Το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, των ξεριζωμένων δηλαδή από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, προκαλεί τριβές ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ.
Ορισμένες από αυτές, όπως της λεγόμενης Ομάδας του Βισεχράντ, των Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, έχουν εκφραστεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και της αυστηρής εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν για να μην επιτραπεί η είσοδος σε πρόσφυγες και μετανάστες με βάση τις λεγόμενες ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, που έτσι και αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών διοργάνωσαν χτες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Φλεβάρη, συνάντηση στην Πράγα με πρόσκληση και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και του Προέδρου της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το ζήτημα του περιορισμού των ροών στο λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο». Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την άποψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά από τη Γερμανία, που υποτίθεται επιδιώκει μια «πανευρωπαϊκή λύση» αλλά στην πραγματικότητα θέλει μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά της μονοπώλια, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που σημείωσε στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους - μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι «ψευδολύση», η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες».
Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Επιτροπή προτιμά από το κλείσιμο των συνόρων, τη διαχείριση και τον έλεγχό τους, μιλώντας και αυτός για μια «πανευρωπαϊκή λύση».
Παρέμβαση στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τη σχεδόν υπαρξιακή φύση αυτής της απειλής για την πολιτική ζωή και τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη», είπε ο Κέρι και υποσχέθηκε «βοήθεια» προς την ΕΕ. Μάλιστα, υπερασπίστηκε και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στα τουρκο-συριακά σύνορα. Σημείωσε με νόημα: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντιόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή μια αποστολή του ΝΑΤΟ προκειμένου να κλείσει μια σημαντική (προσφυγική) διαδρομή και θα σας συναντήσουμε και με άλλους τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την πλημμυρίδα λόγω της πιθανότητας να πλήξει την ευρωπαϊκή ενότητα». Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι η κίνηση αυτή του ΝΑΤΟ και ειδικά η ανάθεση της διοίκησης στη Γερμανία, δηλαδή η αναβάθμιση και του στρατιωτικού ρόλου της στην περιοχή, είναι κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν οι ΗΠΑ.
Την άποψη ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών μέσω Αιγαίου από την Τουρκία μπορεί να περιορίσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. «Αυτή η ιστορία με το ΝΑΤΟ, με τα σκάφη της Frontex, με τη δυνατότητα της Frontex να δουλέψει στα τουρκικά χωρικά ύδατα επίσης χωρίς να έχει αρμοδιότητα γι' αυτό, χωρίς να έχει την κάλυψη του ΝΑΤΟ, δεν είναι μια πίεση προς την Τουρκία; Δεν είναι μια απαίτηση σταματήματος των ροών από την Τουρκία;», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Σε ό,τι αφορά την απειλή κλεισίματος των βόρειων συνόρων υποστήριξε ότι υπάρχει πάντα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Στο μεταξύ, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη συγκρότηση εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων ενέκρινε, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής. Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφερθεί προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Το hot spot στην Κω θα φτιαχτεί, όπως ήδη έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν στη Χίο, στη Λέρο, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προς όφελος της ίδιας της χώρας και του νησιού», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοσταθμό.
Γι αυτό το θέμα αλλά και για άλλα ζητήματα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Παρασκευή 19/2, στις 13.30, για τα ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό και τις εξελίξεις. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κυκλοφόρησε προχτές στο διαδίκτυο, στο οποίο ένας υπάλληλος σεκιούριτι σε σταθμό του Ηλεκτρικού εμφανίζεται να απαιτεί από έναν μετανάστη από την Αφρική να μεταφέρει τις αποσκευές που έχει μαζί του στο τελευταίο βαγόνι του συρμού. Το περιστατικό συνέβη στο σταθμό της Κηφισιάς όταν ο υπάλληλος, ισχυριζόμενος ότι το τρένο γράφει μπροστά ότι επιτρέπεται η μεταφορά αποσκευών μόνο στο τελευταίο βαγόνι, ζήτησε από τον μετανάστη να αλλάξει βαγόνι, το οποίο, σημειωτέον, ήταν άδειο. Ο μετανάστης αντέδρασε και αρνήθηκε να αλλάξει βαγόνι, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος, με πιο επιθετικό ύφος, να σπρώξει τα πράγματά του λέγοντας μάλιστα ότι αυτός κάνει κουμάντο εκεί.
Ολα τελείωσαν όταν μία επιβάτιδα, η οποία βιντεοσκόπησε το συμβάν, παρενέβη υπερασπιζόμενη τον Αφρικανό μετανάστη, αναφέροντας ότι πουθενά δεν αναγράφεται τέτοιος κανονισμός για τις αποσκευές. Η επιβάτιδα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι αποσκευές της ανήκουν και ζήτησε να κληθεί η Αστυνομία. Ακόμη πως η δουλειά του είναι η προστασία των επιβατών στην αποβάθρα και ότι ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτα εναντίον των κανονισμών του ΗΣΑΠ. Μετά την παρέμβασή της το περιστατικό έληξε και ο συρμός ξεκίνησε κανονικά την πορεία του.
Ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή μέχρι και στην Αττική, σημειώθηκε στις 8.55 χτες το βράδυ, στα Κρέστενα της Ηλείας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους (10 χιλιόμετρα). Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.