ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πρωτόκολλο συνεργασίας της αντιπολίτευσης στον Ντενκτάς

Η αντικατάσταση του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό είναι η προτεραιότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης - Δημοκρατίας και του Κινήματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπέγραψαν προχθές.

Τα τρία κόμματα δεσμεύονται να συνεργαστούν μετά τις εκλογές και να ορίσουν κοινοβουλευτική λεγόμενη επιτροπή, που θα διαπραγματεύεται το Κυπριακό. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει εφτά άρθρα και υπογράφουν οι Ταλάτ, Ακιντζί και Ερέλ, οι οποίοι θεωρούν, ως πρωταρχικό τους στόχο, την εγκαθίδρυση της Ενωμένης Δημοκρατίας της Κύπρου, όπως τη χαρακτηρίζουν, στο πλαίσιο μιας λύσης, που θα εξευρεθεί με βάση το σχέδιο Ανάν και την πολιτική ισότητα των δύο συστατικών μερών του κράτους.

Στόχος της συνεργασίας είναι, επίσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το Μάη του 2004.

Στο κείμενο του πρωτοκόλλου γίνεται αναφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, που θα επιτευχθεί μέχρι το Μάη του 2004, με βάση το σχέδιο Ανάν, στη συνεργασία και την κοινή δράση των τριών κομμάτων του μετώπου της Ειρήνης κατά των οπαδών του «στάτους κβο» και των αντιτιθεμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση κύκλων της Τουρκίας, στις παρεμβάσεις για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της βούλησης των ψηφοφόρων και στο διάλογο και συνεργασία με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Τουρκίας, που επιθυμούν την ένταξη της χώρας.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δεν προτίθεται να συναντηθεί προσωπικά με τον Ραούφ Ντενκτάς, γιατί «αυτό θα έδινε την ευκαιρία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εκμεταλλευτεί το γεγονός για δικούς του σκοπούς, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σάιπρους Γουίκλι», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε πως σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν νεκρό.

«Μια συνάντηση μαζί του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «θα του δώσει λαβή να πει πως άρχισαν και πάλι διαπραγματεύσεις με τους όρους που θέτει εκείνος, δηλαδή να ξεχάσουμε το σχέδιο Ανάν και τον Γενικό Γραμματέα και να συζητήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε, τέλος, ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά και πέρα από αυτό, είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα εκείνο της περιουσίας.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Περιθωριοποίηση και όξυνση των ανισοτήτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την όξυνση των απαράδεκτων περιφερειακών ανισοτήτων τόσο μεταξύ των περιφερειών των 15 κρατών - μελών όσο και στο ίδιο το εσωτερικό των κρατών - μελών, με κοινωνικές και οικονομικές ανισομετρίες, που εκδηλώνονται με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και οδηγούν στην περιθωριοποίηση των πιο καθυστερημένων περιφερειών, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

«Η αποτυχία της διακηρυγμένης επιδίωξης της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική και κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Στρ. Κόρακας «προοιωνίζεται τις ακόμα δυσμενέστερες προοπτικές της εφαρμογής της στα ασθενέστερα κράτη - μέλη μετά τη διεύρυνση. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση των ανισοτήτων ανάπτυξης, αλλά διεύρυνση του χάσματος που χωρίζει τις καθυστερημένες περιοχές από τις αναπτυγμένες. Αυτό είναι αλήθεια τόσο για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές όσο και για αστικά κέντρα, που μαστίζονται από μαζική ανεργία και φτώχεια».

«Για παράδειγμα, η Ελλάδα, μετά από 23 χρόνια ένταξης, παραμένει η πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ φτωχαίνει συνεχώς, με περιφέρειες που παρουσιάζουν πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος».

«Η ανεπάρκεια πόρων και η συνεχής περικοπή τους», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «δε συνέβαλαν στην ενίσχυση της πολυδιαφημιζόμενης συνοχής και στη σταθεροποίηση του επιπέδου ανάπτυξης. Αντίθετα, δημιούργησαν κλυδωνισμούς που όξυναν την οικονομικο-κοινωνική αποσύνθεση των περιφερειών. Επιπλέον, ενώ μετά τη διεύρυνση θα έχουμε υπερδιπλασιασμό των φτωχών περιοχών, αποφασίζεται η μείωση των σημερινών 48 περιφερειών της ΕΕ "των 15" με εισόδημα μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου, σε 30 περιφέρειες στην ΕΕ "των 25". Αποκλείονται έτσι, με τρόπο εντελώς μηχανικό και άδικο, πολλές από τις μέχρι σήμερα επιλέξιμες περιοχές του στόχου 1 των οποίων τα προβλήματα παραμένουν εντονότατα, με κίνδυνο την περαιτέρω περιθωριοποίηση των περιφερειών αυτών.

Η πραγματικότητα αυτή, κύριε Πρόεδρε, δε μας επιτρέπει να δεχτούμε την εκτίμηση των εισηγητών για θετικότατα αποτελέσματα στην πορεία οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το Σώμα «να υπερψηφίσει τις τροπολογίες μας που θίγουν τα ζητήματα αυτά και ιδιαίτερα την τροπολογία μας για τις νησιωτικές περιοχές και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολυνησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου». Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η καταψήφιση των συγκεκριμένων τροπολογιών κατέδειξαν, για άλλη μια φορά, την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκριτική η στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα

Την υποκρισία της ΕΕ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής έκθεσης.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Οταν η ΕΕ μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, οι λαοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Νωπές είναι οι μνήμες των εγκληματικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της "απαλλαγής" από δικτατορικά καθεστώτα. Το πρόβλημα είναι ότι οι λαοί που υφίστανται τις "ευεργεσίες" της ΕΕ και των υπερατλαντικών φίλων της δε συνειδητοποιούν το ότι απελευθερώθηκαν και επιμένουν να αντιστέκονται στους απελευθερωτές τους. Το ίδιο και ο λαός της Κούβας, που επιμένει στην υπεράσπιση της επανάστασής του και δεν πείθεται για τα πλεονεκτήματα της "ελεύθερης αγοράς".

Η ΕΕ, που αυτοαναγορεύεται σε παγκόσμιο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα χρησιμοποιεί επιλεκτικά, ως μοχλό άσκησης πίεσης για επιβολή της εξωτερικής της πολιτικής. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η έκθεση που εξετάζουμε. Στο στόχαστρο είναι περιοχές και κράτη που ενδιαφέρουν γεωστρατηγικά και οικονομικά, αλλά και κράτη των οποίων το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα ενοχλεί (Κούβα, Βιετνάμ, Κίνα, Λευκορωσία κλπ.). Ακόμα και η θρησκευτική ελευθερία χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, ενώ το ψήφισμα Turco, που συνοδεύει την έκθεση, φτάνει στο σημείο να προτείνει νόμο εξωεδαφικής ισχύος, με ποινές και αποφάσεις κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, η ΕΕ και η έκθεση κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που επιτρέπει μυστικές συλλήψεις και έκτακτα στρατοδικεία. Το ίδιο κάνουν για το Ισραήλ, την Τουρκία, αλλά και υποψήφιες χώρες που διώκουν και απαγορεύουν τη δράση των κομμουνιστών.

Είναι άμεση ανάγκη οι λαοί να βάλουν τέλος σ' αυτή την υποκρισία».

«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κατασκεύασμα των πιο αντιδραστικών κύκλων

Το πραγματικό περιεχόμενο του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Συντάγματος», αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, στα πλαίσια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του προέδρου της Συνέλευσης Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση προς το προεδρείο, ο Κ. Αλυσσανδράκης επεσήμανε τα εξής:

«Η πρόταση για τη "Συνταγματική Συνθήκη" είναι κατασκεύασμα των πιο αντιδραστικών κύκλων του καπιταλιστικού συστήματος. Οι κομπασμοί του κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν και αυτών που βρίσκονται πίσω του, οι πανηγυρισμοί της τότε Ελληνικής Προεδρίας και της τωρινής Ιταλικής, δεν είναι αρκετοί για να αναιρέσουν την παραπάνω πραγματικότητα.

Αυτοί που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική έχουν το θράσος να ονομάζουν "Σύνταγμα" ένα κείμενο που όχι μόνο δεν αποκρυσταλλώνει δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών, αλλά τις συρρικνώνει, ένα κείμενο που θεσμοθετεί και συνταγματικά τον καπιταλισμό, που ανακατανέμει την εξουσία υπέρ των ισχυρών, που εκχωρεί παραπέρα εθνική κυριαρχία στο ιμπεριαλιστικό, ευρωενωσιακό κέντρο, που βαθαίνει επικίνδυνα τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δε μας παραξενεύει το αποτέλεσμα, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, γιατί δε θα μπορούσε να μην αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της Ε και την τρέχουσα πολιτική της κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη θέσπιση Ευρωσυντάγματος που ενισχύει την ιμπεριαλιστική ΕΕ σε βάρος των λαών και σε όφελος των εκμεταλλευτών.

Δε μας παραξενεύει επίσης η έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης για το περιεχόμενο του "Συντάγματος". Παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία, οι λαοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους για να γκρεμίσουν το οικοδόμημα που φτιάχνουν οι εκμεταλλευτές, για να αλλάξουν τελικά την κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ