ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Πανεργατικό το αίτημα για δημοψήφισμα

Χιλιάδες εργάτες, που συμμετείχαν στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ενέκριναν ψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, το οποίο αξιοποιούν ήδη για το μάζεμα υπογραφών

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πορείας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην Ευρωσυνθήκη μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα
Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πορείας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην Ευρωσυνθήκη μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα
Την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων να τεθεί σε δημοψήφισμα η αντιδραστική Ευρωσυνθήκη, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει άρον άρον να νομιμοποιήσει μέσα από τη Βουλή, κατέγραψαν οι προχτεσινές Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στις 70 συνολικά συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εγκρίθηκε από τους εργάτες και τις εργάτριες κοινό ψήφισμα, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην προωθούμενη Ευρωσυνθήκη και απαιτείται η διενέργεια δημοψηφίσματος. Το ίδιο κείμενο κυκλοφορεί ήδη από τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες, προκειμένου χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων να προστεθούν σ' αυτές που ήδη υπάρχουν σε ανάλογες εκκλήσεις για δημοψήφισμα.

Να τοποθετηθεί ο λαός

Ολόκληρο το ψήφισμα που εγκρίθηκε σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες ταξικές συγκεντρώσεις είναι το εξής:

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε την 1η του Μάη στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ εναντιωνόμαστε στην προσπάθεια επικύρωσης από τη Βουλή της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης (Ευρωσυνθήκης) που συμφώνησαν τον Οκτώβρη του 2007 στη Λισαβόνα οι αρχηγοί, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ζητάμε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, διεκδικώντας το δικαίωμα να τοποθετηθούμε, να τοποθετηθεί ο λαός μας, πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Επί της ουσίας, η Ευρωσυνθήκη επαναφέρει το γνωστό Ευρωσύνταγμα που αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι και απέρριψαν με δημοψήφισμα οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η μετονομασία του Ευρωσυντάγματος σε Ευρωσυνθήκη γίνεται για να αποφευχθεί το δημοψήφισμα και να αποτραπεί η έκφραση της μαζικής λαϊκής αντίθεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση που γίνεται πιο αντιδραστική με την εφαρμογή της Ευρωσυνθήκης, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει:

  • Δυνάμωμα της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενίσχυση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενίσχυση των στρατιωτικών, πολιτικών και αστυνομικών παρεμβάσεων κατά των λαών.
  • Περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών με την ενίσχυση και επέκταση των εξουσιών του λεγόμενου Υπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, γενικότερα την ενίσχυση του ρόλου των κοινοτικών οργάνων, την υπεροχή του Ευρωενωσιακού δικαίου σε σχέση με το εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών.
  • Κατάργηση του ΒΕΤΟ, για πάνω από πενήντα θέματα, προς όφελος των θέσεων των ισχυρών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Δυνάμωμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη στρατηγική που συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα το 2000, την οδηγία «Μπολκεστάιν» και τη λεγόμενη «ευελιξία και ασφάλεια - ευελφάλεια» της εργασίας. Δυνάμωμα, δηλαδή, της επίθεσης που στοχεύει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην πλήρη κατάργηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων, στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Δυνάμωμα της καταστολής, του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας. Περιορισμό πολιτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων με το πρόσχημα της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές και γενικότερα τις μαζικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, να απαιτήσουν μαζικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενημέρωση του λαού και στην οργάνωση της πάλης κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά της Ευρωσυνθήκης».

Υπογράφουμε και ηλεκτρονικά

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της αίτησης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη δίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη». Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους το εικονίδιο/ σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας για να στείλουν την υπογραφή τους.

2η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η ΕΕΔΥΕ συνεχίζοντας αταλάντευτα και ανυπόταχτα τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό διοργανώνει φέτος τη ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ,με κεντρικό σύνθημα «Για να φύγει το NATO από τα Βαλκάνια, ενάντια στα πυρηνικά, ενάντια στις ξένες βάσεις του θανάτου».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη 2η Ολυμπιάδα Ειρήνης πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη δολοφονία του, στις 22 του Μάη του 1963 στη Θεσσαλονίκη:

  • Στις 10 του Μάη 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα, η ΕΕΔΥΕ πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Λαμπράκη, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και μνήμης στο μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης.
  • Στις 11 του Μάη 2008, ημέρα Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί η 29ηΜαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Βαδίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συνοδοιπόρων του για να γίνουν πράξη τα οράματά τους για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, με κεντρικό σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Πρόγραμμα Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

-- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

-- 8.30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

-- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. ΣΤΑΣΗ - ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

-- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. ΣΤΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (μέσω Β. Σοφίας) - Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων - Συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο.

Σε όλη την Ελλάδα

Οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ μαζί με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στο Βόλο, η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης πραγματοποιεί πορεία ειρήνης από την Πλατεία Ανακασιάς στην παραλία του Βόλου.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη σε Τύρναβο - Λάρισα εκδήλωση ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και το Δήμο Τυρνάβου. Επίσης, Πορεία Ειρήνης από τη Γιάννουλη στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στα Τρίκαλα, πορεία ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων.

-- Την Κυριακή 11 του Μάη στην Κρήτη, οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης πραγματοποιούν πορεία ειρήνης από τα Χανιά στη βάση της Σούδας με αίτημα το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη στην Κερασίτσα οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου πραγματοποιούν Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη από τη γενέτειρά του Κερασίτσα με τερματισμό στην Τρίπολη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης πραγματοποιεί Πορεία Ειρήνης στην Κατερίνη.

-- Την Κυριακή 18 του Μάη στη Λέσβο Πορεία Ειρήνης στη Μυτιλήνη.

-- Το Σάββατο 24 του Μάη στην Πρέβεζα οι Επιτροπές Ειρήνης Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν Πορεία Ειρήνης από τη ΝΑΤΟική βάση των «ΑΒΑΚΣ» στο Ακτιο έως την Πρέβεζα.

-- Τη Δευτέρα 2 του Ιούνη στην Ξάνθη πραγματοποιείται εκδήλωση ειρήνης από τις Επιτροπές Ειρήνης της Ανατολικής Θράκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις προετοιμάζουν πολλές ακόμη Επιτροπές Ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα.

Παναθηναϊκό Συμβούλιο Ειρήνης

Τη Δευτέρα 5 Μάη στις 7 μ.μ. θα συνεδριάσει το Παναθηναϊκό Συμβούλιο της ΠΕΔΥΕ, στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα το πρόγραμμα δράσης για το μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει κηρυχτεί ο Μάης.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ