ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσοίωνα μηνύματα από την κατοχική πλευρά

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Αν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέλει να εγείρει θέματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν, δικαίωμά του, αλλά έχουμε και εμείς τις δικές μας απόψεις», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, απέναντι στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφορικά με τους εποίκους και την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. Οπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να λειτουργήσει ειδική επιτροπή όχι απλώς για το θέμα των εποίκων, αλλά και για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ιθαγένειας, τα οποία πρέπει να συζητηθούν προηγουμένως», ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Ταλάτ, πως οι έποικοι «μένουν όλοι και πολιτογραφούνται με βάση το Σχέδιο Ανάν», απάντησε ότι όταν το άκουσε αναλογίστηκε πόσο σωστή ήταν η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να μη θέλει το Σχέδιο Ανάν.

Ως αντιπαραγωγικές και καθόλου εποικοδομητικές, χαρακτήρισε, χθες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, με «παρθενογένεση», ώστε αυτό που θα προκύψει να μη συνδέεται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, της κατοχικής ηγεσίας και του Μ. Ταλάτ, τόνισε πως «δε βοηθούν στο να υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών θα δώσει αποτελέσματα ικανά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό».

Επανέλαβε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, «με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιτυχία της διαδικασίας, έχοντας ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις σε ό,τι αφορά στη λύση του κυπριακού προβλήματος, για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει η πολιτική ισότητα έτσι όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», μια λύση που θα κατοχυρώνει «τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού». Τόνισε, για ακόμα μία φορά, ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς βασίζονται στις αρχές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που συμφωνήθηκε το 1977, επαναβεβαιώθηκε το 1979, στις δύο Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου και στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αν κάποιοι θέλουν να αναζητούν λύση έξω από αυτές τις θέσεις και πέραν από το Σχέδιο Ανάν, όπως είναι η θέση για λύση δύο κρατών και για παρθενογένεση, ποσώς δε βοηθούν στο να προχωρήσει η διαδικασία», ενώ ξεκαθάρισε ότι «ως θέμα αρχής, η λύση του Κυπριακού πρέπει να τερματίζει τον εποικισμό και οι έποικοι να φύγουν», πέρα από έναν αριθμό που θα παραμείνει για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Οι δύο ηγέτες, Δ. Χριστόφιας και Μ. Ταλάτ, αναμένεται να συναντηθούν στη δικοινοτική εκδήλωση που θα διοργανώσει στο «Λήδρα Πάλλας» η σλοβακική πρεσβεία και θα συμμετάσχουν και οι δύο.

Στο μεταξύ, πρόθεση να επισκεφθεί την Κύπρο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαβουλεύσεις και αμερικανικές «συστάσεις»

Ολοκλήρωσε χτες ο διαμεσολαβητής για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, με τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα εντεταλμένο πρέσβη Αδ. Βασιλάκη, αυτό το γύρο των επαφών. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Μ. Νίμιτς είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν να συντηρηθεί ένα κλίμα διαλόγου, παρά το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις, οι οποίες προκύπτουν στον προεκλογικό λόγο αυτήν την περίοδο στα Σκόπια, δημιουργούν την εντύπωση ότι η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών, τόνισε ότι δε θα αποδεχτεί καμία τροποποίηση στη συνταγματική ονομασία της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να συμφωνήσουν οι πολίτες με όποια λύση προταθεί. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η χώρα του είναι προσανατολισμένη στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να προκύψει λύση στο θέμα της ονομασίας ακόμη και πριν τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, μάλλον περιγράφουν προθέσεις των Αμερικανών που πιέζουν για λύση, παρά την πραγματικότητα.

Στις ΗΠΑ πάντως, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, κάλεσε τις δύο πλευρές να «κάνουν περισσότερα» και ζήτησε από την Αθήνα να μην ενοχλείται από δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι γίνονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου στη γειτονική χώρα.

Στο εργοστάσιο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»

Την Τρίτη 6/5 η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ».

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία

Τη Δευτέρα 5 Μάη, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Σαλαμίνα, προκειμένου να ενημερώσει για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

  • Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Στις 10.15 π.μ. περιοδεία στο Δασαρχείο.
  • Στις 11.00 π.μ. υνάντηση με το δήμαρχο κ. Σοφρά.

Ακολούθως, την Πέμπτη 8 Μάη η Βέρα Νικολαΐδου και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ, θα μιλήσουν σε εκδήλωση των ΚΟ Σαλαμίνας και Αμπελακίων του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία στο νησί της Σαλαμίνας», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΜΠΟΓΡΗ» του Δήμου Σαλαμίνας.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Αστυνομικά κρούσματα τρομοκράτησης κομμουνιστών

Πέπλο τρομοκράτησης των κομμουνιστών προσπαθεί φαίνεται να στήσει η αστυνομία - προφανώς κάτω και από κυβερνητικές κατευθύνσεις - στην περιοχή της Νέας Μάκρης, καθώς μέσα σε διάστημα 20 ήμερων απαγόρευσε δύο φορές σε μέλη του ΚΚΕ να κολλήσουν αφίσες και τους οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα. Τα δύο μέλη του Κόμματος, Αντώνης Καραφρίδης και Κώστας Μπαλτάς, την πρώτη φορά πριν 20 ημέρες και δεύτερη φορά την περασμένη Τετάρτη (παραμονή Πρωτομαγιάς) μετά από «καταγγελίες», όπως επίσημα τους ειπώθηκε, τα σταμάτησαν την ώρα που κολλούσαν αφίσες του ΚΚΕ και τους οδήγησαν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, παρά το γεγονός, ότι επέδειξαν τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Στους δύο κομμουνιστές επιτράπηκε να φύγουν από το αστυνομικό τμήμα μετά από 15 λεπτά.

Τα δύο αυτά κρούσματα και την προσπάθεια τρομοκράτησης της δράσης των κομμουνιστών κατήγγειλε χτες το πρωί αντιπροσωπεία μελών της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ στο διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νέας Μάκρης, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει ότι... δε γνωρίζει τίποτα!

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Δυο εκδηλώσεις οργανώνουν αύριο Κυριακή οι Οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ:

  • Στο Δημαρχείο Αιγάλεω, στις 6 μ.μ., με θέμα: «Δεν υποτασσόμαστε στους νόμους του κεφαλαίου. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, ταξικά». Θα μιλήσει η Ναυσικά Παπαδημητράτου, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ και θα προβληθεί video με θέμα την ιστορική πορεία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.
  • Στην Ξυλοτεχνία Περιστερίου, στις 7 μ.μ., με θέμα «Να μη γίνει η γενιά μας γενιά χωρίς δικαιώματα». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μπεζιργιάννης, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ και θα προβληθεί video για την ιστορική πορεία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα

Εκδήλωση με θέμα «Από τη ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ στο Μάη του '36, το Εργατικό και Κομμουνιστικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη», διοργανώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ την Παρασκευή 9 Μάη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 90χρονα του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ. Θα μιλήσουν: Αλέξανδρος Δάγκας, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός, Χρήστος Κόφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ