ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ηχηρό «ΟΧΙ» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Απόρριψη με 53,4%

Το σύνθημα στον τοίχο έγινε πράξη

Associated Press

Το σύνθημα στον τοίχο έγινε πράξη
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Ενα ηχηρότατο «ΟΧΙ» είπε, για μια ακόμη φορά, ο ιρλανδικός λαός. Οπως είχε πράξει και το 2001, απορρίπτοντας τη Συνθήκη της Νίκαιας, έτσι και τώρα, οι Ιρλανδοί απέρριψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο σχετικό δημοψήφισμα με 53,4% έναντι 46,6% ενώ το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 53,1%. Ενδεικτικό, ίσως, του κλίματος που επικρατεί στην Ιρλανδία ως προς τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ότι όταν ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν επιβεβαίωσε στο κέντρο Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την επικράτηση του «ΟΧΙ», οι παρευρισκόμενοι, στην πλειοψηφία τους, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα, και ο Λένιχαν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα χωρίς να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του.

Αν και μέχρι χτες βράδυ, δεν υπήρχε περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων, με βάση τα πρώτα στοιχεία, συντριπτική ήταν η επικράτηση του «ΟΧΙ» στις αστικές εργατικές ζώνες, στις αγροτικές περιφέρειες, αλλά και στις εκλογικές περιφέρειες των μεγάλων πόλεων που κατοικούν εργάτες και χαμηλόμισθοι, παρά την τρομοκρατική πίεση που είχε ασκηθεί ακόμη και από ξεχωριστούς εργοδότες. Αντίθετα, το «ΝΑΙ» επικράτησε σε περιοχές όπου κυριαρχεί το μικροαστικό και μεσοαστικό στοιχείο και στις πλουσιότερες μεγαλοαστικές περιοχές στις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Αμηχανία και λασπολογία

Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, «Φιάνα Φέιλ», δήλωνε ώρες αργότερα, ότι «το αποτέλεσμα είναι δεκτό και σεβαστό». Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «περίεργη» θέση, αλλά αρνήθηκε να «κηρύξει νεκρή» τη Συνθήκη, συμπληρώνοντας ότι θα προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβαστικό τρόπο, τέτοιο που θα επιτρέψει να εφαρμοστεί η Συνθήκη στις 27 χώρες της ΕΕ. Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ροχ, τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «η συνθήκη είναι πλέον νεκρό γράμμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του «ΝΑΙ», Μιχέαλ Μάρτιν, υποστήριξε ότι για το αποτέλεσμα ευθύνεται η «βαθιά άγνοια για το περιεχόμενο της συνθήκης της πλειοψηφίας των πολιτών». Ανάλογη «εξήγηση» υιοθέτησε και η Μέριριντ ΜακΓκίνες, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Φιάνα Γκέιλ» που επίσης στήριξε τη Συνθήκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός δεν είχε διαβάσει τη Συνθήκη, ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος της ΕΕ δεν είχε διαβάσει τη συνθήκη, πώς να το έχουν κάνει οι πολίτες;» τόνισε. Η ΜακΓκίνες επανέλαβε, επίσης, τις λαϊκίστικες ερμηνείες πολλών υποστηρικτών του «ΝΑΙ», ότι οι Ιρλανδοί παραπληροφορήθηκαν και φοβήθηκαν ότι «θα παραβιαστούν ηθικές αρχές τους» και θα τους επιβληθεί, π.χ. η κατάργηση των αμβλώσεων ή θα υποχρεωθούν να στείλουν τα παιδιά τους στον Ευρωστρατό. Για παραπληροφόρηση μίλησε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ιμον Γκίλμορ, που παραδέχτηκε «καθαρή ήττα».

Πανηγυρισμοί και ενθουσιασμός

Αντίθετα, με πανηγυρισμούς έγιναν δεκτά τα αποτελέσματα από το Μέτωπο, που είχε σχηματιστεί υπέρ του «ΟΧΙ», από το κόμμα Σιν Φέιν, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Κόμμα Εργατών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις όπως η «Λιμπερτάς» αλλά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις όπως το κόμμα των Πρασίνων. Ο επικεφαλής του μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος που στήριξε το «ΟΧΙ», του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, υποστήριξε ότι «είναι το τέλος της Συνθήκης της Λισαβόνας». Για «μεγάλη μέρα για την Ιρλανδία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της οργάνωσης «Λιμπερτάς», Ντέκλαν Γκάνλεϊ, τονίζοντας ότι είναι «ημέρα υγείας και δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη». Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πατρίσια ΜακΚένα κάλεσε τις Βρυξέλλες «να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν την απόρριψη αυτή και το ότι δεν μπορούν να υπαγορεύουν στους λαούς τη θέλησή τους».

EUGENE McCARTAN
«Ο λαός της Ιρλανδίας είπε "Οχι. Αρκετά"»!

Συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚ Ιρλανδίας στην τηλεόραση του «902»

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει το «ΟΧΙ» του λαού της Ιρλανδίας στο δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη ο Eugene McCartan, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «902».

Σχετικά με τη γεωγραφική και κοινωνική αποτύπωση των αποτελεσμάτων τόνισε:

-- «Φαίνεται πως εδώ στην Ιρλανδία, ο λαός απέρριψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σε ολόκληρη τη χώρα, από τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται, ο λαός λέει ένα αποφασιστικό ΟΧΙ. Στην περιφέρεια υπερισχύει το ΟΧΙ. Στο Δουβλίνο υπάρχει σημαντικό προβάδισμα του ΟΧΙ. Οι περιοχές της εργατικής τάξης έχουν βγάλει πολύ ισχυρό το ΟΧΙ. Οι περιοχές της μεσαίας τάξης έχουν ψηφίσει ΝΑΙ, αλλά υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 30% υπέρ του ΟΧΙ, αλλά κυρίως η εργατική τάξη του Δουβλίνου έχει ψηφίσει ξεκάθαρα ΟΧΙ».

-- Υπάρχουν στοιχεία ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων;

-- «Πριν το δημοψήφισμα, υπήρχαν εργατικά συνδικάτα που είχαν καλέσει για υπερψήφιση του ΟΧΙ. Η συνομοσπονδία εργατών δεν τοποθετήθηκε και αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ. Υπήρχε μια πολύ έντονη καμπάνια τις τελευταίες 3-4 ημέρες υπέρ του ΝΑΙ από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι εργοδότες έστειλαν σε κάθε εργαζόμενό τους επιστολή, απαιτώντας να ψηφίσουν ΝΑΙ και είναι ξεκάθαρο τώρα ότι πολλοί υπάλληλοι αγνόησαν τις επιστολές αυτές και ψήφισαν ξεκάθαρα ΟΧΙ. Οι μικρές αγροτικές κοινότητες, στη δυτική ακτή, ψήφισαν ΟΧΙ. Οι ψαράδες ψήφισαν επίσης ΟΧΙ».

-- Τι σημαίνει για την εργατική τάξη της Ιρλανδίας η επικράτηση του ΟΧΙ;

-- «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Ευρώπη. Ενα πολύ μεγάλο βήμα, για να πούμε στην ευρωπαϊκή ελίτ: "Οχι. Αρκετά".

Το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκομμένο με τα ζητήματα των μισθών των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας, που συνεχώς πηγαίνουν προς τα κάτω. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στον πάτο.

Η καταψήφιση της συνθήκης είναι πολύ σημαντική, γιατί δίνει χρόνο στις εργατικές οργανώσεις όλης της Ευρώπης να κινητοποιηθούν, ώστε να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να τους ακούσουν να τους επιτρέψουν να αποφασίσουν και αυτοί σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Είναι κάτι που οι ευρωπαϊκές ελίτ προσπαθούν να αποκρύψουν και πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και να απαιτήσουμε ότι εάν οι Ιρλανδοί μπόρεσαν να ψηφίσουν, τότε και η υπόλοιπη εργατική τάξη πρέπει να ψηφίσει για το θέμα αυτό».

Δημιουργεί νέα δυναμική κλιμάκωσης των αγώνων

Μήνυμα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς το λαό της Ιρλανδίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς το λαό της Ιρλανδίας:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος και συγχαίρουν τον ιρλανδικό λαό για τη σημαντική νίκη του ΟΧΙ στο μετονομασμένο "ευρωσύνταγμα", τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Παρά την απελπισμένη προσπάθεια της ΕΕ και των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας να φιμώσουν το κίνημα αμφισβήτησης και απόρριψης του αντιλαϊκού εκτρώματος της Συνθήκης της Λισαβόνας και να στερήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφραστούν μέσα από δημοψηφίσματα, ο ιρλανδικός λαός έστειλε ισχυρό μήνυμα απόρριψης της Ευρωσυνθήκης.

Η ΕΕ, από κοινού με τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας - και τις δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου", δεν κατάφεραν να ακυρώσουν τη βούληση των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας που καταψήφισαν το "ευρωσύνταγμα", και να ανακόψουν την άνοδο του κινήματος ανυπακοής και απειθαρχίας με τις επιλογές του κεφαλαίου.

Οι ωμοί εκβιασμοί και οι απειλές της Ενωσης Ιρλανδών Βιομηχάνων (IBEC), της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων (ΒΕΑ), των μεγαλοαγροτών της IFA, των υποταγμένων συνδικαλιστών της Ιρλανδίας και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC/ CES), δεν έκαμψαν τη θέληση των Ιρλανδών εργαζομένων, έπεσαν στο κενό. Οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι και αγρότες καταψήφισαν μαζικά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με ποσοστά που στις εργατικές, λαϊκές περιοχές το ΟΧΙ ξεπέρασε το 65%.

Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος δημιουργεί νέα δυναμική κλιμάκωσης των αγώνων του εργατικού, λαϊκού κινήματος ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στην κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, στον ασφυκτικό περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, την απόρριψη της ίδιας της ΕΕ.

Τούσσας Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Δρούτσας Κώστας».

Το γιόρτασαν στη Μυτιλήνη

Με πρόσκληση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, πλήθος κόσμου, χτες το βράδυ, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης για να γιορτάσουν το «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού στην Ευρωσυνθήκη της ΕΕ. Με τα συνθήματά τους κατά της ΕΕ, καλούσαν το λεσβιακό λαό να αντιπαρατεθεί με την Ενωση του κεφαλαίου, ζητώντας δημοψήφισμα, αποδέσμευση και ανατροπή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κατήφεια μετά το «χαστούκι»

Διαβεβαιώσεις από τους ιθύνοντες της ΕΕ ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί

Πιστός στη θέση της εξακολούθησης της διαδικασίας επικύρωσης της αντιδραστικής Συνθήκης της Λισαβόνας παρά το «χαστούκι» από το ιρλανδικό ΟΧΙ, εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να πείσει ότι η Ευρωσυνθήκη «είναι ακόμα ζωντανή και με ελπίδες να εφαρμοστεί». Επιμένοντας να αγνοεί επιδεικτικά τη λαϊκή βούληση, που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στην Ιρλανδία, τη μόνη από τις 27 χώρες που διεξήγαγε δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να φτάσει στο τέλος και τότε να αξιολογηθεί.

Ζήτησε να μην ερμηνευτεί το αποτέλεσμα ως ΟΧΙ στην ΕΕ, λέγοντας ότι το ιρλανδικό ΟΧΙ «δεν έλυσε τα προβλήματα τα οποία η Συνθήκη της Λισαβόνας σχεδιάστηκε για να επιλύσει». Ο Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι «υπάρχει κοινή ευθύνη για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προέκυψε μετά την απόρριψη της Συνθήκης από την Ιρλανδία», προσθέτοντας ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι «27» «θα κληθούν να αποφασίσουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μετά την ανάλυση, την αξιολόγηση, αλλά και την ερμηνεία του σημερινού αποτελέσματος από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπ. Κάουαν, όπως επίσης και για το ποιες είναι οι προθέσεις του Δουβλίνου», άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, σε γραπτή δήλωσή του, όπου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική ψήφο της Ιρλανδίας, σεβόμενος, ωστόσο, το αποτέλεσμα. Και ο Γ. Γιάνσα υποστήριξε ότι «η Συνθήκη είναι απαραίτητη» για την ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, σε κοινό ανακοινωθέν, εκφράζουν την ελπίδα «να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης», τονίζοντας ότι σέβονται το αποτέλεσμα, έστω και αν «λυπούμεθα γι' αυτήν την απόφαση».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η συνθήκη της Λισαβόνας δε θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2009. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Η Ιρλανδία είπε ΟΧΙ. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου λυπάται». Οπως υπογράμμισε, στη Σύνοδο πρέπει να διευκρινιστεί «πώς θα βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο, η Συνθήκη της Λισαβόνας ήταν το δεύτερο σχέδιο».

Για σοβαρό πλήγμα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι, ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ, Ανχελ Μορατίνος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «όχι καλή είδηση».

Να σημειώσουμε, πάντως, και τη στάση του Τσέχου Προέδρου, δηλωμένου ευρωσκεπτικιστή, Βάσλαβ Κλάους, που δήλωσε ότι το σχέδιο της Συνθήκης της Λισαβόνας τελείωσε με το ιρλανδικό ΟΧΙ και η επικύρωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο σε όλους, «είναι μία νίκη της ελευθερίας και της λογικής ενάντια στα τεχνητά ελιτίστικα σχέδια και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ