ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Για ποια διακυβέρνηση, για ποια εξουσία

Εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Γεωπονική
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Γεωπονική
Σε πλούσια συζήτηση εξελίχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν, χτες το μεσημέρι, στη Γεωπονική η Κομματική Οργάνωση Γεωπονικής του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους φοιτητές, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, χαρακτηρίζοντας «ανούσια παράσταση» για τα λαϊκά συμφέροντα τον ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ και τα δύο κόμματα κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου, όπως και η ΝΔ, προβάλλουν θέσεις που αποπροσανατολίζουν και υποτάσσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα. «Πρόκειται για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση», σημείωσε, «η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται έξω, στην κοινωνία», ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη μείωση του δικομματισμού και στο μικρό «ρήγμα» που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα, επισήμανε, ότι δεν αρκεί οι εργαζόμενοι να απορρίπτουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται να απορρίπτουν και την πολιτική που υπηρετούν, να απορρίπτουν την εξουσία των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια άλλη κυβέρνηση που θα λύνει τα προβλήματα προς όφελος του λαού. «Τι θα έχει αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει;», έθεσε το ερώτημα ο Στ. Λουκάς. Θα πρέπει, υπογράμμισε, να κάνει αλλαγές που θα ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει να να έρθει σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Την ίδια ώρα όμως μιλά για «κοινωνικά συμβόλαια». Αλλά μπορεί να γίνει «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους επιχειρηματίες, τα μονοπώλια και να απεμπολήσουν ένα μέρος των κερδών τους το οποίο θα δώσουν τάχα είτε για κοινωνική πολιτική είτε για αύξηση μεροκάματου, μισθών, είτε για μια τέτοια Κοινωνική Ασφάλιση όπως σήμερα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων; Είναι καθαρό πως ποτέ και κανένας καπιταλιστής, πολύ περισσότερο οι καπιταλιστές σαν τάξη δε θα το κάνουν. Πώς θα εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες; Πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα κέρδη σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς; Τι θα κάνουν με τη δράση των επιχειρήσεων - μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση; Τι θα κάνουν με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που περνούν στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Θα τις επανακρατικοποιήσουν; Θα καταργήσουν όλες τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης που έχουν γίνει; Τι θα κάνουν με τις φιλομονοπωλιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, οι οποίες καθορίζονται και από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με την οποία πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση, ενώ αυτοί θέλουν περισσότερη «Ευρώπη»;

«Κυβέρνηση που να ικανοποιεί ταυτόχρονα και τα λαϊκά συμφέροντα και το κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέμα είναι να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να οργανωθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ανατροπής», που θα διεκδικεί την εξουσία, που θα καταργήσει τα μονοπώλια, θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία, είπε, και συμπλήρωσε πως το κίνημα της νεολαίας έχει τη δική του θέση σε αυτή τη συμμαχία.

«Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στις φοιτητικές εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα ενάντια στο νόμο - "πλαίσιο", ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας και σε όφελος του λαού, για αναδιοργάνωση και δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος».

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα μπροστά στις φοιτητικές εκλογές

«Η μόνη λύση είναι να ανατραπεί ο συσχετισμός στις προσεχείς φοιτητικές εκλογές. Να μην κυριαρχήσουν στους Φοιτητικούς Συλλόγους η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ από άποψη ουσίας, γιατί είναι πολιτικές παρατάξεις κομμάτων που υποστηρίζουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που γίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης». Αυτό ζήτησε, προχτές, από τους συγκεντρωμένους φοιτητές του Παιδαγωγικού στο Χημείο, ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πολιτική πρόταση του Κόμματος στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ενόψει μάλιστα των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απρίλη.

«Η στάση των φοιτητών - όπως είπε ο Θ. Γκιώνης - απέναντι σε αυτές τις παρατάξεις, σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να είναι μαζική φυγή και υπερψήφιση της Πανσπουδαστικής. Οχι μόνο από άποψη δράσης της Πανσπουδαστικής όλο αυτό το διάστημα, αλλά και από άποψη ουσίας», αφού τόσο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όσο και η ΕΦΕΕ είναι διαλυμένοι, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλει και η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ.

Παράλληλα, επισήμανε πως πρέπει όλοι οι αγώνες των εργατών, των φοιτητών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών να συντονιστούν απέναντι στην ενιαία επίθεση που κάνει το κεφάλαιο και τα πολιτικά του κόμματα σε όλους τους τομείς. «Ολοι αυτοί να συγκροτήσουν ένα μέτωπο προκειμένου να διεκδικήσουν από τη μία τα δικαιώματά τους και από την άλλη να παλέψουν να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Πρέπει όμως, πάνω από όλα να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία».

Ασχολίαστη δεν έμεινε μπροστά στους φοιτητές και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα σχετικά με το ζήτημα της ενότητας της αριστεράς. «Η αριστερά δεν είναι μία οικογένεια που "φαγώνεται" μεταξύ της. Εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα, σκοπός μας είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και όχι η καλύτερη διαχείριση του συστήματος. Εμείς - πρόσθεσε - δεν υπερασπιζόμαστε το κεντρικό τους σύνθημα "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη". ΄Η άνθρωποι θα υπάρχουν ή τα κέρδη».

Τέλος, στη συζήτηση που ακολούθησε, το κυρίαρχο θέμα ήταν το Ασφαλιστικό. «Το βασικό - είπε ο Θ. Γκιώνης - είναι οι αλλαγές αυτές να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να οργανωθεί η πάλη. Και να ξέρετε, η εξουσία φοβάται τον κόσμο που απαιτεί, που κατεβαίνει στο δρόμο και διαδηλώνει, που απεργεί. Οχι τις διαβουλεύσεις στη Βουλή και τα "κονταροχτυπήματα". Και η δουλειά του ΠΑΜΕ αυτή είναι το επόμενο διάστημα».

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στις σχολές

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις σε σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου παρουσιάζουν και συζητούν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:

Αύριο Κυριακή

-- Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου), στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίτη 1 Απρίλη

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ΤΕΙ, στις 2 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ.

Τετάρτη 2 Απρίλη

-- Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΤΕΙ Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ. Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Κοζάνης, στη 1 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο. Θα μιλήσει η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Καρλόβασι της Σάμου, στο Πανεπιστήμιο, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κ. Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 3 Απρίλη

-- Στο ΤΕΙ Λαμίας. Θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Σερρών. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πολυτεχνείο Χανίων, στη 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα μιλήσει ο Κ. Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΖΑΝΗ
Αντιμάθημα Πολιτικής Οικονομίας

Την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η αντιπαράθεση της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας με τις αστικές οικονομικές θεωρίες υπογράμμισε ο Ν. Στολτίδης, μέλος της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, σε εκδήλωση - αντιμάθημα «πολιτικής οικονομίας» της ΟΒ Κοζάνης της ΚΝΕ στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κοζάνης.

Την υπεροχή της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας για την ανάλυση του «κέρδους», της «αξίας», της «ανεργίας», έναντι των αστικών οικονομικών θεωριών υπογράμμισε ο Ν. Στολτίδης. Τόνισε ότι «οι αστικές οικονομικές θεωρίες πραγματεύονται τη "διαχείριση" των φαινομένων της οικονομίας, ενώ η μαρξιστική πολιτική οικονομία εξετάζει επιστημονικά τα φαινόμενα της οικονομίας και την αλληλεπίδρασή τους με τον τρόπο παραγωγής». Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτησης και διαπάλης πρέπει να γίνει ο ρόλος που χρειάζεται να παίξει η επιστήμη σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ