Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ασφάλεια των κερδών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το ζητούμενο είναι να κατακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε όλο και ψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία, για την Ελλάδα». Το προηγούμενο είναι ένα ελάχιστο δείγμα, από τα πολλά περί ασφάλειας, τα οποία αποτέλεσαν τον βασικό άξονα των δημόσιων τοποθετήσεων του Κ. Σημίτη, τις προάλλες, στη Θεσσαλονίκη. Και όσοι, ενδεχομένως δεν κατάλαβαν, για την ασφάλεια ποιών πραγματικά μιλούσε ο πρωθυπουργός, ήρθαν τα δραματικά γεγονότα της Μεγαλόπολης και του Ασπροπύργου, για να διαλύσουν και τις τελευταίες αυταπάτες. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, οκτώ εργάτες στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ κατακάηκαν από μεγάλη ποσότητα «λάβας», αποτελούμενης από τέφρα και κάρβουνο. Οι δύο εξ αυτών χαροπαλεύουν. Χθες τα ξημερώματα, άλλοι τρεις εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο στα διυλιστήρια Ασπροπύργου της «Μότορ Οϊλ», όταν επιχείρησαν να καθαρίσουν τον αντιδραστήρα και εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια. Χθες, επίσης, άλλοι δυο οικοδόμοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των αδικοχαμένων του κλάδου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η εντατικοποίηση της δουλιάς και οι εγκληματικές παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, αποτελούν τις βασικές και βαθύτερες αιτίες. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το κυνηγητό και η μεγιστοποίηση των κερδών, πρώτα και κύρια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πέφτουν οι μάσκες

Ενοχη σιωπή τηρεί η λαλίστατη, κατά τα άλλα, ηγεσία της ΝΔ για το χτεσινό έγκλημα στη «Μότορ - Οϊλ». Μέχρι αργά χτες το βράδυ, παρέμενε προκλητικά ασυγκίνητη από το θάνατο τριών ανθρώπων και δεν είχε βγάλει ούτε μια τυπική ανακοίνωση, έστω και «στάχτη στα μάτια». Αντίθετα, είχε αμέσως βγάλει ανακοίνωση για το προηγούμενο «ατύχημα» στη ΔΕΗ. Μόνο υπερβολικό και άδικο δεν είναι να πάει ο νους στις δουλείες και δεσμεύσεις της Ρηγίλλης απέναντι στο αφεντικό της «Μότορ Οϊλ». Ετσι πέφτουν οι μάσκες και τα φιλολαϊκά προσωπεία.

Η δημοκρατία της ντουντούκας

«Το έζησα σημείο προς σημείο και όποιου τα μούτρα ξινίσουν, να κοπιάσει και να ζητήσει τον λόγο από τον λατρευτό του, τον αμερικανικό Τύπο. Εντεκα σκηνοθέτες από ισάριθμα σημεία του κόσμου συνυπογράφουν με 11 φιλμάκια την άποψή τους για τις 11 Σεπτέμβρη. Τη δική τους άποψη και όχι εκείνη του CNN. Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε; Οχι, αν είστε κανονικός άνθρωπος, δεν μπορείτε. Πριν ακόμα προβληθεί η ταινία στο Φεστιβάλ της Βενετίας, σύσσωμο το αμερικανικό λόμπι τους κατηγόρησε περίπου ως Κουφοντίνες. Η ασυγχώρητη αμαρτία που διέπραξαν είναι που τόλμησαν να αρθρώσουν ένα "ναι μεν αλλά". Ναι, το γεγονός είναι τραγικό, αλλά η ανθρωπότητα έχει θρηνήσει και θρηνεί εκατονταπλάσιο αριθμό θυμάτων. Μωρέ τι μας λες. Τολμάς να συμφηφίζεις το Μιλγουόκι με τη Χιλή; Στην πυρά! Ετσι και τους θίξεις, σου βγάλανε τα μάτια. Περίπου σαν να είσαι πρωτοξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν. Η δημοκρατία της ντουντούκας. Μία ο Μπους, δύο εμείς!» Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος».

Κοινή εμφάνιση

Κοινή εμφάνιση θα κάνουν απόψε ο Μαν. Γλέζος και η Φώφη Γεννηματά, υποψήφιοι του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα για την υπερνομαρχία της Αθήνας - Πειραιά και τυπικά εκλογικοί αντίπαλοι. Θα παραβρεθούν στην προεκλογική συγκέντρωση της κοινής υποψήφιας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Οικολόγων κ. Νάντιας Σουμπασάκη, στο Δήμο Νέου Ψυχικού.

Αναρωτιόμαστε, αν το παράδειγμα του Νέου Ψυχικού αποτελεί το πρότυπο για την «ενότητα της Αριστεράς», στο οποίο συχνά πυκνά αναφέρεται ο κ. Γλέζος...

Τα πολεμικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ο υπουργός Αμυνας, στη χτεσινή δήλωσή του, σχετικά με τον ένα χρόνο από το χτύπημα στις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο κάθε τρομοκρατική ενέργεια και συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Προφανώς, η δήλωσή του είναι εμπνευσμένη από το εντεινόμενο συνεχώς τις τελευταίες μέρες στρατοκρατικό και πολεμόχαρο μπαράζ μηνυμάτων που εκπέμπει ο Λευκός Οίκος, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πάντως, εμείς νομίζαμε ότι τη συμμετοχή της χώρας στον όποιον πόλεμο και, πολύ περισσότερο, παγκόσμιο, την αποφασίζει η Βουλή και όχι η κυβέρνηση. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, τέτοιο θέμα δεν έχει μπει για συζήτηση, μέχρι σήμερα στη Βουλή. Ούτε καν η λέξη πόλεμος δεν έχει ακουστεί από υπουργικά χείλη.

Δεν αμφισβητούμε, βέβαια, την ορθότητα της εκτίμησης που περιέχεται στη δήλωση του υπουργού. Πράγματι, έτσι είναι. Πόλεμο και, μάλιστα, παγκόσμιο έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι λαοί και ορθώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους, τόσο καλύτερα για τους ίδιους και τον πλανήτη ολάκερο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και τούτο, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν αφορά τους όποιους τρομοκράτες, πρώην ή νυν «υπαλλήλους» της ΣΙΑ, τύπου μπιν Λάντεν. Ο πραγματικός στόχος του πολέμου είναι η καθυπόταξη των λαών. Η διά της βίας επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης σε όλο τον κόσμο. Το ξεπέρασμα, έστω και προσωρινά, των συσσωρευόμενων συνεχώς φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Στα πλαίσια του πολέμου αυτού, οι ΗΠΑ έχουν τις ιδιαίτερες, ηγεμονικές τους επιδιώξεις και στόχους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες, μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Γεγονός το οποίο κάνει τον πόλεμό τους ακόμη περισσότερο επικίνδυνο.

Οποιος αμφιβάλλει γι' αυτό, ας ρίξει μια ματιά στα πραγματικά και βαθύτερα αίτια των δυο παγκόσμιων πολέμων, που σφράγισαν τον 20ό αιώνα...

ΠΑΣΟΚ και ευρω-χαφιεδισμός

«

Δεν προτίθεμαι να σχολιάζω έγγραφα αστυνομικών αρχών». «Στο πλαίσιο των "15", λαμβάνονται και κάποιες γενικές αποφάσεις». «Για τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τις αστυνομικές αρχές, ρωτήστε τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.»!

Αυτές είναι οι ...«απαντήσεις» που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την αποκάλυψη του «Ρ», το απόρρητο έγγραφο δηλαδή της ΕΥΡΩΠΟΛ, το οποίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο κατασκευής χαφιέδων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ενα έγγραφο που δεν είναι τίποτα λιγότερο από το εγκόλπιο του «καλού» προβοκάτορα!

***

«

Ειδικό» (!) θέμα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους της ΕΕ και βάζει την υπογραφή της σε αποφάσεις που θεσμοθετούν το ακαταδίωκτο για τους χαφιέδες των κατασταλτικών μηχανισμών, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί διαπράξουν έγκλημα! «Γενική απόφαση», λοιπόν, η απόφαση των «15» για την «κατασκευή» χαφιέδων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο όνομα των «Ευρωπαϊκών Βέλτιστων Πρακτικών για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών»!

Και ποια η πολιτική ευθύνη, ποια η πολιτική στάση της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης; «Ρωτήστε τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας»(!), δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας και μερικές διακηρύξεις περί «νομιμότητας», «εσωτερικού δικαίου» και άλλων τέτοιων ηχηρών παρόμοιων, έτσι για «γαρνιτούρα»...

***

Και μόνο η στάση που κράτησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνιστά επιβεβαίωση συμμετοχής και συνευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης, για όσα μεθοδεύονται πίσω από την πλάτη των λαών, μαζί και του ελληνικού.

Οτι ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν τόλμησε ανοιχτά να μιλήσει και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συναποφασίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους υπόλοιπους «14» κατασκευαστές χαφιέδων, φανερώνει την πραγματική διάσταση των όσων κρύβονται πίσω από τις γραμμές του απόρρητου εγγράφου της ΕΥΡΩΠΟΛ. Οτι, δηλαδή, εδώ έχουμε τη νομιμοποίηση και την επέκταση των μηχανισμών διάβρωσης και διείσδυσης, όχι βεβαίως του χώρου του οργανωμένου ή κοινού εγκλήματος, αλλά του λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση, που ο ίδιος ο επικεφαλής της, ο πρωθυπουργός, ομολόγησε στη Βουλή ότι στέλνει χαφιέδες με πολιτικά στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση που έθεσε σε καθεστώς επιστράτευσης τους ναυτεργάτες (ένα καθεστώς που διατηρεί ακόμα εν ισχύι!), είναι η ίδια κυβέρνηση που παραπέμπει στην Αστυνομία (προσδίδοντας έτσι την Ασφάλεια ρόλο «κράτους εν κράτει»!), όταν καλείται να απολογηθεί για τις πολιτικές της επιλογές.

Διότι, η σύμπραξη της Ελλάδας στο σύστημα «ενιαιοποίησης» και «συντονισμού» της δράσης των «15» όσον αφορά στον τρόπο που θα γίνεται ο «χειρισμός των πληροφοριοδοτών», που, όπως ομολογεί το ίδιο το έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ, «είναι σχεδόν πάντοτε εγκληματίες» (!) συνιστά πολιτική επιλογή. Μια «μαύρη», μια «κατάμαυρη» πολιτική επιλογή.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Γρηγοριάδης Κώστας

Να, λοιπόν, ποια είναι τα περίφημα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση. Την ώρα που η εργατική τάξη δεν προλαβαίνει να μετράει τους νεκρούς της στα κρεματόρια της εκμετάλλευσης, το υπουργείο Εργασίας, με απόφασή του, δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν και καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους. Με απλά λόγια, «βάζουν το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα».

Δε θα θίξουμε εδώ το γενικότερο ζήτημα, της εξελισσόμενης ήδη διαδικασίας για την αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας και τον αποχαρακτηρισμό κλάδων. Θα μείνουμε μόνο σ' αυτό που προκλητικά αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου, ότι «οι αρμοδιότητες ενός τεχνικού είναι να συμβάλει με τις γνώσεις του και τις συμβουλές του, προς τον εργοδότη για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ( υγιεινής και ασφάλειας)». Αφού, λοιπόν, ο τεχνικός ασφάλειας είναι ο ίδιος ο εργοδότης, ποιον, άραγε, θα συμβουλεύει, τον ίδιο τον εαυτό του; Για ποιες ουσιαστικές γνώσεις γίνεται λόγος, όταν αυτές θα αποκτιούνται σε λίγες ώρες σεμιναρίων; Είναι δυνατόν το κριτήριο, για τη δυνατότητα στον εργοδότη να αναλαμβάνει ή όχι και καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας, να είναι ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρησή του; Και μήπως αυτό που επιδιώκει τελικά το υπουργείο, είναι η συσκότιση των ευθυνών ανάμεσα σ' αυτές που έχει ο εργοδότης και σ' αυτές που έχει ο τεχνικός ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος;

Απαράδεκτες διακρίσεις

Αναρωτιόμαστε, αν οι ιθύνοντες των ιδιωτικών και κρατικών τηλεοπτικών καναλιών γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις «ισότιμη προβολή». Και αναρωτιόμαστε, γιατί οι διακρίσεις σε βάρος των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ έχουν πάρει πλέον πρωτόγνωρες διαστάσεις. Και να σκεφθείτε ότι ακόμη και τα όσα προβάλλονται είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων παρεμβάσεων και πιέσεων. Και όχι μόνον. Συνήθως, τις όποιες εικόνες προβάλλουν τις έχουν πάρει από τον «902 TV», αφού δε στέλνουν καν συνεργείο για να καλύψει τις δραστηριότητες της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) ή της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Μερικοί, μάλιστα, έχουν το θράσος και θέλουν να τους πηγαίνει ο «902 TV» τη βιντεοκασέτα στα γραφεία τους... Δε λέμε, απαραίτητη είναι η συνεργασία μεταξύ των καναλιών, αλλά δε νομίζουν ότι το έχουν παρατραβήξει το σκοινί;

ΥΓ.: Αλήθεια, τι λέει για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αρμόδιο από το νόμο για την εποπτεία των κανόνων αντικειμενικής ενημέρωσης; Γιατί δεν εξέδωσε τη φορά αυτή σχετικές οδηγίες, όπως γινόταν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

Ξεπέρασε και τον Γεωργαλά

Προφανώς, ζήλεψε τη ...δόξα του Γεωργαλά ο Γιάννης Μαρίνος (ευρωβουλευτής της ΝΔ, παρακαλώ...) και δημοσίευσε στο «Βήμα της Κυριακής» ένα εμετικό και άκρως αντικομμουνιστικό κείμενο, του οποίου σας παραθέτουμε ορισμένα δείγματα:

«...Ολόκληρη η οικογένεια Ουλιάνοφ (δηλαδή οι εκπαιδευτικοί(!) γονείς και τα τέσσερα άλλα αδέλφια του Λένιν) ήταν στρατευμένη στην τρομοκρατική βία, ο δε μεγάλος αδελφός του Αλέξανδρος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ` και γι' αυτό κρεμάστηκε σε πλατεία της Πετρούπολης...

...Η Ιστορία μάς πληροφορεί ότι ο Στάλιν, λ.χ., προτού αναδειχθεί απόλυτος μονάρχης της ΕΣΣΔ επεδίδετο στο ξεκίνημά του σε ληστείες τραπεζών, όπως διάβασα πρόσφατα. Πολύ φυσικά, ευθύς μόλις κατέλαβαν οι μπολσεβίκοι την εξουσία διέλυσαν τη Βουλή, κατήργησαν τα άλλα κόμματα και απήλαυσαν για λογαριασμό όλου του εξαθλιωμένου ρωσικού λαού τα πλούτη και τη χλιδή των τσάρων, που ανέτρεψαν. Ο Λένιν ήταν ο πρώτος που "απαλλοτρίωσε" ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή (τον Οκτώβριο 1918) μαζί με έξι λιμουζίνες...

...Ο Λένιν είχε υποδείξει ότι "το να λέμε την αλήθεια είναι μια αστική προκατάληψη. Το ψεύδος δικαιολογείται από τον διακαώς επιδιωκόμενο σκοπό μας". Εξάλλου είναι προτιμότερη η ατομική από τη μαζική τρομοκρατία, στην οποία επιδόθηκαν με πάθος και ο Λένιν και οι επίγονοί του όπου γης. Να υπενθυμίσω, τέλος, ότι και οι Μουσολίνι και Χίτλερ ξεκίνησαν ως σοσιαλιστές, και, όπως υποστηρίζει ο ιστορικός Πάιπς, "ο φασισμός ήταν μια κομμουνιστική αίρεση"».

Μπράβο.., κ. Μαρίνε! Τον ξεπεράσατε τον Γεωργαλά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας χρόνος εγκλήματα...

Συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από εκείνη την ημέρα, που ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ βρήκε ή κατασκεύασε την αφορμή, να κάνει τη μεγάλη επίθεση. Επίθεση πολέμου σφαγιάζοντας λαούς, με τη μεγαλύτερη κυνική αποενοχοποίηση. Επίθεση σχεδόν σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ολα του τα μεγάλα εγκλήματα αυτής της χρονιάς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Για παράδειγμα: Στο Αφγανιστάν ξεπάτωσε μια χώρα ολόκληρη, δολοφόνησε χιλιάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, για να εγκαταστήσει την κατοχή του και να έχει πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στα στρατηγικά σημεία της περιοχής. Στη Μέση Ανατολή οπλίζει τον ισραηλινό στρατό, να δολοφονεί καθημερινά τα παιδιά των Παλαιστινίων. Στη Λατινική Αμερική φρόντισε να «φυσήξει τα κάρβουνα», για να ξεκινήσει το αιματοκύλισμα στην Κολομβία. Σχεδιάζει και βάζει σε εφαρμογή πραξικοπήματα στη Βενεζουέλα... Παρεμβαίνει στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ξύνοντας υπαρκτές ή και ανύπαρκτες πληγές, που ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί για να αρχίσει η αιμορραγία και να συνεχίσει να παρεμβαίνει με τις «γάζες» των δυνάμεων κατοχής. Με το δολοφονικό εμπάργκο, σκοτώνει χιλιάδες παιδιά καθημερινά στο Ιράκ και, ταυτόχρονα, «ζεσταίνει τις μηχανές» να εξαπολύσει καινούρια στρατιωτική επέμβαση.

Εκτός από τις άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις με συνένοχους τους ανταγωνιστές - συμμάχους ιμπεριαλιστές, επιτέθηκαν και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα σχεδόν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ξαφνικά έπεσε «επιδημία» «τρομο»-νόμων σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που τα μέτρα τους εξαρτιούνται από τους συσχετισμούς δύναμης, που είναι υπό διαρκή διαμόρφωση και αντικείμενο ταξικής πάλης. Για παράδειγμα και κατά περίπτωση, είχαμε απαγορεύσεις πολιτικών κομμάτων, αγνόηση του τεκμηρίου αθωότητας, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, δυνατότητες παραβίασης της προσωπικής ζωής, ποικιλία παρακολουθήσεων, προώθηση του χαφιεδισμού μεταξύ των πολιτών, που φτάνει μέχρι και την ποινικοποίηση σε περίπτωση άρνησής τους (όπως στη Βρετανία) κ.ά.

Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο ιμπεριαλισμός έχει στο αίμα του τα χαρακτηριστικά της επίθεσης, ανεξάρτητα από τη μορφή που κάθε φορά επιλέγει και που την εξαρτά από ποικίλους παράγοντες. Οπως: Το είδος της αφορμής που του δίνεται ή που κατασκευάζει ο ίδιος, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα διαφορετικά κίνητρα, η ένταση της εσωτερικής οικονομικής κρίσης του συστήματος, το επίπεδο αντίστασης του μαζικού κινήματος κ.ά. Ανεξάρτητα, όμως, από τη μορφή, χτυπάει για να μπορεί να υπάρχει. Πράγμα, που αποκαλύπτει, όχι μόνον τη δύναμή του, αλλά και τη μόνιμη αδυναμία του. Τρώγεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις και μοναδικό «γιατρικό» του έχει να εγκληματεί κατά των λαών, είτε δολοφονώντας άμεσα, είτε με τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.

Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, όταν οι άλλοι επιχειρούσαν να γεμίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις αυταπάτες. Η ιμπεριαλιστική επίθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα. Επείγει η μαζική λαϊκή αντίσταση σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που θα αλλάζει, ταυτόχρονα, τους συσχετισμούς και θα ανοίγει δρόμους για να αποτινάξουμε οριστικά το εγκληματικό σύστημα και να αρχίσει η πραγματική ιστορία του ανθρώπου...

Στα σχολεία ξανά

Δυο μεροκάματα η σάκα,

κι όχι ακριβή,

κάποια για πλάκα,

βάλε τετράδια, βιβλία,

πάει ο μιστός

του κυρ-Ηλία,

κατά τα άλλα δωρεάν

είν' η Παιδεία κοπανάν!

***

Μπλοκ, λεξικά

και μαρκαδόροι

άλλος μιστός

και με το ζόρι,

στα «Αγγλικά»

τόση η δόση,

ο κυρ-Θωμάς

θα παλαβώσει,

ουστ μπαγαπόντηδες

κι αμάν

πού 'ναι η Παιδεία

δωρεάν!

***

Η σχολική χρονιά

αρχίζει

και ο κοσμάκης

όλος βρίζει,

ε, ας μην... έκανε

απογόνους

ή ας μην ψήφιζε

«βαρόνους»!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ