ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επικίνδυνες προτάσεις για τη λειτουργία των κομμάτων

Επικίνδυνες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό της δράσης των μη αρεστών στο σύστημα κομμάτων περιλαμβάνονται στο σχετικό με τα οικονομικά των κομμάτων υπό αναθεώρηση άρθρο, που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μαζί με τα άρθρα για την ασυλία και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Η ΝΔ προτείνει να ανατεθεί η ελεγκτική αρμοδιότητα τόσο για τα οικονομικά των κομμάτων όσο και για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών σε ειδικό τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου που προβλέπεται να συσταθεί με βάση την πρόταση της ΝΔ. Επίσης, ζητάει να χαλαρώσει το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και προτείνει να καταργηθεί το άρθρο που προβλέπει ότι ισχύει το πλήρες επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στις προτάσεις της ΝΔ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον περιορισμό της ενίσχυσής τους από τα μέλη τους εξέφρασε ο εισηγητής του Α. Κανταρτζής τονίζοντας:

«Θα βαφτίσουμε τις συνδρομές των μελών και φίλων που δίνονται από το υστέρημά τους ιδιωτική χρηματοδότηση; Για το ΚΚΕ αυτή είναι η κύρια πηγή των οικονομικών του και δεν είναι η κρατική επιχορήγηση, η οποία για τα μικρότερα κόμματα είναι ένα αμελητέο ποσό».

Ο Αχ. Κανταρτζής πρότεινε να παραμείνει ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστικοί.

Επίσης, ζήτησε να μην υπάρξει κανενός είδους παρέμβαση είτε του κράτους είτε των δικαστηρίων στη λειτουργία των κομμάτων, αφού αυτά είναι εθελοντικές οργανώσεις και λειτουργούν με τους κανόνες που τα ίδια θέτουν.

Σχετικά με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ και στην προηγούμενη αναθεώρηση είχε αντιταχθεί στη θέσπισή του, αφού έπληττε τους βουλευτές που ζούσαν από την εργασία τους. Δεν πρέπει να υπάρχουν, είπε, τέτοιου είδους περιορισμοί στο Σύνταγμα και εάν υπάρξει ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση όπως γινόταν και στο παρελθόν.

Αντίθετος δήλωσε στην πρόταση για τη βουλευτική ασυλία ο εισηγητής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι με ομόφωνη τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής πριν από πέντε χρόνια καθορίστηκε για ποιες πολιτικές δραστηριότητες θα ισχύει η ασυλία και ζήτησε να μην αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ.

ΠΑΣΟΚ
Παίζουν το χαρτί της «ανανέωσης»

Με την ανάδειξη «νέων προσώπων» στους κομματικούς θώκους θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει το εφεύρημα της «ανανέωσής» και της δήθεν «αλλαγής» του, στην πορεία του προς το συνέδριο του Μάρτη και κυρίως μετά από αυτό, με στόχο να «καμουφλάρει» ότι κεντρικός πυρήνας των πολιτικών του θέσεων παραμένει η υπεράσπιση της ταξικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, συζητήθηκε η πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη του μίλησαν για τις «ανάγκες του ΠΑΣΟΚ σήμερα» και υποστήριξαν ότι στοχεύουν στη «σύμπηξη μιας ευρύτερης προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας», καθώς και στη διευκόλυνση «εισόδου στην πολιτική» νέων ανθρώπων ηλικίας 25-35 ετών, όπου και εντοπίζεται η πλειοψηφία της «γενιάς των 600 ευρώ»... Χρησιμοποιώντας παρόμοια φρασεολογία με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «προοδευτική» και «ανανεωτική στροφή» του, την ίδια στιγμή που στα κείμενα και στις επίσημες τοποθετήσεις των στελεχών του κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου συνεχίζει να στηρίζει: Την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Παράλληλα στην εισήγηση που κατέθεσε η Επιτροπή Καταστατικού μεταξύ άλλων προτείνει «συμμετοχή της νεολαίας, κάτω των 35 ετών, σε όλα τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 15%». Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη διατήρηση του μεικτού του χαρακτήρα με 150 αιρετά και 149 θεσμικά μέλη, ενώ έκανε πρόταση για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι μικρότερο, 11-15 άτομα, ενώ σε αυτό θα συμμετέχει και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Επίσης πρότεινε το Εθνικό Συμβούλιο να εκλέγει το γραμματέα του, το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ δε θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το συνέδριο.

ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζει η Κύπρος, μετά τις εκλογές της Κυριακής, που ανέδειξαν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου Προέδρου, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, θα περνά μήνυμα ενότητας, με προσωπικότητες από όλους τους χώρους, που θα έχουν πρωταρχικό και κοινό στόχο την επίλυση του εθνικού ζητήματος της τουρκικής κατοχής.

Η επίσημη τελετή της εγκατάστασης του Δ. Χριστόφια στην προεδρεία, πραγματοποιείται σήμερα, στις 4μμ. Ο νέος Πρόεδρος θα δηλώσει πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της Δημοκρατίας, στη διατήρηση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεδομένης της μεγάλης συζήτησης που γίνεται για την κατανομή των υπουργείων και τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, ότι η συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση θα αποτελέσει εγγύηση της πολιτικής της, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, διέλυσε τις φήμες περί κηδεμονίας του κυβερνητικού έργου και του ρόλου του Προέδρου, τονίζοντας ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας δε θα είναι κάτω από την κηδεμονία κανενός».

Περιοδείες της ΚΝΕ

Για τα δικαιώματα της νεολαίας σε κάθε πτυχή της ζωής της, το μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση και την προοπτική σύμφωνα με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, εξορμούν τα στελέχη της ΚΝΕ σε χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη 28 Φλεβάρη προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

  • Στο Λύκειο Τυρνάβου, στη 1 μ.μ., ο Αντώνης Αλεξός, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας.
  • Στο 5ο Λύκειο Λάρισας στις 8 π.μ., ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΝΣ Λάρισας.
  • Στο 2ο ΤΕΕ Λάρισας, στη 1 μ.μ., η Ντίνα Μπιζαιντέ, μέλος του ΝΣ Λάρισας.
  • Στους εργαζόμενους σε καφετερίες στην Ηλιούπολη, στις 9.30 π.μ., ο Αλ. Γουσόπουλος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλονίκης.
  • Στα εμπορικά μαγαζιά της οδού Τσιμισκή, στις 3 μ.μ., ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.
  • Στο 6ο Λύκειο Τρικάλων, στη 1.30 μ.μ. ο Κώστας Κουσκουβάτας, μέλος του ΝΣ Τρικάλων.
  • Στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, στις 3 μ.μ. ο Αντρέας Ξεβγένης, μέλος του ΝΣ Τρικάλων.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Περιοδεία στις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές των Χανίων πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπτη, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκειά της, θα συναντηθεί με τις δημοτικές αρχές Καντάνου στις 9.30 π.μ., Πελεκάνου στις 10.30 π.μ., Ανατολικού Σελίνου στις 11.30 π.μ. και Μουσούρων στις 13.30 μ.μ.. Μετά την τελευταία αυτή συνάντηση, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μουσούρων.

-- Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί, σήμερα Πέμπτη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ Μελίτης και στη συνέχεια τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης και το Φράγμα της Παπαδιάς. Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στους Λόφους και στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Μελίτη.

-- Περιοδεία στην Καρδίτσα πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή 29/2 η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 9.30 π.μ. θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Καρδίτσας, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Αστρον» με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό».

Στην Εντατική η Μ. Γιαννάκου

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» εξακολουθεί να νοσηλεύεται η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου που υπέστη προχτές, λίγο μετά από χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό του τραύματος του ποδιού της.

Χτες, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου, η Μ. Γιαννάκου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία που έδειξε απόφραξη της αριστερής αρτηρίας. Στις 5 το απόγευμα, μπήκε ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή διάνοιξη των αγγείων με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ