ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ
Δήλωναν πίστη στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική

Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης, περήφανοι για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη!

Αποψη από το χώρο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Αποψη από το χώρο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ
Με προσωπικές αντιδικίες, λαοπλάνα ευχολόγια και αντεργατικές διακηρύξεις για το μέλλον, ξεκίνησε χτες η Eθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου. Μια βδομάδα πριν την ψηφοφορία και την εκλογή προέδρου, οι Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης κονταροχτυπήθηκαν, χωρίς φυσικά να αμφισβητήσουν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους. Την οποία και επικρότησαν και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν.

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να υποστηρίξει ότι ήταν στρατηγικά τα αίτια του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και δε χωρούν προσωποποιήσεις. Μετά, ξεχνώντας τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλλε ως και πώληση του ΟΤΕ επί ΝΔ! Και ακολούθως χαρακτήρισε «συμμάχους» τους «υπεύθυνους επιχειρηματίες» που «εργάζονται με σύγχρονους τρόπους οργάνωσης», «που θέλουν και ζητούν καλά εκπαιδευμένο εργατικό προσωπικό», «που κατανοούν ότι δημοκρατία και δίκαιη κοινωνία σημαίνουν καθαρές σχέσεις κράτους και ιδιωτών και ευθύνες των πλουσίων για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου». Δήλωσε δε αντίθετος στην «αλλοίωση των κανόνων της αγοράς» και ότι «συμπαρατάσσεται» με τους «δημιουργικούς επιχειρηματίες που διαθέτουν επενδυτικούς στόχους, κοινωνική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση». Οτι χρειάζεται, μάλιστα, «καθιέρωση ισότιμων και καθαρών σχέσεων μεταξύ κομμάτων, κράτους και επιχειρηματιών».

Αφού τελείωσε με την (εκ νέου) επίδοση διαπιστευτηρίων στο φιλάνθρωπο μεγάλο κεφάλαιο, πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου (συνδυασμός μονοεδρικών περιφερειών και ευρέων εκλογικών περιφερειών με λίστα) και προώθηση του αντιλαϊκού και αντιαναπτυξιακού «Καποδίστρια 2» για περαιτέρω ενοποίηση δήμων. Εμμέσως ζήτησε ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και για να μη μένει καμία αμφιβολία για το πού το (ξανα)πάει, τόνισε: «Μας ενώνει η περηφάνια μας για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη». Υπουργός του ήταν άλλωστε.

Φυσικά, επιτέθηκε σε ΜΜΕ που δεν τον στηρίζουν και λίγο - πολύ υπέδειξε ως υποχείριό τους τον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε φωτογραφίζοντάς τον ως «λίγο» και ότι η ΝΔ δε θέλει Βενιζέλο για αντίπαλό της επειδή είναι ο μόνος ικανός να την κερδίσει. Κάλεσε τον Παπανδρέου να σταματήσει «το καλαμπούρι περί συμφερόντων και εκλεκτού των συμφερόντων», συνεχίζοντας ότι σημασία έχει να συγκρούεται κανείς με τα συμφέροντα όταν βρίσκεται στην εξουσία, εννοώντας ότι και ο Παπανδρέου ως υπουργός τίποτε δεν έπραξε εναντίον τους. Θύμισε δε θέσεις του αντιπάλου του περί άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ή περί ανασφάλιστης εργασίας των νέων. Να σημειωθεί όμως ότι κανείς από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αντιτάχθηκε όταν διατυπώνονταν ή μέσες - άκρες εφαρμόζονταν αυτά, όταν κυβερνούσαν. Περίοδο την οποία υπερασπίστηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «όταν ισοπεδώνεις τα πάντα, γίνεσαι συνολικά αναξιόπιστος».

Επιπρόσθετα μίλησε για ανάγκη «αύξησης της προσπάθειας» από πλευράς εργαζομένων και για μια «νέα εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία» που θα «υπογράφεται» από «όλες τις κοινωνικές δυνάμεις», αφήνοντας ερωτηματικά για την τύχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ενωτικός και ...διπολικός. Οτι ο Παπανδρέου δεν είναι ανίκανος, ο Βενιζέλος δεν ήταν υπονομευτής και ο Σημίτης δεν υπήρξε ολετήρας της παράταξης. Περίπου απαξίωσε τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες του παρελθόντος, μιλώντας για «ουτοπικά οράματα» και ζήτησε «να πάμε στο γόνιμο διπολισμό, ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, με κύριο φορέα και κορμό το ΠΑΣΟΚ». Ακόμα ζήτησε συλλογική ηγεσία και νέες οργανωτικές δομές, προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους. Βέβαια, παραμένει ερώτημα πόσοι τον άκουσαν, καθώς όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει τα τέσσερα πέμπτα των συνέδρων είχαν αποχωρήσει...

«Δε διαφέρουν»

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά στελέχη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης έσπευσε να νουθετήσει τους συνέδρους ότι «υπάρχουμε όχι για να περνούμε εμείς καλύτερα, υπάρχουμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων (...) υπάρχουμε για την Ελλάδα και τους Ελληνες και όχι για τους εαυτούς μας», και αυτό να είναι το «κριτήριο» των πράξεών τους. Γραμματέας τους είναι, κάτι θα ξέρει.

Ενώ σε εισήγηση που μοίρασε ο Π. Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προκύπτει, ούτε βάσιμα μπορεί να υποστηριχτεί, ότι είτε ο Γ. Παπανδρέου είτε ο Ευ. Βενιζέλος αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα μια "πλατφόρμα", που τους διαφοροποιεί από τον κοινό κορμό των μέχρι τώρα εκπεφρασμένων ιδεολογικών και πολιτικών θέσεών μας». Ακολούθως έσπευσε κι αυτός να αναγνωρίσει στις κυβερνήσεις Σημίτη «μεγάλο και θετικό ισοζύγιο προσφοράς στην πατρίδα».

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή.

Εγιναν και αυτά

Στην εθνική συνδιάσκεψη δεν εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης. Οπως, άλλωστε, έλειπε και από το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου και τον γραμματέα Αθανασάκη, επικαλέστηκε ως λόγο απουσίας, ότι «το πολωτικό κλίμα που έχει επικρατήσει, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε διαστρέβλωση κάθε πολιτικής τοποθέτησής μου και θα τροφοδοτήσει προσωπικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες δεν επιθυμώ». Πρώτον, δε θέλουν και πολύ οι τοποθετήσεις του για να διαστρεβλωθούν. Δεύτερον, πόσο να αντέξει κι αυτός ο δόλιος; Από τη μια να τον βλογάνε, επειδή τους κρατούσε στην εξουσία, κι από την άλλη, οι επίγονοι να του φορτώνουν ευθύνες - λες και κυβερνούσε μόνος του - στην προσπάθειά τους να ξαναπιάσουν την κουτάλα.

* * *

Στην πολύωρη αναμονή πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης οι ΠΑΣΟΚοι είχαν ...σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούν. Π.χ. η πλευρά Βενιζέλου πρότεινε διαδοχικά ως προέδρους της διαδικασίας τους Κακλαμάνη, Αθανασάκη, Ανωμερίτη, Λαλιώτη, Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου. Ο Αθανασάκης επέμενε στον Μ. Παπαϊωάννου για πρόεδρο, πρόσωπο που κατά το στρατόπεδο Βενιζέλου «δε συνιστούσε πρόταση ενότητας». Μετά ο Αθανασάκης αντιπρότεινε στον Βενιζέλο να μην έχουν πρόεδρο αλλά προεδρείο, και τα ονόματα των συμμετεχόντων να ανακοινωθούν κατ' αλφαβητική σειρά. Ακολούθως, συμφωνήθηκε και ποσόστωση στο όργανο. Πέντε από πλευράς Παπανδρέου, τέσσερις βενιζελικοί και δύο του Σκανδαλίδη. Δουλιά δεν είχε ο διάολος...

* * *

Την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί ως προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εθνικής συνδιάσκεψης η 1 το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ώρα πήγε τρεισήμισι και η αίθουσα δεν είχε γεμίσει ούτε στο μισό. Στο κέντρο Τύπου ξεκίνησαν τα σχόλια, ακόμα και από δημοσιογράφους φίλα προσκείμενους. Οτι «ως και ο Απόλλων Αθηνών έχει περισσότερους φιλάθλους από ό,τι το ΠΑΣΟΚ σήμερα». Παράγοντες του κόμματος έδιναν τη γραμμή απόκρουσης: «Να λέτε στους δημοσιογράφους ότι οι άνθρωποί μας (σ.σ: οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ) εργάζονται μέχρι τις τρεις - τρεισήμισι, γι' αυτό δεν έχουν έρθει ακόμα». Ξεκίνησαν στις 4.45 μ.μ. και πάλι καλά που στην είσοδο δε μοίραζαν φανέλες για τον ιδρώτα.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
«Να συζητήσουμε για τα λαϊκά προβλήματα»

Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με μόνα θέματα προς συζήτηση τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, καλεί, με έγγραφό της, τη διοίκηση του Δήμου η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Επιπλέον, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων αλλά και την επιχείρηση παρακολούθησης των κινητοποιήσεων με τις χαφιεδοκάμερες, ενώ καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Η "Συμπαράταξη"», τονίζεται στην ανακοίνωση, «καταγγέλλει την κυβερνητική επιχείρηση παρακολούθησης, καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Παιδείας, στο Ασφαλιστικό κ.ά.».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η "Συμπαράταξη" καλεί με έγγραφό της τη Δημοτική αρχή της Αθήνας, να συγκαλέσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικά θέματα προς συζήτηση:

  • Τα οξύτατα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του δημόσιου σχολείου με την κυβερνητική επιχείρηση αποδυνάμωσης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Παιδείας και μέσα από το σχέδιο "αποκέντρωσης" του δημόσιου σχολείου («Καποδίστριας 2»).
  • Την αντιασφαλιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από το «διάλογο - απάτη», επίθεση που στοχεύει στις ασφαλιστικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στο δήμο της Αθήνας.
  • Την καταδίκη της επιχείρησης καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των μαθητών, των γονιών και συνολικά των εργαζομένων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ