ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Με φόντο πετρέλαια, τουρκικές απειλές και γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Κρίσιμα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει σήμερα προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αναμένεται να θιγούν τα θέματα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, οι απειλές της Αγκυρας, η ευρωενωσιακή της «προοπτική» και οι επ' αυτού υποχωρήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και η επαναπροωθούμενη επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Λίγο πριν αναχωρήσει χτες από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι στην επίσκεψή του στην Αθήνα θα ήταν αφύσικο να μη γίνει αναφορά στο θέμα των πετρελαίων, αφού, όπως σημείωσε, σε κάθε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζητούνται όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Κ. Καραμανλή θα βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέφτηκε χτες το βράδυ την κατοικία του Ελληνα πρωθυπουργού στη Ραφήνα. Στην άτυπη αυτή συνάντηση δεν παρέστη η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη - γεγονός που ερμηνεύτηκε και ως αποκλεισμός της. Η ίδια νωρίτερα δήλωσε ότι πρόκειται για συνάντηση «δύο ηγετών» και πως ούτως ή άλλως τον κατάλογο των συζητήσεων τον ετοίμασε το ελληνικό ΥΠΕΞ (άρα το επιτελείο της). Επιπλέον, οι τρεις τους αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, με όλους τους τύπους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί:

- Το εγχείρημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Εγχείρημα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αλλά και εκνευρισμό στην τουρκική πρωτεύουσα.

- Η αντίδραση της Αγκυρας. Ηδη απείλησε Αίγυπτο και Λίβανο, χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Λευκωσία στο εγχείρημα εξόρυξης. «Προειδοποίησε» τις ενδιαφερόμενες εταιρείες πετρελαιοειδών να μην προχωρήσουν. Προανήγγειλε δικές της έρευνες (τύπου «Χόρα» και «Σισμίκ») για εντοπισμό κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ φημολογείται ότι δε θα διστάσει να στείλει και τα πολεμικά της πλοία προς υπεράσπιση των «συμφερόντων» της.

- Το ξαναζεσταμένο από ΗΠΑ - ΕΕ «ενδιαφέρον» τους για «επίλυση» του Κυπριακού με βάση τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μέσω επαναφοράς του καταψηφισμένου «σχεδίου Ανάν» στην ίδια ή ελαφρά τροποποιημένη μορφή.

- Η επαναφορά του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Η δημιουργία από πλευράς Αγκυρας τεχνητής έντασης σε Κύπρο ή Αιγαίο, με αφορμή το πετρέλαιο και γενικότερα τις ζώνες εκμετάλλευσης, πιθανά να δώσει την ευκαιρία σε διάφορους «ενδιαφερόμενους» για παραπομπή του ζητήματος στο Δικαστήριο της Χάγης και εξεύρεση «λύσης» με βάση ίσως και προσυμφωνημένα κείμενα.

NT. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Μόνα όπλα μας η ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Εφ' όλης της ύλης ενημέρωση στη Βουλή, χτες, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

Η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει να κινείται στον άξονα που καθορίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Τα παραπάνω παραδέχτηκε ευθέως, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της υπουργού η οποία δήλωσε ότι «δύο μόνο όπλα έχουμε, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ», όταν ρωτήθηκε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για τον όρο «ευρωατλαντική πολιτική», τον οποίο η υπουργός χρησιμοποίησε στην ομιλία της. Κατά τ' άλλα, η ενημέρωση που παρείχε η υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ήταν μάλλον τυπικού χαρακτήρα.

Οσον αφορά στο Κόσσοβο η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε μια εικόνα ρευστότητας. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της προσπάθειας που γίνεται με το σχέδιο Αχτισαάρι, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υφίστανται ακόμη οι όροι για την εφαρμογή του και ότι «δεν είναι τελικές οι προτάσεις, υπάρχει χρόνος και χώρος για μεταβολές». Για τα Ελληνοτουρκικά η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις, λέγοντας πως «έχουμε ειλικρινή θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας», που αποτελεί «στρατηγική με σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης (...) Ελπίζω ότι η Τουρκία δε θα γυρίσει την πλάτη σε αυτή την προοπτική».

Ειδικά για το Κυπριακό η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε για «δίκαιη και βιώσιμη λύση», η οποία πρέπει να επιτευχθεί «και στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου». Επίσης, αναφέρθηκε σε «προβλήματα και στασιμότητα από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς» προκειμένου «να αρχίσουν συνομιλίες» για μια «διαδικασία επίλυσης που θα δίνει εγγυήσεις επιτυχίας».

Οσον αφορά στο Ιράκ η υπουργός Εξωτερικών εμφάνισε την κατάσταση ως να μην υπάρχει ...αμερικανο-ΝΑΤΟική εισβολή στη χώρα. Οπως είπε, «η κατάσταση ασφάλειας παραμένει προβληματική» και παρατηρείται «αύξηση ακραίων φωνών στην περιοχή», ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών. Για το Ιράν σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις πολυποίκιλες προεκτάσεις του». Τέλος, σημείωσε ότι «ο αραβικός κόσμος προσβλέπει σε εντονότερη εμπλοκή της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια» και ότι «η Ελλάδα έχει δώσει και θα συνεχίζει να δίνει το "παρών"». Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας λέγοντας: «Διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν και πάλι φαινόμενα δυσλειτουργιών και παρατυπιών».

Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι «η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα μας», αφού «η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένο, ακριτικό μέλος της Ευρώπης».

Η τοποθέτηση της υπουργού προκάλεσε το σχολιασμό της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, η οποία συνολικά επισήμανε ότι η ενημέρωση δεν προσθέτει τίποτε περισσότερο «από αυτά που μπορεί να διαβάσει κανείς στις εφημερίδες». Αναφερόμενη στο θέμα του Ιράκ αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν εσείς εδώ στη Βουλή να μας λέτε ότι στο Ιράκ το πρόβλημα είναι οι ακραίες φωνές; Δεν υπάρχει παρουσία της διεθνούς κοινότητας, για εμάς ιμπεριαλιστική επέμβαση; Εκ παρθενογενέσεως εξερράγησαν οι σουνίτες εναντίον των σιιτών;». Θύμισε δε ότι «συμμετέχουμε και εμείς στη συμμαχία των προθύμων».

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Προτεραιότητα το «Ευρωσύνταγμα»

Η «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη» τονίστηκε ως ο βασικός στόχος της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, για το τρέχον εξάμηνο, από τη Γερμανίδα καγκελάριο και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη «Καθημερινή», αποδεικνύοντας ότι αποτελεί βασική επιδίωξη της Ενωσης, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή βασικών στοιχείων της αντιλαϊκής πολιτικής της. Η ΕΕ, σύμφωνα με την προεδρεύουσα, πρέπει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει το θέμα της μετανάστευσης, να συνάψει νέα εταιρική συμφωνία με τη Ρωσία, προκειμένου να είναι ενεργειακά ασφαλής και να αντεπεξέλθει στο δημογραφικό πρόβλημα...

Αναφερόμενη στο «Ευρωσύνταγμα», η Αγκ. Μέρκελ, επανέλαβε για πολλοστή φορά το σαθρό επιχείρημα ότι 18 κράτη - μέλη επικύρωσαν τη Συνθήκη και δεν είναι δυνατό να αγνοηθεί αυτό. Το χαρακτήρισε απαραίτητο για τη θεσμική θωράκιση της Ενωσης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, ενώ, όπως είπε, στόχος της Προεδρίας της είναι η χάραξη ενός οδικού χάρτη, για την πορεία του «Ευρωσυντάγματος», προκειμένου να ολοκληρωθεί η κύρωσή του έως τις ευρωεκλογές του 2009.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για κοινή συναίνεση ότι η στενή σχέση με την Τουρκία είναι αναγκαία για την Ενωση, ισχυριζόμενη ωστόσο ότι πέρα από τη δυνατότητα απορρόφησης νέων μελών της ΕΕ, τα ίδια τα υποψήφια κράτη - μέλη πρέπει να αποδείξουν ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια και πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Σημείωσε δε ότι πέρα από την Τουρκία, εκκρεμεί η πορεία της Κροατίας, ενώ ως εν δυνάμει υποψήφια μέλη χαρακτήρισε τις χώρες των Δ. Βαλκανίων, από την Αλβανία μέχρι τη Σερβία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση χωρίς Σύνταγμα...

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη προώθησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με ιδιαίτερη προσοχή στο στόχο της «ευελφάλειας», αλλά και των δημογραφικών αλλαγών, που μεταφράζεται σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού, με σκοπό την κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων, προς όφελος του κεφαλαίου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σήμερα Τετάρτη, στις 17.15, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ