ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Κυριάρχησαν ιδιωτικοποιήσεις και αντεργατικά μέτρα

Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν δραστική μείωση του προσωπικού για την ΟΑ, τον ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) με τον ορισμό χρηματοοικονομικού συμβούλου, καθώς και η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων στις ΔΕΚΟ, εξετάστηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις. Στο «λακωνικό» δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρεται ότι με τον Κ. Χατζηδάκη «συζήτησαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων στις ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αναζήτηση «συμβούλου» αποκρατικοποίησης για τον όμιλο της ΟΑ και παράλληλα να συσταθεί «ομάδα εργασίας» από στελέχη των υπουργείων Οικονομίας, Μεταφορών, Εσωτερικών και Απασχόλησης, η οποία θα ασχοληθεί με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ΟΑ, τον ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση των αυξημένων ελλειμμάτων των επιχειρήσεων». Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο «εθελουσίας εξόδου» και «υποχρεωτικών μετατάξεων» για την αποχώρηση πολλών χιλιάδων εργαζομένων από τον όμιλο της ΟΑ και τον ΟΣΕ.

Ειδικότερα, για τη νέα αεροπορική εταιρεία που ...οραματίζεται η κυβέρνηση - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες - το μόνιμο προσωπικό δε θα ξεπερνά τα 1.000 - 1.200 άτομα, ενώ η κάλυψη των εποχικών κενών θα γίνεται με συμβασιούχους. Για τον ΟΣΕ, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα. Σήμερα στον όμιλο του ΟΣΕ εργάζονται συνολικά 7.785 εργαζόμενοι.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Η εγκύκλιος για τα παραστατικά

Το σύνολο των παραστατικών που εκδίδουν για την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης, μαζί με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία, θα πρέπει να τα υποβάλουν καθημερινά μέσω internet προς τις εφορίες οι πρατηριούχοι και διακινητές πετρελαίου θέρμανσης μετά την ενοποίηση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης. Το μέτρο μπαίνει σε εφαρμογή από τις 15 Φλεβάρη και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε χτες μια ακόμη υπουργική απόφαση.

Τα παραστατικά που πρέπει να υποβάλλονται στην Εφορία, μαζί με την απόδειξη λιανικής πώλησης, τα στοιχεία του αγοραστή και αναλυτικά τις ποσότητες και την αξία του πετρελαίου που παραδόθηκε, είναι το ποσό του ειδικού φόρου που δεν επιβαρύνει τον πελάτη και είναι προς επιστροφή στο διακινητή.

Οι επιτηδευματίες του κλάδου από τις 15 Φλεβάρη υποβάλλουν αναλυτική κατάσταση με τα δεδομένα των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης, που πραγματοποιούν κάθε μέρα και για τη χρονική περίοδο που ισχύει ο χαμηλός συντελεστής, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού κόμβου www.ifestos.mnec.gr κ.ά.

Αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας δηλώνει ότι «είναι πολύ πιθανό να μη γίνονται παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης διότι η αγορά δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη διαδικασία», αποδίδοντας την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομίας επειδή δε δέχτηκε παράταση της εφαρμογής του μέτρου.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
Σε τρεις εταιρείες το έργο

Στις εταιρείες «Ενωση Εταιρειών DATA CONCEPT ΑΕ», «TERRA ΕΠΕ» και «ECHMES ΕΠΕ» ανέθεσε η κυβέρνηση την «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη Δημιουργία Βάσης Χωρικών Δεδομένων των Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων». Η σχετική σύμβαση ανάθεσης του έργου - ύψους 507 χιλ. ευρώ - υπογράφτηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την κατακύρωση σχετικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε στοιχεία για τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, τις θέσεις των ενεργών λατομείων, μεταλλείων και ορυχείων, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και τις στατιστικές καταγραφές.

ΓΣΕΒΕΕ
Το Μάρτη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Τη διεξαγωγή της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσής της περίπου 6 μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του ΔΣ, ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς οι παρατάξεις της πλειοψηφίας επιδιώκουν να προλάβουν τις αρχαιρεσίες σε μια σειρά από Ομοσπονδίες, στις οποίες φοβούνται ότι θα χάσουν αντιπροσώπους. Στο πλαίσιο αυτής της μεθόδευσης για τη διατήρηση της εκλογικής δύναμης, κυρίως των ΠΑΣΚΕΒΕ - ΑΣΚΕΒΕ που συνεργάζονται αρμονικά στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 του Μάρτη, αντί για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Οι δύο παρατάξεις διατηρούν στο σημερινό ΔΣ 26 έδρες από τις συνολικά 51 και είναι ζωτικό γι' αυτές να διατηρήσουν τους σημερινούς συσχετισμούς ακόμη και με τέτοιους «ελιγμούς», προκειμένου να παραμείνει η ΓΣΕΒΕΕ στην τροχιά του συμβιβασμού με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα και η ΔΗΚΕΒΕ. Η τακτική αυτή έχει καταστήσει τη Συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων μόνιμο συμμέτοχο στον «κοινωνικό διάλογο» και την έχει αδρανοποιήσει αγωνιστικά. Ενδεικτική είναι η στάση της απέναντι στην κινητοποίηση στις 13 του Φλεβάρη, όπου για άλλη μια φορά η πλειοψηφία αρνήθηκε να θέσει τη ΓΣΕΒΕΕ μπροστάρη σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΠΑΣΥ
Εξορμήσεις ενόψει της παναγροτικής συγκέντρωσης

Πυκνώνουν οι περιοδείες στελεχών της ΠΑΣΥ σε χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενόψει της μεγάλης παναγροτικής κινητοποίησης που θα γίνει στις 9 Φλεβάρη στο Αγαλμα Βενιζέλου και την πορεία που θα ακολουθήσει προς τον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα θα γίνουν εξορμήσεις σε Αρετή, Λοφίσκο, Προφήτη, Σχολάρι. Αύριο Κυριακή ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, θα περιοδεύσει σε Σχολάρι, Μεσημέρι και θα μιλήσει στην Επανωμή. Τη Δευτέρα στελέχη της ΠΑΣΥ θα περιοδεύσουν σε Ζαγκλιβέρι, Αδάμ, Καλαμωτό και Ανατολικό.

Στα προβλήματα και στις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων:

  • Εξέφρασαν την «αγανάκτηση» των αγροτοκτηνοτρόφων καταγγέλλοντας φαινόμενα «πρωτοφανούς αισχροκέρδειας» κατά την αγορά των απαραίτητων εφοδίων τους από πολυεθνικές εταιρείες, σε τιμές αυξημένες πάνω από 50%.
  • Διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή όλου του ποσού της Ενιαίας Ενίσχυσης σε αρκετούς δικαιούχους, από τους οποίους έγιναν αυθαίρετες παρακρατήσεις.
  • Ανακοίνωσαν τη συμμετοχή των Εβριτών αγροτών και κτηνοτρόφων στο παναγροτικό συλλαλητήριο της 9ης Φλεβάρη.
Τα ζητάει πίσω...

Ηταν δυο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2004, που ο ΕΛΓΑ κατέθεσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων αγροτών, σ' όλη τη χώρα, τα χρήματα των αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές που είχε προκαλέσει ο παγετός του Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002. Κι ήταν φανερό ότι αυτό έγινε με εντολή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Ηταν, δε, τέτοια η πρεμούρα των τότε κυβερνώντων να εκμεταλλευτούν τις αποζημιώσεις στην εναγώνια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν αγροτικές ψήφους, που δεν πήραν καθόλου υπόψη τους την επισήμανση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στους υπολογισμούς και θα είχε ως αποτέλεσμα τα χρήματα που θα εισέπρατταν οι πληγέντες αγρότες να είναι περισσότερα από όσα δικαιούνταν, με βάση το πραγματικό ύψος των ζημιών. Τώρα, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ που ορίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ζητάει από τους αποζημιωθέντες να επιστρέψουν, εντός τετραμήνου, τα χρήματα που είχαν εισπράξει πριν 3,5 χρόνια, θέτοντας σε εφαρμογή σχετική απόφαση που είχε πάρει στις 27 - 5 - 2005. Αντί δικού μας σχολίου παραθέτουμε απόσπασμα σχετικής ανακοίνωσης του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς Λάρισας, στο οποίο επισημαίνεται: «Καταγγέλλουμε την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του ΕΛΓΑ τόσο από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση, που αξιοποιούν τα χρήματά του για να κάνουν πολιτική και να κερδίζουν ψήφους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ να είναι καταχρεωμένος, με χρέη που ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, περίπου, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται, φυσικά, οι αγρότες που αποζημιώθηκαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ