλειοψηφούσα ομάδα (52%). Επιπλέον οι νέοι αποτελούν το 75% των νεοεισερχόμενων ανέργων.

Χαμηλό έως ανύπαρκτο είναι και το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας των νέων ανέργων. Ετσι οι προϋποθέσεις και οι όροι για την επιδότηση των ανέργων είναι τέτοιοι που ουσιαστικά αποκλείουν τη συντριπτική τους πλειοψηφία. Με δεδομένο ότι γι' αυτό απαιτείται απόλυση από θέση πλήρους απασχόλησης διάρκειας τουλάχιστον 150 ημερών, το πρώτο αποτέλεσμα είναι ο αποκλεισμός από το επίδομα όλων των νέων που βρίσκονται σε αναζήτηση της πρώτης απασχόλησης. Επιπλέον η επιδότηση έχει ανώτερη διάρκεια το 12μηνο, έτσι έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται και οι άνεργοι μακράς διαρκείας, που και αυτοί είναι η πλειοψηφία των ανέργων. Διαμορφώνεται λοιπόν μια κατάσταση - την αποκλειστική ευθύνη της οποίας φέρει η κυβέρνηση - ώστε μόνο το 5% των ανέργων ηλικίας μέχρι 29 ετών να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα το επίδομα αντιστοιχεί στο 50% του κατώτατου μισθού. Απόδειξη του παραπάνω συμπεράσματος είναι και το γεγονός ότι οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για την ανεργία αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του ΑΕΠ (τελευταία θέση στην ΕΕ), ενώ αντίστροφα κατέχουμε μία από τις πρώτες θέσεις στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Καταγράφοντας τη σχέση της ανεργίας των νέων με το σύστημα εκπαίδευσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι: Το 40% των ανέργων είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 11% διαθέτει πτυχίο ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα οι μισοί από τους νέους ηλικίας 25-29 - που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους - είναι άνεργοι.

Επιπλέον και στην προσωρινή απασχόληση είναι «πρωτοπόροι» οι νέοι. Το 45% των προσωρινώς απασχολούμενων έχουν ηλικία μέχρι 29 ετών. Κυρίαρχη μορφή της προσωρινότητας είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σημαντική μερίδα νέων απασχολούνται εποχικά κυρίως στον τουριστικό κλάδο, διαμορφώνοντας έναν ιδιαίτερο τύπο, του απασχολούμενου ανέργου. Αρνητικό είναι το συμπέρασμα και για τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσα από τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς μόλις το 10% που συμμετείχαν σε τέτοια προγράμματα αποκτούν θέση εργασίας σχετική με το αντικείμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν πλήρη εργασία

Ελάχιστα ικανοποιημένοι από αυτό που κάνουν δηλώνουν οι εργαζόμενοι και «εξαναγκασμένοι» στην πλειοψηφία τους στη μερική και «προσωρινή» εργασία

Μόνον το 22% του εργάσιμης ηλικίας πληθυσμού εκφράζει υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 46,6%. Το στοιχείο αυτό, το οποίο δίνεται από έρευνα («Επετηρίδα αγοράς εργασίας 2002») της θυγατρικής εταιρίας του ΟΑΕΔ «Παρατηρητήριο Απασχόλησης», καταδεικνύει από μια ακόμη πλευρά την υποκρισία των κυβερνητικών εξαγγελιών περί μιας Ελλάδας της «προόδου», της «ποιότητας» και όλων των άλλων εύηχων επιθέτων που χρησιμοποιεί η κυβερνητική προπαγάνδα.

Εξάλλου, δεν είναι μόνον αυτό το στοιχείο που παρουσιάζει η συγκεκριμένη έρευνα, το οποίο αποτυπώνει τη δεινή θέση των εργαζομένων και το βαθμό της εκμετάλλευσής τους. Ενδεικτικό είναι ότι το 70% των μερικά απασχολουμένων δηλώνει πως έχει προσφύγει αναγκαστικά σε αυτή, διαψεύδοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι είναι «πολλοί» οι εργαζόμενοι που την προτιμούν. Και η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), στο τελευταίο δελτίο της, αναφέρει ότι από τους 420.000 ανέργους μόνο το 1,7% επιθυμεί αποκλειστικά μερική απασχόληση.

Περισσότερο υψηλό είναι το ποσοστό των αναγκαστικά εργαζομένων σε θέσεις «προσωρινής» εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ως «ενοικιαζόμενων» κλπ. Σε αυτή την περίπτωση αναγκασμένοι εμφανίζονται το 9% επί του συνόλου των απασχολουμένων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περισσότεροι από τους μισούς που εργάζονται ως προσωρινοί, το 51,1%, μεταπηδούν σε μια θέση πλήρους εργασίας με την πρώτη ευκαιρία. Η πραγματικότητα αυτή σφυροκοπά τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και σκιαγραφεί το μέγεθος της ευθύνης που ανέλαβαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ, στηρίζοντας αυτές τις πολιτικές.

Σε πείσμα του αισθήματος «ασφάλειας» που υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν μια έντονη δυσαρέσκεια από τη «δραστηριότητά» τους (αφορά και τους άνεργους), που σε συνδυασμό με το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ανεργίας δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις και, φυσικά, μεγάλη ανασφάλεια.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία, με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ, για τη μείωση της απασχόλησης μεταξύ 2000-2001. Η κυβερνητική πολιτική οδήγησε σε μείωση κατά 6,6% την απασχόληση στη γεωργία και κατά 1% στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης! Στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας καταγράφεται 3,2% μείωση της απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την υπονόμευση αυτών των τομέων από την κυβερνητική πολιτική. Αύξηση της απασχόλησης παρατηρείται, από την άλλη, στις κατασκευές, 2,9%, σε μια περίοδο «μεγάλων έργων», στην εκπαίδευση κατά 3,7% και στον τομέα των υπηρεσιών.


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Τετράωρη στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο ΠεΣΥ

Τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Ηπείρου πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί των νοσοκομείων της Ηπείρου, αντιδρώντας στην περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών των νοσοκομείων, εξαιτίας της πολιτικής περικοπών των κονδυλίων που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί των Νοσοκομείων «Χατζηκώστα», Αρτας και Δουρούτης.

«Με τις περικοπές που γίνονται στα προγράμματα εφημερίας, τμήματα των νοσοκομείων δεν έχουν εφημερεύοντα γιατρό ή οι εργαζόμενοι κάνουν απλήρωτες εφημερίες, προκειμένου να "κρατηθεί" σε ένα όριο ασφαλείας η λειτουργία τους», επισήμανε στο «Ρ» ο Απ. Τασούλας, γενικός γραμματέας της ΕΙΝΗ, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές εφημεριών έρχονται να προστεθούν στα ήδη οξυμένα προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού, των ράντζων, των ελλείψεων υποδομής.

Οι γιατροί των νοσοκομείων απαιτούν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να εφημερεύουν τα νοσοκομεία με βάση τις προτάσεις των επιστημονικών τους οργάνων, που εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους. Ακόμα, να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Αρτας και το «Χατζηκώστα», ώστε να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός Ιατρικού Προσωπικού για την ουσιαστική κάλυψη και της εφημερίας.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Εισπράττουν μόνο «θα», απαντούν με αγώνα

Με συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στο Κερατσίνι και συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής λεωφόρου Δημοκρατίας, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, στην ίδια τη ζωή, για να αποτρέψουν τον αργό θάνατο που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Ζώνη. Οι εργατοτεχνίτες απαίτησαν την καταβολή τώρα του έκτακτου εποχιακού επιδόματος ύψους 250 χιλιάδων δραχμών σε όλους τους ανέργους και να παρθεί απόφαση για την τακτική τους επιδότηση μέχρι να «ξαναπιάσουν δουλιά».

Παράλληλα, με την αγωνιστική τους κινητοποίηση συνδικαλιστική αντιπροσωπεία των σωματείων της Ζώνης συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, από τον οποίο απαίτησαν μεταξύ άλλων, να δοθούν οι κατασκευές των δέκα πλοίων που προορίζονται για τις άγονες γραμμές στο Πέραμα και να συσταθεί δημόσιος φορέας για την οργάνωση, διαχείριση και χωροθέτηση της Ζώνης. Ακόμα, επισήμαναν το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Ζώνη κινδυνεύει με λουκέτο, οι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας επιδοτούνται με «ζεστό» χρήμα ύψους 45 δισ. δρχ., ενώ τους έχει εξασφαλιστεί δουλιά για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από όλους τους συνδικαλιστές «ανούσια», καθώς ο υπουργός επιδόθηκε σε νέα «θα» χωρίς, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, «αντίκρισμα». Οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν αύριο με συγκέντρωση που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ