ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Καθήκον όλων η υπεράσπιση της μητρότητας

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση μπορεί και πρέπει να πάρει απάντηση με επιθετικά αιτήματα, ήταν το συμπέρασμα της χτεσινής εκδήλωσης

Για μια ακόμη φορά, η εργαζόμενη μητέρα μπαίνει στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά, η εργαζόμενη μητέρα μπαίνει στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης
Η μητρότητα, όπως και η εργασία, αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και κοινωνική λειτουργία απαραίτητη για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Σαν τέτοια, πρέπει να στηρίζεται ολόπλευρα από την πολιτεία. Την ανάγκη η εργατική τάξη να ξεσηκωθεί και να αντιπαλέψει την πολιτική που στοχοποιεί τη μητρότητα ως κόστος για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, ανέδειξε η εκδήλωση για τη μητρότητα που οργάνωσε η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ χτες το απόγευμα, στην ΕΣΗΕΑ.

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών, η Χρυσούλα Λαμπούδη αναφέρθηκε στην κατάργηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν για τη στήριξη της μητέρας και της οικογένειας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κεφάλαιο «κάνει ό,τι μπορεί για να θεωρείται η μητρότητα ατομικό πρόβλημα ή έστω οικογενειακό».

Κατήγγειλε ως υπεύθυνους γι' αυτήν την επίθεση όχι μόνο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλους όσοι στηρίζουν την ευρωενωσιακή πολιτική (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.) και αποδέχονται «τη μετατροπή της μητρότητας σε εμπόρευμα και Δούρειο Ιππο, για να γενικεύονται ελαστικές μορφές απασχόλησης και να υπονομεύεται η σταθερή εργασία».

Αυξάνονται διαρκώς οι κίνδυνοι

Την ποικιλομορφία και τον διαρκή πολλαπλασιασμό των κινδύνων που εγκυμονεί το εργασιακό περιβάλλον για τη γυναίκα, λόγω της σωματικής της διάπλασης και ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου και ειδικού ρόλου που της αναλογεί στην αναπαραγωγική διαδικασία, ανέλυσε η χημικός μηχανικός και ερευνήτρια του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία) Εύη Γεωργιάδου.

Οι αποβολές, οι διαταραχές στη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, οι γεννήσεις παιδιών που δεν είναι υγιή αλλά και τα προβλήματα γονιμότητας είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που έχει στην υγεία των εργαζομένων η μη εφαρμογή και έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας.

«Με την εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ για πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, την επέκταση των ωραρίων με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, οι επιδράσεις στη σωματική και ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρές για την εργαζόμενη γυναίκα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που εργάζονται περισσότερο από 45 ώρες την εβδομάδα, είχαν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να αποβάλλουν», τόνισε η επιστήμονας.

Την υποκρισία της ΕΕ αποκαλύπτουν «δείγματα» του έργου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις οποίες μίλησε η δικηγόρος Μαρία Λαγουβάρδου. Οπως ανέφερε, «στο όνομα της κατάργησης των διακρίσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, (σ.σ. το δικαστήριο) έκρινε ότι ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τη γυναίκα λόγω ασθένειας που η αιτία της ανάγεται στην εγκυμοσύνη»!

Η πείρα που μετέφεραν στη συνέχεια από διάφορους κλάδους και χώρους εργασίας πολλές εργαζόμενες, επιβεβαίωσε ότι η ένταξη των γυναικών στα συνδικάτα και η ενίσχυση της οργανωμένης πάλης με ταξικό προσανατολισμό αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση της μητρότητας, που βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ακόμα επίθεσης από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Να αλλάξουμε παντού τους συσχετισμούς

Σε συγκέντρωση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής του Κόμματος

Αποψη από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Αποψη από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Στην τεράστια ζημιά που προκαλεί στα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Η πλουτοκρατία της χώρας μας - σημείωσε - που έχει τεράστια κέρδη, στηριζόμενη στις πλάτες των κυβερνήσεων, δεν πληρώνει ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, με αποτέλεσμα η εισφοροδιαφυγή να φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, προωθεί την ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα ένας στους πέντε εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστος.

Είναι προσβολή για την ελληνική κοινωνία - επισήμανε - η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ να είναι 463 ευρώ, του ΤΕΒΕ 386 ευρώ, του ΟΓΑ 330 ευρώ, όπως είναι, επίσης, προσβολή το μεροκάματο του εργάτη να είναι 29 ευρώ, ο μισθός 657 ευρώ, το επίδομα ανεργίας 404 ευρώ.

Η γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων - τόνισε - και οι νέες ανατροπές που προωθούνται από την κυβέρνηση, στόχο έχουν να προσαρμόσουν το ασφαλιστικό σύστημα στις νέες εργασιακές σχέσεις, στη μερική απασχόληση, στην ενοικίαση των εργαζομένων. Και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο, για την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Πολλαπλασιαστής της κερδοφορίας στην Υγεία

Σε πολλαπλασιαστή της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας μετατρέπεται η ρομποτική χειρουργική στη χώρα καθώς εισάγεται μόνο απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο δημόσιος τομέας βρίσκεται ακόμα σε αναμονή. Τέτοια συστήματα ρομποτικής χειρουργικής λειτουργούν - από το Νοέμβρη του 2006 - στο «Ιατρικό Κέντρο» και προσφάτως στο «Υγεία», ενώ υπάρχει προγραμματισμός εγκατάστασης στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. Ηδη συγκροτήθηκε και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής που διοργανώνει και την πρώτη ημερίδα την 1.3.2008 στο Μέγαρο Μουσικής.

Οπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της ημερίδας, στην Ελλάδα έχουν γίνει με «απόλυτη επιτυχία 250 χειρουργικές επεμβάσεις» και οι εφαρμογές αφορούν στην καρδιοχειρουργική, θωροκαχειρουργική, γενική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογία, παιδοκαρδιοχειρουργική και ωτορινολαρυγγολογία. Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης είναι αυξημένο 20-30% σε σχέση με μια κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ενα τέτοιο μηχάνημα κοστίζει - ανάλογα με τους βραχίονες - από 300.000 ευρώ μέχρι 1.200.000 ευρώ. Σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, θα μπορούσε να αποσβεστεί μέσα σε ένα χρόνο, μόνο απ' τη μείωση του χρόνου νοσηλείας από πέντε -με την κλασική επέμβαση - σε μία μέρες με το ρομπότ!

Απολύσεις στη «Ζήμενς»

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της SIEMENS στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι στο πλαίσιο της σταδιακής αποχώρησής της από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών αποφάσισε να κλείσει εργοστάσια και να προχωρήσει σε 7.000 απολύσεις σε όλο τον κόσμο. Οι 270 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως συγκαταλέγονται στα υποψήφια θύματα, αφού η επιχείρηση έχει ανακοινώσει ότι προχωρά σε αναζήτηση αγοραστή για τη μονάδα, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λουκέτου. Μέσω συνταξιοδοτήσεων και «εθελούσιας εξόδου», η επιχείρηση έχει ήδη μειώσει το προσωπικό κατά 126 άτομα. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, σε θυγατρικές επιχειρήσεις της, απασχολούνται άλλοι 146 εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ