ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κοινός ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Συνάντηση χτες της προέδρου του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμεζ, με τον Γιώργο Μαυρίκο, γγ της ΠΣΟ

Από τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΠΣΟ στην Αθήνα
Από τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΠΣΟ στην Αθήνα
Με τη συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη χώρα μας η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σοκόρο Γκόμεζ, που είναι και πρόεδρος του Βραζιλιάνικου Κέντρου για την Αλληλεγγύη των Λαών και την πάλη για την Ειρήνη (CEBPAPAZ). Στα γραφεία της ΠΣΟ, στην Αθήνα, είχε συνάντηση με τον γγ της οργάνωσης, Γιώργο Μαυρίκο, συνοδευόμενη από τον Ρούμπενς Ντίνις, μέλος του Προεδρείου της CEBRAPAZ και στέλεχος του ΚΚ Βραζιλίας, και τον Θανάση Παφίλη, γγ του ΠΣΕ.

Στην πολύ ζεστή συνάντηση έγινε αναφορά στις δράσεις που αναπτύσσει και σχεδιάζει η κάθε οργάνωση στο χώρο της και στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Οπως υπογράμμισε η Σοκόρο Γκόμεζ, το εργατικό κίνημα είναι σημαντικός παράγοντας για ένα δυνατό φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη συμβολή που έχει το ελληνικό εργατικό και φιλειρηνικό κίνημα και τη μεγάλη παράδοση αγώνων καθώς επίσης και τη δουλειά που απαιτείται να γίνεται και από το ΠΣΕ και από την ΠΣΟ ώστε να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός τους.

Τονίστηκε ακόμα ότι οι δύο οργανώσεις χρειάζεται να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά. Οπως σημείωσε ο Θ. Παφίλης, το ΠΣΕ μπορεί να συμβάλει πιο αποφασιστικά στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Η εργατική τάξη, τόνισε, που είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, βιώνει τον καθημερινό σκληρό ταξικό πόλεμο.

Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Ο Γιώργος Μαυρίκος αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο παγκόσμια συνέδρια που ετοιμάζονται από τα εργατικά συνδικάτα, που είναι στη δύναμη της ΠΣΟ, στο χώρο του τουρισμού και αυτό των εργαζόμενων γυναικών. Ακόμα θα γίνουν περιφερειακές συναντήσεις στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, καθώς και θεματικές συνδιασκέψεις για τις εργασιακές σχέσεις και την εργαζόμενη νεολαία.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ υπογράμμισε τη σημασία της δράσης της οργάνωσης σε συγκεκριμένους άξονες: Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ το 2009 με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του, εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, καμπάνια ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις και ενάντια στους στρατούς κατοχής. Τα θέματα αυτά εξάλλου αναμένεται να αποφασιστούν το Σεπτέμβρη στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Καταγγέλλει απαράδεκτη συμπεριφορά σε Κουβανούς διπλωμάτες

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης (παράρτημα Κεφαλονιάς), καταγγέλλει την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά της αεροπορικής εταιρείας Aegean στα πρόσωπα του Γραμματέα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα Χοσέ Κάλα και της προξένου Ντάνια Ερνάντες, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι του Συνδέσμου, για να παραβρεθούν και να μιλήσουν σε εκδήλωση αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της 26ης Ιούλη, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονταν 55 χρόνια από την επίθεση των Κουβανών επαναστατών στο στρατώνα Μονκάδα.

Οπως σημειώνεται στην καταγγελία: «Παρότι τα εισιτήριά τους (πτήση προς Κεφαλονιά και επιστροφή) είχαν πληρωθεί με 480 ευρώ και εκδοθεί από τις 9 Ιουλίου και παρότι οι δύο Κουβανοί προσήλθαν το πρωί της 26ης Ιουλίου κανονικά στο αεροδρόμιο, για να πάρουν την πτήση για Κεφαλονιά, η εταιρεία ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα ονόματά τους δεν υπήρχαν στη λίστα επιβατών και στη συνέχεια, μετά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γραμματέα της Πρεσβείας της Κούβας, ότι τα ονόματα υπήρχαν αλλά τα εισιτήρια δεν είχαν πληρωθεί. Κι ακόμη, όταν οι προσκεκλημένοι μας προσφέρθηκαν να πληρώσουν εκ νέου τα εισιτήρια, τους υποδείχτηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει, γιατί ήταν πολύ αργά. Ετσι, η πτήση αναχώρησε χωρίς τους δύο Κουβανούς»

Και συνεχίζει: «Οταν ο Σύνδεσμος διαμαρτυρήθηκε στην εταιρεία για τα γεγονότα που αναφέρθηκαν προηγούμενα, μέσω του πρακτορείου που είχε εκδώσει τα εισιτήρια, η εταιρεία Aegean ανέφερε ότι είναι αδύνατο να συνέβη τέτοιο περιστατικό, ότι τα ονόματα υπήρχαν στη λίστα επιβατών και επιβεβαίωσε ότι τα εισιτήρια ήταν πληρωμένα. Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας καλεί την Aegean να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της και να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αφού στην ουσία, θέτει θέμα για το αν οι αντιπρόσωποι της Πρεσβείας πράγματι πήγαν στο αεροδρόμιο. Εάν μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, τέτοιο περιστατικό δεν έχει ξανασυμβεί, έχουν διπλή ευθύνη να εξηγήσουν πώς κάτι τέτοιο επιλεκτικά συνέβη σε εκπροσώπους της Κουβανικής Δημοκρατίας.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς δηλώνει ότι, παρά τη στάση τής εν λόγω εταιρείας οι δύο Κουβανοί παραβρέθηκαν στην προγραμματισμένη εκδήλωση - φόρο τιμής στην επέτειο της επίθεσης των επαναστατών στο στρατώνα Μονκάδα στις 26 Ιουλίου του 1953 και αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς ήρωες που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Εμπόδια και προκλήσεις το κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα στην Κεφαλονιά έχει συναντήσει πολλά. Η ιστορία θα δείξει το αν το περιστατικό με την Aegean είναι μεμονωμένο ή όχι. Πάντως, όπως και αν έχει το πράγμα, επειδή η αλήθεια και το δίκιο αγκαλιάζονται από το λαό, ο Σύνδεσμος απευθύνεται για μια ακόμη φορά στο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και τον καλεί:

-- Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στη σοσιαλιστική Κούβα.

-- Να απαιτήσει ακόμη πιο δυνατά την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών».

Αλληλεγγύη στην Ρεμέδιος Γκαρσία

Καθώς διευρύνεται το κίνημα αλληλεγγύης στην αγωνίστρια διεθνίστρια από την Ισπανία Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ, η κυβέρνηση της Κολομβίας εντείνει τις προσπάθειες για τη «διάλυση του λεγόμενου δικτύου» των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) στην Ευρώπη. Σε αυτή την κίνηση συνδράμουν και πολλά ΜΜΕ της Ισπανίας, που δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στο αντιδραστικό αυτό καθεστώς, εξαπολύοντας μύδρους για το αντάρτικο κίνημα.

Η Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο με την κατηγορία ότι είναι αρχικά μέλος των FARC και στη συνέχεια συνεργάτης τους, βρίσκεται ελεύθερη υπό περιορισμό και θα πρέπει να καταβάλει το χρηματικό ποσό 12.000 ευρώ της εγγύησης ως το Σάββατο, αλλιώς θα οδηγηθεί στη φυλακή. Η Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ είναι γνωστή για τη διεθνιστική της δράση μέσα από το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Ασίας και έχει μπει στο στόχαστρο του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού νόμου», αφού οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν κατατάξει το αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την αλληλεγγύη τους στη συγκεκριμένη αγωνίστρια έχουν εκφράσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και στη χώρα μας το ΚΚΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Χτες, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τη σύλληψη της Ρεμέδιος Γκαρσία και εκφράζει τη θερμή αλληλεγγύη της, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση απόσυρση των αστήρικτων κατηγοριών. «Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ) να διαμαρτυρηθούν έντονα ενάντια στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να ποινικοποιήσουν τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και να χτυπήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Σημειώνει μάλιστα ότι «το FARC είναι ένοπλο κίνημα, που μάχεται για την εθνική απελευθέρωση της χώρας του και όχι μια "τρομοκρατική οργάνωση" όπως η ΕΕ επικαλείται».

«Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και όχι οι λαοί και το λαϊκό κίνημα», τονίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγει με έκκληση στην Πρόεδρο της ΠΔΟΓ, Μάρσια Κάμπος «να καταδικάσει κεντρικά αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ και στις αγωνίστριες γυναίκες σ' όλον τον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ