ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει συντάξεις και παροχές πείνας για όλους

Η προωθούμενη εξομοίωση προς τα κάτω ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τα επαγγελματικά ταμεία και την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης, στα πλαίσια ενός συστήματος τριών πυλώνων, που αποτελεί και τον απώτερο στόχο

Η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η «διάλυση» των ασφαλιστικών ταμείων και η χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης του συνόλου των εργαζομένων περιλαμβάνονται στη «λύση» του Ασφαλιστικού, όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται για πρώτη φορά η κυβέρνηση.

Διά στόματος εκπροσώπου της, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε χτες ότι αυτό που θα μείνει ανέπαφο από την αντιασφαλιστική επίθεση είναι μόνο τα κατώτατα όρια συντάξεων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τη συμπίεση προς τα κάτω των συντάξεων. Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι ο στόχος της «μεταρρύθμισης» εξαντλείται στην κανονική καταβολή των συντάξεων(!), αρπάζοντας για το σκοπό αυτό τα αποθεματικά των Ταμείων μέσω και της «ενοποίησης». Επιβεβαίωσε επίσης πανηγυρικά ότι στους στόχους της «μεταρρύθμισης» δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων πείνας, υποδεικνύοντας στους συνταξιούχους να τα βγάλουν πέρα με τις γελοίες αυξήσεις του 4%.

Μοιράζει τη φτώχεια

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε χτες ότι οι προεκλογικές δημαγωγίες του πρωθυπουργού με τα γνωστά «τρία δεν» («δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές») ήταν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Δημοσιοποιώντας τα όσα είπε ο υπουργός Απασχόλησης, Β. Μαγγίνας, στη συνάντηση που είχε με την ΕΣΗΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι σημαντικό - και το επανέλαβε ο κ. Μαγγίνας, στη συνάντηση που είχε με την ΕΣΗΕΑ, με όλη τη δύναμη της επιχειρηματολογίας - ότι δε θίγονται τα κατώτατα όρια» (σ.σ. των συντάξεων), αποκαλύπτοντας ότι το σύνολο των συντάξεων, πλην των εξευτελιστικών κατώτερων, είναι υπό αίρεση και βέβαια προς μείωση.

Ο εκπρόσωπος έσπευσε να ισχυριστεί ότι «δεν αλλάζει ο τρόπος και ο χρόνος του υπολογισμού των συντάξεων». Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ήδη σχέδια και μάλιστα δημοσιοποιημένα για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης (π.χ. με βάση τη 10ετία ή αναπλήρωση στο 70% για την κύρια και 20% για την επικουρική), που θα οδηγήσει και στη μείωσή τους.

Εξάλλου, ο ίδιος ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο στόχος των «αλλαγών» τελειώνει με την καταβολή των συντάξεων. Η κυβέρνηση, όπως είπε, προτείνει αλλαγές «οι οποίες θα οδηγήσουν τους σημερινούς συνταξιούχους να παίρνουν κανονικά τη σύνταξή τους, τους αυριανούς συνταξιούχους να παίρνουν και αυτοί κανονικά τη σύνταξή τους και να μην κινδυνεύσει κανένα Ταμείο και κανένας συνταξιούχος». Αυτή, συμπλήρωσε, είναι η λογική των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Δηλαδή, να εξασφαλίσει, μέσα και από τις ενοποιήσεις, συντάξεις πείνας για όλους. Να μοιράσει τη φτώχεια, αντί να εξασφαλίσει για όλους συντάξεις και παροχές ανάλογες των πραγματικών αναγκών.

Ετσι, και μ' αυτόν τον τρόπο, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το σύστημα των τριών πυλώνων, όπου οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξη με παροχές από τα ανταποδοτικά επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Αποθεματικά για κάθε χρήση

Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που η ίδια και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν μεταπολεμικά. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ταμείο των δημοσιογράφων επιβεβαίωσε πως «αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι ένα ποσοστό, το 10%, είτε του υπέρ τρίτων φόρου, είτε του κοινωνικού πόρου, είτε των έμμεσων εργοδοτικών εισφορών, θα πηγαίνει σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο θα συνεισφέρει και το κράτος, η πολιτεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ελλείμματα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες ορισμένων δημοσιογράφων δήλωσε ότι «τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κάθε εντασσόμενου ασφαλιστικού φορέα στον ενιαίο φορέα που δημιουργείται (σ.σ. το λεγόμενο Ταμείο Επιστημόνων) τηρούνται σε έναν αυτόνομο και διακριτό λογαριασμό». Αναφερόμενος στο αγγελιόσημο είπε ότι είναι κοινωνικός πόρος και φόρος υπέρ τρίτων, αλλά και έμμεση εργοδοτική εισφορά και γι' αυτό το 10% από τα έσοδα του αγγελιόσημου «θα συνεισφέρει, έτσι ώστε να βοηθηθούν τα Ταμεία, τα οποία έχουν προβλήματα».

Κατά τα λοιπά, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους δημοσιογράφους δηλώνοντας ότι δε θεωρεί πως είναι «προνομιούχοι» και ότι δε βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έδειξε να αδιαφορεί για τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από «γαλάζιους» βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της δημοσιογραφίας, αμφισβητώντας αν τελικά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ή και διατάξεις του Ασφαλιστικού όταν έρθει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στις αντιδράσεις των εργαζομένων και συναρτά τις τελικές προτάσεις της με την αποφασιστικότητα και το μέτωπο των εργαζομένων. «Ολα είναι ανοιχτά, όλα παίζονται και όλα κουβεντιάζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Στο στόχαστρο Βαρέα - Ανθυγιεινά και αναπηρικές συντάξεις

Ο υπουργός Απασχόλησης απέστειλε χτες τις προσκλήσεις στους «κοινωνικούς εταίρους»

Προς την ολοκλήρωσή του οδεύει ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό, καθώς χτες, ο υπουργός Απασχόλησης απέστειλε εκ νέου προσκλήσεις στους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΟΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) να προσέλθουν στην τέταρτη κατά σειρά κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2007, στις 10.30 π.μ.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτελούν τα θέματα του λεγόμενου «Γ' Κύκλου» και συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, «ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η προαιρετική, με κίνητρα, παραμονή στην εργασία, η θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων και η ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, καθώς και της μητρότητας». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία, καθώς μετά το τέλος του «κοινωνικού διαλόγου» αναμένεται και το σχετικό νομοσχέδιο.

Μετά την παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την πολιτική υποχρηματοδότησης των Ταμείων στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και την παρουσίαση των σχεδίων για την «ενοποίηση» των Ταμείων, που στη βάση του νόμου Ρέππα στοχεύει στην προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης μπαίνουν τώρα τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και οι αναπηρικές συντάξεις.

Η δικομματική συνενοχή και σ' αυτό το ζήτημα είναι αυταπόδεικτη. Το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών προβλέπεται από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ και με προεδρικό διάταγμα της ΝΔ θα ισχύσει από 1/1/2008. Ενώ για τις αναπηρικές συντάξεις είναι η πολλοστή προσπάθεια για την επανεξέταση και τον περιορισμό τους, στο όνομα του να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οσο για την «εθελοντική» δήθεν παράταση του εργάσιμου βίου, αυτή ήδη προβλέπεται από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ με όριο τα 67 χρόνια.

Στον νέο κύκλο του «διαλόγου» αναμένεται να συμμετέχουν ξανά το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ και οι εργοδοτικές ενώσεις. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, συνεχίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων και της συγκάλυψης των πραγματικών τους ευθυνών στην αντιασφαλιστική επίθεση, δεν είχαν ξεκαθαρίσει μέχρι και χτες τη στάση τους.

ΠΑΣΟΚ
«Πλάτες» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Οι νόμοι του αποτελούν το θεμέλιο κάθε νέας ανατροπής, όπως επιβεβαιώνουν και τα στελέχη του

Χαρακτηρίζοντας το νόμο Ρέππα «θεμέλιο» και προτάσσοντας σαν «λύση» για το Ασφαλιστικό τις θέσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, που ταυτίζονται με τους κεντρικούς άξονες της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν πλάτη για την προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις τους, καταφεύγουν σε δηλώσεις - πυροτεχνήματα, εγκαλώντας δήθεν την κυβέρνηση. Η Μ. Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δήλωσε ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι ακραίες, κοινωνικά σκληρές και ακραίες», προσθέτοντας ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού». Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία της για τις αντιδράσεις που προκαλεί ανάμεσα στους εργαζόμενους η αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αν ακολουθήσει αυτή τη λογική και μάλιστα συνειδητά, θα οδηγήσει τα πράγματα σε κοινωνική ρήξη». Η Μ. Δαμανάκη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση, ισχυρίστηκε: «Πρέπει να ανεβάσουμε τις στροφές και να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα γιατί εκεί θα εκφραστεί και η αριστερή στροφή και η μαχητικότητά μας»!!

Στον ίδιο σταθμό ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός τελικά εξαπάτησε για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ο νόμος Ρέππα είναι νόμος θεμέλιο», με τον οποίο, όπως υποστήριξε, «μπαίνει μια τάξη στο σύστημα»...

Την Κυριακή οι «αλλαγές»...

Την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα συγκροτήσουν την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, που θα αποτελέσουν τα δυο κορυφαία όργανα μέχρι το Συνέδριο του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ