ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα καταστολής στο διαδίκτυο

Στο όνομα της αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, προωθεί νομοθετήματα με στόχο τη χειραγώγηση και τον έλεγχο του διαδικτύου

Το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη χειραγώγηση και αστυνόμευση του διαδικτύου δημιουργεί η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τα γενικότερα μέτρα που λαμβάνονται από ΗΠΑ και ΕΕ στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Αξιοποιώντας την υπόθεση με τα «μπλογκ» και τις καταγγελίες για συκοφαντίες και εκβιασμούς, η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μια σειρά νομοθετημάτων στο όνομα της αντιμετώπισης «του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο». Προς το παρόν αποφεύγει επίμονα να προσδιορίσει τι θα συμπεριλάβει στον όρο «εγκλήματα», αλλά είναι προφανές ότι θα ενσωματώσει ό,τι περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ΕΕ για την «καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού» στο διαδίκτυο. Παράλληλα, εμφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και «να βάλει τάξη» στο διαδίκτυο.

Τους στόχους της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης συνόψισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό γιατί «έπρεπε να συντρέχει μια σειρά από παραμέτρους προκειμένου να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το θέμα». Σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, οι στόχοι του νομοσχεδίου που προωθείται είναι: «Πρώτον, οι κάθε είδους παρεμβολές σε δεδομένα και συστήματα υπολογιστή και, δεύτερον, τα διενεργούμενα μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών αδικήματα». Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε χαρακτηριστικά ότι «εκείνο το οποίο κάνει είναι εάν αύριο κάποιος σε ένα οποιοδήποτε blog σας κατηγορήσει με φράσεις που εσείς θεωρείτε υβριστικές, φράσεις τις οποίες θεωρείτε απαξιωτικές για το πρόσωπό σας, να μπορείτε να έχετε τα νομικά όπλα να κινηθείτε»... Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι με «με τις δικονομικές του διατάξεις διευκολύνεται η διακρίβωση των αδικημάτων που τελούνται μέσω του διαδικτύου με τη διασφάλιση της διατήρησης και την αποτροπή καταστροφής των ιχνών και αποδεικτικών στοιχείων που καταγράφονται στο διαδίκτυο, κατά την τέλεση των αδικημάτων αυτών».

Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπογραφεί στη Βουδαπέστη το 2001. Παράλληλα, προωθείται και άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το απόρρητο των επικοινωνιών.

Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να αποσυνδέσει την προώθηση των παραπάνω νομοθετημάτων με το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τα «μπλογκ», ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της «ελευθερίας έκφρασης ιδεών». Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 40.000 blogs και πολλοί περισσότεροι bloggers. Καθημερινά χρησιμοποιούν τα blogs περίπου 500.000 Ελληνες πολίτες.

Περισσότερο σαφής ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμένος, ο οποίος δικαιολόγησε τα μέτρα στο όνομα της κυβερνοτρομοκρατίας! «Η κυβερνοτρομοκρατία - επειδή μπορεί να φοβίζει λιγάκι η λέξη - αναφέρεται είτε στην επίθεση εναντίον προσώπων ανώνυμα έχοντας σαν βάση μια ψευδή είδηση, στην αποστολή ιών, είτε στον εκφοβισμό κάποιων ομάδων και έτσι αναγνωρίζεται και από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ), διευκρινίζοντας ότι «στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ορίστηκε ακόμα και αυτή η ανώνυμη απειλή που βασίζεται σε ψευδείς ειδήσεις από επαγγελματίες του χώρου».

Υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου τάχθηκε η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη: «Οντως περιορίζεται η ελευθερία το Τύπου, αλλά συνειδητά περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, διότι πώς αλλιώς θα προστατευτούμε; Σε όλα και από την τρομοκρατία και καταπολεμώντας την τρομοκρατία τι κάνουμε; Περιορίζουμε τα ατομικά μας δικαιώματα, αλλά σε αυτό το συμβιβασμό πρέπει να προσαρμοστούμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία», δήλωσε ευθέως. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, δηλώνοντας ότι «δεν είναι πολύ εύκολο να ασκηθεί δημόσια εξουσία πάνω σε αυτό το χώρο».

Στο μεταξύ, στις περιοδικές ανακατατάξεις που γίνονται στο γραφείο του, απέδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών την απομάκρυνση από το γραφείο του δυο υπαλλήλων - συνεργάτιδών του, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν καμία σχέση με «διαρροές πληροφοριών» σε συγκεριμένο ιστολόγιο (blog). O Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν «υπάρχει υποψία για κανένα συνεργάτη», προσθέτοντας ότι από καιρού εις καιρόν γίνονται αλλαγές στο γραφείο του. Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες συνδέουν τις ανακατατάξεις με τη διοχέτευση πληροφοριών στο διαδίκτυο που αφορούσαν και στο πρόσωπο του υπουργού.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκινά «κυνήγι μαγισσών»

Νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στην αστυνομία να κατασκοπεύει μέσω Ιντερνετ τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπόπτων για τρομοκρατία, προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας το «παράδειγμα» και για τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση πήρε χτες το πράσινο φως από τη Δικαιοσύνη για νομοθετική ρύθμιση. Οπως έκρινε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι «διαδικτυακές έρευνες» είναι σύμφωνες με το γερμανικό Σύνταγμα, αν γίνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές ενάντια στην ανθρώπινη ζωή ή κατά του κράτους... Το μέτρο αυτό, το οποίο θα επιτρέψει στην αστυνομία να ψάχνει εξ αποστάσεως τον υπολογιστή ενός υπόπτου για τρομοκρατία, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται μόνον έπειτα από δικαστική άδεια, σημείωσε το Δικαστήριο, πρόβλεψη που φυσικά που δεν αλλάζει σε τίποτα την αντιδραστική ουσία του μέτρου. Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση από την αστυνομία ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο θα γίνεται κυρίως μέσω «Δουρείων ίππων», δηλαδή ηλεκτρονικών ιών που θα στέλνονται στους υπόπτους με την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την απόφαση του δικαστηρίου ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση αυτή εδώ και μήνες, ανακοινώνοντας ότι ένας νέος νόμος θα υιοθετηθεί «το ταχύτερο δυνατό».

Οι διαδικτυακές έρευνες θα διαδραματίσουν «έναν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των κινδύνων της διεθνούς τρομοκρατίας» και θα γίνονται μόνο «σε λίγες, αλλά πολύ σημαντικές περιπτώσεις», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «το κράτος προστατεύει τους ανθρώπους, δεν τους απειλεί».

Το μέτρο αυτό αντιμετωπιζόταν εδώ και καιρό με επιφύλαξη από τους Σοσιαλδημοκράτες, εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ο αρχηγός της ομάδας τους στην Μπούντεσταγκ (κάτω Βουλή) Πέτερ Στρουκ άφησε χτες να εννοηθεί ότι μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλε η Δικαιοσύνη, το κόμμα του εγκατέλειψε τις επιφυλάξεις του και θα ψηφίσει τη μεταρρύθμιση.

Μέτρα ελέγχου του διαδικτύου και αξιοποίησής του από το κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διαδίκτυο και το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το διαδίκτυο και τα σχέδια της κυβέρνησης:

«Τα άθλια γεγονότα στο διαδίκτυο (εκβιασμοί, πορνεία, παιδική πορνογραφία, τζόγος κ.ά.) αποτελούν αναπαραγωγή και μεταφορά και σε αυτό της γενικευμένης σήψης που αναδύεται από το καπιταλιστικό σύστημα, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων και του ρόλου των ΜΜΕ που ελέγχονται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει έτοιμο η κυβέρνηση της ΝΔ και το εμφανίζει ως μέτρο αντιμετώπισης αυτών των φαινόμενων, μόνο τέτοιο δεν είναι. Πρόκειται για προώθηση των αντιδραστικών μέτρων της ΕΕ, που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και έχουν κύριο στόχο, όπως οι ίδιοι ομολογούν, "την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού" στο διαδίκτυο στο όνομα του "αντιτρομοκρατικού" πολέμου. Στοχεύουν στην καταγραφή και το φακέλωμα απόψεων, θέσεων, ειδήσεων που εκφράζονται στο διαδίκτυο και στρέφονται κατά της ΕΕ και των συμφερόντων των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Οδηγούν στον έλεγχο του διαδικτύου και στην αξιοποίησή του από το κεφάλαιο, για την πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, της νεολαίας. Τις αρνητικές καταστάσεις και εξελίξεις στο διαδίκτυο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο η παρέμβαση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, στην κατεύθυνση οι νέες τεχνολογίες να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Με την απόκρουση της πολιτικής, ιδεολογικής χειραγώγησης από τους μηχανισμούς του συστήματος, τα αντιδραστικά πολιτιστικά πρότυπα και αξίες.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να μην αποδεχτούν και να αντιπαλέψουν την επιχειρηματική και κερδοσκοπική αξιοποίηση του διαδικτύου και τα αντιδραστικά μέτρα ελέγχου. Να απομονώσουν κάθε φωνή και πηγή στο διαδίκτυο που προβάλλει αντιδραστικά μηνύματα».

ΒΟΥΛΗ
Εστάλη το γραπτό αίτημα για έλεγχο στο ηλεκτρονικό δίκτυο

Ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη Βουλή θα αποφανθεί εάν τελικά θα δημοσιοποιηθεί το «ίχνος» ηλεκτρονικού υπολογιστή του Κοινοβουλίου που σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές εμπλέκεται στην υπόθεση εκβιασμού και συκοφάντησης μέσω Blog δημοσιογράφων και πολιτικών.

Χτες ο Ε' Ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση έστειλε, όπως του είχε ζητηθεί από τη Βουλή, γραπτό αίτημα με το οποίο ζητάει να γίνει έρευνα στο ηλεκτρονικό δίκτυο της Βουλής προκειμένου να βρεθεί από πού «έφυγε» ένα συγκεκριμένο συκοφαντικό σχόλιο. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Ν. Στεφάνου διαβίβασε το έγγραφο του ανακριτή στο Νομικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει εάν υπάρχει κώλυμα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ