ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Η προστασία των δασών υπόθεση του λαού

Μεγάλη η ανταπόκριση στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ να μπει φραγμός στην καταστροφή του δασικού πλούτου

Eurokinissi

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα, τη νεολαία, να πάρουν την προστασία των δασών, που έχουν μείνει, στα χέρια τους».

Αυτό σημείωσαν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου, συνδικάτα και φορείς, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ να μπει φραγμός στην ολοκληρωτική καταστροφή του δασικού πλούτου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ΠΣ», το Συντονιστικό Σωματείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών» ανέδειξαν, όχι μόνο τις τραγικές ελλείψεις στην υπόθεση της δασοπροστασίας, αλλά, παράλληλα, και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Κεντρικό σύνθημα της συνέντευξης ήταν «Οχι στην εμπορευματοποίηση της γης - τα δάση να γίνουν λαϊκή περιουσία».

Οι ομιλητές καταδίκασαν την εμπρηστική πολιτική, διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στιγμάτισαν τη συστηματική εμπορευματοποίηση της γης. Καυτηρίασαν τις τραγικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, που αποτέλεσμα έχουν να οξύνονται τα προβλήματα στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα, κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη ίδρυσης ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη

ICON

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Ο Γιάννης Κομνηνός, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, επισήμανε εξαρχής πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτικές - νομικό πλαίσιο, αναθεώρηση άρθρου 24 του Συντάγματος, κλπ. - που «εντάσσονται στο σχέδιο των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων». Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Κάψτε και χτίστε! Αυτό είναι το μήνυμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Ο ομιλητής υπογράμμισε στη συνέχεια: «Για μας το δάσος είναι λαϊκή περιουσία γι' αυτό απαιτούμε συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας». Για να προσθέσει: «Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα αγωνίζονται για την ανατροπή των δασοκτόνων νόμων που ψήφισαν και εφαρμόζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα, τη νεολαία, να πάρουν την προστασία των δασών, που έχουν μείνει, στα χέρια τους».

Βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Μιχαήλ, εκ μέρους της «Ενωτικής Κίνησης Πυροσβεστών», σημείωσε πως οι πυροσβέστες υψώνουν «κραυγή αγωνίας για τις επιπτώσεις από την αντιδασική πολιτική». Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 4.000 οργανικά κενά. Οτι καλούνται να επέμβουν σε συμβάντα με έναν πεπαλαιωμένο στόλο 1.500 πυροσβεστικών οχημάτων. Και σημείωσε: «Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, της προστασίας - ανάπτυξης των δασών και της μετέπειτα αποκατάστασης - αναδημιουργίας του περιβάλλοντος είναι βαθύτατα πολιτικό. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση τόσο της πρόληψης και προστασίας - ανάπτυξης των δασών, όσο και της καταστολής των πυρκαγιών με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας».

Αποκαλυπτικά ως προς την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας ήταν τα όσα σημείωσε ο Μιχάλης Σκαρβέλης, από τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών». «Η Δασική Υπηρεσία, ως η κύρια υπεύθυνη για τα έργα πρόληψης, είναι με το ξεκίνημα της χρονιάς σε χειρότερη μοίρα και από την περσινή, που είχε τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Παράλληλα, έχει αποδυναμωθεί πλήρως το προσωπικό όλων των κατηγοριών». «Η σε παγκόσμια κλίμακα - σημείωσε - καταλήστευση και καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η λειψυδρία και τα άλλα φαινόμενα που βρίσκουν έκφραση και στη χώρα μας, σχετίζονται άμεσα με το ληστρικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα ανάπτυξης σε βάρος των φυσικών πόρων, στο όνομα του κέρδους, της "ανταγωνιστικότητας" και μιας δήθεν "ανάπτυξης"».

Εκ μέρους του Συντονιστικού των ΟΤΑ μίλησε ο Γιώργος Παπαδούδης, ο οποίος επισήμανε, στη σύντομη παρέμβασή του, ότι η αντιδραστικοποίηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω και του «Καποδίστρια 2», δίνει περισσότερες δυνατότητες στο κεφάλαιο να παρέμβει και να «αξιοποιήσει» το φυσικό και δασικό πλούτο, όχι μόνο με την ιδιοκτησία γης, αλλά και με τη δυνατότητα χρήσης γης. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η Μαρία Τσαγκατάκη, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
«Σύγκρουση» εντυπώσεων

Με τους νομάρχες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να επιχειρούν να δείξουν αγωνιστικό προφίλ και αυτούς της ΝΔ να αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί για σήμερα, δηλώνοντας ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του Γ. Αλογοσκούφη να λύσει τα οικονομικά τους αιτήματα... από Δευτέρα, εξελίχθηκε χτες το παιχνίδι των εντυπώσεων πάνω στα υπαρκτά προβλήματα του θεσμού.

Ετσι, σήμερα 22 νομαρχίες που διοικούνται από το ΠΑΣΟΚ θα είναι κλειστές, ενθυμούμενες όψιμα οι διοικήσεις τους ότι τα χρήματα και το προσωπικό δεν επαρκούν, οι αρμοδιότητες δε συνοδεύονται από πόρους, η παρακράτηση συνεχίζεται.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), Δ. Δράκος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας ανέστειλε τις κινητοποιήσεις ενόψει νέας συνάντησης μαζί του τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται ή δε γίνονται είναι λειψό, καθώς δεν αγγίζει την πενιχρή χρηματοδότηση των νομαρχιών, την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, τον πλήρη έλεγχο της δράσης της από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Η σημερινή δήθεν σύγκρουση των δυνάμεων που απαρτίζουν την ηγεσία της ΕΝΑΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), αποδεικνύεται ότι εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και όχι τους εργαζόμενους. Κι αυτό γιατί όλες οι παραπάνω δυνάμεις ομονοούν, όπως έκαναν και στο ετήσιο συνέδριό τους, σε μια πολιτική που θέλει την Αυτοδιοίκηση να ασκεί μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην άσκηση της αντιλαϊκής εξουσίας.

Δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις η Κίνηση Εργαζομένων της Νομαρχίας Αθηνών, τονίζοντας ότι η νομαρχιακή αρχή, αλλά και η ΕΝΑΕ δεν επέλυσαν ούτε στήριξαν κάποιο από τα αιτήματά τους, αντίθετα με τη μέχρι τώρα στάση τους βοήθησαν στην όξυνση των προβλημάτων.

ΔΕΠΑΠ
Παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι από τον Οκτώβρη εξακολουθούν να παραμένουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ) και η οργή τους πλημμύρισε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγκάζοντας τον δήμαρχο Παν. Φασούλα (ΠΑΣΟΚ) να διακόψει για λίγο τη διαδικασία και να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για την αθέτηση των δεσμεύσεών της και το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο τους έχει φέρει, αλλά για μία ακόμα φορά άκουσαν υποσχέσεις χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος. Στο πλευρό τους, στάθηκαν για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για την εξόφληση των εργαζομένων, αλλά και διασφάλιση της ομαλής καταβολής της μισθοδοσίας τους και της δουλειάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ