ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρύτερες οι στοχεύσεις του ταξιδιού Σαμαρά στις ΗΠΑ

Στο προσκήνιο έρχονται και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης και τη μοιρασιά της λεηλασίας του πλούτου των λαών

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Μεσογείου και το συνολικό άνοιγμα μιας σειράς θεμάτων για τον καθορισμό της ΑΟΖ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας από μονοπωλιακούς ομίλους και την «επίλυση» του Κυπριακού, μέσω ενός νέου διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Αν. Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στην Ουάσιγκτον γίνεται στο φόντο της αντιπαράθεσης Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το λεγόμενο «μείγμα διαχείρισης» της κρίσης σε ό,τι αφορά την προοπτική του ελληνικού κρατικού χρέους και του δανειακού προγράμματος, που αντανακλά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τον Αν. Σαμαρά συνδέεται με την ενεργότερη ένταξη της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Σαμαρά - Ομπάμα γίνεται αναφορά στην «αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας» στο προσκήνιο των «εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία» καθώς και στις «κοινές προσπάθειες» των δυο χωρών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, φέρνουν στο επίκεντρο τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Εντάσσουν αυτόματα τη βάση της Σούδας και τις στρατιωτικές υποδομές στη χώρα σε βασικό ορμητήριο των Αμερικανών σε πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύγκρουση στη Συρία και οι αναταραχές σε Αίγυπτο και Τουρκία.

Εξάλλου, στα τέλη Ιούλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Στο τραπέζι η συνεκμετάλλευση

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα, ειδικά με την κατασκευή του αγωγού «ΤΑΡ» που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, την κατασκευή του οποίου στηρίζουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικάνικη πλευρά δεν αποκλείεται να συνδέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών, του καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την «επίλυση» του Κυπριακού με τα ενεργειακά και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Η συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, προς όφελος της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που για τη λεία, σε συνδυασμό με τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου θέτουν σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ανταγωνισμοί για το μείγμα της διαχείρισης

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί επίσης το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η πορεία του «κρατικού χρέους». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο ενόψει της επιβολής των νέων σκληρών μέτρων, αλλά και να τοποθετηθεί σε σχέση με την προοπτική του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μετά τον Ιούλη του 2014 και να καλεί την ΕΕ να «βρει λύση» ακόμα και με την επιβολή «νέου κουρέματος» στο χρέος, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι θα έχει «ιδιαίτερη βαρύτητα» μια τοποθέτηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν αντίθετοι στο ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πρόσφεραν στήριξη στην συγκυβέρνηση και την κάλεσαν να εφαρμόσει πιστά το σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα το 2014.

Η Αν. Μέρκελ με συνεντεύξεις της σε γερμανικές εφημερίδες, ανέφερε ότι «δε βλέπει» ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Bild», αναφέρει ότι «η απομείωση του ελληνικού χρέους ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση» και προσθέτει: «Οποιος το αμφισβητεί, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει. Κανένας επενδυτής δεν θα επένδυε σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα». Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο περαιτέρω δανεισμού της Ελλάδας». Ο Β. Σόιμπλε ισχυρίστηκε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα «έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε το αργότερο το 2020 να μπορεί η Αθήνα να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της».

Σε κάθε περίπτωση, όποια διαχειριστική επιλογή τελικά και αν επιλεγεί, είτε με «κούρεμα»» του χρέους, είτε με νέα δανειακή σύμβαση για τη διατήρηση της Ελλάδας σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα βάρβαρα μέτρα που ισοπεδώνουν τη ζωή τους.


Για τα προβλήματα των στρατιωτικών με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο

Ο Σύνδεσμος υποστήριξης και συνεργασίας μελών Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνεται με επιστολή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στα κόμματα, γνωστοποιώντας προβλήματα που συναντούν οι στρατιωτικοί με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο και αναφέρεται ιδιαίτερα σε αυτά τα ζητήματα η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μαζί με άλλα προβλήματα τονίζει:

«Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους οι οποίοι είναι παντρεμένοι με δημόσιο υπάλληλο, είναι το θέμα της συνυπηρέτησης, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της ισορροπίας της οικογένειας του στρατιωτικού. Η συχνότητα των μεταθέσεων (κάθε 3-4 έτη έως τη συνταξιοδότησή του στα 40 έτη) επιβάλλει τη διατήρηση δύο κατοικιών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα που προκαλούνται εκ των πραγμάτων, δημιουργούνται επιπλέον δισεπίλυτα οικονομικά και σοβαρά οικογενειακά προβλήματα».

Σε απάντηση στην επιστολή του ΣΥΣΜΕΔ, το ΚΚΕ τονίζει:

«Λάβαμε την από 5/7/13 επιστολή σας, καθώς και αυτή της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας που αναφέρεται στο ζήτημα της συνυπηρέτησης Στρατιωτικού με σύζυγο Δημόσιο Υπάλληλο.

Θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι το ΚΚΕ έχει ως αφετηρία και ως πάγια αρχή την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών των εργαζομένων, ένστολων ή μη και στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματα του προσωπικού των ΕΔ και των οικογενειών τους.

Θέση μας είναι ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων όπως κι αυτό της συνυπηρέτησης με τον τρόπο που προτείνει η Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Μ. Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών για το διάστημα που η οικογένεια αναγκάζεται να διαμένει χωριστά διατηρώντας δύο κατοικίες και επιβαρύνεται πολλαπλάσια και οικονομικά. Γι' αυτό είμαστε σύμφωνοι ότι είναι αναγκαίο να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που αναφέρετε με την επιστολή σας.

Γενικότερα τα προβλήματα που αναφέρονται στην επιστολή της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Μ., οφείλονται στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες. Είναι η πολιτική που φέρνει μειώσεις μισθών, συντάξεων, αύξηση της φορολογίας, περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι το Κόμμα μας έχει επανειλημμένα αναδείξει ζητήματα που αφορούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, δικαιώματα τόσο των στρατιωτικών αλλά και γενικότερα των ένστολων με παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο και με τη γενικότερη δράση του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ