Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας χρόνος εγκλήματα...

Συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από εκείνη την ημέρα, που ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ βρήκε ή κατασκεύασε την αφορμή, να κάνει τη μεγάλη επίθεση. Επίθεση πολέμου σφαγιάζοντας λαούς, με τη μεγαλύτερη κυνική αποενοχοποίηση. Επίθεση σχεδόν σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίθεση στο σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ολα του τα μεγάλα εγκλήματα αυτής της χρονιάς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Για παράδειγμα: Στο Αφγανιστάν ξεπάτωσε μια χώρα ολόκληρη, δολοφόνησε χιλιάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, για να εγκαταστήσει την κατοχή του και να έχει πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στα στρατηγικά σημεία της περιοχής. Στη Μέση Ανατολή οπλίζει τον ισραηλινό στρατό, να δολοφονεί καθημερινά τα παιδιά των Παλαιστινίων. Στη Λατινική Αμερική φρόντισε να «φυσήξει τα κάρβουνα», για να ξεκινήσει το αιματοκύλισμα στην Κολομβία. Σχεδιάζει και βάζει σε εφαρμογή πραξικοπήματα στη Βενεζουέλα... Παρεμβαίνει στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ξύνοντας υπαρκτές ή και ανύπαρκτες πληγές, που ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός δημιουργεί για να αρχίσει η αιμορραγία και να συνεχίσει να παρεμβαίνει με τις «γάζες» των δυνάμεων κατοχής. Με το δολοφονικό εμπάργκο, σκοτώνει χιλιάδες παιδιά καθημερινά στο Ιράκ και, ταυτόχρονα, «ζεσταίνει τις μηχανές» να εξαπολύσει καινούρια στρατιωτική επέμβαση.

Εκτός από τις άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις με συνένοχους τους ανταγωνιστές - συμμάχους ιμπεριαλιστές, επιτέθηκαν και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα σχεδόν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ξαφνικά έπεσε «επιδημία» «τρομο»-νόμων σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που τα μέτρα τους εξαρτιούνται από τους συσχετισμούς δύναμης, που είναι υπό διαρκή διαμόρφωση και αντικείμενο ταξικής πάλης. Για παράδειγμα και κατά περίπτωση, είχαμε απαγορεύσεις πολιτικών κομμάτων, αγνόηση του τεκμηρίου αθωότητας, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, δυνατότητες παραβίασης της προσωπικής ζωής, ποικιλία παρακολουθήσεων, προώθηση του χαφιεδισμού μεταξύ των πολιτών, που φτάνει μέχρι και την ποινικοποίηση σε περίπτωση άρνησής τους (όπως στη Βρετανία) κ.ά.

Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο ιμπεριαλισμός έχει στο αίμα του τα χαρακτηριστικά της επίθεσης, ανεξάρτητα από τη μορφή που κάθε φορά επιλέγει και που την εξαρτά από ποικίλους παράγοντες. Οπως: Το είδος της αφορμής που του δίνεται ή που κατασκευάζει ο ίδιος, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα διαφορετικά κίνητρα, η ένταση της εσωτερικής οικονομικής κρίσης του συστήματος, το επίπεδο αντίστασης του μαζικού κινήματος κ.ά. Ανεξάρτητα, όμως, από τη μορφή, χτυπάει για να μπορεί να υπάρχει. Πράγμα, που αποκαλύπτει, όχι μόνον τη δύναμή του, αλλά και τη μόνιμη αδυναμία του. Τρώγεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις και μοναδικό «γιατρικό» του έχει να εγκληματεί κατά των λαών, είτε δολοφονώντας άμεσα, είτε με τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.

Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, όταν οι άλλοι επιχειρούσαν να γεμίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις αυταπάτες. Η ιμπεριαλιστική επίθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα. Επείγει η μαζική λαϊκή αντίσταση σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που θα αλλάζει, ταυτόχρονα, τους συσχετισμούς και θα ανοίγει δρόμους για να αποτινάξουμε οριστικά το εγκληματικό σύστημα και να αρχίσει η πραγματική ιστορία του ανθρώπου...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ