ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα Ιμια στο προσκήνιο

Επανέρχεται στην επικαιρότητα, λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, το ζήτημα των Ιμίων

Αθήνα και Αγκυρα ανταλλάσσουν, το τελευταίο διάστημα, διαβήματα διαμαρτυρίας αναφορικά με αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή των Ιμίων. Με τον τρόπο αυτό όμως, επανέρχεται στο προσκήνιο η τουρκική επιχειρηματολογία περί γκρίζας περιοχής και μάλιστα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, που προγραμματίζεται για το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Αφορμή για την επαναδιατύπωση των θέσεων των δύο πλευρών αναφορικά με το καθεστώς των Ιμίων στάθηκε η τρέχουσα αλιευτική περίοδος τσιπούρας στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά σκάφη του Λιμενικού εμπόδισαν τουρκικά ψαράδικα να αλιεύσουν στην περιοχή και το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε διαβήματα. Ακριβώς το ίδιο έπραξαν και οι τουρκικές αρχές, επιχειρώντας να εμποδίσουν ελληνικά αλιευτικά και το τουρκικό ΥΠΕΞ με διαβήματά του στην Αθήνα επανέλαβε τις τουρκικές απόψεις για το καθεστώς της περιοχής.

Το «σίριαλ» με την ανταλλαγή διαβημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίσσεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο και προκαλεί ανησυχία καθώς όσο συνεχίζεται δημιουργούνται δυσκολίες για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το «σίριαλ» αποτέλεσε η διπλωματική νότα που απέστειλε την περασμένη Τετάρτη η Αγκυρα στην Αθήνα για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά σκάφη και πλοία του Λιμενικού. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για 25 παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα γύρω από τα Ιμια. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, «τα ελληνικά καΐκια, τα οποία ψαρεύουν στην περιοχή των Ιμίων, στην Αλικαρνασσό, συνοδεία σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού, συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ακταιωρούς του Λιμενικού της Ελλάδας και της τουρκικής Ακτοφυλακής».

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε σχετικά με το θέμα: «Τις τελευταίες ημέρες, σε περίοδο κορύφωσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις προσφεύγοντας σε τελείως ανυπόστατες αιτιάσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή των Ιμίων έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέτοιες ενέργειες καθώς και κάθε απόπειρα κατασκευής ψευδών εντυπώσεων δεν μπορούν να μεταβάλουν τα αναλλοίωτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Αυτή άλλωστε είναι η σταθερή βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών μας σχέσεων».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Την ανήξερη παριστάνει η κυβέρνηση

Πίσω από τη Δικαιοσύνη συνεχίζει να κρύβεται η κυβέρνηση για την «υπόθεση Ζαχόπουλου», αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις στην πληθώρα των ερωτημάτων που έχουν ανακύψει και διαρκώς πληθαίνουν.

Βασική θέση της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ότι πρόκειται για μια «ροζ» προσωπική υπόθεση και ως τέτοια ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Πασχίζει, ταυτόχρονα, να εξαφανίσει τις πολιτικές διαστάσεις και θεωρεί περίπου ως «ανύπαρκτο» το θέμα με τις δεκάδες σκανδαλώδεις αποφάσεις για τους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων, μνημείων κ.ο.κ.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει εννέα μέρες από την απόπειρα αυτοκτονίας του Χ. Ζαχόπουλου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση για την υπόθεση. Η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανού, με την οποία παραδέχεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε στην κατοχή του το επίμαχο DVD, προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υποτίθεται ότι απαντούσε.

Τα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν χτες κινήθηκαν στην επίσημη γραμμή, επιχειρώντας να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» και γι' αυτό «δε συγκαλύπτει τίποτα». «Το θέμα αυτό απασχολεί τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει επιληφθεί και η οποία θα δώσει απαντήσεις προς όλους», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρ. Παυλόπουλος, αρνούμενος ότι η υπόθεση αυτή πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης. «Πλήττεται η εικόνα των κυβερνήσεων μόνο στην περίπτωση κατά την οποία συγκαλύπτονται πράγματα», αποφάνθηκε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όχι μόνο δε συγκαλύπτει τίποτα, αλλά δεν ανέχεται τίποτα». Παράλληλα, προέτρεψε «όσους κάνουν σενάρια να περιμένουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι πρόκειται για «προσωπικό ζήτημα» και «ηθικό παράπτωμα που παίρνει άλλες διαστάσεις από την ώρα που κάποιος είναι δημόσιος λειτουργός». Παραδέχτηκε ότι η υπόθεση αυτή «δεν παράγει θετικά αποτελέσματα» για την κυβέρνηση, παραπέμποντας με τη σειρά του στην έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Μιλώντας στον «Σκάι», ανέφερε ότι δεν έχει δει το επίμαχο DVD, παραπέμποντας στη δήλωση του Γ. Ανδριανού ότι «περιέχει αποκλειστικά προσωπικές στιγμές του κ. Ζαχόπουλου».

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε με «διαρροές» να απαντήσει επιλεκτικά στα ερωτήματα που προέκυψαν από τη δήλωση του Γ. Ανδριανού για την κατοχή και χρήση του DVD. Στο ερώτημα γιατί παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, η απάντηση είναι ότι «περιείχε μόνο ερωτικές σκηνές και όχι στοιχεία για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα» και άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος. Ταυτόχρονα, επιχειρούσαν για ακόμα μια φορά να εμφανίσουν την κυβέρνηση ως «δύναμη εξυγίανσης», επικαλούμενοι ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που παρέδωσε αυτή την κασέτα στη δικαιοσύνη!...

Ο ίδιος ο Γ. Ανδριανός κλήθηκε χτες και κατέθεσε σε συνθήκες μυστικότητας στον ανακριτή για περίπου μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατονόμασε το δημοσιογράφο που του παρέδωσε το DVD επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο(!), ενώ ανέφερε ότι περιήλθε στα χέρια του στις 17 Δεκέμβρη, την ημέρα δηλαδή που ο Κ. Καραμανλής επισκεπτόταν, παρόντος του Χ. Ζαχόπουλου, το Μουσείο της Ακρόπολης και αμέσως μετά αναχωρούσε για τη Μόσχα...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ξεπουλούν» οι Τουρκοκύπριοι...

Οικόπεδα, ξενοδοχείο και παράνομο αεροδρόμιο φέρεται να προσφέρει η «κυβέρνηση» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εφημερίδες, το ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο «Dome» στην Κερύνεια, η διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο και η εκμετάλλευση του χώρου στάθμευσης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είναι, μεταξύ άλλων, τα ανταλλάγματα που προσφέρει σε Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται να παραδώσει το ξενοδοχείο «Dome» της Κερύνειας στη γερμανική εταιρεία BEGAS, στέλεχος της οποίας είναι ο Γερμανός (τουρκικής καταγωγής) πρώην ευρωβουλευτής Οζάν Τσεϊχούν. Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κιμπρισλί», ο Ο. Τσεϊχούν επιβεβαίωσε ότι όντως είναι διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που επιδιώκει να εξασφαλίσει το ξενοδοχείο.

Η υπόθεση, ωστόσο, δείχνει να προσλαμβάνει διαστάσεις διαπλοκής, καθώς ο κ. Τσεϊχούν διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τον «πρωθυπουργό» Φερντί Σογιέρ, ενώ άλλο στέλεχος της εταιρείας BEGAS είναι παντρεμένο με την ανιψιά του «υπουργού» Συγκοινωνιών του ψευδοκράτους, Σαλίχ Ουσάρ.

Η δημοσιοποίηση του όλου θέματος ανάγκασε τον Φ. Σογιέρ να προβεί σε δηλώσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ξενοδοχείο δε θα πωληθεί στην BEGAS, αλλά ότι έχει προταθεί από την «κυβέρνηση» να τύχει συνδιαχείρισης. Σημείωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει στο ξενοδοχείο το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνουμε πως ο Τσεϊχούν έχει γραφτεί επίτιμο μέλος στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Φερντί Σογιέρ.

Η εφημερίδα «Κιμπρισλί» επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους των Βρυξελλών γράφει ότι η BEGAS έχει καταθέσει πρόταση για να αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου αλλά και τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου της Τύμπου.

Συντονίζονται οι δημοσιογραφικές ενώσεις στην Κύπρο

Την ετοιμότητά τους να συμβάλλουν στις προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού υπογραμμίζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Σε κοινή διακήρυξη τονίζεται ότι στόχος είναι μια λύση του Κυπριακού, «η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την ευτυχία όλων των Κυπρίων σε μια ενωμένη, κοινή, ασφαλή, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα». Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin-Sen και η Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων, αντιπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για το πολιτικό πρόβλημα, την κατάσταση στην Κύπρο και το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης, εκείνων που εργάζονται σ' αυτά και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι αντιπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών οργανώσεων συμφώνησαν στην εκτίμηση, ότι «τα ζωτικά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων κάνουν επιτακτική την ανάγκη για επίτευξη, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της νήσου και του λαού της σε μια κοινή, ασφαλή και ευημερούσα αποστρατικοποιημένη πατρίδα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και η οποία θα εγγυάται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, θα διασφαλίζονται πλήρως και αποτελεσματικά». Οι τρεις δημοσιογραφικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης και η ανεμπόδιστη διακίνηση και πρόσβασή τους στις πηγές πληροφοριών σ' ολόκληρο το νησί θα είναι κατοχυρωμένα.

Οι αντιπρόσωποι της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, της Συντεχνίας Εργατών Τύπου Basin-Sen και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων αποφάσισαν να έχουν μια νέα συνάντηση σύντομα, χωρίς περιορισμούς και διατυπώσεις, κατά την οποία θα ασχοληθούν με την κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων των δημοσιογράφων ως αποτέλεσμα των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνησή τους και στην πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων, καθώς και με κοινά επαγγελματικά θέματα και προβλήματα.

«Ροζ» άλλοθι μιας μαύρης πολιτικής

Συνεχίζεται η προσπάθεια «προσωποποίησης» των καθαρά πολιτικών - ταξικών επιλογών (και) της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα του Πολιτισμού στο πρόσωπο του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλου, από τα αστικά ΜΜΕ, τα οποία, στην «καλύτερη» περίπτωση - και υπό το βάρος όσων στοιχείων αφήνονται να διαρρεύσουν - «χτυπούν» επί του «προσωπικού» τον Κ. Καραμανλή λόγω της σχέσης του με το πρώην κυβερνητικό στέλεχος. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια «κλασική» περίπτωση «σκληρής κριτικής» στη λογική του «καλύτερου» ή «χειρότερου» διαχειριστή του ίδιου σάπιου συστήματος, γεγονός που τελικά «βγάζει λάδι» αυτό το σύστημα.

Η περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού δε διαφέρει σε τίποτα από το σύνολο της κρατικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του κεφαλαίου και των παντός είδους ιδιωτών. «Αίφνης», κάποιοι «ανακάλυψαν» τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν και είναι διορισμένο γνωμοδοτικό όργανο και πολύ σπάνια βγαίνει εκτός «γραμμής» άσκησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Και όποτε συμβαίνει αυτό υπάρχει και η «διπλή ψήφος» του προέδρου και εκάστοτε γγ του ΥΠΠΟ για να «βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Σε ένα αντιδραστικό θεσμικό «περιβόλι» είναι αντικειμενικό να «φύονται» διάφορα «λουλούδια» και στατιστικά σχεδόν σίγουρο ότι κάποια από αυτά και για διάφορους λόγους θα «καούν» ή θα «αποσυρθούν». Αυτό που παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτο είναι η τραγική κατάσταση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις «φουρνιές» των συμβασιούχων και άλλων εργασιακών «ομήρων» από προγράμματα τύπου «stage» που όμως δε λύνουν ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά (εξειδίκευση κ.λπ.) το πρόβλημα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος του λαού.

Το πώς αντιλαμβάνεται αυτή τη διαχείριση η κυβέρνηση προκύπτει και από απλά μετρήσιμα μεγέθη. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2004, ο πρώην γγ του ΥΠΠΟ παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία για το ΚΑΣ, από τα οποία προκύπτουν τα εξής: Οι συνεδριάσεις του από τις 26/4/2004 έως τις 2/8/2004 ανέρχονταν σε 18, στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν συνολικά 299 θέματα. Πρώτα σε αριθμό βρίσκονταν τα θέματα για χορηγήσεις αδειών (63), ενώ σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκονταν οι εγκρίσεις μελετών (61). Ακολουθούσαν: Παραχωρήσεις Αρχαιολογικών Χώρων (48), ορισμοί επιτροπών (23), δανεισμοί έργων τέχνης (19), αιτήματα πανεπιστημίων - ινστιτούτων (18) και από 11 οι απαλλοτριώσεις, οι εγκρίσεις μελετών προς ένταξη στο Γ΄ ΚΠΣ και οι εκθέσεις.

Στο ίδιο διάστημα συζητήθηκαν μόλις τέσσερα αιτήματα Εφορειών! Να σημειωθεί ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι τα «προκεχωρημένα φυλάκια» του κράτους για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει ότι αυτά τα τέσσερα αιτήματα ήταν απλά μια σταγόνα στον ωκεανό των ζητημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Επίσης, δεν ήταν το ...«πνεύμα» Ζαχόπουλου αυτό που ώθησε το ΚΑΣ στις 18/12 να παραχωρήσει προς χρήση για 50 χρόνια τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ, του Κάστρου των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς για να φτιάξει μουσείο, βάζοντας για πρώτη φορά το κεφάλαιο στη διαχείριση του «πυρήνα» της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι οι αρχαιότητες. Ηταν το «πνεύμα» της πολιτικής εμπορευματοποίησης που ακολουθούν με αξιοθαύμαστη συνέπεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αλλωστε, η παραχώρηση έγινε με βάση τον ν. 2557/97 του ΠΑΣΟΚ. Η δε Ασπασία Λούβη, διευθύντρια του Ιδρύματος, ορίστηκε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη το Σεπτέμβρη του 2006 ως μέλος του Συμβουλίου Μουσείων που είναι το αντίστοιχο του ΚΑΣ για την πολιτική μουσείων. Στο ίδιο συμβούλιο είναι μέλος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η δε «ανάγκη» ίδρυσης ξεχωριστού συμβουλίου δεν προέκυψε επειδή έπιασε ο «πόνος» την κυβέρνηση για τα μουσεία, αλλά γιατί, ήδη επί υπουργίας Βενιζέλου και με το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, μια σειρά μεγάλα μουσεία της χώρας διαχωρίστηκαν από τις «μητρικές» Εφορείες Αρχαιοτήτων με απώτερο στόχο τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, μόλις προχτές ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, εφαρμόζοντας το νόμο για την «πολιτιστική χορηγία», διόρισε, μεταξύ άλλων, στο αντίστοιχο Συμβούλιο Χορηγιών έναν επιχειρηματία, ένα στέλεχος επιχειρήσεων και έναν «μάνατζερ»...

ΠΑΣΟΚ
Εμφανίζεται σαν... πρεσβευτής της «κάθαρσης»

Συμμετοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης «στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου κουκουλώματος» της υπόθεσης Ζαχόπουλου, κατήγγειλε χτες το ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση γύρω από το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση για να εμφανιστεί σαν πρεσβευτής της «κάθαρσης», ακολουθώντας το γνωστό δικομματικό μοντέλο ανταλλαγής προσωπικών κατηγοριών και ευθυνών στις υποθέσεις των σκανδάλων, ώστε να κρύβουν ότι η πολιτική που υπηρετούν τα γεννά και τα αναπαράγει, μίλησε «για μπλε χρώμα στην υπόθεση Ζαχόπουλου». Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, ανέφερε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει και αυτή τη φορά τα συγκεκριμένα σκάνδαλα δε θα τελεσφορήσει» και υποστήριξε ότι αυτά που «αφορά» το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η υπόθεση «σχετίζεται με δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί σχετίζεται με πάμπολλους αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων».

Από την πλευρά του, ο Ντ. Ρόβλιας, υπεύθυνος του τομέα Διοίκησης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φωτίσει, αλλά να συσκοτίσει την υπόθεση Ζαχόπουλου. Παρότι η κοινή γνώμη ανησυχεί και παρότι το ΠΑΣΟΚ επανειλημμένα κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενεργήσει πολιτικά και όπως ο νόμος ορίζει, δυστυχώς, αυτός απέχει από την άσκηση των αυτονόητων υποχρεώσεών του, με σκοπιμότητα, ακριβώς διότι η κυβέρνηση τρέμει τις αποκαλύψεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η εσπευσμένη προφυλάκιση συγκεκριμένου προσώπου, που χαρακτηρίζεται μάλιστα ως κλειδί των αποκαλύψεων, συναρτάται με μία μόνο -και συγκεκριμένη- από τις πολυάριθμες παραμέτρους μιας υπόθεσης βαθύτατα πολιτικής».

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο στη Ραψάνη

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων διοργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη του σ. Τάκη Μαμάτση, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ επί δεκαετίες και διευθυντή του «Ρ», με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, αύριο Κυριακή 3Ο Δεκέμβρη, ώρα 11 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης, απ' όπου καταγόταν ο Τ. Μαμάτσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, Αντιστασιακών Οργανώσεων και η οικογένειά του θα καταθέσουν λίγα λουλούδια στο μνήμα του.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του εκδότη Ανδρέα Σίδερη, φίλου του πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου και της ιδιαιτέρας γραμματέα του Ελένης Κουντούρη, συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση. Η ανάκριση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με καταθέσεις άλλων μαρτύρων και θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του Χρ. Ζαχόπουλου, όταν ο ίδιος συνέλθει.

Στο μεταξύ προσκομίστηκε χτες στο γραφείο του ανακριτή ο φάκελος με τα στοιχεία του διαγωνισμού στον οποίο είχε συμμετάσχει η 34χρονη κατηγορουμένη και είχε αποκλειστεί, καθώς και αντίγραφα των συμβάσεών της με το υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ