Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τοξική» πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Αυτή ουσιαστικά είναι η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για ανυπαρξία μέτρων διαχείρισης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.

Τι να πει όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει ανεξέλεγκτους τους βιομήχανους να αποθηκεύουν τα επικίνδυνα απόβλητα, δημιουργώντας τοξικές «βόμβες» ή τα διοχετεύουν όπου βρουν, μολύνοντας ποτάμια και υδροφόρους ορίζοντες, όπως, για παράδειγμα, στον Ασωπό ή τη λίμνη Κορώνεια.

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν συσσωρευμένες ποσότητες 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων, για τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει θέσει ένα γενικό και αόριστο πρόγραμμα απομάκρυνσης μέχρι το ...2011! Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται 330.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων (το 48,5% στην Αττική), από τους οποίους μόνο οι 127.000 υπόκεινται σε επεξεργασία, ενώ μόλις 1.550 τόνοι αποστέλλονται για επεξεργασία στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες ποσότητες είτε αποθηκεύονται «προσωρινά» ακόμη και για δεκαετίες, είτε οδηγούνται στις χωματερές μαζί με τα άλλα σκουπίδια, είτε απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Και, φυσικά, κανένας έλεγχος στην «πηγή» τους δε γίνεται...

Τελικά, πιο επικίνδυνη και από τα επικίνδυνα απόβλητα είναι η πολιτική των δύο κομμάτων, που υπηρετεί πιστά την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, γενικότερα όλου του λαού και του περιβάλλοντος.

Πραγματικά ελεύθερη ζωή χωρίς ναρκωτικά

Σοβαρά και μεγάλα είναι τα ζητήματα που συνδέονται με το πρόβλημα των ναρκωτικών σήμερα. Και με αφορμή το γιορτασμό των 25 χρόνων του ΚΕΘΕΑ και του προγράμματος «ΙΘΑΚΗ», και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δίκτυο Υπηρεσιών Β. Ελλάδας του ΚΕΘΕΑ, συνειδητοποιεί κανείς πόσο σημαντική είναι η προσφορά των στεγνών προγραμμάτων, παρά τα αντιπαραδείγματα διαχείρισης της χρήσης (διαχωρισμός «σκληρών» και «μαλακών», αντιαπαγόρευση των ναρκωτικών, βλ. Διεθνής Αντιαπαγορευτική Οργάνωση). Αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί ολοκληρωμένα το πλαίσιο των στεγνών προγραμμάτων σε όλα τα στάδια της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης με ειδικά προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης που θα βοηθούν τους πρώην χρήστες να βρουν δουλειά. Ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση δρομολογεί μία «αντιναρκωτική» πολιτική διαχείρισης της χρήσης, σπρώχνοντας, παράλληλα, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και ψυχιατρικοποίησης του προβλήματος, χρειάζεται μία δυναμική παρέμβαση του κινήματος κατά των ναρκωτικών για μία ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά, κι όχι ζωή με ...ελεύθερα ναρκωτικά. Εργαζόμενοι στις δομές του ΚΕΘΕΑ, γονείς, εργαζόμενοι και νεολαία να έρθουν αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα των θανάτων από ναρκωτικά, της διάλυσης της πρωτογενούς πρόληψης, της ψυχιατρικοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Η πάλη κατά των ναρκωτικών σήμερα μπορεί και πρέπει να έχει στο στόχαστρο εκτός από την ανατροπή της αιτίας του προβλήματος και τη δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική της κυβέρνησης.

Εκστρατεία για το μολυσμένο νερό

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών διεκδικήσεων, της συνολικής πάλης για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να μπει το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Η προχτεσινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, σηματοδοτεί την πιο αποφασιστική και καθημερινή δράση του Κόμματος για το οξυμένο αυτό πρόβλημα. Ενα πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και που σχετίζεται με μια σειρά ζητήματα, όπως η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών, λατομείων, χωματερών, η άναρχη δόμηση, η συνολική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η διαχείριση των υδάτων. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, με τη στήριξη ή την ένοχη «σιωπή» των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημάρχων και νομαρχών που, στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές, όπως η Βοιωτία, έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών και συνδέεται άμεσα με την πολιτική ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανάπτυξη, που - χωρίς περιστροφές και χωρίς προσχήματα - είναι υπηρέτης των καπιταλιστικών κερδών κι ας συνεπάγεται αυτό ασυδοσία σε αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των ανθρώπων με το νερό που από αναγκαίο για τη ζωή του ανθρώπου γίνεται φορέας της ασθένειας και του θανάτου. Αποκαλυπτική είναι και η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του υδροφόρου ορίζοντα, που τροφοδοτείται από τον Ασωπό ποταμό. Να θυμίσουμε, ότι πρόκειται για νερό - σύμφωνα με μελέτες και αναλύσεις - με υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, το οποίο χρησιμοποιείται από βιομηχανίες της περιοχής...

Ολα αυτά, είναι καθήκον των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων να τα φέρουν στην επιφάνεια, να ενημερώσουν όλο τον εργαζόμενο λαό για τις διαστάσεις και τις πολιτικές ευθύνες που συνοδεύουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, για να ξεσηκώσουν αγώνα. Το ΚΚΕ «σημαίνει συναγερμό» γι' αυτό το σημαντικό λαϊκό πρόβλημα του νερού, που πλήττει όλο το Λεκανοπέδιο. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη της δράσης των εργαζομένων, της νεολαίας και όλων των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τις μαζικές οργανώσεις τους, τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια.

Οι εξελίξεις στο περιβάλλον της Αττικής θα απειλήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον τους εργαζόμενους. Εμμεσα, λόγω της διατροφικής αλυσίδας - παραγωγή τροφίμων και ποτών από νερά γεωτρήσεων - αλλά και άμεσα στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί νερό των γεωτρήσεων για ενίσχυση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Ωστόσο, το λαϊκό πρόβλημα του νερού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο της πάλης για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, για μια εξουσία λαϊκή, που στο επίκεντρό της θα βρίσκεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Ηξεραν και σιωπούσαν;

Από το ΛΑ.Ο.Σ. διακινήθηκε προχτές ως δελτίο Τύπου δήλωση του βουλευτή και κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Κ. Αϊβαλιώτη, που κινδυνεύει να χάσει την έδρα του στο εκλογοδικείο, με το σκεπτικό ότι παράνομα απέφυγε την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας. Αν εκπέσει, τη θέση του παίρνει η Α. Αθήνη, που εμφανίζεται έτοιμη να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Λέει, λοιπόν, ο Αϊβαλιώτης «κάτι που οι πάντες ήξεραν εκ των προτέρων ότι είναι σαφές και αυταπόδεικτο: Είμαι νομίμως εκτός στρατεύματος κάνοντας χρήση των νόμων του κράτους». Και ότι η ενδεχόμενη απώλεια έδρας από πλευράς του έχει να κάνει με «την αγωνία της ΝΔ να βρει άλλον έναν βουλευτή». Γι' αυτό το τελευταίο κάτι θα ξέρουν. Αυτοί κατάρτισαν τα ψηφοδέλτιά τους, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα το ποιόν και τη σταθερότητα του κάθε υποψηφίου τους στις θέσεις τους.

Ωστόσο, πάλι από το ΛΑ.Ο.Σ. στις 16 του Γενάρη είχε διακινηθεί άλλη ανακοίνωση. Οτι «η θέση του ΛΑ.Ο.Σ είναι ξεκάθαρη. Αν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι η μη στράτευσή του οφείλεται σε δικές του μεθοδεύσεις, ο κ. Αϊβαλιώτης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα του κόμματος, τα οποία επληροφορήθησαν τη στρατολογική του κατάσταση μετά τις εκλογές. Ο Βουλευτής διαβεβαίωσε το κόμμα ότι ευρίσκεται εκτός στρατεύματος νομίμως. Μέχρι της τελικής κρίσεως της Δικαιοσύνης ο ΛΑ.Ο.Σ δεν τοποθετείται και δε δικαιούται να το πράξει».

Ηξεραν στο ΛΑ.Ο.Σ. ή όχι; Ψεύδεται κάποιος, ποιος και γιατί; Αναμένει την κρίση της δικαιοσύνης ο ΛΑ.Ο.Σ.;

Περί «Ζήμενς» και ... θεσμών

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΥΤΕ Η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ φοβούνται τίποτε από την υπόθεση της «Ζήμενς». Ατρόμητοι και ψύχραιμοι. Αυτό δυο πράγματα μπορεί να σημαίνει:

α) Οτι δεν έχουν καμία σχέση, πράγματι, με την όλη ιστορία (πράγμα απίθανο).

β) Πως τα έχουν κανονίσει τόσο καλά, που ακόμη και 1.000 «αδιάφθοροι» εισαγγελείς να πέσουν πάνω στην υπόθεση, δε θα βγάλουν άκρη (πράγμα δυστυχώς πολύ πιθανό).

Εκτός πια αν οι Γερμανοί «γιάπηδες» της «Ζήμενς» αποδειχθούν εξαιρετικά λαλίστατοι και θυμηθούν κανένα ...δυσκολοπρόφερτο ελληνικό όνομα. Τότε θα γελάσουμε πολύ.

Πάντως, και εδώ πάλι οι «κακές» offshore εταιρείες - λένε - χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη παρανομιών και μίζας.

Αφού, τέλος πάντων, τόσο πολύ τις καταριούνται αυτές τις εταιρείες, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει, γιατί έχουν απολύτως νομιμοποιηθεί στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ;

Γιατί υπέρτατο αγαθό είναι η ...διακίνηση εμπορευμάτων και χρήματος, υποθέτουμε. Το ανέφερε και το περίφημο «ευρωσύνταγμα», άλλωστε.

Αν είναι έτσι όμως, γιατί μας κοροϊδεύουν με ανοησίες περί «ενίσχυσης των θεσμών» και περί «διαφάνειας»;

Α, ΝΑ ΤΕΛΙΚΑ σε τι χρησιμεύει ένας πρωθυπουργός. Στο να διαψεύδει τα σενάρια περί εκλογών!

Εν ολίγοις, γυρίσαμε πάλι στο καλοκαίρι του 2007. Τότε που και πάλι οι διαψεύσεις εκλογών κυριαρχούσαν.

Ευτυχώς, τώρα δεν κινδυνεύει να καεί η μισή Ελλάδα, όπως έγινε τότε.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χειμώνας (το επισημαίνουμε). Οχι στο γεγονός ότι αποκτήσαμε καμιά υποδομή πυροπροστασίας.

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε το πρωτοσέλιδο του «Ρ» την Πέμπτη, οι δασοπυροσβέστες της χώρας θα παραλάβουν τον εξοπλισμό τους ...το ερχόμενο φθινόπωρο (αν τον παραλάβουν).


Γρηγοριάδης Κώστας

Αδικος κόπος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο κέντρο της προσοχής της έχει η ΕΕ την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας κάτω από τον αυτοαναιρούμενο τίτλο «Ευελιξία με ασφάλεια». Το θέμα συζητήθηκε για άλλη μια φορά στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στη Σλοβενία και τη χώρα μας εκπροσώπησαν η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Κοντός. Παρά τους ισχυρισμούς τους ότι οι δύο έννοιες δεν είναι αντικρουόμενες, αλλά έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων ξηλώνει σιγά σιγά, αλλά σταθερά όποια μέτρα προστασίας είχαν απομείνει για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δεδηλωμένος στόχος της Στρατηγικής της Λισαβόνας, περνάει αναγκαστικά μέσα από τη μείωση του εργατικού κόστους, που για να μειωθεί χρειάζεται χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Κατανοούμε την προσπάθεια των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν την ουσία των αναδιαρθρώσεων. Μόνο που οι εργαζόμενοι της ΕΕ γνωρίζουν στο πετσί τους τις συνέπειες. Δεν περιμένουν από τους υπουργούς των κυβερνητικών κομμάτων να τους πουν την αλήθεια. Γι' αυτό και θα σταθούν απέναντι στις νέες ανατροπές, όποιον τίτλο και αν φέρουν.

Υπερκέρδη για τις πολυεθνικές πετρελαίου

Καρποφόρα σε υπερκέρδη, ήταν και η χρονιά που πέρασε για τις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για την ξέφρενη ανοδική πορεία στις τιμές των υγρών καυσίμων και όχι μόνο. Αδιάψευστος μάρτυρας και η εκτίναξη των κερδών της ExxonMobil, που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 5 μεγαλύτερων «αδελφών» εταιρειών πετρελαιοειδών στον πλανήτη.

Οπως, μετέδωσαν χτες τα διεθνή πρακτορεία, τα κέρδη της ExxonMobil στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 διαμορφώθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 4% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Η κερδοφορία της ExxonMobil- ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών - οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των τιμών του αργού σε επίπεδα ρεκόρ, τις οποίες ως γνωστόν «φουσκώνουν» οι ίδιες οι πολυεθνικές του κλάδου.

Για ολόκληρο το 2007, η κερδοφορία της ExxonMobil ανήλθε στα 40,6 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται «ιστορικά υψηλό» τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση. Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα «επιτεύγματα» του διεθνοποιημένου μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο όνομα του οποίου πίνουν νεράκι και οι πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ειρήνη και συμβόλαια...

Στο «ψιλό» έχουν πάρει ακόμα και οι δικοί του τον Τ. Μπλερ, αηδιασμένοι από την ακόρεστη βουλιμία του για χρήμα, πράγμα που ήδη του έχει αποφέρει τον τίτλο του πλουσιότερου πρώην πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρετανίας. Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε ότι ο Μπλερ έχει προσληφθεί ως σύμβουλος επί θεμάτων διεθνούς πολιτικής και κλιματικής αλλαγής στην ελβετική ασφαλιστική εταιρεία «Zurich Financial Services». Τον περασμένο μήνα, η πολυεθνική τράπεζα JP Morgan Chase είχε ανακοινώσει ότι επίσης προσλαμβάνει τον Μπλερ ως σύμβουλο για ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής. Παράλληλα με τις θέσεις του συμβούλου, ο Μπλερ παραδίδει διαλέξεις και ομιλίες αντί παχυλής αμοιβής, ενώ έχει κλείσει συμφωνία με εκδοτικό οίκο για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του. Σύμφωνα με υπολογισμούς διαφόρων βρετανικών μέσων ενημέρωσης, οι αποδοχές του από όλες αυτές τις δραστηριότητες θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. στερλίνες (13,4 εκατ. ευρώ) σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Οταν αποχώρησε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνη, ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει αμισθί το ρόλο του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Μέση Ανατολή. Το δηλητηριώδες καρφί ήρθε πριν από λίγες μέρες από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Ο κ. Μπλερ σίγουρα θα προσέξει πολύ, στις συναντήσεις του με τους ηγέτες χωρών του Περσικού, να μην μπερδέψει τις εκκλήσεις για ειρήνη στη Μέση Ανατολή με τις εκκλήσεις για υπογραφή συμβολαίων με την JP Morgan», έγραψε η βρετανική εφημερίδα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας νεκρός κάθε 3,5 λεπτά!

Οταν το περασμένο φθινόπωρο ξεκινούσε ένας ακόμα «διάλογος» για το Ασφαλιστικό, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας δήλωνε πως «στη χώρα μας, δυστυχώς, η έννοια των ΒΑΕ έχει καταχρηστικά χρησιμοποιηθεί...». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για «"φάμπρικα" πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», που «ισοδυναμεί με φυγομαχία από την αγορά εργασίας και συνιστά αδικία για όλους τους εργαζόμενους». Ηθελαν να πείσουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί. Οτι η τεχνολογία έχει «εξαφανίσει» πολλούς κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι. Οτι, επομένως, οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υποστηρίξει πως «σήμερα, μετά τα 60, μετά τα 70, υπάρχουν ακόμα παραγωγικά χρόνια...».

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» επιβεβαιώνουν ότι όσο η εργασία οργανώνεται με ζητούμενο το καπιταλιστικό κέρδος, η εργατική τάξη δε θα πάψει να μετρά νεκρούς: Στο έδαφος της ΕΕ που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υπερασπίζονται, δεν προλαβαίνουν να περάσουν ούτε καν 3,5 λεπτά χωρίς να πεθάνει ένας άνθρωπος από αιτίες σχετικές με την εργασία! Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο ξεψυχούν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες! Ξεπερνούν τις 430.000 οι θάνατοι (παγκόσμια) λόγω έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες. Ξεπερνούν τις 350.000 οι τραυματισμένοι σε «ατυχήματα» εργαζόμενοι που τελικά χάνουν τη μάχη με το θάνατο. 22.000 παιδιά που αντί να παίζουν και να μορφώνονται αναγκάζονται να δουλεύουν, σκοτώνονται σε «ατυχήματα», πριν προλάβουν να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια...

Η πραγματικότητα είναι ακόμη τραγικότερη, αφού ένα μόνο μέρος των όσων συμβαίνουν καταγράφεται. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόκλιση ανάμεσα στα δηλωθέντα και τα εκτιμώμενα θανατηφόρα «ατυχήματα» για το 2001 ξεπερνά τις 300.000, σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, 184 - 208 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως, υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες (οι 24 - 48 εκατομμύρια υποθέσεις αφορούν σε θανατηφόρες ασθένειες). Μόνο στην ΕΕ 300.000 αποκτούν μόνιμη αναπηρία διαφόρων βαθμών και 350.000 υποχρεώνονται ν' αλλάξουν δουλειά μετά από «ατύχημα».

Οι εργαζόμενοι από 18 μέχρι 24 ετών έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν την ώρα της δουλειάς, σε σχέση με τους πιο έμπειρους. Οι ίδιοι οι επικεφαλής των οργανισμών της άρχουσας τάξης ομολογούν ότι «η επισφαλής εργασία», η «απασχόληση σε περισσότερες της μίας εργασίες» και ο «έντονος εργασιακός ρυθμός» πολλαπλασιάζουν τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που απειλούν τους εργαζόμενους. Ανησυχούν επειδή «καλή ασφάλεια και υγεία συνεπάγεται καλά επιχειρηματικά αποτελέσματα». Για το κεφάλαιο, ένας νεκρός ή σακατεμένος εργάτης σημαίνει απλά και μόνο «επιπλοκές» στην παραγωγή, μείωση κερδών...

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Η πάλη με το ΠΑΜΕ για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως η κατάργηση των ΒΑΕ, για να καταργηθούν οι νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να αντιστοιχηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις σύγχρονες ανάγκες, είναι σήμερα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Στον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, στην απεργία στις 13 του Φλεβάρη, δεν πρέπει να λείπει κανείς.

«Ελευθερία» μέσω των πυρηνικών κεφαλών

Ψυχροπολεμικές και αντικομμουνιστικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ θυμίζει το λογότυπο που επέλεξαν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, που θα γίνει στο Βουκουρέστι στις 2-4 Απρίλη, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Το λογότυπο φέρει τη βαρύγδουπη ονομασία «Φτερά της Ελευθερίας» και, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, είναι εμπνευσμένο από το μνημείο «Ηρωες των Αιθέρων», που βρίσκεται στην πλατεία Αεροπόρων στο Βουκουρέστι. Γεγονός πάντως είναι ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, πέρα από τη διεύρυνση της συμμαχίας με νέα μέλη, θα συζητηθεί και η πρόταση των πρώην στρατηγών για προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων από τη συμμαχία του θανάτου... Και μόνο εξ αυτού του λόγου «δικαιολογείται» και με το παραπάνω ο λογότυπος: Μέχρι τώρα η ιμπεριαλιστική συμμαχία έφερνε στους λαούς την ελευθερία με τα φτερά των βομβαρδιστικών. Στο εξής ετοιμάζεται να τη φέρνει και με τις πυρηνικές κεφαλές των πυραύλων...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ