ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Εξασθενές χρώμιο και στο νερό της Χαιρώνειας

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής της Χαιρώνειας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ. «Οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι», σημειώνεται, αφού κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους. «Το μολυσμένο νερό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αρδεύει τα χωράφια που παράγουν αγροτικά προϊόντα τα οποία προωθούνται στην κατανάλωση ή και σε ζωοτροφές».

«Με δεδομένο ότι μπορεί και σε άλλη περιοχή στον κάμπο να υπάρχει μόλυνση, καλούμε τη Νομαρχία και τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις ενδεδειγμένες μετρήσεις και εγγράφως να κοινοποιήσουν τα πορίσματα εγκαίρως», τονίζει η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνεται, είναι πολύ πιθανό η μόλυνση να προήλθε «από εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων, προφανώς τοξικών. Υπάρχει άραγε - σημειώνεται στην ανακοίνωση - συγκεκριμένος χώρος που με επίσημη πιστοποίηση να δέχεται και να επεξεργάζεται τα βιομηχανικά απόβλητα ή οι βιομήχανοι τα εναποθέτουν ασύδοτα, αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους με τίμημα την υγεία των ανθρώπων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος;».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η δημοτική αρχή και ο λαός της περιοχής πρέπει, χωρίς χρονοτριβή, «να διεκδικήσουν καθαρό νερό και κονδύλια για τα αντίστοιχα έργα. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με τα λαϊκά συμφέροντα κι όσοι καμώνονται ότι θα τον "εξανθρωπίσουν", το λιγότερο, εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις, για να υπερασπιστούμε τη δική μας ζωή και των παιδιών μας. Το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα του λαού».

ΝΑΣ Βοιωτίας: Να ενταθούν οι έλεγχοι

«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτηρίζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Βοιωτίας τη στάση της διοίκησης της Νομαρχίας (ΠΑΣΟΚ) αναφορικά με το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού και συγκεκριμένα της περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και η ΝΑΣ έχει κατ' επανάληψη θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η διοίκηση παραπέμπει τις ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους δήμους. Επιπλέον, όταν η ΝΑΣ έθεσε το ζήτημα των τελευταίων μετρήσεων, που δείχνουν τη συνέχιση του φαινομένου της μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο, η διοίκηση, σε μια προσπάθεια να κρυφτεί πίσω απ' το δάχτυλό της, απάντησε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε μετρά το εξασθενές χρώμιο αλλά το ολικό χρώμιο, το οποίο σύμφωνα με τις μετρήσεις είναι κάτω απ' τα όρια.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση, με τη στάση της η νομαρχιακή αρχή «στηρίζει με τον τρόπο της την ασυδοσία των βιομηχάνων της περιοχής, είναι απολογητική και μακριά από τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής. Καταδεικνύει την αγαστή συνεργασία του νομάρχη (ΠΑΣΟΚ) με την κυβέρνηση (ΝΔ) σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και της περιοχής».

Η ΝΑΣ επανέφερε το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα, την ανάγκη για:

  • Αμεση υδροδότηση όλων των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Θήβας - Οινοφύτων με καθαρό νερό απ' την ΕΥΔΑΠ, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
  • Επανεξέταση όλων των αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων, είτε τα διαθέτουν στον Ασωπό, είτε όχι.
  • Ενταση των ελέγχων από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, κλπ.
«ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΕΙΟΣ» ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Χτισμένος σε κοίτη χειμάρρου!

Ο παιδικός σταθμός που είναι χτισμένος πάνω σε ρέμα!
Ο παιδικός σταθμός που είναι χτισμένος πάνω σε ρέμα!
Πάνω σε κοίτη χειμάρρου έχει χτιστεί ο 40ός Παιδικός Σταθμός Αθηνών (Κηφισίας 128 - Χριστοδουλάκειο Ιδρυμα)! Σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η τρωτότητά του σε ενδεχόμενο μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση των παιδικών σταθμών που υπάγονται στο δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό είχε ζητηθεί, με εμπιστευτικό έγγραφο, από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ η «άμεση εκκένωσή του». Αυτό, το οποίο είχε αποκαλύψει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο «Ρ», το ζητούσε εξαιτίας του «σημαντικού στατικού προβλήματος» που διαπίστωσε και που θα ήταν εξαιρετικά επίφοβο σε περίπτωση σεισμού.

Ο Π. Καρύδης, λοιπόν, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντώντας στις ερωτήσεις εκπροσώπων της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε ότι τα προβλήματα στατικότητας εμφανίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι το «Χριστοδουλάκειο» είναι χτισμένο σε ...κοίτη ρέματος.

«Από πολύ παλιά άρχισαν να χτίζονται τα ρέματα», σημείωσε μιλώντας στον «Ρ». Μάλιστα, όπως είπε, το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από έναν παλιό χάρτη της δεκαετίας του '30, πριν ακόμη οικοπεδοποιηθούν τα ρέματα της πόλης.

«Το πού είναι θεμελιωμένο ένα κτίριο, επηρεάζει τη σεισμική του συμπεριφορά», σημειώνει στον «Ρ» ο Νίκος Μακρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Οπως τονίζει, «η δόμηση σε ρέματα και πλαγιές με χαλαρά υλικά είναι σεισμικά ιδιόμορφη και απαιτεί συγκεκριμένες μελέτες, όπως γεωτεχνικές», τονίζει ο Ν. Μακρόπουλος. Είναι, κατά συνέπεια, ένα ερώτημα κατά πόσο έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες.

Σημειώνει, δε, ότι αυτά τα κτίρια - που έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα - διατρέχουν διπλό κίνδυνο. Αφ' ενός σε περίπτωση σεισμού και αφ' ετέρου σε περίπτωση πλημμύρας.

Αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού στον Εβρο

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη φωνή της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά με την προωθούμενη εξόρυξη χρυσού από τα κοιτάσματα Περάματος - Πετρωτών στον Εβρο, μετέφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει κάθε πιθανή αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος μιας τοπικής κοινωνίας. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους. Ανέφερε δε ότι πριν από την τελική απόφαση, η τοπική κοινωνία θα έχει πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή.

«Εμείς ζητήσαμε ένα καθαρό "όχι" από την κυβέρνηση για την εξόρυξη του χρυσού και εσείς για μια ακόμα φορά τοποθετηθήκατε με ασάφεια» τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Καφαντάρη. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να κάμψει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κάνοντας πλάτες σε ξένων συμφερόντων εταιρεία και τόνισε ότι ο λαός της Θράκης είναι σαφής: Δε θέλουν την εξόρυξη για πολλούς και σοβαρούς λόγους, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και ο λίγος τουρισμός της περιοχής. Η βουλευτής αναρωτήθηκε για το ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στην πολυεθνική που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και κάλεσε το υπουργείο να ακούσει τη φωνή αγωνίας των κατοίκων.

Επίθεση στα γραφεία του ΟΑΕΔ

Σημαντικές υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε γραφεία του ΟΑΕΔ στα Ανω Πετράλωνα λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας μετά από εμπρηστική επίθεση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 10 άτομα, αφού έσπασαν την τζαμαρία των γραφείων που βρίσκονται στην οδό Καλλιρρόης, πέταξαν βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές στο ισόγειο και στο πατάρι του κτιρίου. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να τη σβήσουν πριν επεκταθεί στους υπόλοιπους ορόφους ή παρακείμενα κτίρια.

Νεκρός άστεγος

Ενας άστεγος άνδρας πολωνικής καταγωγής βρέθηκε νεκρός προχτές το βράδυ σε εγκαταλειμμένη κατοικία στην οδό Πατησίων. Το θύμα έφερε κακώσεις από χτυπήματα στο κεφάλι, αλλά και κακώσεις στο θώρακα και την κοιλιά από την πτώση του στη σκάλα της οικοδομής. Ο αλλοδαπός έμενε στο εγκαταλειμμένο σπίτι μαζί με άλλους ομοεθνείς του. Είναι ο τρίτος νεκρός άστεγος σε διάστημα 30 ημερών. Στις 9 Γενάρη 53χρονος άστεγος ξυλοκοπήθηκε από δύο άλλους άστεγους επειδή χρησιμοποίησε μια γωνιά σε μια εγκαταλειμμένη καφετερία στη Γλυφάδα. Στις 16 Γενάρη ένας άστεγος βρέθηκε απανθρακωμένος σε κτίριο που κάηκε στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι οι άστεγοι είναι πάνω από 15.000 σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ