ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ισχυρό ράπισμα σε εργοδοσία και συμβιβασμένους

Στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψαν την αντεργατική συμφωνία «Thyssen Kroup» - διοίκησης σωματείου, κουρελιάζοντας το όργιο των εκβιασμών

Ο εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ, Θοδωρής Κούτρας, μιλάει στους εργαζόμενους
Ο εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ, Θοδωρής Κούτρας, μιλάει στους εργαζόμενους
Αέρας αισιοδοξίας και ελπίδας πνέει από χτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους και της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας τους. Ανοιξαν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Εδωσαν ισχυρό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης, με μυστική ψηφοφορία, αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι στη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία «Thyssen Kroup», καταψηφίζοντας το σχέδιο που διαπραγματεύτηκε με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Αποτίναξαν από το σβέρκο τους τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου «Τρίαινα», που ούτε στιγμή δεν είχε λείψει από το πλευρό των εργοδοτών και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με μεγάλη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι συμπαρατάχτηκαν με τις ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Από τους 1.089 ψηφίσαντες στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, οι 579 είπαν «όχι» στον τεμαχισμό του ναυπηγείου, στην επικύρωση της πώλησης του τμήματος τροχαίου υλικού και στην απόλυση των 200 συναδέλφων τους. Η κάλπη έβγαλε ακόμα 480 «ναι» και 30 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με το «όχι» αυτό οι εργαζόμενοι επικρότησαν ταυτόχρονα την πρόταση μομφής εναντίον της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου την οποία είχε καταθέσει η ΕΕΝΣ και καθαίρεσαν τους «μισθοφόρους» της εργοδοσίας από την «Τρίαινα», δίνοντας ώθηση συνολικά στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και του «κοινωνικού εταιρισμού».

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Μετά το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης, σήμερα στις 8 το πρωί θα συνεδριάσει η διοίκηση της «Τρίαινας», όπου η πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη να υποβάλει την παραίτησή της. Παράλληλα, θα καθοριστεί η μέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης (υπολογίζεται τις αμέσως επόμενες μέρες) για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο.

Τσάκισαν το όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας

Με τη χτεσινή τους απόφαση οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έδειξαν ότι πλέον «πιάνει τόπο» η σταθερή, επίμονη και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουν αταλάντευτα οι ταξικές δυνάμεις της ΕΕΝΣ, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, αλλά και πολλούς συνεργαζόμενους αγωνιστές εργάτες, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αδιέξοδη, επικίνδυνη για τα εργατικά συμφέροντα πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των φορέων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μέσα από αυτή τη δύσκολη προσπάθεια οι ταξικές δυνάμεις αποκτούν συνεχώς και μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Σφυρηλατούνται μέρα με τη μέρα ισχυροί δεσμοί, γίνονται διεργασίες στις συνειδήσεις και αποκαλύπτεται ποιοι είναι με ποιους.

Αυτοί οι λόγοι ήταν που συνέβαλαν ώστε οι εργαζόμενοι με το κεφάλι ψηλά να απορρίψουν την πρόταση με ...«κοινωνικό περιεχόμενο» της εργοδοσίας, που είχε υιοθετήσει η πλειοψηφία της «Τρίαινας» και δήθεν εξασφάλιζε τους 200 εργαζόμενους του τμήματος τροχαίου υλικού. Αντιμετώπισαν παλικαρίσια το όργιο των εκβιασμών και της τρομοκρατίας που επικρατούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέχρι και την ώρα που έπιαναν το ψηφοδέλτιο, για να υποκύψουν. «Κουρέλιασαν» τα ...«εφικτά» και τα «ρεαλιστικά» που διαλαλούσε η ΠΑΣΚΕ.

Το παραλήρημα στη Γενική Συνέλευση του προέδρου της «Τρίαινας», Στ. Μαρκάτου, στελέχους της ΠΑΣΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και αντινομάρχη Πειραιά, ήταν ενδεικτικό του όλου κλίματος που επιχείρησαν να επιβάλουν οι συμβιβασμένοι. «Δεν μπορούμε να πάμε σε συνολική σύγκρουση. Αν επιλέξετε το δρόμο προς την κόλαση και ο δρόμος αυτός οδηγεί έξω από την πύλη, να ψηφίσετε "όχι". Αν όμως θέλετε αύριο μισθό, μεροκάματο, ελευθερίες, Συλλογική Σύμβαση, να ψηφίσετε "ναι" (...). Να βάλετε στη ζυγαριά το αύριο και το τίποτα. Το αύριο είναι η πρόταση του "ναι". Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πώς θα πάει το ναυπηγείο στο δημόσιο;», ήταν μερικά από τα εξωφρενικά που ανέφερε ο πρόεδρος. Ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι η ΕΕΝΣ θέλει το ναυπηγείο «χωράφια»! Είχαν προηγηθεί προχτές το βράδυ ακόμα και εκβιαστικά τηλεφωνήματα στα σπίτια εργαζομένων!

«Εμπρός για σωματείο ταξικό»

Παίρνοντας το λόγο στη συνέλευση ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης της «Τρίαινας», εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ, έθεσε τους εργαζόμενους απέναντι στις ευθύνες τους. Αφού ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος, Στ. Μαρκάτος, μίλησε σαν καθαρός εκπρόσωπος της εργοδοσίας και ότι «η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου από χρόνια δουλεύει και στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία για τη διάλυση του ναυπηγείου», κάλεσε τους εργαζόμενους να αλλάξουν ρότα στο σωματείο. Για σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, εργαλείο στα χέρια τους για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Και επισήμανε ότι η ΕΕΝΣ ακόμα πιο δυνατά θα συνεχίσει τη μάχη ενάντια στην εργοδοσία, στην αντιλαϊκή πολιτική. Για την ανάδειξη στη διοίκηση του σωματείου εργατών συνδικαλιστών, που θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων. «Η ακύρωση της συμφωνίας - κατέληξε - είναι μονόδρομος. Το "όχι" στην πρόταση της εργοδοσίας είναι προς όφελός μας, για το δικαίωμά μας στη δουλιά, για το ψωμί των παιδιών μας».

Να καταψηφίσουν την πρόταση της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας της διοίκησης κάλεσε τους εργαζόμενους και ο Βασίλης Τσιμπίδης, που βρίσκεται ανάμεσα στους 200 του τμήματος του τροχαίου υλικού, ο οποίος ξεκινώντας να μιλήσει στη συνέλευση, δήλωσε από το μικρόφωνο μέλος της ΠΑΣΚΕ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εργοστασιακή Επιτροπή αμέσως μετά το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης χαιρετίζει «όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που άντεξαν στο κλίμα τρομοκρατίας, αψήφησαν τις απειλές και τους εκβιασμούς, παραμέρισαν τα ψευτοδιλήμματα και ψήφισαν την πρότασή της στη Γενική Συνέλευση».

«Το πρώτο βήμα έγινε, ο αγώνας συνεχίζεται. Ενωμένοι θα νικήσουμε», σημειώνει η παράταξη.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Ανοίγουν νέοι δρόμοι για τους εργαζόμενους

Ηταν μια μεγάλη μέρα η χτεσινή για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα στιγμιότυπα που εκτυλίχτηκαν ειδικά με την αναμονή των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και στη συνέχεια με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν μοναδικά. Η αίθουσα του σωματείου όπου γινόταν η καταμέτρηση είχε κατακλυστεί από κόσμο. Οι ψήφοι μετριούνταν ανά 50άδες. Με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης κάθε πενηντάδας, όπου έβγαιναν περισσότερα τα «ΟΧΙ», το κλίμα ηλεκτριζόταν από τον ενθουσιασμό. Ενώ με τα τελικά αποτελέσματα περίσσεψαν οι θερμές χειραψίες, ακόμα και οι αγκαλιές. Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας ανέβασε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τις ταξικές δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης της Εργοστασιακής Επιτροπής. Ηταν ενδεικτική η φράση εργαζόμενου προς τον εκπρόσωπο της ΕΕΝΣ Θοδωρή Κούτρα: «Τώρα σας θέλουμε ακόμα πιο μαχητικούς».

Ο Θ. Κούτρας, με δήλωσή του, στον «Ρ» επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης ανοίγει δρόμους για καλύτερο αύριο για το ναυπηγείο. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας. Η ΕΕΝΣ το αμέσως επόμενο διάστημα με όλες της τις δυνάμεις θα δώσει τη μάχη για να αναδειχτούν στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ αγωνιστές εργάτες, για σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις αντεργατικές επιλογές της εργοδοσίας που ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική, για να μη γίνει καμία απόλυση, για να παραμείνει το ναυπηγείο ενιαίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ