Associated Press |
Με αφορμή ένα μπαράζ σχεδόν αναίμακτων επιθέσεων με ρουκέτες από τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ εξαπέλυσε χτες το απόγευμα νέες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιων (εκ των οποίων οι έξι σε αστυνομικό τμήμα της «Χαμάς») και τον τραυματισμό αρκετών άλλων (αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση). Παράλληλα, ανώτερο στέλεχος του κόμματος «Καντίμα» (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ) πρότεινε στην κυβέρνηση να διατάξει τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με πρόσχημα την προχτεσινή επίθεση Παλαιστίνιου βομβιστή - αυτοκτονίας στη νότια ισραηλινή πόλη Ντιμόνα (που είχε αποτέλεσμα το θάνατο μίας ηλικιωμένης Ισραηλινής και τον τραυματισμό ένδεκα άλλων).
Το ίδιο 24ωρο, συνέχιζε η ένταση στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, αν και δεν επαναλήφθηκαν οι προχτεσινές σκληρές συγκρούσεις μεταξύ Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων και Παλαιστίνιων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των συνόρων στη Ράφα. Αφ' ενός, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν πάνω από 500 Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας... επειδή είχαν μπει παράνομα στο αιγυπτιακό έδαφος. Αφ' ετέρου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ τίναξε στον αέρα τις όποιες προσδοκίες της «Χαμάς» για συμφωνία με το Κάιρο αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων. Ζήτησε απ' την ηγεσία της «Χαμάς» να παραδώσει τον έλεγχο των μεθοριακών περασμάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή καλώντας την «να επιδείξει σοφία αντί να ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους σε διαδηλώσεις». Και ο Αιγύπτιος υπουργός κατέληξε: «Η Αίγυπτος είναι γενναιόδωρη και υπομονετική αλλά η υπομονή έχει αναμφισβήτητα και όρια». Δεν καταγράφηκε άμεσα νεότερη αντίδραση της «Χαμάς», που επιδιώκει το ξανάνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο, αφότου έκλεισαν την περασμένη Κυριακή...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Την έκτακτη σύγκληση της σερβικής Βουλής ζήτησε χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα με αφορμή α) την προχτεσινή κατ' αρχήν απόφαση της ΕΕ να αναπτύξει στο Κοσσυφοπέδιο την «αστυνομικο-δικαστική» αποστολή «EULEX» και β)την υπογραφή της προγραμματισμένης για αύριο (Πέμπτη) ενδιάμεσης πολιτικής και οικονομικής συμφωνίας ανάμεσα σε Σερβία και ΕΕ. Ο Κοστούνιτσα διατύπωσε το αίτημα για σύγκληση της σερβικής Βουλής πριν την επικείμενη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, θεωρώντας ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας με την ΕΕ θα σήμαινε, στην ουσία, πως το Βελιγράδι αναγνωρίζει την ευρωενωσιακή αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο και συνεπακόλουθα την ανεξαρτησία της επαρχίας...
Η κίνηση του Κοστούνιτσα σχολιάστηκε από αρκετούς αναλυτές ως ένδειξη για κατάρρευση της παρούσας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του φιλοδυτικού προέδρου Μπόρις Τάντιτς και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του πρωθυπουργού Β. Κοστούνιτσα. Ετσι, έδωσαν και πήραν χτες τα σενάρια που προέβλεπαν από το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα του Κοστούνιτσα και το (πρώτο κοινοβουλευτικά) Ριζοσπαστικό Κόμμα του Β. Σέσελι έως και την κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Το ίδιο 24ωρο, η (όχι ομόφωνη...) απόφαση της ΕΕ για ανάπτυξη αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο, προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της. Οι πρόεδροι Βουλγαρίας Γιόργκι Παρβάνοφ και Ουγγαρίας Λάζλο Σολιόφ απαίτησαν η ΕΕ να καταλήξει σε μία ενιαία πολιτική θέση για το Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον σε διεθνές φόρουμ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη Σόφια, πολλοί ομιλητές και αξιωματούχοι εξέφρασαν ζωηρές ανησυχίες πως η επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή...
Η Ουκρανία υπέγραψε χτες πρωτόκολλο ένταξής της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ. Η Ουκρανία θα πρέπει να επικυρώσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μέχρι τις 4 Ιούλη του 2008 και να γίνει πλήρες μέλος στον ΠΟΕ 30 μέρες μετά την επικύρωση αυτού του ντοκουμέντου.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ουκρανίας, που ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξής στον ΠΟΕ το 1993, έφτασαν πιο γρήγορα στο στόχο αυτό από τη γειτονική Ρωσία, που βρίσκεται κάθε φορά αντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις και όρους, που θέτουν ΗΠΑ κι ΕΕ για να την κάνουν δεκτή.
Η γρηγορότερη ένταξη της Ουκρανίας αναμένεται να δημιουργήσει έναν ακόμη εμπόδιο στις, έτσι κι αλλιώς, «δύσκολες» σχέσεις των δύο χωρών, αφού θεωρείται βέβαιο πως η Ρωσία θα λάβει προστατευτικά μέτρα σε βάρος των εισαγωγών της από την Ουκρανία, σε περίπτωση που αυτή γρηγορότερα ενταχθεί στον ΠΟΕ.
Να σημειωθεί πως την αντίθεσή του με την ένταξη της Ουκρανίας στον ΠΟΕ έχει εκφράσει το ΚΚ Ουκρανίας, που θεωρεί πως «τίποτα το καλό δε θα φέρει για το λαό της χώρας αυτή η ένταξη». Το ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί πως μεταξύ των συνεπειών της ένταξης θα είναι οι δυσκολίες επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας καθώς και η αύξηση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας, στην οποία θα συρρεύσουν διατροφικά προϊόντα κακής ποιότητας.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το ερώτημα που κυριαρχεί στη Γερμανία μία ημέρα μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο Λουντβιγκσάφεν, είναι εάν πρόκειται για εμπρησμό με ρατσιστικά κίνητρα. Το ερώτημα γίνεται σχεδόν βεβαιότητα καθώς άλλες δύο πυρκαγιές ξέσπασαν, με ένα νεκρό.
Δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Μπακνάνγκ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή τους ένας 36χρονος άνδρας και να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι.
Μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε σε πολυκατοικία στη Χέρνη. Συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι αιτίες των δύο πυρκαγιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα αίτια της πυρκαγιάς στο Λουντβιγκσάφεν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άτομα, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, όλα τουρκικής καταγωγής, ενώ άλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν. Η Τουρκία στέλνει εμπειρογνώμονες για τη φωτιά στο Λουντβιγκσάφεν και ζητά άμεση έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στο Λουντβιγκσάφεν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΜΟΣΧΑ.--
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία και την Τσεχία θα αναγκάσει τη Ρωσία να θέσει ως αντικείμενο παρακολούθησης τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Κοντσταντίν Κοσάτσεφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως το Ιράν δεν είναι στόχος των ΗΠΑ, αλλά το ζητούμενο είναι ο έλεγχος της πυρηνικής δυνατότητας της Ρωσίας.
Οπως υποστήριξε ο Κοσάτσεφ, ο συνυπολογισμός μιας οποιασδήποτε χώρας, σ' αυτή την περίπτωση της Πολωνίας και της Τσεχίας, τις μετατρέπει σε ομήρους και συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν γίνεται αναφορά σε θέματα ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, ο πρώτος είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στην Πολωνία. Πάντως, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόλαντ Τασκ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία την Παρασκευή, ενώ το Μάρτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.