Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Βλέπει ως θετική την επικίνδυνη εξέλιξη της ανάμειξης του ΝΑΤΟ

Με δεδομένη τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο να αναπτυχθεί ΝΑΤΟική δύναμη στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί με φόντο τα τελεσίγραφα της ΕΕ και κυβερνήσεων κρατών - μελών προς τη χώρα μας να προχωρήσει σε 3 μήνες σε αποτελεσματικότερη εφαρμογή όλων των κατασταλτικών μέτρων στα σύνορά της. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι πηγαίνει στη Σύνοδο έχοντας δεσμευτεί να υλοποιήσει τα πέντε hot spots (σ.σ. κέντρα διαλογής ανθρώπων), ενώ κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η επικίνδυνη εξέλιξη, δηλαδή η συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα, θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Την άποψη ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών μέσω Αιγαίου από την Τουρκία μπορεί να περιορίσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. «Αυτή η ιστορία με το ΝΑΤΟ, με τα σκάφη της Frontex, με τη δυνατότητα της Frontex να δουλέψει στα τουρκικά χωρικά ύδατα επίσης χωρίς να έχει αρμοδιότητα γι' αυτό, χωρίς να έχει την κάλυψη του ΝΑΤΟ, δεν είναι μια πίεση προς την Τουρκία; Δεν είναι μια απαίτηση σταματήματος των ροών από την Τουρκία;», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Σε ό,τι αφορά την απειλή κλεισίματος των βόρειων συνόρων υποστήριξε ότι υπάρχει πάντα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη συγκρότηση εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων ενέκρινε, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής. Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφερθεί προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το hot spot στην Κω θα φτιαχτεί, όπως ήδη έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν στη Χίο, στη Λέρο, στη Σάμο και τη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προς όφελος της ίδιας της χώρας και του νησιού», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας σε ραδιοσταθμό.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γι αυτό το θέμα αλλά και για άλλα ζητήματα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Παρασκευή 19/2, στις 13.30, για τα ζητήματα που αφορούν στο Προσφυγικό και τις εξελίξεις. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ