Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση μπορεί και πρέπει να πάρει απάντηση με επιθετικά αιτήματα, ήταν το συμπέρασμα της χτεσινής εκδήλωσης
Eurokinissi |
Για μια ακόμη φορά, η εργαζόμενη μητέρα μπαίνει στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης |
Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών, η Χρυσούλα Λαμπούδη αναφέρθηκε στην κατάργηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν για τη στήριξη της μητέρας και της οικογένειας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το κεφάλαιο «κάνει ό,τι μπορεί για να θεωρείται η μητρότητα ατομικό πρόβλημα ή έστω οικογενειακό».
Κατήγγειλε ως υπεύθυνους γι' αυτήν την επίθεση όχι μόνο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλους όσοι στηρίζουν την ευρωενωσιακή πολιτική (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.) και αποδέχονται «τη μετατροπή της μητρότητας σε εμπόρευμα και Δούρειο Ιππο, για να γενικεύονται ελαστικές μορφές απασχόλησης και να υπονομεύεται η σταθερή εργασία».
Την ποικιλομορφία και τον διαρκή πολλαπλασιασμό των κινδύνων που εγκυμονεί το εργασιακό περιβάλλον για τη γυναίκα, λόγω της σωματικής της διάπλασης και ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου και ειδικού ρόλου που της αναλογεί στην αναπαραγωγική διαδικασία, ανέλυσε η χημικός μηχανικός και ερευνήτρια του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία) Εύη Γεωργιάδου.
Οι αποβολές, οι διαταραχές στη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, οι γεννήσεις παιδιών που δεν είναι υγιή αλλά και τα προβλήματα γονιμότητας είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που έχει στην υγεία των εργαζομένων η μη εφαρμογή και έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας.
«Με την εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ για πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, την επέκταση των ωραρίων με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, οι επιδράσεις στη σωματική και ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρές για την εργαζόμενη γυναίκα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που εργάζονται περισσότερο από 45 ώρες την εβδομάδα, είχαν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να αποβάλλουν», τόνισε η επιστήμονας.
Την υποκρισία της ΕΕ αποκαλύπτουν «δείγματα» του έργου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις οποίες μίλησε η δικηγόρος Μαρία Λαγουβάρδου. Οπως ανέφερε, «στο όνομα της κατάργησης των διακρίσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, (σ.σ. το δικαστήριο) έκρινε ότι ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τη γυναίκα λόγω ασθένειας που η αιτία της ανάγεται στην εγκυμοσύνη»!
Η πείρα που μετέφεραν στη συνέχεια από διάφορους κλάδους και χώρους εργασίας πολλές εργαζόμενες, επιβεβαίωσε ότι η ένταξη των γυναικών στα συνδικάτα και η ενίσχυση της οργανωμένης πάλης με ταξικό προσανατολισμό αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση της μητρότητας, που βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ακόμα επίθεσης από την κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.