Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Στο στόχαστρο Βαρέα - Ανθυγιεινά και αναπηρικές συντάξεις

Ο υπουργός Απασχόλησης απέστειλε χτες τις προσκλήσεις στους «κοινωνικούς εταίρους»

Προς την ολοκλήρωσή του οδεύει ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό, καθώς χτες, ο υπουργός Απασχόλησης απέστειλε εκ νέου προσκλήσεις στους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΟΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) να προσέλθουν στην τέταρτη κατά σειρά κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2007, στις 10.30 π.μ.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτελούν τα θέματα του λεγόμενου «Γ' Κύκλου» και συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, «ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η προαιρετική, με κίνητρα, παραμονή στην εργασία, η θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων και η ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, καθώς και της μητρότητας». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία, καθώς μετά το τέλος του «κοινωνικού διαλόγου» αναμένεται και το σχετικό νομοσχέδιο.

Μετά την παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την πολιτική υποχρηματοδότησης των Ταμείων στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και την παρουσίαση των σχεδίων για την «ενοποίηση» των Ταμείων, που στη βάση του νόμου Ρέππα στοχεύει στην προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης μπαίνουν τώρα τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και οι αναπηρικές συντάξεις.

Η δικομματική συνενοχή και σ' αυτό το ζήτημα είναι αυταπόδεικτη. Το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών προβλέπεται από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ και με προεδρικό διάταγμα της ΝΔ θα ισχύσει από 1/1/2008. Ενώ για τις αναπηρικές συντάξεις είναι η πολλοστή προσπάθεια για την επανεξέταση και τον περιορισμό τους, στο όνομα του να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οσο για την «εθελοντική» δήθεν παράταση του εργάσιμου βίου, αυτή ήδη προβλέπεται από τον 3029/02 του ΠΑΣΟΚ με όριο τα 67 χρόνια.

Στον νέο κύκλο του «διαλόγου» αναμένεται να συμμετέχουν ξανά το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ και οι εργοδοτικές ενώσεις. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, συνεχίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων και της συγκάλυψης των πραγματικών τους ευθυνών στην αντιασφαλιστική επίθεση, δεν είχαν ξεκαθαρίσει μέχρι και χτες τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ