ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Του ΚΚΕ η φίμωση δε θα περάσει... »

Εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξόρμησαν χτες το απόγευμα σε έξι τηλεοπτικούς σταθμούς, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και προτρέποντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ενημέρωσης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στην κραυγαλέα προκλητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ σε βάρος του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές, έδωσαν χτες βράδυ μέλη και στελέχη του Κόμματος, πραγματοποιώντας μαζικές εξορμήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, και συγκεκριμένα σε ΕΡΤ, ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, ΑΛΦΑ, ΑΛΤΕΡ και ΣΤΑΡ, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους σ' αυτά και προτρέποντάς τους να αντισταθούν σ' αυτήν την κατάσταση.

Το ΚΚΕ, ήδη από τις 9 Γενάρη, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, επισήμανε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ΜΜΕ», προειδοποιώντας ότι αυτή «προαναγγέλλει κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού».

Για το ΚΚΕ, η στάση των ΜΜΕ δεν έχει σχέση με πολιτική αντιπαράθεση και πολεμική, αλλά πρόκειται «για ακόμα πιο ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ». Η πλειοψηφία τους, επισήμανε, «λοιδορεί και συκοφαντεί απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, γενικά τις μορφές πάλης που αποφασίζουν συλλογικά εργάτες και νεολαίοι και που έρχονται σε αντιπαράθεση με συμφέροντα και επιλογές του κεφαλαίου», ενώ τις μόνες κινητοποιήσεις που προβάλλει είναι αυτές που υποβοηθούν τη δικομματική εναλλαγή.

Στην ανακοίνωση του ΠΓ σημειωνόταν και η εχθρική στάση των ΜΜΕ προς τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε αυτά, που η μεγάλη πλειοψηφία τους εργάζεται σε συνθήκες κάτεργου, δίχως δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

«Το ΚΚΕ - υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση - διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανενός είδους πιέσεις και εκβιασμούς. Δε φοβάται την ισχύ των Μέσων της πλουτοκρατίας, όπως δε φοβάται να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς και όρους ταξικού κινήματος και με τα αστικά κόμματα και τα οικονομικά τους βάθρα» (...) «Απαντά στις προκλήσεις δυναμώνοντας την ιδεολογική και πολιτική του παρέμβαση στο λαό, με στόχο να ξεδιπλωθεί ενιαία η κοινωνική και πολιτική λαϊκή αντεπίθεση».

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα προς όλες τις λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το βαθμό της γενικότερης ιδεολογικής συμφωνίας μαζί του, να καταδικάσουν τον πόλεμο αποκλεισμού και διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα από τα ΜΜΕ. Αλλά και να αντισταθούν στο νοσηρό κλίμα και στον αποπροσανατολισμό, στην εξαχρείωση και την αποχαύνωση. Να συμπαραταχτούν στην πάλη για τα δικαιώματά τους, να βάλουν εμπόδια και με την προσωπική στάση τους. Να είναι δύσπιστοι, να συγκρίνουν την κάθε «πληροφόρηση» με την κατάσταση της ζωής τους. Να απαιτούν να μάθουν και τη θέση του ΚΚΕ και να την κρίνουν.

Σε αυτήν την υπόθεση, όπως τόνιζε, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν και οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ. Εχουν και ευθύνη και συμφέρον να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά αυτήν την κατάσταση. Ενώ ειδικό κάλεσμα απηύθυνε στους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και της Τέχνης, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το παρόν και μέλλον του λαϊκού κινήματος, προτρέποντάς τους «να αντισταθούν και με προσωπικό κόστος».

Τέλος, όπως σημείωνε, η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης του «902» (ρ/φ και TV), δεν είναι απλώς κομματικό καθήκον. Αποκτά ευρύτερη σημασία. Η ενίσχυση της φωνής και του ρόλου τους θα επιφέρει ένα άμεσο ισχυρό πλήγμα στα σχέδια του κεφαλαίου. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά όπλα στην ενημέρωση και στον εξοπλισμό του λαού.

ΣΤΟ MEGA

Εξω από το MEGA
Εξω από το MEGA
Αγωνιστικό κάλεσμα στον ελληνικό λαό να αντισταθεί στην τηλεοπτική εξαθλίωση και αποχαύνωση που καλλιεργούν τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας, έστειλαν χτες το απόγευμα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ που συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του «Mega Chanel», στη Μεσογείων. Το μήνυμα που στάλθηκε από τους συγκεντρωμένους ήταν σαφές: Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, γιατί δεν έχει καμία εξάρτηση από αυτούς όπως τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γνωρίζουν ότι οι θέσεις του αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ολιγαρχία και γι' αυτό συστηματικά είτε αποσιωπούν είτε διαστρεβλώνουν τις θέσεις του. Από την πρόχειρη μικροφωνική εγκατάσταση που στήθηκε για τις ανάγκες της συγκέντρωσης, στέλνονταν διαρκώς μηνύματα στους περαστικούς, για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των «καναλαρχών» ενάντια στο ΚΚΕ που στηρίζουν ταυτόχρονα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικά σενάρια. Επίσης, μοιράστηκε και η ανακοίνωση του ΠΓ του Κόμματος σχετικά με τη μετεκλογική αντιμετώπιση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος.

Η Αλ. Μπαλού, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, σε δήλωσή της στον «902 TV» και το «Ρ», υπογράμμισε ότι σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να σταλεί το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι περιουσία του και οφείλει να αξιώσει την παρουσίαση των θέσεων και του ΚΚΕ αλλά και τις δραστηριότητες του λαϊκού κινήματος.

ΣΤΟΝ «ΑΛΦΑ»

Εξω από τον «ΑΛΦΑ»
Εξω από τον «ΑΛΦΑ»
«Σκάνδαλα και μίζες συνέχεια στην TV - Στους λαϊκούς αγώνες καμία προβολή». Ηταν ένα από τα πολλά συνθήματα που ήχησαν στην κεντρική πύλη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ, χτες το απόγευμα, από μέλη και φίλους του ΚΚΕ, που σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας κατήγγειλαν την προκλητική αποσιώπηση των θέσεων και της δράσης του Κόμματος και των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τα ΜΜΕ. Μ' ένα μεγάλο πανό που άπλωσαν στην πύλη με σύνθημα «Αντίσταση στον αποπροσανατολισμό και στην εξαχρείωση των ΜΜΕ του κεφαλαίου» και με ντουντούκα καταδίκασαν τον πόλεμο αποκλεισμού εναντίον του ΚΚΕ και των θέσεων και προτάσεών του, όπως και του εργατικού - λαϊκού κινήματος και κάλεσαν σε αντίσταση στο νοσηρό κλίμα και στον αποπροσανατολισμό, στην εξαχρείωση και στην αποχαύνωση.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Γ. Βασίλαρος, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, τόνισε: «Η σημερινή συμβολική κινητοποίησή μας έξω από την πύλη του ΑΛΦΑ έχει σκοπό να καταγγείλει την αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και την εργατική τάξη, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, το μεροκάματο, κ.ά. Στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν για να περάσει πιο εύκολα η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Η σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση αποτελεί μία πρώτη μόνο συμβολική ενέργεια για να απαντήσουμε σ' αυτή την τακτική».

ΣΤΟΝ «ΑΝΤΕΝΝΑ»

Εξω από τον «Αντέννα»
Εξω από τον «Αντέννα»
«Οι συχνότητες ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». «Τα μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν, το ΚΚΕ αποσιωπούν». Με δυναμική παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατήγγειλαν την παραπληροφόρηση και την αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ και των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με συνθήματα που γεννιόνταν στη στιγμή το ένα μετά το άλλο, στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «Του ΚΚΕ η φίμωση δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», διαβεβαιώνοντας τα αφεντικά των ΜΜΕ ότι θα «διεκδικήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο το δικαίωμα του ελληνικού λαού να μαθαίνει τις θέσεις μας και να κρινόμαστε από αυτόν, να ακούει τη φωνή του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Κάλεσαν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να μη σκύψουν το κεφάλι στα αφεντικά, να μην τους επιτρέψουν να παίζουν με το μέλλον τους. Γιατί τη στιγμή που λοιδορείται το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποσιωπώνται το εργατικό ατύχημα και οι απολύσεις, την ίδια στιγμή προβάλλονται τα σαλόνια μιας χούφτας καναλαρχών, πολλαπλασιάζονται τα σίριαλ μπόχας και πολιτιστικής δηλητηρίασης και αυτός ο πόλεμος αποκλεισμού είναι προάγγελος πραγμάτων που θα χειροτερέψουν τη ζωή μας.

Και αφού αναγκάστηκε να πάει το «βουνό στο Μωάμεθ» οι υπεύθυνοι του καναλιού «έσπευσαν» να καλύψουν την είδηση, υποσχόμενοι να ...δώσουν βήμα και στην άλλη άποψη.

«Δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι τα ΜΜΕ του κεφαλαίου και μια χούφτα αφεντικά», δήλωσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συνέχισε: «Θα διεκδικήσουμε να υπάρχει δημοκρατική πληροφόρηση. Η προβολή του ΚΚΕ δεν ξεπερνάει το 2%, οι θέσεις του όμως αγγίζουν πολύ περισσότερο κόσμο. Οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στους οποίους είναι μπροστάρης το Κόμμα, είναι η όαση στην μπόχα που αναδίνουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του».

ΣΤΟ «ΣΤΑΡ»

Να καταδικάσουν τον πόλεμο αποκλεισμού και διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάλεσαν χτες το βράδυ, τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό, δεκάδες μέλη του Κόμματος, που πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στο ιδιωτικό κανάλι ΣΤΑΡ, στον Ταύρο.

Μέλη του ΚΚΕ και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 6 το απόγευμα έξω από την είσοδο του καναλιού, ξεδιπλώνοντας το πανό τους με το οποίο κατήγγειλαν ότι «Τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας στηρίζουν αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικά σενάρια». Ταυτόχρονα, καλούσαν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό να απαιτήσουν να προβάλλονται οι θέσεις του ΚΚΕ «για να μαθαίνεις και να κρίνεις». Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, που κράτησε μια ώρα, συνεργείο και δημοσιογράφος του καναλιού κάλυψαν την κινητοποίηση, παίρνοντας δηλώσεις από τους συγκεντρωμένους.

Ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος για τον αποκλεισμό του από την παρουσίαση των θέσεων, απόψεων και της πολιτικής του από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι, οι γυναίκες και η νεολαία χτυπιούνται ανελέητα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και η μόνη δύναμη που στέκεται δίπλα τους, που οργανώνει την αντίσταση και την πάλη τους είναι το ΚΚΕ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επιβάλλουν εμπάργκο στην παρουσίαση της πολιτικής του Κόμματος. Καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική και απαιτούμε την παρουσίαση των θέσεων και των απόψεών μας τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα κρατικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στην ολομέτωπη καθολική επίθεση του κεφαλαίου κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των στοιχειωδών κοινωνικών ελευθεριών, σε μια περίοδο που το κεφάλαιο επιχειρεί την κατεδάφιση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων η μόνη δύναμη αντίστασης είναι το ΚΚΕ».

ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, πραγματοποίησαν χτες, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καταδικάζοντας τον αποκλεισμό των θέσεων του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, από τα «ΜΜΕ της πλουτοκρατίας», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά το πανό που στήθηκε στην είσοδο του ραδιομεγάρου. Με πλακάτ και συνθήματα, όπως «αλήθεια είναι οι αγώνες του λαού και όχι τα ψεύδη του κάθε καναλιού», οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, που αποσιωπούν θέματα, όπως απολύσεις, εργατικά ατυχήματα, μαθητικές διαδηλώσεις, στρέφονται δηλαδή εναντίον του λαϊκού κινήματος.

Χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου, που παρέστη στην παράσταση διαμαρτυρίας: «Ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ γίνεται με βάση συγκεκριμένο σχέδιο, με στόχο να δυσκολέψει τους αγώνες της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα να διευκολύνει την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Εχει ακόμα στόχο να διευκολύνει το δικομματικό σκηνικό και να παρεμβάλει εμπόδια στο να φτάσουν οι θέσεις του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα».

Ακόμα, οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν εργαζόμενους και τεχνικούς στον χώρο της ενημέρωσης, ν' αντιπαλέψουν το νοσηρό κλίμα και την αποχαύνωση που υπάρχει. Επίσης, κάλεσαν τον κόσμο ν' αντισταθεί στην ανισότιμη μεταχείριση και διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, κάτι που προαναγγέλλει κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρέμειναν για αρκετή ώρα στην είσοδο του κτιρίου και μοίραζαν ανακοινώσεις, με τις οποίες ενημέρωναν τον κόσμο για τις θέσεις του Κόμματος.

ΣΤΟΝ ALTER

Την προκλητική αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος κατήγγειλαν χτες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα οποία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALTER στο Περιστέρι.

«Το ΚΚΕ δεν παρακαλεί προβολή της δράσης του, απαιτεί», «Οι ιδιοκτήτες των καναλιών κρύβουν τους αγώνες των εργατών», «Στη διαφθορά και στη σαπίλα οι ταξικοί αγώνες η μόνη μας ελπίδα». Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναζαν τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το κεφάλαιο δεν μπορεί να τα βάλει με το ΚΚΕ.

Με την ανακοίνωση στο χέρι οι κομμουνιστές ενημέρωναν τους περαστικούς αλλά και τους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού, για τον πόλεμο του αποκλεισμού και της διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ, έναν πόλεμο, όπως κατήγγειλαν, «προάγγελος χτυπήματος ακόμα και στοιχειωδών ελευθεριών».

«Δε θα υποχωρήσουμε. Θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας για ισότιμη προβολή της δράσης και των θέσεων του ΚΚΕ», δήλωσε λίγο πριν το τέλος της κινητοποίησης ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Παράλληλα, κάλεσε σε αντίσταση απέναντι στο νοσηρό κλίμα, στον αποπροσανατολισμό, στην εξαχρείωση και στην αποχαύνωση, ενώ έδωσε αγωνιστικό «ραντεβού» για την πανεργατική απεργία για το Ασφαλιστικό στις 13 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ