Στο όνομα της αντιμετώπισης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, προωθεί νομοθετήματα με στόχο τη χειραγώγηση και τον έλεγχο του διαδικτύου
Το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη χειραγώγηση και αστυνόμευση του διαδικτύου δημιουργεί η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τα γενικότερα μέτρα που λαμβάνονται από ΗΠΑ και ΕΕ στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».
Αξιοποιώντας την υπόθεση με τα «μπλογκ» και τις καταγγελίες για συκοφαντίες και εκβιασμούς, η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μια σειρά νομοθετημάτων στο όνομα της αντιμετώπισης «του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο». Προς το παρόν αποφεύγει επίμονα να προσδιορίσει τι θα συμπεριλάβει στον όρο «εγκλήματα», αλλά είναι προφανές ότι θα ενσωματώσει ό,τι περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ΕΕ για την «καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού» στο διαδίκτυο. Παράλληλα, εμφανής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και «να βάλει τάξη» στο διαδίκτυο.
Τους στόχους της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης συνόψισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό γιατί «έπρεπε να συντρέχει μια σειρά από παραμέτρους προκειμένου να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το θέμα». Σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, οι στόχοι του νομοσχεδίου που προωθείται είναι: «Πρώτον, οι κάθε είδους παρεμβολές σε δεδομένα και συστήματα υπολογιστή και, δεύτερον, τα διενεργούμενα μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών αδικήματα». Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε χαρακτηριστικά ότι «εκείνο το οποίο κάνει είναι εάν αύριο κάποιος σε ένα οποιοδήποτε blog σας κατηγορήσει με φράσεις που εσείς θεωρείτε υβριστικές, φράσεις τις οποίες θεωρείτε απαξιωτικές για το πρόσωπό σας, να μπορείτε να έχετε τα νομικά όπλα να κινηθείτε»... Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι με «με τις δικονομικές του διατάξεις διευκολύνεται η διακρίβωση των αδικημάτων που τελούνται μέσω του διαδικτύου με τη διασφάλιση της διατήρησης και την αποτροπή καταστροφής των ιχνών και αποδεικτικών στοιχείων που καταγράφονται στο διαδίκτυο, κατά την τέλεση των αδικημάτων αυτών».
Τα παραπάνω θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπογραφεί στη Βουδαπέστη το 2001. Παράλληλα, προωθείται και άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το απόρρητο των επικοινωνιών.
Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να αποσυνδέσει την προώθηση των παραπάνω νομοθετημάτων με το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τα «μπλογκ», ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της «ελευθερίας έκφρασης ιδεών». Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 40.000 blogs και πολλοί περισσότεροι bloggers. Καθημερινά χρησιμοποιούν τα blogs περίπου 500.000 Ελληνες πολίτες.
Περισσότερο σαφής ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμένος, ο οποίος δικαιολόγησε τα μέτρα στο όνομα της κυβερνοτρομοκρατίας! «Η κυβερνοτρομοκρατία - επειδή μπορεί να φοβίζει λιγάκι η λέξη - αναφέρεται είτε στην επίθεση εναντίον προσώπων ανώνυμα έχοντας σαν βάση μια ψευδή είδηση, στην αποστολή ιών, είτε στον εκφοβισμό κάποιων ομάδων και έτσι αναγνωρίζεται και από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ), διευκρινίζοντας ότι «στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο ορίστηκε ακόμα και αυτή η ανώνυμη απειλή που βασίζεται σε ψευδείς ειδήσεις από επαγγελματίες του χώρου».
Υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου τάχθηκε η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη: «Οντως περιορίζεται η ελευθερία το Τύπου, αλλά συνειδητά περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, διότι πώς αλλιώς θα προστατευτούμε; Σε όλα και από την τρομοκρατία και καταπολεμώντας την τρομοκρατία τι κάνουμε; Περιορίζουμε τα ατομικά μας δικαιώματα, αλλά σε αυτό το συμβιβασμό πρέπει να προσαρμοστούμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία», δήλωσε ευθέως. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, δηλώνοντας ότι «δεν είναι πολύ εύκολο να ασκηθεί δημόσια εξουσία πάνω σε αυτό το χώρο».
Στο μεταξύ, στις περιοδικές ανακατατάξεις που γίνονται στο γραφείο του, απέδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών την απομάκρυνση από το γραφείο του δυο υπαλλήλων - συνεργάτιδών του, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν καμία σχέση με «διαρροές πληροφοριών» σε συγκεριμένο ιστολόγιο (blog). O Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν «υπάρχει υποψία για κανένα συνεργάτη», προσθέτοντας ότι από καιρού εις καιρόν γίνονται αλλαγές στο γραφείο του. Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες συνδέουν τις ανακατατάξεις με τη διοχέτευση πληροφοριών στο διαδίκτυο που αφορούσαν και στο πρόσωπο του υπουργού.