ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Λύση με το λαό στη γωνία δεν υπάρχει

Σε συγκέντρωση στο δημοτικό ωδείο «Μήτρος Σουλιμιώτης» στην Αγία Βαρβάρα, μίλησε την Κυριακή το πρωί ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Ξεσηκωμός σημαίνει συμμετοχή, προπαγάνδιση, περιφρούρηση της απεργίας από την Τετάρτη το πρωί στους εργασιακούς χώρους, για να ξεθαρρέψουν οι εργαζόμενοι. Ειδικά σ' αυτή την απεργία, οι εργάτες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στους ξεπουλημένους. Ούτε ένας εργάτης ακροατήριο στον Πολυζωγόπουλο και τον Παναγόπουλο. Ούτε ένας εργάτης θεατής στις χειραψίες Παπανδρέου με Τσίπρα. Ούτε ένας εργάτης μέρος της παράστασης.

Ξεκινώντας από την αντιασφαλιστική επίθεση, τη μάχη της αυριανής απεργίας, τις αποφάσεις της εαρινής συνόδου της ΕΕ και αναπτύσσοντας βήμα βήμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, μίλησε την Κυριακή το πρωί, σε συγκέντρωση στο δημοτικό ωδείο «Μήτρος Σουλιμιώτης», στην Αγία Βαρβάρα, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη: Να δυναμώσει στην εργατική τάξη το όραμα του σοσιαλισμού, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια καταλάσπωσαν και προσπαθούν να το εμφανίσουν ως το «παλιό». Είναι το πιο νέο πράγμα που γέννησε ποτέ το ανθρώπινο μυαλό: Η κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αναφερόμενος στην αυριανή απεργία, ο Γ. Πρωτούλης υπενθύμισε ποιοι έβαλαν την τζίφρα τους για τις απολύσεις «όχι μόνο η εργοδοσία, αλλά και τα ξεπουλημένα σωματεία που στηρίζονται από τις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Ο δήμαρχος Πετρούπολης, που απέλυσε έξι εργάτες επειδή απέργησαν, είναι στέλεχος του ΣΥΝ. Από κοινού συγκροτούν και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η απεργία να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να καταδικαστούν αυτές οι ηγεσίες όχι μόνο για τις θέσεις τους που υπερασπίζουν τους προηγούμενους νόμους, δηλαδή ο νέος να δουλεύει ανασφάλιστος, σε μερική απασχόληση, με μισθούς πείνας. Αλλά να καταδικαστούν και για την πρακτική τους, που συστηματικά και μεθοδευμένα προσπαθούν να ξεπουλήσουν έναν ολόκληρο αγώνα».

«Δεν μπορούν να περάσουν όσα θέλουν με την ίδια ευκολία όπως παλιά. Και με τη συμβολή του ΚΚΕ ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι και τους εγκαταλείπει. Μας έκαναν κριτική τα προηγούμενα χρόνια ότι τσουβαλιάζουμε ΠΑΣΟΚ με ΝΔ. Τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και η πρακτική τους ακόμη περισσότερο. Το ΠΑΣΟΚ έκανε τέταρτη φορά "αλλαγή" σε ένα χρόνο, στα χαρτιά. Κοροϊδεύει ανοιχτά, τίμιο και λαϊκό κόσμο που κρατάει στις γραμμές του με χίλιους τρόπους», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΣΥΝ υπογράμμισε την προθυμία του «να συμβάλλει για να ξεβαλτώσει τα δύο Κόμματα και να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δε συμπράττουν ακόμη μόνο για λόγους τακτικής, έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμά τους δε διαφέρει. Αυτή τη συνεργασία θέλουν να ενδυναμώσουν και "φουσκώνουν" τον ΣΥΝ για να εγκλωβίσουν περισσότερο κόσμο. Μοιάζει με το χρηματιστήριο, ανέβαζαν διαρκώς τις μετοχές και έσκασε η φούσκα. Ο κόσμος το έχει ξαναζήσει αυτό, δε χρειάζεται να χάνει άλλο χρόνο. Ο ΣΥΝ λέει κάποιες εκφράσεις "αριστεροσύνης", αλλά δε λέει όταν ΟΤΕ και ΔΕΗ ιδιωτικοποιούνται, τι θα κάνει με τους ιδιώτες; Θα τους διώξει; Στην Παιδεία θα καταργήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα; Δε λέει τίποτα, άρα σε τι διαφέρει;».

«Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με το λαό στη γωνία. Ο λαός πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει να τον απολαμβάνει ο ίδιος», σημείωσε. Και κατέληξε: «Να δυναμώσει η συμμαχία του λαού. Να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, να αλλάξει τους συσχετισμούς, να "συναντηθεί" με τα υπόλοιπα κινήματα, το αγροτικό, το νεολαιίστικο. Ετσι θα συγκροτηθεί μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα βρει έκφραση και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό που το ΚΚΕ λέει ΜΕΤΩΠΟ και θα βάλει πλώρη για μια άλλη εξουσία, την εξουσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Αυτός που θα έρθει σε αυτή τη συμμαχία θα πρέπει να καταδικάσει το Μάαστριχτ, τις ευρωσυνθήκες, το ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίος αγώνας για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αλλάξει το παραμικρό από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Αυτό ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε παρέμβασή της κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του ΚΚΕ έγινε στην Αθήνα Συνάντηση 23 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της ΕΕ από 20 χώρες - μέλη και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη Συνάντηση ήταν ο απολογισμός των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών της ΕΕ, μπροστά μάλιστα στην Εαρινή Σύνοδο των ηγετών της Ενωσης. Διαπιστώθηκε, είπε, ότι κυρίως από το 1992 και μετά και αφού προηγήθηκε η σχετική προεργασία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, παίρνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα όσον αφορά στο Ασφαλιστικό. Και στη χώρα μας, είπε, αυτό εκφράστηκε με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα και το σημερινό νομοσχέδιο. Μπορεί να υπάρχουν, τόνισε, κάποιες ιδιομορφίες σε κάθε χώρα αλλά η λογική και τα επιχειρήματα είναι ίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε όλες τις χώρες, είπε, οι κυβερνώντες επικαλούνται τον «εκσυγχρονισμό», το δημογραφικό πρόβλημα, τις «σύγχρονες ανάγκες», την ανισότητα, κ.ά.

Επομένως, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, ας αφήσουν το επιχείρημα ότι το Ασφαλιστικό είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν βέβαια, είπε, και τέτοιες, όπως η πρωτοφανής κατάχρηση των αποθεματικών των Ταμείων και η μη χορήγηση της απαραίτητης επιδότησης προς τα Ταμεία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι τέτοια μέτρα παίρνονται όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σε όλον τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, με διάφορα προσχήματα. Αλλωστε, παρατήρησε, δεν υπάρχει πόλεμος που να μην άρχισε με την επίκληση κάποιων προσχημάτων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κόστος

Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δε δεχόμαστε κανένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται για τη δήθεν βιωσιμότητα των Ταμείων ή για τα ελλείμματά τους. Για εμάς, τόνισε, η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κόστος και δεν την εγγράφουμε στα έξοδα. Ο εργαζόμενος δεν είναι έξοδο και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Ποντάρετε, είπε, στο ότι και ο σημερινός νόμος θα ξεχαστεί, όπως λέγατε και για τους νόμους Σιούφα, Ρέππα και τις προτάσεις Γιαννίτση. Με αυτή τη λογική διευκολύνονται οι εκάστοτε συνδικαλιστικές ηγεσίες να λένε «κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα», επικαλούμενες κάθε φορά τους προηγούμενους νόμους που ισχύουν.

Το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε, που είναι και αποτέλεσμα κατακτήσεων, όπως ίσχυε μέχρι τα μέσα του 1980, έχει πλέον ανατραπεί και δεν υπάρχει όπως το γνωρίσαμε και γι' αυτό το «κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις» επιχειρεί να αθωώσει πότε τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και πότε τους νόμους της ΝΔ.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην αυριανή απεργία κατήγγειλε τους εκβιασμούς που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα από την εργοδοσία, που απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση, ενώ είπε ότι και στο δημόσιο υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν λίγα και σκέφτονται το ημερομίσθιο που θα χάσουν. Παρ' όλα αυτά, είπε, είμαστε σίγουροι ότι η απεργία θα πετύχει και σωρευτικά οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα εκδηλωθούν, αφού σε μικρότερο διάστημα από ό,τι χρειάστηκε για τον νόμο Ρέππα θα καταλάβουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση θα φέρει και νέα μέτρα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στο σημείο αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Οι βουλευτές, είπε, πρέπει να παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν και αυτή η πρότασή μας εκφράζει την αντίληψη που έχουμε εμείς για το ρόλο του βουλευτή.

Ποιες πολιτικές θέσεις είναι σύγχρονες

Η Αλ. Παπαρήγα σχολιάζοντας απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι σύγχρονες αλλά παραπέμπουν στο 19ο και τον 20ό αιώνα, αφού παρατήρησε ότι και σε αυτούς τους αιώνες υπήρξαν κατακτήσεις με αίμα, όπως, για παράδειγμα, το οκτάωρο, τόνισε:

Το αίτημά μας για σύνταξη στους άνδρες στα 60 και στις γυναίκες στα 55 δεν είναι αίτημα του 21ου αιώνα;

Το πραγματικό πενθήμερο, επτάωρο, 35ωρο γιατί είναι ξεπερασμένο αίτημα;

Οι εργαζόμενοι, είπε, δεν πρέπει να δίνουν ούτε ένα ευρώ για την περίθαλψή τους αφού ήδη πληρώνουν αρκετά με τους διάφορους φόρους.

Αναφερόμενη στη νέα γενιά είπε ότι οι νέοι κατά βάση εργάζονται περιστασιακά με ευέλικτες μορφές εργασίας και έτσι προσδοκούν συντάξεις των 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση, είπε, με τις προωθούμενες ενοποιήσεις προσαρμόζει το Ασφαλιστικό στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και οδηγεί όλους τους εργαζόμενους και όλους τους κλάδους σε μια εξίσωση προς τα κάτω.

Αυτό, τη στιγμή που το σύστημα χρωστάει στους εργαζόμενους και όχι το αντίθετο, και με αυτή την έννοια εμείς στηρίζουμε τους αγώνες τους. Τονίζουμε, είπε, ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει κάθε κλάδος να κλειστεί στον εαυτό του αλλά να αναπτυχθεί ενιαίος αγώνας και να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ που να μη διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι. Το αίτημα, τόνισε, δεν πρέπει να είναι η ανατροπή μόνο του τελευταίου νόμου αλλά όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Δε χρειάζεται ανατροπή μόνο σε επίπεδο πολιτικών φορέων αλλά ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που θα οδηγήσει και σε ανατροπή των φορέων που τα στηρίζουν.

Καταλήγοντας τόνισε ότι δε μας πείθει κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για να χρεοκοπήσει η πολιτική των μονοπωλίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Λαιμητόμος στα εργατικά δικαιώματα

Το νομοσχέδιο είναι «λαιμητόμος στα εργατικά δικαιώματα» τόνισε, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Οπως είπε, το νομοθέτημα «γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο», ενώ «το πλατύσκαλο που πατά είναι οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «έρχεται να ικανοποιήσει συνολικά τους βιομηχάνους, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια» ζητώντας «αντίσταση και ανυπακοή», αφού όπως ξεκαθάρισε «ζητούμε την απόσυρσή του και ζητάμε από την εργατική τάξη να το καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ καταδίκασε τη «βία απέναντι στους εργαζόμενους που αντιστέκονται», ενώ για την κοινοβουλευτική σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική διαδικασία, που επιχειρεί να υποβαθμίσει τη δυνατότητα ενημέρωσης των εργαζομένων». Σχολιάζοντας τις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «έχει κυοφορηθεί στα επιτελεία της ΕΕ» και αποτελεί «ευθυγράμμιση με την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ», ενώ «επιβεβαιώνει το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ» και «αποκαλύπτει τις ευθύνες των κομμάτων που είτε στηρίζουν άκριτα την ΕΕ είτε μακιγιάρουν τις πολιτικές τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «τομής» και «μεταρρύθμισης» που επιχειρείται με το νομοσχέδιο, μιλώντας για «ψεύτικα μεγάλα λόγια, που η εργατική τάξη τα έχει ξανακούσει κατ' επανάληψη», θυμίζοντας ότι «το 1993 έλεγαν ότι η ψήφιση εκείνων των νομοσχεδίων θα διαμόρφωνε μια προοπτική για 30 χρόνια», ενώ «τα ίδια επιχειρήματα ακούγαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» όταν επιχειρήθηκε να «περάσει» το νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί νωπής κυβερνητικής εντολής, προκειμένου να «περάσουν» τέτοια νομοθετήματα, ο Γιώργος Μαυρίκος αναρωτήθηκε ρητορικά: «Προεκλογικά είπατε ότι θα αυξήσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Οτι θα μειώσετε τις επικουρικές συντάξεις; Οτι θα χτυπήσετε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά;». Οσον αφορά το επιχείρημα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού υπέρ των νεότερων γενιών επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει «νεολαία χωρίς δικαιώματα και προοπτική, ώστε μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί». Για το θέμα της χρηματοδότησης ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «οι οφειλές του κράτους είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ» και «οι εισφορές των εργοδοτών 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ», επισημαίνοντας ότι στην ουσία «το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ιδεολογικό και πολιτικό» και όχι οικονομοτεχνικό. Επίσης σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο χτυπά τη μητρότητα με τον περιορισμό των δικαιωμάτων που είχαν απομείνει», ενώ παράλληλα «επιχειρείται η ενίσχυση της ιδιωτικοποιημένης επαγγελματικής ασφάλισης».

Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μίλησε για «ουσιαστική κατάργηση», αφού προβλέπεται «ποινή 6% το έτος σε όποιον επιχειρήσει να συνταξιοδοτηθεί» πρόωρα. Τέλος, αναφορικά με τις ενοποιήσεις σημείωσε ότι «η τάση για ενοποιήσεις είναι τάση για ισοπέδωση», ενώ χαρακτήρισε το Ταμείο Αλληλεγγύης «προσπάθεια για ενοχοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί δε σταματούν τους αγώνες

«Οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να σταματήσουν τους αγώνες», προειδοποίησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο ακόμη και αν ψηφιστεί θα είναι υπό συνεχή λαϊκή αμφισβήτηση», ζητώντας παράλληλα «να συνεχιστεί ο αγώνας με αιχμή την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα». «Η αντιλαϊκή πολιτική έχει την ευθύνη για τα σκουπίδια και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση», τόνισε, παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πολιτική τού διαίρει και βασίλευε».

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα έχει επιβεβαιώσει τη θέση του ΚΚΕ», σχετικά με το ότι «η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι μέρος των συνολικών αλλαγών», προκειμένου «να ενταθεί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης». Σήμερα, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, «έχουμε ακριβοπληρωμένες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας» κι αυτό «γιατί ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας». Εκανε λόγο για «σκληρή ταξική πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες σαν οικονομικούς δείκτες», τονίζοντας ότι «οι ενοποιήσεις των Ταμείων είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο, προκειμένου να επικρατήσουν για όλους τους εργαζόμενους οι όροι συνταξιοδότησης του Ταμείου με τις χειρότερες παροχές». Ο Γιώργος Μαρίνος έκανε λόγο για «συρρίκνωση της κύριας και επικουρικής ασφάλισης» και «ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης», λέγοντας πως η πολιτική του δικομματισμού «μετέτρεψε τα Ταμεία σε μηχανισμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με τη ληστεία των αποθεματικών και το χρηματιστηριακό τζόγο».

Τοποθετήσεις άλλων βουλευτών

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεδρίαζε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συμπιεστούν οι διαδικασίες και να περάσει στο μικρότερο δυνατό χρόνο το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του οποίου η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση «θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία για να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά για το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, ζητώντας «την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου, όπως και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», θέση η οποία εκφράστηκε και υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα από το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση.

Η μεταρρύθμιση «θέτει τις βάσεις υγιούς και βιώσιμου συστήματος», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας μάλιστα για κλάδους εργαζομένων που «ζουν πλουσιοπάροχα». Οσον αφορά τις γυναίκες, υποστήριξε ότι «πιστεύουμε στη γυναίκα» και καταργούμε «ρουσφετολογικές διατάξεις εξαιρετικά πρόωρης συνταξιοδότησης» και τη «στηρίζουμε με χορηγίες εφάμιλλες του σκανδιναβικού μοντέλου».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει στην «κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου» εφόσον γίνει κυβέρνηση. Παράλληλα, ζήτησε «να προσέλθει η κυβέρνηση σε οργανωμένο κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους με τις διαδικασίες που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση», καθώς και «ο πρωθυπουργός να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις ακραίες πράξεις της δικαστικής εξουσίας».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως με το νομοθέτημα «ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος». Κατά τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ