Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Για ποια διακυβέρνηση, για ποια εξουσία

Εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Γεωπονική
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Γεωπονική
Σε πλούσια συζήτηση εξελίχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν, χτες το μεσημέρι, στη Γεωπονική η Κομματική Οργάνωση Γεωπονικής του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους φοιτητές, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, χαρακτηρίζοντας «ανούσια παράσταση» για τα λαϊκά συμφέροντα τον ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ και τα δύο κόμματα κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου, όπως και η ΝΔ, προβάλλουν θέσεις που αποπροσανατολίζουν και υποτάσσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα. «Πρόκειται για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση», σημείωσε, «η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται έξω, στην κοινωνία», ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη μείωση του δικομματισμού και στο μικρό «ρήγμα» που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα, επισήμανε, ότι δεν αρκεί οι εργαζόμενοι να απορρίπτουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά χρειάζεται να απορρίπτουν και την πολιτική που υπηρετούν, να απορρίπτουν την εξουσία των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια άλλη κυβέρνηση που θα λύνει τα προβλήματα προς όφελος του λαού. «Τι θα έχει αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει;», έθεσε το ερώτημα ο Στ. Λουκάς. Θα πρέπει, υπογράμμισε, να κάνει αλλαγές που θα ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει να να έρθει σε σύγκρουση με τα μονοπώλια. Την ίδια ώρα όμως μιλά για «κοινωνικά συμβόλαια». Αλλά μπορεί να γίνει «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους επιχειρηματίες, τα μονοπώλια και να απεμπολήσουν ένα μέρος των κερδών τους το οποίο θα δώσουν τάχα είτε για κοινωνική πολιτική είτε για αύξηση μεροκάματου, μισθών, είτε για μια τέτοια Κοινωνική Ασφάλιση όπως σήμερα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων; Είναι καθαρό πως ποτέ και κανένας καπιταλιστής, πολύ περισσότερο οι καπιταλιστές σαν τάξη δε θα το κάνουν. Πώς θα εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς που αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες; Πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας; Πώς θα αντιμετωπίσουν τα κέρδη σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς; Τι θα κάνουν με τη δράση των επιχειρήσεων - μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση; Τι θα κάνουν με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που περνούν στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Θα τις επανακρατικοποιήσουν; Θα καταργήσουν όλες τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης που έχουν γίνει; Τι θα κάνουν με τις φιλομονοπωλιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, οι οποίες καθορίζονται και από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και με την οποία πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση, ενώ αυτοί θέλουν περισσότερη «Ευρώπη»;


«Κυβέρνηση που να ικανοποιεί ταυτόχρονα και τα λαϊκά συμφέροντα και το κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέμα είναι να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να οργανωθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ανατροπής», που θα διεκδικεί την εξουσία, που θα καταργήσει τα μονοπώλια, θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία, είπε, και συμπλήρωσε πως το κίνημα της νεολαίας έχει τη δική του θέση σε αυτή τη συμμαχία.

«Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στις φοιτητικές εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα ενάντια στο νόμο - "πλαίσιο", ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, έρευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας και σε όφελος του λαού, για αναδιοργάνωση και δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ