Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόντρες για τη διαχείριση του Προσφυγικού

Το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, των ξεριζωμένων δηλαδή από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, προκαλεί τριβές ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ορισμένες από αυτές, όπως της λεγόμενης Ομάδας του Βισεχράντ, των Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, έχουν εκφραστεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και της αυστηρής εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν για να μην επιτραπεί η είσοδος σε πρόσφυγες και μετανάστες με βάση τις λεγόμενες ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, που έτσι και αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών διοργάνωσαν χτες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Φλεβάρη, συνάντηση στην Πράγα με πρόσκληση και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και του Προέδρου της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το ζήτημα του περιορισμού των ροών στο λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο». Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την άποψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προκαλεί αντιδράσεις, ειδικά από τη Γερμανία, που υποτίθεται επιδιώκει μια «πανευρωπαϊκή λύση» αλλά στην πραγματικότητα θέλει μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά της μονοπώλια, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που σημείωσε στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι η έξοδος ή ο αποκλεισμός ενός κράτους - μέλους από τη ζώνη του Σένγκεν είναι «ψευδολύση», η οποία «θα δηλητηριάσει τον ευρωπαϊκό διάλογο» και «δεν μπορεί κανείς απλώς να ορίσει εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και μάλιστα να το κάνει παρακάμπτοντας τις ενδιαφερόμενες χώρες».

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Επιτροπή προτιμά από το κλείσιμο των συνόρων, τη διαχείριση και τον έλεγχό τους, μιλώντας και αυτός για μια «πανευρωπαϊκή λύση».

Παρέμβαση στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τη σχεδόν υπαρξιακή φύση αυτής της απειλής για την πολιτική ζωή και τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη», είπε ο Κέρι και υποσχέθηκε «βοήθεια» προς την ΕΕ. Μάλιστα, υπερασπίστηκε και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στα τουρκο-συριακά σύνορα. Σημείωσε με νόημα: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντιόμαστε και θέτουμε σε εφαρμογή μια αποστολή του ΝΑΤΟ προκειμένου να κλείσει μια σημαντική (προσφυγική) διαδρομή και θα σας συναντήσουμε και με άλλους τρόπους προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την πλημμυρίδα λόγω της πιθανότητας να πλήξει την ευρωπαϊκή ενότητα». Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι η κίνηση αυτή του ΝΑΤΟ και ειδικά η ανάθεση της διοίκησης στη Γερμανία, δηλαδή η αναβάθμιση και του στρατιωτικού ρόλου της στην περιοχή, είναι κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ