ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η κυβέρνηση ήξερε για τις παρακολουθήσεις

Motion Team

Καταγγελτική επιστολή έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», λόγω των τελευταίων γεγονότων, την παρακολούθηση της πορείας του Πολυτεχνείου από τις χαφιεδοκάμερες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τα όσα ακολούθησαν παρά τη ρητή περί του αντιθέτου δέσμευση του υπουργού.

Στην επιστολή της θυμίζει ότι οκταμελής αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον υπουργό δυο μέρες πριν την πορεία, για να εκφράσει την ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία της, σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Ενα από τα ζητήματα που με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε η αντιπροσωπεία ήταν και η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά - έπειτα από σχετικό ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ. - με την οποία θεωρεί ως νόμιμη και επιτρεπόμενη τη λειτουργία των καμερών του συστήματος «C4i» σε δημόσιους χώρους για την παρακολούθηση και την καταγραφή των διαδηλώσεων.

«Μας διαβεβαιώσατε σε όλους τους τόνους, ότι "κάτι τέτοιο όσο εσείς θα προΐστασθε του Υπουργείου Εσωτερικών δεν πρόκειται να συμβεί" και ότι θα επιτραπεί μόνο σε φορητές κάμερες συνοδευόμενες από εισαγγελέα να καταγράφουν κακουργήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων (...) Η αντιπροσωπεία μας σας τόνισε ότι και αυτή την καταγραφή τη θεωρεί επικίνδυνη και βλαπτική για τα δικαιώματα των πολιτών» σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως θυμίζει και το γεγονός ότι ειδικοί ελεγκτές της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» διαπίστωσαν «επ' αυτοφώρω» ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παρακολουθούνταν και καταγραφόταν η ειρηνική πορεία του Πολυτεχνείου - και όχι κάποια κακουργήματα - και μάλιστα η κατάφωρη παρανομία γινόταν παρουσία εισαγγελέων.

Επιπλέον η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι το γεγονός πως αποδεδειγμένα οι κάμερες δε σταμάτησαν ποτέ από την εγκατάστασή τους να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, φακελώνοντας τους συμμετέχοντες και αποτρέποντας άλλους να μη συμμετέχουν.

Επίσης συνεχίζει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία - παρά τη γνωμάτευση του κ. Σανιδά - ότι η λειτουργία των καμερών είναι παράνομη και ως τέτοια απαγορεύτηκε επανειλημμένα από την "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα". Εκκρεμεί μάλιστα η έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που συζήτησε το θέμα τον περασμένο Ιανουάριο».

Επισημαίνει πως την ανησυχία και αγανάκτησή ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη ότι «η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φτάνει μέχρις αναιρέσεως των αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας», που αποπνέουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντιδραστική νοοτροπία που ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου» για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Οτι παρόμοιες αντιλήψεις και θέσεις αποτέλεσαν το πρόσχημα για βάναυση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν και στη χώρα μας.

Παρακάτω ουσιαστικά καταγγέλλει τον Π. Παυλόπουλο ότι «σε ότι μας αφορά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τη διαβεβαίωσή σας ότι οι κάμερες - χαφιεδοκάμερες τις έχει βαφτίσει ο λαός μας - δεν καταγράφουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παντελώς ανώφελο. Και αυτό γιατί είχαμε χειροπιαστές αποδείξεις για το αντίθετο. (...) Να γιατί, κύριε Υπουργέ, επιμένουμε στην αξίωση που διατυπώσαμε και στο σχετικό Υπόμνημα που σας επιδώσαμε, να καταργηθεί και να αποκαθηλωθεί το σύστημα C4i με τις χαφιεδοκάμερές του. Διαφορετικά, την απάντησή μας θα τη δείτε στους λαϊκούς αγώνες».

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΓΔΜ
Δεν αφορά το ΝΑΤΟ αυτή η εκκρεμότητα

Δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Ζοζέ Λελό, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, εκτίμησε χτες ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δε θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν είναι θέμα που αφορά το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, για το οποίο οι δύο χώρες διεξάγουν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το ζήτημα αυτό δε θα έπρεπε να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζ. Λελό.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη στη Συμμαχία είναι οι ελληνικές αντιρρήσεις. Ο Ζ. Λελό δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επί των δηλώσεων αυτών.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ενώ μίλησε και στη Βουλή της χώρας. Ο Ζ. Λελό είπε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, όμως επισήμανε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα και οι άλλες μεταρρυθμίσεις, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και να ενισχυθεί ο αγώνας για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δε γνωρίζουμε ποια απόφαση θα λάβουν οι 26 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλη. Ξέρουμε όμως ότι η κυβέρνηση της χώρας σας, όπως και οι κυβερνήσεις των άλλων δύο χωρών της Χάρτας της Αδριατικής (σ.σ. Κροατία, Αλβανία), έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε ορισμένους τομείς», συμπλήρωσε ο Ζ. Λελό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Συνεχείς πρωτοβουλίες για το Κυπριακό

Στοχοπροσήλωση, ξεκαθάρισμα στόχων και συνεχείς πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φλεβάρη, ζήτησε χτες ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε την (τουρκική) σημαία στον Πενταδάκτυλο».

Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των ανθυποψηφίων του, ούτε τον αγώνα κανενός για λύση στο Κυπριακό και πρόσθεσε πως «κρίναμε ότι ήρθε η ώρα να τεθούμε επικεφαλής μιας συνεργασίας. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό και προχωρήσαμε».

«Ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Δ. Χριστόφιας, και επέκρινε την Τουρκία για απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό.

«Τα ισοζύγια εντός της Τουρκίας είναι τέτοια που στο Κυπριακό φαίνεται ότι έχουν ακόμη βαρύ λόγο το βαθύ κράτος και οι στρατιωτικοί και, από την άλλη, δυστυχώς, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων, η Τουρκία βρίσκει πλάτες των ισχυρών, των Εγγλέζων, που ποτέ δεν είδαμε χαΐρι από τούτους, και των Αμερικανών», κατέληξε ο Δ. Χριστόφιας.

Α. ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ
Επίσκεψη... μέσω Θράκης

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στις 4 και 5 Δεκέμβρη, δίχως να παραλείψει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη...

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Α. Μπαμπατζάν, που θα συνοδεύεται από κρατικούς αρμόδιους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και μετά τις επαφές του στην Αθήνα θα μεταβεί στην Κομοτηνή. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «αμηχανία» την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ απέφυγε να αναφερθεί στο πρόγραμμα της επίσκεψης. Στην ατζέντα των συνομιλιών πάντως, όπως αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις, οι δύο υπουργοί θα κάνουν εκτίμηση της κατάστασης για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν επίσης θέματα που αφορούν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή θέματα. Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ θεωρείται και προπαρασκευαστική για την επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα το Γενάρη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ